Hunde søges til demensprojekt

22-10-2012 12:49, af Tine Luther
Levealderen for vores hunde er stigende i forhold til tidligere, og det har blandt andet den konsekvens, at vi ser flere aldersrelaterede sygdomme, heriblandt demens. Dyrlægerne har mere fokus på at sikre sundheden hos ældre hunde. Dette er et demensprojekt på Universitetshospitalet for Familiedyr et godt eksempel på.
Copyright Ridehesten.com
Modelfoto: Shutterstock

Det har vist sig, at ældre hunde med demenssymptomer udviser mange lighedspunkter med Alzheimers sygdom hos mennesker. Hos hunden taler man i dag om ”Canine Cognitive Dysfunction” (CCD). For hunde med CCD kan symptomerne få så store konsekvenser for dyrets livskvalitet og/eller familiens daglige rutiner, at familien vælger at lade hunden aflive. Forud for dette har der ofte været en længere periode med svære overvejelser for ejeren. Det er vanskeligt at træffe valget om at sige farvel til et dyr, som har været i familien i mange år, når årsagen ikke er akut, livstruende sygdom. Vigtigt med mere viden For at dyrlæger skal få bedre muligheder for at diagnosticere og forebygge demens samt vejlede ejere bedst muligt, er det vigtigt, at vi lærer mere om mekanismerne bag denne lidelse. Derfor har neurologigruppen på Universitetshospitalet for Familiedyr iværksat et forskningsprojekt omkring karakterisering af denne sygdom. Har du en hund med demenssymptomer? Til projektet søges hunde over 8 år med mistanke om CCD. Har du har en hund, der udviser et eller flere symptomer på demens, er du meget velkommen til at kontakte undertegnede dyrlæge. Hvis din hund vurderes som egnet til at indgå i projektet, vil du og din hund blive inviteret til en konsultation på Universitetshospitalet for Familiedyr (beliggende på Frederiksberg i København). Her vil du sammen med dyrlægen skulle gennemgå nogle spørgeskemaer, og derefter vil din hund få en grundig klinisk undersøgelse samt få taget blod- og eventuelt urinprøve. Alle undersøgelser er gratis for dig. Hvis det viser sig, at din hund lider af demens, vil du modtage vejledning i forhold til den videre behandling af hunden. Kontaktoplysninger: Dyrlæge Trine Schütt Universitetshospitalet for Familiedyr Dyrlægevej 16 1870 Frederiksberg C Tlf. 35 33 29 14 trs@sund.ku.dk (se link under billedet til højre)

Læs også

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Hundekroen åbner hundesalon med wellness og pelspleje

29-06-2025 06:26, af Cecilie Friis Amstrup

Fra den 1. juli kan både lokale hundeejere og gæster på Rold Gl. Kro forkæle deres hunde med vask, klip og spa i trygge og rolige omgivelser, og de første bookinger er allerede i hus.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Nye hunderegler gælder fra i dag i hele landet

01-07-2025 11:19, af Cecilie Friis Amstrup

Kortere snor, sundere avl og bedre trivsel: Fra den 1. juli 2025 gælder nye regler for alle hundeejere i Danmark.

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

Må min hund spise jordbær?

16-07-2017 10:07, af Anne Ekenberg

Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?

Sådan passer du bedst på din hund i sommervarmen

02-07-2025 08:49, af Cecilie Friis Amstrup

Sommeren kan være hård for vores firbenede venner. Hunde har svært ved at komme af med varmen, og derfor skal du som ejer tage særlige hensyn, når solen bager. Her får du gode råd til, hvordan du holder din hund sund og glad i sommervarmen.

Ømme poter: Dyrlægerne fjerner mange græsavne

30-06-2025 15:40, af Cecilie Friis Amstrup

Græsavne kan bore sig ind i poter, ører og sågar øjne på hunden, og lige nu kommer menneskets bedste ven ofte slemt til skade, når den boltrer sig i det danske sommerland.

Min drøm blev til virkelighed ved VM

04-07-2025 06:30, af Cecilie Friis Amstrup

Niels Jensen og hans firbenede makker Briska's Orry hentede guld til Danmark ved Dobermann IGP VM og opfyldte dermed Niels’ drøm.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.