Dyrenes Beskyttelse: Mindre fyrværkeri, tak

19-12-2019 08:45, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

2 ud af 3 mener ifølge ny undersøgelse, at der bør fyres mindre fyrværkeri af til nytår. Dyrenes Beskyttelse foreslår, at salgs- og affyringsperioden begrænses af hensyn til både dyr og miljø

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Nytårskrudt kan være flot at kigge på, men noget tyder på, at danskerne mener, det efterhånden har taget overhånd med de mange lysglimt og høje brag. Den seneste Epinions-undersøgelse for Dyrenes Beskyttelse viser, at hele 67 % af de adspurgte svarer, at der generelt bør fyres mindre fyrværkeri af til nytår. Det er særligt hensyn til miljø og kæledyr såvel som vilde dyr, der ligger danskerne på sinde, viser undersøgelsen.

– Dyrene påvirkes negativt på forskellige måder. Fyrværkeri medfører ofte stress og angst, og giver voldsomme reaktioner og panikagtig adfærd. Desuden er alt det affald der ligger på gaden i dagene efter, farligt for både kæledyr og vilde dyr. Hvis f.eks. dyrene sluger fyrværkeriaffald, kan de komme alvorligt til skade, forklarer Jens Jokumsen, familiedyrschef ved Dyrenes Beskyttelse.

Dyrenes Beskyttelse foreslår, at perioden, hvor der må fyres af, begrænses til et vindue på 8 timer fra 31. december kl. 18 til 1. januar kl. 2. Desuden bør salget af fyrværkeri begrænses til 3 dage før nytår, ifølge dyrevelfærdsorganisationen.

– På den måde skåner vi dyrene mest muligt, og folk kan stadig fyre fyrværkeri af. Der er ingen grund til, at man i dag kan købe fyrværkeri allerede fra d. 15. december, når det alligevel først må skydes af 12 dage senere. Fristelsen bliver for stor for mange. Desuden er meningen med fyrværkeri at fejre overgangen til det nye år, og derfor giver det ikke mening at tillade affyring på alle andre dage. Det er ikke rimeligt, at store dele af befolkningen og deres dyr skal belastes af fyrværkeri i lange perioder, siger Jens Jokumsen.

Desuden mener Dyrenes Beskyttelse, at fyrværkeri bør begrænses, så det kun bliver anvendt i godkendte områder, som kommunen har udvalgt. Dette vil lette den efterfølgende oprydning og mindske mængden af affald på og i utilgængelige områder såsom søer og andre naturområder, hvor det kan være til fare for mennesker og dyr.

Uddrag af undersøgelsen

  • 67 % (690) svarer ja til, om der generelt bør fyres mindre fyrværkeri af til nytår. 22 % (224) svarer, at det mener de ikke. 11 % (107) svarer ’ved ikke’.
  • De mest populære begrundelser for at begrænse fyrværkeri er hensyn til miljøet (47 %), hensyn til kæledyrene (39 %), hensyn til dyrenes i naturen (37 %), hensyn til personsikkerhed (34 %) og hensyn til brandsikkerhed (30 %).
  • 23% (231) svarer, at de har hund i deres husstand. Heraf svarer 45% ja til, at deres hund er bange for fyrværkeri. 49% svarer nej, og 6 % svarer ’ved ikke’.
  • 43 % (437) svarer, at de har kæledyr/hobbydyr i deres husstand. Heraf svarer 2 ud af 3, at de tager særlige tiltag i brug for at skåne deres kæledyr mod larm og fyrværkeri nytårsaften. De mest populære tiltag er, at man undlader selv at fyre fyrværkeri af (30%), tænder musik der camouflerer fyrværkerilyde (29%) og trækker gardinerne for for at skærme mod lysglimt (27%).

Undersøgelsen er udarbejdet af Epinion på baggrund af i alt 1021 gennemførte interview med repræsentativt udvalgte danskere på 18 år og derover. Undersøgelsen er gennemført som en webbaseret undersøgelse på Epinions Danmarkspanel. Interviewene er gennemført i perioden 24. september – 7. oktober 2019. Data er vægtet efter køn, alder, region og uddannelse, så resultaterne kan betragtes som repræsentative for befolkningen.

Læs også

Dyrenes Beskyttelse om fyrværkeri

20-03-2024 14:13, af Anne Cecilie Sohl

Affyring af fyrværkeri over mange uger har store konsekvenser for både kæledyr, landbrugsdyr, og dyr i naturen. Derudover er det en stor belastning for miljøet, som sagtens kunne undgås. Dyrenes Beskyttelse mener, at omfanget af fyrværkeri bør indskrænkes markant, særligt for private.

DKK: hjælp din hund sikkert igennem nytåret

31-12-2023 12:53, af Anne Cecilie Sohl

Hunde og fyrværkeri er en dårlig kombination, og hvert år bliver mange tusinde hunde skræmt af fyrværkeriet. Dansk Kennel Klub giver her nogle gode råd til, hvordan du bedst kan hjælpe hundene igennem nytårsaften.

Er din hund urolig til nytår?

25-12-2023 10:00, af Anne Cecilie Sohl

Mange hunde bryder sig ikke om nytårsfyrværkeri, da de store brag og lysglimt kan være overvældende. Og hvis de først er blevet bange, bliver det ikke nemmere året efter.

Ingen larmende fyrværkeri i Davos

14-10-2020 08:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Dags dato er der 78 dage til nytårsaften. Det betyder også næsten 79 dage til helvedet med larmende fyrværkeri skaber angst hos mange hunde. I Davos i Schweiz har man nu forbudt larmende fyrværkeri

 

Lars Løkkes Beauty er død

29-04-2022 08:50, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I et opslag på Facebook fortæller tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen, at hans hund Beauty er død. Hunden blev landskendt, da den i nytåret 2021 løb væk

Hjælp: Troya forsvandt nytårsaften

02-01-2021 17:59, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Nytåret er højsæson for hunde, der stikker af hjemmefra. Vi har tidligere i dag fortalt om Bella, der heldigvis blev fundet igen. Men i disse timer leder andre ejere efter deres hund. En af de hunde, der stadig er væk, er Troya

Når det buldrer og brager udenfor

09-12-2017 19:10, af Astrid Gerd Holtet

Nytårsaften kan være en voldsom og ubehagelig oplevelse for nogle hunde – hvad kan du gøre for at hjælpe?  

Hvor skal hunden fejre nytår?

26-12-2017 08:53, af Agria Dyreforsikring/ pressemeddelelse

Hunde har en særdeles veludviklet og følsom høresans. Derfor kan nytårsaften være et sandt helvede på grund af brag fra fyrværkeri. Dyrlæge Lotta Möller fra Agria Dyreforsikring forklarer her, hvad man kan gøre for at minimere hundens angst, når champagnepropper og raketter springer på årets sidste dag

Jackson stak af nytårsaften

02-01-2018 15:00, af Marie Helene Rigård Rohleder

Tanni Løvenbjerg Gettermann havde en forfærdelig nytårsaften, da hendes hund Jackson blev bange for fyrværkeriet og stak af lidt over midnat

Jeres nytårshunde

01-01-2023 10:59, af Bjarke Kirkegaard Nielsen
Foto|

Så blev det 2023, og vi håber, I kom godt ind i det

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Kedelig tendens blandt indleverede hittehunde hos Dyreværnet

11-04-2024 11:16, af Anne Cecilie Sohl

Flere og flere hunde bliver indleveret hos Dyreværnet uden at være registreret i Dansk Hunderegister.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Første DM i Canicross

10-04-2024 09:57, af Anne Cecilie Sohl

Søndag den 7. april blev det første Danske Mesterskab i Canicross afholdt under Dansk Canicross Forbund (DCF), arrangeret af K9Runners Mariager der stod for afholdelsen.

Hunde og hugorme er en dårlig kombination

02-04-2024 10:53, af Anne Cecilie Sohl

Selv om frosten dårligt har sluppet sit tag i jorden, er hugormen allerede vågnet fra sin dvale. På denne årstid er den stadig sløv og når ikke altid at flygte, når den hører vores hunde komme. Derfor er der risiko for, at de bliver bidt. Langt de fleste hunde overlever, men et hugormebid kan have livsfarlige konsekvenser, advarer Agria Dyreforsikring. 

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

10 grunde til hundens slikken

15-01-2016 10:36, af Tine Luther
Hunde slikker på hvad som helst af mange forskellige årsager. En hund plejer bl.a. sin pels og afslører sit humør med tungen, den viser sin kærlighed og sin plads i hierarkiet samt knytter bånd til sine hvalpe. Huffinton Post har opstillet ti grunde til, at hundens tunge er et vigtigt redskab.

Skal du have hund? - Vælg den rigtige race!

13-10-2017 10:10, af Marlene Goldbæk Johansen

Hvert år bliver over 12.000 raske hunde aflivet i Danmark, fordi deres mennesker ikke længere kan eller vil beholde dem.

Det er ofte hundenes adfærd, som volder problemer, og problemerne skyldes næsten altid, at ejeren ikke var ordentligt afklaret omkring det at have hund – og om det rette racevalg, inden hunden blev anskaffet.

Det er uendelig vigtigt, at man vælger en race, der passer til lige netop det liv, man lever – og at man kan honorere racens behov. Både for hundens og for ejerens skyld!

Her kan du læse de portrætter af forskellige racer, der har været bragt i magasinet HUNDEN.