Leg er en vigtig del af at vokse op, for både dyr og mennesker. Hos dyr virker det som om at det hjælper med at øve vigtige adfærdstræk, at udløse ophobet energi og styrke tilknytningen. Et forskerhold fra Italien har undersøgt samspillet gennem leg for heste og hunde, og de er kommet frem til nogle overraskende resultater.
Det viser at heste og hunde virker til at forstå det samme universelle legesprog, og deres fund antyder at der eksisterer dybe evolutionære rødder i evnen til at lege sammen hos nogle dyrearter.
Disse arter deler, hvad der ser ud til at være et fælles legesprog, der reducerer muligheden for, at leg for sjov eskalerer til at blive aggression.
Elisabetta Palagi, og hendes kollegaer fra Universitet i Pisa peger på, at leg mellem dyrearter kræver, at hvert dyr skal have kapaciteten til, at forstå og tolke signalerne fra deres legekammerat korrekt.
– Indtil nu har de fleste studer fokuseret på hund-menneske leg, på grund af den vigtige betydning det har for forståelsen af vores særlige forhold til vore kæledyr, men i dette studie har vi fokuseret på social leg mellem heste og hunde, fortæller Elisabetta Palagi.
I studiet har de identificeret 20 forskellige videoer af hunde- og hesteleg fra YouTube, hvor hver session varede mindst 30 sekunder.
Forskerholdet analyserede videoerne for at identificere artsbestemte mønstre vist af hundene og hestene. Forskerne fandt ud af, at antallet af selvbegrænsende og variabiliteten i lege interaktioner ikke var forskellige fra det to dyr der interagerede, og det kan tolkes som en velbalanceret legetaktik.
Hestene og hundene, som var involveret i leg, udviste det forskerne beskrev som afslappet åben mund – et udbredt legesygt ansigtsudtryk hos pattedyr.
De fandt også det de beskriver som "Hurtig ansigtsmimik", en automatiseret respons, hvor individet spejler sig i den andens ansigtsudtryk. Det har en betydning for forståelsen af hinandens stemningsleje og samspillet under sociale interaktioner.
Dette ansigtstræk, som allerede er set hos hunde, synes også at opstå lige så ofte mellem hunde og heste, som det forekommer mellem hunde.
I sidste ende fandt forskerne nærmest ingen forskel mellem de to dyrearters måde at lege på.
På trods af forskel i deres kropsstørrelse, og forskellige udviklingsmæssige veje, og på trods af forskel i deres adfærdsrepertoire, så er hunde og heste i stand til at finjustere deres handlinger, for at mindske chancen for misforståelser og aggression.
En af de fremtidige udfordringer vil være, at udforske den rolle som forskellen i udviklingsveje og kendskab til hinanden spiller i udformningen af kommunikationen mellem arterne.
Det kan måske danne grundlaget for en hel ny forståelse af et universelt legesprog.
Flere end 59 procent af alle sportshunde, dvs. hunde, der deltager i aktiviteter og konkurrencer, bliver udsat for skader. Det viser en ny undersøgelse, udført for Agria og SKK Forskningsfond. Undersøgelsen identificerer desuden de mest almindelige skader og deres risikofaktorer samt hvilke racer, der er mest sårbare.
Vidste du, at din hunds tarme huser billioner af mikroorganismer, der har afgørende betydning for dens sundhed og velvære? Det, du fodrer din hund med, påvirker ikke kun dens ernæring, men også sammensætningen af dens tarmbakterier, og det kan have langt større konsekvenser, end du tror.
Forskning i forladte hunde giver indblik i genetiske tilpasninger til ekstreme miljøer.
Mange danske kæledyrsejere oplever, at deres hunde, katte eller heste er med til at styrke fællesskabet i hjemmet, og at de firbenede familiemedlemmer er med til at skabe en følelse af samhørighed i familien. En ny undersøgelse fra Agria Dyreforsikring peger i samme retning
I samarbejde med tv-vært og dyreelsker, Puk Elgård, leder Agria Dyreforsikring over de næste par uger efter hunde, heste, katte, kaniner og andre dygtige kæledyr, der gør en helt særlig forskel
I dag starter årets Hingstekåring i Herning. Men det er ikke kun heste, du kan opleve ved det store event. Der er også noget for hundefolket
De kommende uger kan danske kæledyrsejere indstille deres kæledyr til at blive Danmarks Dyrehelt 2018. Agria Dyreforsikring kårer for fjerde år i træk hunde, heste, katte, kaniner og alle andre kæledyr, som har gjort noget ekstraordinært for deres ejer. Dyreelsker og tv-vært, Puk Elgård, hjælper med at udpege vinderen
Fra den 1. juli kan både lokale hundeejere og gæster på Rold Gl. Kro forkæle deres hunde med vask, klip og spa i trygge og rolige omgivelser, og de første bookinger er allerede i hus.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Kortere snor, sundere avl og bedre trivsel: Fra den 1. juli 2025 gælder nye regler for alle hundeejere i Danmark.
Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni. Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.
Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?
Sommeren kan være hård for vores firbenede venner. Hunde har svært ved at komme af med varmen, og derfor skal du som ejer tage særlige hensyn, når solen bager. Her får du gode råd til, hvordan du holder din hund sund og glad i sommervarmen.
Græsavne kan bore sig ind i poter, ører og sågar øjne på hunden, og lige nu kommer menneskets bedste ven ofte slemt til skade, når den boltrer sig i det danske sommerland.
Niels Jensen og hans firbenede makker Briska's Orry hentede guld til Danmark ved Dobermann IGP VM og opfyldte dermed Niels’ drøm.
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.