Bulder og brag står for døren: Få dit kæledyr godt gennem nytåret

18-12-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Året er endelig ved at være slut, og det skal som vanligt fejres med sang, dans – og fyrværkeri i store mængder. For hunde og katte er dagen dog ikke sjov. Dyrlæge giver fem råd til at hjælpe dyr gennem nytåret

Copyright Ridehesten.com
Foto: PR

 

Forhøjet stressniveau fra nytåret kan sætte sine spor i katte og hunde. I de værste tilfælde kan det udvikle sig til frygt for daglige begivenheder, som at bevæge sig udenfor. Foto: PR.

Nytåret er en festlig fejring for mennesker, men for mange hunde og katte er det årets værste tid. Høje brag, skarpe lysglimt og et rend af fremmede gæster i huset skræmmer og stresser dyrene, og kan efterlade varige mén. Det fortæller dyrlæge og indehaver af virksomheden Dyreadfærdskonsulenten, Iben Meyer.

– Dyr forstår ikke, hvor de høje lyde og lysglimt til nytår kommer fra, hvilket er med til at øge deres stressniveau, som ofte er forhøjet i forvejen i december. Nogle kæledyr kan ryste det af sig efter nytår, men for rigtig mange dyr vil oplevelsen af frygt og stress have sat sig.

– Det betyder, at kæledyret næste år vil huske de ting, der blev koblet til følelsen af frygt og stress og allerede fra starten af december bygge ovenpå den stress. I værste fald akkumulerer oplevelserne sig hos ens kæledyr, og hvilket så kan udvikle en længerevarende tilstand af angst og stress, som kan udmønte sig i problemer med aggression eller frygt for dagligdags begivenheder, fortæller Iben Meyer.  

 

Sådan sikrer du dyrets mentale helbred

Der er flere tiltag dyreejeren kan gøre, for at hjælpe dyrene gennem jul. Britt Bækbo Holm, der er dyrlæge og ansvarlig for adfærdsprodukter hos veterinærvirksomheden Virbac, giver fem råd til en mindre stresset december for dyrene.

Træn og forbered: Nytåret er ikke en sikker tid for en kat at bevæge sig rundt på egen hånd på grund af fyrværkeri. Tilpas derfor katten til indelivet i dagene op til. Desuden bør alle vinduer, kattelemme og døre være lukket. For hunden vil lydtræning afhjælpe fyrværkeriskræk. Det skal være en langsom og progressiv træning med forskellige, høje lyde. Det kræver dog et halvt års træning, og derfor er det fornuftigt at konsultere en dyrlæge om din hunds behov, hvis du ikke har fået trænet.

Komfortable rammer: Hverken katte eller hunde bryder sig om brag og lysglimt. Find derfor det sted i huset, hvor jeres kæledyr føler sig mest tryg, og opsæt nogle gode rammer for dem i det rum. For både katte og hunde vil det være en god idé at mørklægge det rum de primært vil vælge at opholde sig i, hvor de kan finde ro og har vand, mad og kattebakke.

Kosttilskud og feromoner: Spraybehandling med feromoner på omgivelserne og i rummet, hvor dyrene skal opholde sig, hjælper til at skabe et trygt miljø for dyret. Desuden kan kosttilskud, som indeholder L-theanin fra grøn te, virke angst- og stressreducerende for både katte og hunde. Indtag af kosttilskuddet bør starte tidligst muligt for bedst effekt.

På dagen: Bordbomber og andet larmende tilbehør i hjemmet er et no-go for kæledyrsejere. For katte såvel som hunde kan det være en god idé med noget roligt musik eller en radio i det valgte opholdsrum. Det kan overdøve lyden af fyrværkeriet en smule. Sørg for at hunden er luftet og godt aktiveret inden aftenen, så trætheden indfinder sig.

Notér hvad der virker: Det kan være svært at bide mærke i og huske, hvad der egentlig virkede for dyret. Derfor er det en fordel at skrive ned hvad der virker for dit kæledyr. Gerne i løbet af hele december, så alt er noteret til de kommende år.

 

Tirsdag spurgte vi jer læsere om jeres holdning til at forbyde salg af fyrværkeri til private.

226 personer svarede.

  • 92,9 procent svarede, at det skulle forbydes. 
  • 4,9 procent svarede, at det ikke skulle forbydes men begrænses. 
  • 1,8 procent svarede, at det ikke skulle forbydes.
  • 0,4 procent svarede ved ikke. 

 

Copyright Ridehesten.com

Læs også

Dyrenes Beskyttelse om fyrværkeri

20-03-2024 14:13, af Anne Cecilie Sohl

Affyring af fyrværkeri over mange uger har store konsekvenser for både kæledyr, landbrugsdyr, og dyr i naturen. Derudover er det en stor belastning for miljøet, som sagtens kunne undgås. Dyrenes Beskyttelse mener, at omfanget af fyrværkeri bør indskrænkes markant, særligt for private.

DKK: hjælp din hund sikkert igennem nytåret

31-12-2023 12:53, af Anne Cecilie Sohl

Hunde og fyrværkeri er en dårlig kombination, og hvert år bliver mange tusinde hunde skræmt af fyrværkeriet. Dansk Kennel Klub giver her nogle gode råd til, hvordan du bedst kan hjælpe hundene igennem nytårsaften.

Er din hund urolig til nytår?

25-12-2023 10:00, af Anne Cecilie Sohl

Mange hunde bryder sig ikke om nytårsfyrværkeri, da de store brag og lysglimt kan være overvældende. Og hvis de først er blevet bange, bliver det ikke nemmere året efter.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Kedelig tendens blandt indleverede hittehunde hos Dyreværnet

11-04-2024 11:16, af Anne Cecilie Sohl

Flere og flere hunde bliver indleveret hos Dyreværnet uden at være registreret i Dansk Hunderegister.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Første DM i Canicross

10-04-2024 09:57, af Anne Cecilie Sohl

Søndag den 7. april blev det første Danske Mesterskab i Canicross afholdt under Dansk Canicross Forbund (DCF), arrangeret af K9Runners Mariager der stod for afholdelsen.

Beskyt dit kæledyr mod flåtbårne sygdomme

16-04-2024 08:37, af Anne Cecilie Sohl

I takt med at temperaturerne stiger, stiger risikoen for flåtbid hos både dyr og mennesker. Derfor er det nu tid til at være ekstra opmærksom på flåter og de farer, de udgør for vores kæledyr, advarer dyrlæge, der samtidig giver gode råd til, hvordan du bedst beskytter dine firbenede venner mod de flåtbårne sygdomme, der kan have alvorlige konsekvenser for din hunds og kats helbred.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Hunde og hugorme er en dårlig kombination

02-04-2024 10:53, af Anne Cecilie Sohl

Selv om frosten dårligt har sluppet sit tag i jorden, er hugormen allerede vågnet fra sin dvale. På denne årstid er den stadig sløv og når ikke altid at flygte, når den hører vores hunde komme. Derfor er der risiko for, at de bliver bidt. Langt de fleste hunde overlever, men et hugormebid kan have livsfarlige konsekvenser, advarer Agria Dyreforsikring. 

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Alle store dyreinteresseorganisationer vil sammen løfte sundheden og velfærden for danske hunde

15-04-2024 12:21, af Anne Cecilie Sohl

For at sikre, at vi i Danmark avler de sundeste hunde med det bedst mulige udgangspunkt for et godt liv, er de største dyreinteresseorganisationer nu gået sammen i et historisk samarbejde.