Dyrlægens anbefalinger: Sådan beskytter du din hund i sommervarmen

23-07-2024 10:43, af Anne Cecilie Sohl

Mens mange danskere foretrækker varme sommerdage, kan høje temperaturer ofte være en udfordring for hunde. Derfor er det vigtigt, at hundeejere er bevidste om, hvordan man undgår potentielle farer som hedeslag, solskoldning og brændte poter, lyder opfordringen fra chefdyrlæge hos AniCura.

Copyright Ridehesten.com
Det er vigtigt at tage sine forholdsregler når sommeren for alvor melder sig i Danmark. Læs her dyrlægens råd. Foto: AniCura.

Sommeren er en skøn tid for både mennesker og dyr, men solens stråler kan også være en udfordring for vores firbenede venner. Der er nemlig flere potentielle farer forbundet med sommerens varme temperaturer, lyder det fra AniCura, der er en af Danmarks største grupper af dyrehospitaler:

– Generelt oplever vi, at mange hunde har svært ved at håndtere varmen, da de ikke er udstyret med svedkirtler på samme måde som mennesker, hvilket gør det vanskeligere at regulere kropstemperaturen hos de firbenede. Derudover oplever vi også hvert år hunde, som er blevet solskoldet eller har fået brændte poter på den varme asfalt, og derfor er det vigtigt, at hundeejere er bevidste om de forskellige risici, forklarer chefdyrlæge hos AniCura Danmark, Hanne Friis.

Heldigvis er der ifølge Hanne Friis flere tiltag, som kan være medvirkende til at beskytte din hund mod varmen.

Sørg for adgang til vand og skygge
Selvom temperaturen i de danske sommermåneder ofte svinger, er 20-25 grader som regel nok til, at hunde kan få hedeslag, og derfor bør kæledyrsejere tage sine forholdsregler, lyder det fra Hanne Friis:

– Hedeslag er en alvorlig og potentielt livstruende situation, som opstår, når hunden ikke er i stand til at skille sig af med overskydende varme. Derfor er det altafgørende, at hunde altid kan finde skygge, ligesom det også er vigtigt med adgang til koldt vand, hvilket vi blandt andet anbefaler, at man også har med, når man er på farten.

Pas på solskoldning
Foruden hedeslag hos hunde bør man også være opmærksom på, at risikoen for solskoldning stiger i takt med, at hunde befinder sig ude i solen i længere tid ad gangen. Derfor er det vigtigt, at man som hundeejer er opmærksom på sin hund i solen, så den ikke risikerer at blive forbrændt:

– Nogle hunde bliver lettere solskoldede end andre. Det gælder særligt hunde med lys pels og hunde med meget lidt eller ingen pels, da disse hunde ofte har lysere og mere sart hud. Symptomerne på solskoldning kan være svære at spotte, men de vil sommetider vise sig som rødme af huden, tørrede øreflipper, hårtab, hudsår og hudinfektioner, forklarer Hanne Friis.

For at undgå solskoldning anbefaler Hanne Friis, at man på varme sommerdage i stedet går ture om morgenen og om aftenen for at undgå den kraftige sol midt på dagen. Derudover findes der solcreme til hunde, som kan påføres på hundens udsatte områder som eksempelvis snude, ører, mave og omkring øjnene.

Undgå brændte poter
Om sommeren er der også øget risiko for, at hunde kan få varmeskadede poter. Asfalten kan nemlig blive meget varm i solen, hvilket kan føre til smertefulde forbrændinger på hundens følsomme trædepuder.

– Brandskader på poterne vil ofte vise sig ved, at hunden begynder at halte eller slikke sig på poterne, fordi de er meget ømme – ligesom trædepuderne også kan begynde at rødme. Derfor handler det i høj grad om, at man undgår gåture i de timer, hvor solen er stærkest, da det er medvirkende til, at asfalten bliver meget varm. Du kan med fordel teste varmen på asfalten ved at lægge din håndflade på overfladen i et par sekunder – hvis det er for varmt for dig, er det også for varmt for din hund, siger Hanne Friis.

Afslutningsvis anbefaler Hanne Friis, at man opsøger sin dyrlæge, hvis hunden ikke kan gå på poterne af smerte, så kan dyrlægen nemlig igangsætte den rette behandling

Læs også

Hundedage med hedeslag, hugorme og hot spots

16-06-2025 16:17, af Cecilie Friis Amstrup

Fra insektstik og hugormebid til algeforgiftning og vandhale – se listen over de 10 hyppigste årsager til, hvorfor vores hunde må til dyrlægen i sommersæsonen, og få tip til, hvordan du bedst passer på din firbenede ven.

Kan min hund få allergi?

15-06-2025 07:58, af Cecilie Friis Amstrup

Kløe, hudproblemer og mavegener kan skyldes allergi. Hunde kan udvikle både inhalationsallergi og foderintolerance, og nogle har endda begge dele. Det kræver en grundig udredning at finde den rette behandling.

Sådan undgår du hot spots hos din hund

09-06-2025 07:18, af Cecilie Friis Amstrup

Når huden pludselig bliver rød, fugtig og kløende, kan det være starten på et smertefuldt hot spot. Særligt i de varme måneder bør hundeejere være ekstra opmærksomme.

Hundehvalp på 28 gram

30-03-2012 10:45, af Tine Luther
En amerikansk hund har formentlig født verdens mindste hvalp.

En hund i hjemmet gør børn sundere

10-04-2017 08:18, af Kasper Larsson
Nye undersøgelser viser, at en hund i hjemmet giver spædbørn lavere risiko for at udvikle allergi og overvægt senere i livet

Hvor ofte træner du med din hund?

31-01-2011 15:04, af Tine Luther
Ny afstemning på hunden.dk

For første gang i Danmark

02-11-2019 14:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Zahir er en ung hund af racen yakutskaya laika. Racen er fra Rusland og lørdag i Herning blev den for første gang udstillet i Danmark

 

Blind hund støttes af sin bror

26-01-2013 08:44, af Tine Luther
En slædehund, der er blevet blind, kan stadig trække slæden – med støtte fra sin seende bror.

Undgå julens farer for hunden

02-12-2021 09:01, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Julepynt, gaveindpakning og ikke mindst børnenes julegaver kan alle være årsagen til, at din hund pludselig får det dårligt i juletiden, pga. ting, der sætter sig fast i mave eller tarm – noget der kan ende med en tur på dyrlægens operationsbord. Lotte Evers, hundeekspert hos Agria Dyreforsikring, giver derfor råd til en tryg jul med hunden

Kattekillinger reddet af hund

06-02-2014 13:14, af Tine Luther
Uden indsats fra en ung jack rusell terrier med et helt ekstremt omsorgsgen havde et par moderløse kattekillinger ikke klaret sig.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Sådan passer du bedst på din hund i sommervarmen

02-07-2025 08:49, af Cecilie Friis Amstrup

Sommeren kan være hård for vores firbenede venner. Hunde har svært ved at komme af med varmen, og derfor skal du som ejer tage særlige hensyn, når solen bager. Her får du gode råd til, hvordan du holder din hund sund og glad i sommervarmen.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Guldbasserne fik is og vandsjov i sommersolen

05-07-2025 06:45, af Cecilie Friis Amstrup

Golden retrievere, is, glade familier og en brandbil fyldt med vand og god stemning. Guldbasseklubbens brandmandsdag blev en uforglemmelig fest for både to- og firbenede.

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

Fart og fællesskab til lure coursing i Myndeklubben

07-07-2025 10:43, af Cecilie Friis Amstrup

Mynderne sprinter gennem det nordjyske landskab med blikket stift rettet mod den kunstige hare. Lure coursing forener fart og fokus med glæden ved at se hundene udleve deres medfødte instinkter i et varmt fællesskab blandt hundeejere.

Min drøm blev til virkelighed ved VM

04-07-2025 06:30, af Cecilie Friis Amstrup

Niels Jensen og hans firbenede makker Briska's Orry hentede guld til Danmark ved Dobermann IGP VM og opfyldte dermed Niels’ drøm.

Hvalpen Jessi var aldrig ønsket

10-07-2025 06:30, af Sofie Elena Andersen, Dyrenes Beskyttelse

Et liv uden gåture, tryghed eller selskab – og med mundkurv på. Sådan begyndte tilværelsen for Jessi, en sort pudelblanding, der aldrig havde fået lov at være hund på hundens præmisser. Først da hun blev indleveret på Dyrenes Beskyttelses internat i Nordjylland, begyndte rejsen mod et bedre liv.

Nye hunderegler gælder fra i dag i hele landet

01-07-2025 11:19, af Cecilie Friis Amstrup

Kortere snor, sundere avl og bedre trivsel: Fra den 1. juli 2025 gælder nye regler for alle hundeejere i Danmark.

Ludo fejrede sin 14-års fødselsdag med manér

08-07-2025 07:13, af Cecilie Friis Amstrup

Den elskede schipperke Ludo blev på hans 14 års fødselsdag fejret med flag og forkælelse på Rold Gl. Kro - Danmarks første hundekro af hans ejer, Ann-Christina Nielsen, som har fulgt ham tæt gennem et langt hundeliv med både sygdom, triumfer og kærlighed.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet