Overvægtige hunde lever 2,5 år kortere

17-01-2019 15:12, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Overvægtige hunde kan leve op mod 2,5 år kortere sammenlignet med normalvægtige hunde. Det er resultatet af en ny undersøgelse fra University og Liverpool og Mars Petcares WALTHAM Centre for Pet Nutrition.

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

En engelsk undersøgelse afslører, at levetiden hos overvægtige hunde var markant kortere i forhold til normalvægtige hunde. Over 50.000 hunde indgik i undersøgelsen, fordelt på 12 populære racer. Den negative effekt af overvægt kunne ses i alle racer, men hvordan overvægten påvirkede levetiden, varierede mellem racerne. Mindst påvirkede var hanhunde af racen schæferhund med 5 måneder mindre levetid og mest påvirket var hanhunde af racen yorkshire terrier med 2,5 års mindre levetid.

Ringere livskvalitet
Det anslås at over 20% af danske husstande har en eller flere hunde. På trods af vores store kærlighed til hunden så er mange kæledyrsejere ikke opmærksomme på de alvorlige helbredsmæssige konsekvenser det har for hunden at være overvægtig. Overvægt hos kæledyr er et stigende problem og de seneste tal fra USA viser at hver tredje kat og hund er overvægtig.

Selvom undersøgelsen ikke afdækkede årsagerne til de ekstra gram og kilo, så spiller fodring en vigtig rolle i overvægt hos vores kæledyr. Ifølge en undersøgelse fra Better Cities for Pets, så giver mere end halvdelen af hunde- og katteejere deres dur ekstra mad, hvis de tigger, og 22% af kæledyrsejerne siger, at de overfodrer deres dyr for at gøre dem glade.

Dyrlæge Thomas Larsen fra AniCura Dyrehospitalet City Syd forklarer:
- Ofte er hundeejere ikke opmærksomme på at deres dyr er overvægtigt og mange forstår ikke hvor stor en påvirkning det kan have for hundens helbred. Hvis hunden er overvægtig, er der markant øget risiko for skavanker som ledproblemer, vejrtrækningsproblemer, nogle typer cancer og generelt nedsat livskvalitet. Disse helbredsmæssige udfordringer kan markant forkorte dyrets levetid.

 - For mange hundeejere er det at give hunden mad, i særdeleshed lækre rester fra middagsbordet, deres måde at vise kærlighed til hunden. Ved bare at være opmærksom på, hvad vi fodrer vores hunde med, kan vi nå langt i forhold til at holde dem i god form og forhåbentlig beholde dem i mange år, fortsætter han.

 

Pas på vægten
Forebyggelse er bedre end behandling, og det er derfor vigtigt at hundeejere er opmærksomme på dyrets vægt og om der sker en eventuel vægtøgning. Her er nogle tips til, hvad du kan gøre for at dit kæledyr holder en sund vægt:

  • Tal med din dyrlæge omkring din hunds vægt og hvad idealvægten bør være.
  • Sørg for at din hund får tilstrækkelig motion, afhængigt af størrelse og race.
  • Drop de fleste rester fra middagsbordet. Giv kun rester, hvis det er magert kød eller grøntsager som din hund kan tåle.
  • Vej din hund! Selv små vægtøgninger har indvirkning på helbredet.


Omkring undersøgelsen
Studiet er udført af University of Liverpool og WALTHAM og er et retrospektivt observationsstudie, der indarbejdede demografi, geografi og klinisk data fra hunde på BANFIELD Pet Hospitals i perioden fra april 1994 til september 2015. Data var tilgængelig for 50.787 hunde, fordelt på racerne: gravhund, schæferhund, golden retriever, labrador retriever, amerikansk cocker spaniel, beagle, boxer, chihuahua, pitt bull terrier, pomeranier, shih tzu og yorkshire terrier. For hver race blev levetiden mellem overvægtige og normalvægtige hunde sammenlignet.

Læs hele undersøgelsen (engelsk) her

Læs også

Mæt af kærlighed: Overvægt truer danske hunde

15-02-2025 09:43, af Cecilie Friis Amstrup

Fordi kiloene sniger sig på gradvist, kan det være svært for hundeejeren at opdage, hvis hunden er blevet for tyk. En ny undersøgelse foretaget for Agria Dyreforsikring viser, at kun ti procent af danske hundeejere anser deres hund for at være overvægtig, hvilket ikke helt harmonerer med den fremherskende opfattelse blandt dyrlæger, der anslår, at mindst 20 procent af de danske hunde er overvægtige.

Hundens vægt er lige så vigtig som dit barns

09-11-2023 10:51, af Anne Cecilie Sohl

At byde en lille hvalp velkommen i familien er et stort øjeblik for enhver hundeejer. Den første periode med et nyt kæledyr er både fantastisk og spændende. Men det er også den mest sårbare periode i hvalpens liv og derfor er det vigtigt at give den rette pleje tidligt. Ligesom med småbørn findes der vækstkurver til at guide dig, når du følger med i din hvalps udvikling.

Dyrehospitaler slår alarm: For mange overvægtige hunde

20-10-2023 11:58, af Anne Cecilie Sohl

Op mod halvdelen af danske hunde er i dag overvægtig, lyder det fra en af Danmarks største grupper af dyrehospitaler, Anicura, der er bekymret over stigningen i antallet af overvægtige hunde. Hundeejere bør derfor være mere opmærksom på kæledyrets sundhed, da overvægtige hunde oftest lever kortere og er i større risiko for alvorlige følgesygdomme, lyder opfordringen fra dyrlæge.

Forskere søger hunde med bumser eller røde knopper

08-06-2018 14:15, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Går din hund rundt med irriterende røde knopper, kan du og hunden måske hjælpe nogle forskere, som arbejder på at finde frem til den rette behandlingslængde

Nu starter højsæson for kennelhoste

12-12-2022 11:28, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Vinterens kolde vejr er ofte opskriften på snot og snue, men det er ikke kun mennesker, som er ekstra udsatte for sygdom den kommende tid. Lige nu hærger den smitsomme hundesygdom, kennelhoste, nemlig flere steder i landet, og derfor er der god grund til at være særlig opmærksom på sin hund, lyder det fra dyrlæge

Dyrlægens råd: Sådan rejser du trygt på ferie med dit kæledyr

09-06-2023 09:01, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Det er blevet populært at medbringe kæledyr på ferier, viser tendensen hos en af Danmarks største grupper af dyrehospitaler AniCura. I den forbindelse er det vigtigt at få vaccineret sin hund i god tid, ligesom der også er flere retningslinjer og rejsekrav, kæledyrsejere bør undersøge grundigt inden afrejse, lyder anbefalingen

Nu kan kæledyr også blive MR-scannet

27-06-2019 08:41, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Som det første private dyrehospital i Danmark tilbyder AniCura Aarhus Dyrehospital nu MR-scanning til smådyr 24 timer i døgnet. Det giver mulighed for mere præcise diagnoser af blandt andet hjernelidelser og skader på centralnervesystemet.

 

3 gode tips: Sådan sikrer du en tryg nytårsaften for din hund

18-12-2021 09:59, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Nytårsaften er lige rundt om hjørnet, som for de fleste er en festlig og mindeværdig aften. Desværre gør det sig ikke altid gældende for vores firbenede familiemedlemmer, som kan føle sig bange og utrygge denne aften. AniCura Dyrehospitaler giver tre gode råd til at passe godt på din hund nytårsaften

Forebyggende antibiotikabehandling er ofte overflødig

08-07-2017 06:18, af Anne Ekenberg

AniCura, en af Europas førende virksomheder indenfor dyrlægebehandling af kæledyr, har gennemført et større studie af infektioner og antibiotikaanvendelse i forbindelse med operationer på kæledyr. Studiet af cirka 1000 hunde, som blev opereret på 50 forskellige dyrehospitaler i Europa, viser, at antibiotika ikke er en løsning for at undgå infektion

Hugormesæsonen er i gang: Pas på, at dit kæledyr ikke bliver bidt

14-05-2021 10:30, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Hvert år bliver mange kæledyr bidt af hugorme, og det kan have livsfarlige konsekvenser, hvis ikke mistanke om hugormebid bliver taget alvorligt, lyder det fra den landsdækkende dyrlægekoncern AniCura

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Hver pote tæller hos Dyreværnets nye internat

18-04-2025 07:00, af Cecilie Friis Amstrup

Et nyt internat i fredelige omgivelser skal give flere hunde og familiedyr en god start på næste kapitel. Med base i det tidligere pensionat styrker Dyreværnet sin indsats i Jylland.

Nye instruktører klar til træningspladserne

28-04-2025 15:13, af Cecilie Friis Amstrup

19 engagerede hundemennesker kunne denne weekend kalde sig færdiguddannede DKK-instruktører efter fem intense weekender på DKK Vilhelmsborg.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Uklare regler gør hundeloven til en fælde for ejere

25-04-2025 09:07, af Cecilie Friis Amstrup

Selvom deres hund ikke har gjort noget galt, risikerer nogle danske hundeejere at få den fjernet og aflivet alene på baggrund af en tvivlsom DNA-test. Eksperter og Dyreetisk Råd opfordrer nu til at ændre loven om forbudte racer, så den bliver mere retfærdig og gennemsigtig.

Hundefødselsdag med logrende haler og store smil

26-04-2025 07:29, af Cecilie Friis Amstrup

En hundefødselsdag med leg, latter og masser af kærlighed minder os om, hvor meget gensyn mellem hvalpe og deres familier kan styrke båndene og skabe varige fællesskaber.

Hjertelungeorm truer danske hunde

29-04-2025 10:46, af Cecilie Friis Amstrup

Foråret bringer ikke kun sol og varme, men også en øget risiko for hjertelungeorm hos hunde. Parasitten kan forårsage alvorlige sygdomsforløb, men med tidlig opdagelse og forebyggelse kan du beskytte din bedste ven.

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

AFSLØRING: De 10 klogeste hunderacer

27-08-2019 08:57, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Amerikansk professor i hundepsykologi har rangeret hunderacer efter, hvor intelligente de er. Her får du de ti øverste og de ti nederste

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse