Nu kan kæledyr også blive MR-scannet

27-06-2019 08:41, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Som det første private dyrehospital i Danmark tilbyder AniCura Aarhus Dyrehospital nu MR-scanning til smådyr 24 timer i døgnet. Det giver mulighed for mere præcise diagnoser af blandt andet hjernelidelser og skader på centralnervesystemet.

 

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

AniCura Aarhus Dyrehospital har for nylig investeret i en splinterny MR-scanner, der er særligt udviklet til smådyr. Det gør det aarhusianske dyrehospital til den første smådyrspraksis i landet med adgang til MR-scanning døgnet rundt.

- Det har længe været vores ønske at kunne diagnosticere endnu mere præcist, end det har været muligt med en CT-scanner, for det er utrolig vigtigt, at dyret får den bedst mulige behandling. MR-scanneren giver mange flere muligheder for at opdage sygdomme i centralnervesystemet, epilepsi, hjernetumorer, diskusprolapser og meget mere, forklarer Rune Enghoff Petersen, der er fagdyrlæge hos AniCura Aarhus Dyrehospital.

Katte og hunde på helt op til 90 kg med eksempelvis lammelser eller kramper vil fremover blive tilbudt en MR-scanning for hurtigt og præcist at kunne stille en diagnose, som kan være alt fra hjerne- og rygmarvsproblemer til de såkaldte bløddele i og omkring led, fx menisken, ledbånd og muskler.

 

Kvalitetstjek af scanninger
Magnetisk resonans, i daglig tale MR, er en undersøgelsesteknik, der er baseret på brugen af et stærkt magnetfelt og radiobølger. I modsætning til røntgen og computertomografi (CT) involverer MR ingen former for stråling.

Foreløbigt udfører tre dyrlæger på AniCura Aarhus Dyrehospital det daglige arbejde med MR-scanneren, som for første gang blev taget i brug i december 2018. Dyrlægerne har blandt andet modtaget specialundervisning i brug af scanneren og besøgt et dyrehospital i München, som er specialister i MR-scanninger.

Derudover får AniCura Aarhus Dyrehospital en sekundær vurdering på langt de fleste scanninger hos en erfaren samarbejdspartner:

- På den måde sikrer vi, at der ikke bliver overset noget, og at vi kan yde den bedst mulige behandling. Indtil videre er MR-scanneren blevet taget virkelig godt imod, for vi har indtryk af, at de fleste dyreejere vil passe så godt som muligt på deres kæledyr. Det glæder os derfor, at vi nu kan tilbyde MR-scanning døgnet rundt som det eneste sted i Danmark, siger Rune Enghoff Petersen.

Læs også

MR-scanning – hvorfor og hvordan?

02-08-2020 10:22, af Astrid Gerd Holtet

MR-scanning er et værktøj, der kan bruges, når dyrlægen skal finde frem til hvad en hund fejler – med hvad er en MR-scanning?

Ny forskning: Mennesket har formet hundens hjerne

04-09-2019 12:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Amerikanske forskere har sammenlignet MR-scanninger af forskellige hunderacer og har fundet, at racernes hjerner adskiller sig fra hinanden alt efter, hvad racen er fremavlet til

Vi keder os…gemte godbidder

02-08-2017 06:27, af Anne Ekenberg

Så regner det igen, så derfor kommer her er en leg, som både kan bruges indendørs – men også udendørs afhængig af præference. Det er en af de nemmeste og sjoveste lege set fra din hunds perspektiv – og hvis din hund ikke vil være med, er det lige før vi anbefaler, at du tager den til dyrlæge – sagt med et glimt i øjet forstås…

Dyreværnet udvider med Frynseklinikken 2

05-09-2019 15:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

På mandag kører Dyreværnets Frynseklinik 2 sin første tur ud for at hjælpe dyr, hvis ejere ikke har råd til at tage til dyrlæge

Fra HUNDEN: Naturlig smertelindring ved ledsmerter

24-04-2025 07:04, af Ditte Jensen, veterinær rehabiliteringsterapeut, Laser Til Dyr

Ledsmerter er desværre blevet en alt for almindelig del af mange hundes liv. Takket være moderne dyrlægevidenskab, bedre ernæring og en øget opmærksomhed på dyrevelfærd lever hunde i dag længere end nogensinde før. Denne positive udvikling betyder dog også, at flere hunde når en alder, hvor slid og belastning af leddene bliver et reelt problem.

Meldinger om Hjerte-lungeorm ved Horsens

28-02-2023 08:45, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

To hunde er blevet diagnosticeret med hjerte-lungeorm på Dyreklinikken i Vrønding ved Horsens. Det er usædvanligt, og derfor advarer lokal dyrlæge nu

Foredrag om demens hos hunde

15-11-2017 08:02, af Pressemeddelelse

Kreds 1 i DKK inviterer til dyrlægeaften om demens hos hunde d. 29 november i Rødovre med besøg af dyrlæge og forsker fra universitetshospitalet for familiedyr

Dyrehospitaler slår alarm: For mange overvægtige hunde

20-10-2023 11:58, af Anne Cecilie Sohl

Op mod halvdelen af danske hunde er i dag overvægtig, lyder det fra en af Danmarks største grupper af dyrehospitaler, Anicura, der er bekymret over stigningen i antallet af overvægtige hunde. Hundeejere bør derfor være mere opmærksom på kæledyrets sundhed, da overvægtige hunde oftest lever kortere og er i større risiko for alvorlige følgesygdomme, lyder opfordringen fra dyrlæge.

Ledbetændelse kræver hurtig behandling

08-08-2021 11:00, af Astrid Holtet

Hunde kan udvikle betændelse i et eller flere led, og med betændelse følger smerte og ubehag

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Hver pote tæller hos Dyreværnets nye internat

18-04-2025 07:00, af Cecilie Friis Amstrup

Et nyt internat i fredelige omgivelser skal give flere hunde og familiedyr en god start på næste kapitel. Med base i det tidligere pensionat styrker Dyreværnet sin indsats i Jylland.

Nye instruktører klar til træningspladserne

28-04-2025 15:13, af Cecilie Friis Amstrup

19 engagerede hundemennesker kunne denne weekend kalde sig færdiguddannede DKK-instruktører efter fem intense weekender på DKK Vilhelmsborg.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Ny bog sætter fokus på hundens lyst til samarbejde

23-04-2025 13:02, af Cecilie Friis Amstrup

I "Din kompetente hund" formidler tre af landets førende hundeeksperter ny og forskningsbaseret viden om hunde, der kan hjælpe os med at forstå hundens natur og behov. 

Uklare regler gør hundeloven til en fælde for ejere

25-04-2025 09:07, af Cecilie Friis Amstrup

Selvom deres hund ikke har gjort noget galt, risikerer nogle danske hundeejere at få den fjernet og aflivet alene på baggrund af en tvivlsom DNA-test. Eksperter og Dyreetisk Råd opfordrer nu til at ændre loven om forbudte racer, så den bliver mere retfærdig og gennemsigtig.

Hundefødselsdag med logrende haler og store smil

26-04-2025 07:29, af Cecilie Friis Amstrup

En hundefødselsdag med leg, latter og masser af kærlighed minder os om, hvor meget gensyn mellem hvalpe og deres familier kan styrke båndene og skabe varige fællesskaber.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

AFSLØRING: De 10 klogeste hunderacer

27-08-2019 08:57, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Amerikansk professor i hundepsykologi har rangeret hunderacer efter, hvor intelligente de er. Her får du de ti øverste og de ti nederste