Kæledyr er i mange danske hjem et trofast familiemedlem, som bliver elsket, forkælet og passet på. Desværre kan vores firbenede familiemedlemmer på samme måde som mennesker rammes af alvorlige sygdomme som kræft og ondartede tumorer. Det er dog ikke unormalt, at kæledyr kan udvikle en eller flere knuder i løbet af deres levetid, som ikke behøver at være livstruende, men det er alligevel en god idé at være opmærksom, lyder det fra Steen Engermann, som er specialdyrlæge i onkologi på AniCura Aarhus Dyrehospital:
- I en del tilfælde er knuderne ufarlige, og ikke alle kræver behandling, men det sker desværre også, at knuderne er ondartede. Uanset hvad er det vigtigt reagere, så snart en knude opstår, for jo tidligere i forløbet knuden opdages og undersøges, jo bedre er chancerne for helbredelse og mulig behandling, hvis det skulle være nødvendigt, siger Steen Engermann.
Ifølge Steen Engermann er det ikke overraskende, at vores kæledyr oftere bliver ramt af tumorer. Det skyldes blandt andet, at både hunde og katte efterhånden har en fremtrædende rolle som familiemedlemmer og således får foder af høj kvalitet, bliver undersøgt når de er sløje, og behandlet efter behov. Det resulterer i, at dyrenes livslængde stiger, og tumorer og cancer ses typisk i takt med en højere alder. Øget risiko for cancer ses dog også med en usund livsstil, og derfor er det vigtigt ikke at overfodre vores kæledyr.
Sådan tjekker du dit kæledyr for knuder
Dyrlæge Steen Engermann anbefaler, at man som hunde- og katteejer løbende – gerne en gang om måneden eller oftere – holder øje med, om kæledyret udvikler knuder, da det i mange tilfælde kan mærkes, hvis man tjekker grundigt efter:
- Det er en rigtig god idé at gøre det til en fast rutine at tjekke hunden eller katten for knuder, for eksempel i forbindelse med at man børster kæledyret eller klipper neglene. De fleste knuder udvikles i huden, hvilket gør det lettere at opdage som dyreejer. Men knuder kan også opstå andre steder – eksempelvis i munden – og dette opdages som regel tilfældigt i forbindelse med, at dyret gaber, eller hvis man selv er opmærksom på også at kigge her, lyder det fra Steen Engermann.
Han anbefaler, at man i forbindelse med det regelmæssige tjek undersøger hele kroppen på kæledyret med begge hænder og mærker efter på både ben, poter, mave og hale. En knude kan både være hård, blød, stikke ud eller være hårløs, og er man det mindste i tvivl, er det altid en god idé at kontakte dyrlægen.
- Som dyreejer er det umuligt selv at afgøre, hvilken type knude der er tale om, og om det er noget alvorligt. Derfor bør man ikke tøve med at få dyret tjekket hos dyrlægen, som kan kombinere undersøgelsen med udtagelse og analyse af en celleprøve for knuden, så der hurtigst muligt kan komme en afklaring, siger Steen Engermann.
Hele november sætter AniCura særligt fokus på knuder hos kæledyr, og derfor er der hele måneden mulighed for at få lavet et knudetjek på alle landets AniCura-hospitaler, dog med undtagelse af AniCura Aarhus Dyrehospital, som udelukkende tager imod akutte patienter med henvisning fra egen læge. Knudetjekket indebærer en konsultation, celleprøve og analyse, og for hvert tjek i november donerer AniCura 500 kroner til Kræftens Bekæmpelse.
Selv om kræft er en alvorlig diagnose for både hund og menneske, kan hunde med kræft spille en vigtig rolle i forskningen. Ved at deltage i udvalgte projekter kan hunde være med til at bane vejen for nye og mere effektive behandlinger til gavn for både dyr og mennesker
Kræft er en af de mest udbredte sygdomsgrupper i samfundet, men det er ikke blot blandt mennesker, at sygdommen hersker. De seneste år er et stigende antal kæledyr også blevet ramt af kræft og ondartede tumorer, hvilket blandt andet har været medvirkende til, at der er blevet udviklet nye og bedre behandlingsformer, lyder det fra specialdyrlæge.
Hvem vil ikke vide mere om risikoen for, at hunde får kræft og dør af det? Eller om operation er den bedste behandling for korsbåndsskader? Og hvordan står det rent faktisk til med de mange kælekaniner, vi har? Det er blot tre af de 12 nye forskningsprojekter, der har modtaget støtte fra årets uddeling af tæt ved 11 millioner svenske kroner fra Agria SKKs forskningsfond
Der findes en tysk sneglegift, som til forveksling ligner den danske. Forskellen er bare, at den danske er ufarlig, mens den tyske giver forgiftninger , som kan medfører hundens død
Mens mange danskere foretrækker varme sommerdage, kan høje temperaturer og for meget aktivitet være en farlig kombination for hunde, som har sværere ved at regulere varmen end mennesker. Derfor er det vigtigt at være opmærksom på, hvordan du beskytter din hund mod sommervarmen, lyder det fra dyrlæge hos AniCura, der er en af landets største grupper af dyrehospitaler
Anicura i Norge melder om, at der ikke har været nye dødsfald i Norge, men man tager stadig situationen meget alvorligt
Den livsfarlige sygdom hjertelungeorm spreder sig netop nu blandt hunde i Danmark, parasitten smitter nemlig mest i foråret i takt med, at temperaturen stiger. Hundeejere skal derfor være ekstra opmærksomme på hundens adfærd, da hjertelungeorm kan gøre alvorlig skade på hundens organer, lyder advarslen fra chefdyrlæge hos AniCura.
Hundeejere landet over er i disse dage bekymrede for deres firbenede venner. I Norge har dyrlæger oplevet en markant stigning i tilfælde af alvorlig sygdom hos hunde i Oslo-området, og indtil videre er 27 hunde døde. I Danmark har vi ingen indikationer på, at vi oplever samme sygdomsbillede. Nye oplysninger fra Mattilsynet i Norge viser desuden, at sygdommen formodentlig ikke smitter let fra hund til hund
I år kan pollensæsonen føles ekstra lang og intens, da sæsonen for græspollen er startet tidligere end normalt og derved kulminerer med perioden for birkepollen. Det har resulteret i en giftig pollenblanding, hvilket kan mærkes for allergiske danskere – og ikke mindst hunde. Derfor er det vigtigt, at man som hundeejer kender til de væsentligste symptomer på pollenallergi, lyder opfordringen fra chefdyrlæge hos AniCura.
Menneskets bedste ven er det kæledyr, som flest danskere deler hjem med. Nye tal fra Danmarks Statistik viser nemlig, at der bor en hund i hele 20 procent af de danske hjem, men inden man anskaffer sig et pelset familiemedlem, er der en række vigtige overvejelser, man bør gøre sig
Et nyt internat i fredelige omgivelser skal give flere hunde og familiedyr en god start på næste kapitel. Med base i det tidligere pensionat styrker Dyreværnet sin indsats i Jylland.
19 engagerede hundemennesker kunne denne weekend kalde sig færdiguddannede DKK-instruktører efter fem intense weekender på DKK Vilhelmsborg.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
I "Din kompetente hund" formidler tre af landets førende hundeeksperter ny og forskningsbaseret viden om hunde, der kan hjælpe os med at forstå hundens natur og behov.
Selvom deres hund ikke har gjort noget galt, risikerer nogle danske hundeejere at få den fjernet og aflivet alene på baggrund af en tvivlsom DNA-test. Eksperter og Dyreetisk Råd opfordrer nu til at ændre loven om forbudte racer, så den bliver mere retfærdig og gennemsigtig.
En hundefødselsdag med leg, latter og masser af kærlighed minder os om, hvor meget gensyn mellem hvalpe og deres familier kan styrke båndene og skabe varige fællesskaber.
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt
Amerikansk professor i hundepsykologi har rangeret hunderacer efter, hvor intelligente de er. Her får du de ti øverste og de ti nederste