2021 nærmer sig sin afslutning, og for mange skal årsskiftet traditionen tro markeres med god mad, champagne og ikke mindst flot fyrværkeri. Desværre kan nytåret være en stressende og ubehagelig tid for vores kæledyr, som kan blive utrygge over de høje, ukendte lyde og store lysglimt.
- Som dyreejere er det vores ansvar at sørge for, at vores hunde kommer godt og trygt igennem nytårsdagene. Det er meget forskelligt, hvordan og hvor meget vores hunde reagerer på fyrværkeri, og mens nogle hunde stort set ingen reaktion har, kan andre opleve en vedvarende angst, som kan gøre dagene rigtig ubehagelige, lyder det fra Sanne Ross, der er chefdyrlæge hos AniCura, som driver dyrehospitaler i hele landet. Hun kommer her med tre gode råd til, hvordan du kan gøre nytårsdagene trygge for din hund.
Kom tidligt i gang med træningen
Det kan være en god idé at introducere din hund for fyrværkeri og høje lyde tidligt i livet, således de store brag i forbindelse med nytåret ikke er helt fremmede:
- Det er i langt de fleste tilfælde godt givet ud at starte med lydtræning, allerede mens din hund er hvalp. Man kan blandt andet finde mange forskellige fyrværkerivideoer på YouTube, og man kan også eksperimentere med at tabe ting på gulvet, så det giver et højt og pludseligt knald. Det er dog vigtigt at starte i det små og gradvist skrue op for lydene, så det ikke fra starten udløser angst hos hunden, forklarer Sanne Ross.
Aktiver hunden op til
På selve nytårsaftensdag er det vigtigt, at du lufter din hund i god tid og sørger for, at hunden bliver træt og stimuleret. Du kan for eksempel gå en lang tur, lave sporarbejde eller træne den på andre måder. Denne dag er det særligt vigtigt, at du har hunden i snor, hvis den på turen bliver bange og får lyst til at stikke af.
- Hvis din hund er utryg i løbet af dagen, vil du måske opleve, at den ikke har lyst til at gå tur, og det kan derfor være en god idé at aktivere den indendørs med masser af leg og træning. På selve aftenen kan du også sørge for, at hunden har et roligt og mørkt sted, hvor den kan gemme sig og føle sig tryg, når bragene er på det højeste. Nogle hunde vil gø ad bragene, og i så fald er det vigtigt ikke at skælde hunden ud, men i stedet aflede den med lidt godbidder, forklarer Sanne Ross, som desuden understreger, at det bedste, du som hundeejer kan gøre denne aften, er at acceptere måden, din hund håndterer angsten på og berolige den der, hvor den er mest komfortabel.
Overvej medicinering
Hvis du oplever, at din hund er meget utryg og udviser voldsom angst nytårsaften, kan det være en hjælp på selve dagen at give hunden medicin:
- For at berolige hunden og forebygge, at den udvikler angst fremadrettet, kan det i nogle tilfælde være nødvendigt at medicinere hunden på dagen. Al slags medicin, der kan gives i forbindelse med nytårsaften, er receptpligtig, og det er derfor nødvendigt at tale med sin dyrlæge inden brug af medicin. Man må under ingen omstændigheder give hunden medicin, som er beregnet til mennesker, slutter Sanne Ross.
Mens mange danskere foretrækker varme sommerdage, kan høje temperaturer ofte være en udfordring for hunde. Derfor er det vigtigt, at hundeejere er bevidste om, hvordan man undgår potentielle farer som hedeslag, solskoldning og brændte poter, lyder opfordringen fra chefdyrlæge hos AniCura.
I år kan pollensæsonen føles ekstra lang og intens, da sæsonen for græspollen er startet tidligere end normalt og derved kulminerer med perioden for birkepollen. Det har resulteret i en giftig pollenblanding, hvilket kan mærkes for allergiske danskere – og ikke mindst hunde. Derfor er det vigtigt, at man som hundeejer kender til de væsentligste symptomer på pollenallergi, lyder opfordringen fra chefdyrlæge hos AniCura.
Den livsfarlige sygdom hjertelungeorm spreder sig netop nu blandt hunde i Danmark, parasitten smitter nemlig mest i foråret i takt med, at temperaturen stiger. Hundeejere skal derfor være ekstra opmærksomme på hundens adfærd, da hjertelungeorm kan gøre alvorlig skade på hundens organer, lyder advarslen fra chefdyrlæge hos AniCura.
Nytårsaften kan være en voldsom og ubehagelig oplevelse for nogle hunde – hvad kan du gøre for at hjælpe?
Mange hunde bryder sig ikke om nytårsfyrværkeri, da de store brag og lysglimt kan være overvældende. Og hvis de først er blevet bange, bliver det ikke nemmere året efter.
For tredje år i træk kan hundeejere tage deres firbenede venner med til en helt særlig nytårsaften på Clarion Hotel Copenhagen Airport. Sidste år logrede mere end 100 hunde ind i det nye år på hotellet, og i år er de første 160 værelser allerede booket. Men der er stadig plads til flere hunde på hotellet, som tilbyder en festlig aften bag lydisolerende ruder, så også hundene kan nyde overgangen til det nye år
Troya, der forsvandt nytårsaften efter et chok fra et nytårsbatteri, er desværre fundet død
Tanja Benn, Lea Nor og Christina Berantzino fra Hundetv.dk og Just Be Dog har kastet et grundigt blik på nytårsaften med hunden, og de problemer denne aften kan skabe. De næste tre dage får du et afsnit af deres arbejde, som du kan bruge derhjemme med din egen hund
Dags dato er der 78 dage til nytårsaften. Det betyder også næsten 79 dage til helvedet med larmende fyrværkeri skaber angst hos mange hunde. I Davos i Schweiz har man nu forbudt larmende fyrværkeri
Dyrlæge Lise Rovsing beskylder i et debatindlæg i Berlingske afskydning af fyrværkeri for at stride mod dyreværnsloven
Sommeren kan være hård for vores firbenede venner. Hunde har svært ved at komme af med varmen, og derfor skal du som ejer tage særlige hensyn, når solen bager. Her får du gode råd til, hvordan du holder din hund sund og glad i sommervarmen.
Golden retrievere, is, glade familier og en brandbil fyldt med vand og god stemning. Guldbasseklubbens brandmandsdag blev en uforglemmelig fest for både to- og firbenede.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Mynderne sprinter gennem det nordjyske landskab med blikket stift rettet mod den kunstige hare. Lure coursing forener fart og fokus med glæden ved at se hundene udleve deres medfødte instinkter i et varmt fællesskab blandt hundeejere.
Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni. Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.
Et liv uden gåture, tryghed eller selskab – og med mundkurv på. Sådan begyndte tilværelsen for Jessi, en sort pudelblanding, der aldrig havde fået lov at være hund på hundens præmisser. Først da hun blev indleveret på Dyrenes Beskyttelses internat i Nordjylland, begyndte rejsen mod et bedre liv.
Den elskede schipperke Ludo blev på hans 14 års fødselsdag fejret med flag og forkælelse på Rold Gl. Kro - Danmarks første hundekro af hans ejer, Ann-Christina Nielsen, som har fulgt ham tæt gennem et langt hundeliv med både sygdom, triumfer og kærlighed.
Kortere snor, sundere avl og bedre trivsel: Fra den 1. juli 2025 gælder nye regler for alle hundeejere i Danmark.
Kirsebærrene falder næsten af sig selv ned i munden på mig, når jeg ryster en gren. Store, runde og med den smukkeste vinrøde – ja næste sorte – farve smager de vidunderligt. Stenene spytter jeg ud i hånden, og det er der en god grund til
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet