MR-scanning – hvorfor og hvordan?

02-08-2020 10:22, af Astrid Gerd Holtet

MR-scanning er et værktøj, der kan bruges, når dyrlægen skal finde frem til hvad en hund fejler – med hvad er en MR-scanning?

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

MR-scanninger er på vej ind på nogle af de store dyrehospitaler i Danmark, og hundeejere kan derfor opleve at deres hund skal igennem en MR-scanning i forbindelse med udredningen af en sygdom.

Hvad er MR-scanning?

Ved MR-scanning, som står for magnetisk resonans scanning, udnyttes det at visse atomkerner er magnetiske og at de i et magnetfelt kan bringes i svingninger ved anvendelse af radiobølger. Når radiobølgerne slukkes, vender atomerne tilbage til deres normale position, og når de gør det, udsender de selv radiobølger. Hvor hurtigt atomerne vender tilbage, og dermed udsender radiobølgerne, varierer afhængigt af, hvor i kroppen det er. I noget væv vender de langsommere tilbage end i andet.

Forskellen på hvornår radiobølgerne udsendes og intensiteten af dem, registreres af en computer, når hunden MR-scannes, og herud fra kan computeren danne et meget detaljeret billede af hunden.

Hvornår bruges MR-scanninger?

MR-scanninger kan bruges i flere forskellige sammenhænge. Teknikken er især god, når der skal bruges detaljerede billeder af det bløde væv i hundens krop, og bruges blandt andet ofte, når hjernen eller rygmarven skal undersøges.  Den særlige teknik gør, at MR-scanningen kan vise ting, der ikke kan ses på almindelige røntgenbilleder eller ved en CT-scanning.

Hvordan foregår en MR-scanning?

MR-scanneren består blandt andet af et stort rør, hvori det magnetiske felt dannes. Når hunden skal i MR-scanneren, skal den ligge helt stille, og den skal derfor bedøves inden. Den bedøvede hund, placeres på et bord, der kan glide ind i røret. MR-scanneren danner en masse støj, og derfor beskyttes hundens øregang typisk, ved at placere en tot vat i begge ører. En normal scanning tager typisk mellem en halv til halvanden time.

/Astrid Holtet, dyrlæge

Læs også

Avlen har ændret på hundenes hjernestruktur

24-03-2022 14:52, af Astrid Gerd Holtet

Forskning viser tydelige neuroanatomiske raceforskelle i hundes hjerner, og forskellene har betydning for racernes adfærd og karaktertræk

Menneske og hund - Et venskab gennem tusindvis af år

24-02-2020 12:21, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Nyt studie afslører, at venskabet mellem hunde og mennesker opstod tidligere end man hidtil har troet

Røntgenundersøgelse – hvordan og hvorfor?

17-05-2022 09:05, af Astrid Gerd Holtet

Røntgenundersøgelser er et vigtigt redskab for dyrlægen – men hvordan virker det og hvad kan det bruges til?

Hold øje med efterårets farlige fristelser

23-10-2024 08:57, af Cecilie Friis Amstrup

Efteråret byder på smukke gåture i naturen, men også skjulte farer for hunde som kastanjer, svampe og nedfaldsfrugt, der kan udgøre alvorlige sundhedsrisici. 

Hyggeligt juleløb for to- og firbenede

07-12-2023 11:41, af Anne Cecilie Sohl

Løbeklubben DIRTY PAWS inviterer til juleløb ved Silkeborg for alle, som har lyst til at komme ud og være aktive sammen med deres hund. Alle kan være med, da der både er ture for hurtigløberne og for dem, som hellere vil gå.

BLOG: Hvalpen Zacho flytter ind

16-12-2022 08:44, af John Frank Ahm

Vi har føjet en ny hund til vores lille kennelfamilie og hvalpen Zacho er flyttet ind hos os. Zacho kom hertil som 8 uger gammel, og er ligesom vores andre hunde, en welsh springer spaniel. Han er den første hund vi har importeret fra Holland.

 

Verdens mest ensomme hund skal være filmstjerne

24-09-2016 10:44, af Kasper Larsson
Tidligere på året bragte vi en historie om verdens mest ensomme hund Freya. Den ensomme internathund kunne ikke finde en eneste ven. I dag bruger hun sine dage på at arbejde sammen med nogen af Hollywoods største stjerner

Nytårsforsæt til dig og din hund

31-12-2016 10:35, af Kasper Larsson
Glem alt om at begynde i fitness eller at tabe dig – prøv i år at lade hunden bestemme, hvad dit nytårsforsæt skal være

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Sådan passer du bedst på din hund i sommervarmen

02-07-2025 08:49, af Cecilie Friis Amstrup

Sommeren kan være hård for vores firbenede venner. Hunde har svært ved at komme af med varmen, og derfor skal du som ejer tage særlige hensyn, når solen bager. Her får du gode råd til, hvordan du holder din hund sund og glad i sommervarmen.

Guldbasserne fik is og vandsjov i sommersolen

05-07-2025 06:45, af Cecilie Friis Amstrup

Golden retrievere, is, glade familier og en brandbil fyldt med vand og god stemning. Guldbasseklubbens brandmandsdag blev en uforglemmelig fest for både to- og firbenede.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Fart og fællesskab til lure coursing i Myndeklubben

07-07-2025 10:43, af Cecilie Friis Amstrup

Mynderne sprinter gennem det nordjyske landskab med blikket stift rettet mod den kunstige hare. Lure coursing forener fart og fokus med glæden ved at se hundene udleve deres medfødte instinkter i et varmt fællesskab blandt hundeejere.

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

Hvalpen Jessi var aldrig ønsket

10-07-2025 06:30, af Sofie Elena Andersen, Dyrenes Beskyttelse

Et liv uden gåture, tryghed eller selskab – og med mundkurv på. Sådan begyndte tilværelsen for Jessi, en sort pudelblanding, der aldrig havde fået lov at være hund på hundens præmisser. Først da hun blev indleveret på Dyrenes Beskyttelses internat i Nordjylland, begyndte rejsen mod et bedre liv.

Ludo fejrede sin 14-års fødselsdag med manér

08-07-2025 07:13, af Cecilie Friis Amstrup

Den elskede schipperke Ludo blev på hans 14 års fødselsdag fejret med flag og forkælelse på Rold Gl. Kro - Danmarks første hundekro af hans ejer, Ann-Christina Nielsen, som har fulgt ham tæt gennem et langt hundeliv med både sygdom, triumfer og kærlighed.

Nye hunderegler gælder fra i dag i hele landet

01-07-2025 11:19, af Cecilie Friis Amstrup

Kortere snor, sundere avl og bedre trivsel: Fra den 1. juli 2025 gælder nye regler for alle hundeejere i Danmark.

Må min hund spise kirsebær?

27-07-2017 09:48, af Anne Ekenberg

Kirsebærrene falder næsten af sig selv ned i munden på mig, når jeg ryster en gren. Store, runde og med den smukkeste vinrøde – ja næste sorte – farve smager de vidunderligt. Stenene spytter jeg ud i hånden, og det er der en god grund til

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet