Sådan gør du din hund klar til nytåret med lydtræning

21-11-2024 11:09, af Cecilie Friis Amstrup

Nytåret kan være en stressende tid for mange hunde, og derfor kan det være en fordel at starte med lydtræning. Så kan du skabe tryghed for både dig og din hund.

Copyright Ridehesten.com
Det kan være en god idé at lydtræne nytårslydene med sin hund i god tid. Foto: Adobe

Nytårsaften er for mange hunde forbundet med høje lyde og lysglimt, der kan skabe angst og uro. Heldigvis kan du allerede nu begynde at forberede din hund på den store aften gennem lydtræning. Ved at træne din hund til at håndtere høje lyde i små, kontrollerede doser, kan du hjælpe den med at føle sig mere tryg, når det brager løs ved årsskiftet.

Hvad er lydtræning, og hvorfor er det vigtigt?
Lydtræning handler om gradvist at vænne din hund til de lyde, der typisk forbindes med fyrværkeri. Det kan være brag, fløjter eller knald, som langsomt introduceres i hundens hverdag. Målet er, at din hund skal lære at forbinde lydene med noget positivt og dermed reducere dens stressniveau.

Forskning viser, at hunde, der har været udsat for systematisk lydtræning, ofte reagerer mindre voldsomt på fyrværkeri. Ifølge eksperterne fra Dansk Kennel Klub og Netdyredoktor er det vigtigt at starte træningen i god tid.

Har du en hvalp eller unghund, som endnu ikke har stiftet bekendtskab med fyrværkeri, er det en rigtig go idé at komme i gang med lydtræning, så de ikke når at få en dårlig oplevelse. 

Men hvis du har en hund, som allerede oplever angst ved nytårslydene, så er det aldrig for sent at arbejde med at mindske frygten gennem velovervejet lydtræning. 

Sådan kommer du i gang

  • Find relevante lydfiler: På nettet findes der mange lydfiler med fyrværkerilyde, som du kan bruge i træningen. Start med at spille lydene på lav volumen og sørg for, at din hund er i et trygt og roligt miljø.
  • Skab en positiv oplevelse: Giv din hund lækre godbidder eller leg med dens yndlingslegetøj, mens lydene afspilles. Det hjælper hunden med at forbinde lydene med noget positivt. Husk at holde træningssessionerne korte – fem til ti minutter er ofte nok.
  • Øg gradvist intensiteten: Når din hund begynder at vænne sig til lydene, kan du langsomt skrue op for volumen. Hold dog altid øje med din hunds signaler – viser den tegn på ubehag, skal du tage et skridt tilbage.
  • Undgå at presse din hund: Det er vigtigt, at træningen sker i hundens tempo. For hurtig progression kan føre til, at hunden bliver bange i stedet for tryg.

Kombinér lydtræning med andre metoder
Udover lydtræning kan du også bruge feromoner, som findes i sprayform eller som diffusere, der sættes i stikkontakten. Feromoner udsender en beroligende duft, der minder hunden om dens mor og hvalpetid. Du kan også overveje en tætsluttende hundetrøje, som giver hunden en følelse af tryghed og stabilitet.

En stressfri nytårsaften for alle
Jo tidligere du starter lydtræningen, desto bedre er chancerne for, at din hund vil klare nytåret uden stress. Husk, at en tryg hund også betyder en mere afslappet nytårsaften for dig.

Så gå i gang allerede i dag – din hund vil takke dig for det, når champagnepropperne springer, og fyrværkeriet lyser himlen op.

Læs også

Uklare regler gør hundeloven til en fælde for ejere

25-04-2025 09:07, af Cecilie Friis Amstrup

Selvom deres hund ikke har gjort noget galt, risikerer nogle danske hundeejere at få den fjernet og aflivet alene på baggrund af en tvivlsom DNA-test. Eksperter og Dyreetisk Råd opfordrer nu til at ændre loven om forbudte racer, så den bliver mere retfærdig og gennemsigtig.

Ny bog sætter fokus på hundens lyst til samarbejde

23-04-2025 13:02, af Cecilie Friis Amstrup

I "Din kompetente hund" formidler tre af landets førende hundeeksperter ny og forskningsbaseret viden om hunde, der kan hjælpe os med at forstå hundens natur og behov. 

Når hunden får noget på tværs

21-04-2025 07:15, af Cecilie Friis Amstrup

Har du mistanke om, at din hund har slugt en sok, en sten eller noget legetøj? Det er ikke ualmindeligt, at hunde spiser ting, de ikke burde, og det sker desværre ofte, at de ting sætter sig fast på deres vej igennem kroppen. Den situation kan ende med at være livstruende, især hvis spiserøret eller tarmene bliver beskadiget. Hør chefdyrlæge forklare, hvorfor det er så vigtigt at søge hjælp med det samme.

#BlackFurday: dyreinternaternes sorte skygger

21-11-2023 12:48, af Anne Cecilie Sohl

I anledning af årets Black Friday omdøber Agria Dyreforsikring dagen til #BlackFurday med en hjertevarm kampagne, der sætter fokus på de sorte hunde og katte, der ofte står bagerst i køen på internaterne. 

Ny forskning: Hunde reagerer med jalousi

12-04-2021 12:44, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I et forsøg fra Auckland University har man vist, at hunde reagerer på situationer, der kan stimulere jalousi også selvom hundene ikke kan se situationen fysisk

Vægten øges nemt hos neutraliserede hunde

16-02-2013 08:35, af Tine Luther
Det er et velkendt fænomen, at hunde, der bliver kastreret eller steriliseret nemt tager på og bliver for tykke.

Slut med løse hunde i biler?

21-10-2011 11:24, af Tine Luther
Engelske politikere er besluttet på at indføre lov mod løse hunde i biler – gerne på EU–niveau

God socialisering er vigtig

27-09-2017 22:50, af Astrid Gerd Holtet

Adfærdsproblemer er en af de hyppigste årsager til at hunde ender på internater, forklarer Kenneth M. Martin, amerikansk dyrlæge og specialist i dyreadfærd

X-factor på Solskinsøen

12-08-2015 14:52, af Tine Luther
Udseendet er ikke alt – heller ikke når der er tale om ”hundenes skønhedskonkurrencer”, hundeudstillingerne. Titler, rosetter og ikke mindst X-factor er i høj kurs, når 3.400 hunde og deres mennesker i weekenden den 15. og 16. august sætter hinanden stævne ved Dansk Kennel Klubs internationale hundeudstilling på Bornholm.

Flot hundearbejde, imponerende jordbærkage og køligt sommervejr

23-06-2018 08:00, af Siri Renée

De fine varmegrader var skiftet ud med blæsevejr og sølle 15 grader da konkurrencen for alvor gik i gang i dag. Der blev trukket lag på lag på lag af tøj på, og vi så endda hunde med ulddækkener

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Hver pote tæller hos Dyreværnets nye internat

18-04-2025 07:00, af Cecilie Friis Amstrup

Et nyt internat i fredelige omgivelser skal give flere hunde og familiedyr en god start på næste kapitel. Med base i det tidligere pensionat styrker Dyreværnet sin indsats i Jylland.

Nye instruktører klar til træningspladserne

28-04-2025 15:13, af Cecilie Friis Amstrup

19 engagerede hundemennesker kunne denne weekend kalde sig færdiguddannede DKK-instruktører efter fem intense weekender på DKK Vilhelmsborg.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Uklare regler gør hundeloven til en fælde for ejere

25-04-2025 09:07, af Cecilie Friis Amstrup

Selvom deres hund ikke har gjort noget galt, risikerer nogle danske hundeejere at få den fjernet og aflivet alene på baggrund af en tvivlsom DNA-test. Eksperter og Dyreetisk Råd opfordrer nu til at ændre loven om forbudte racer, så den bliver mere retfærdig og gennemsigtig.

Hundefødselsdag med logrende haler og store smil

26-04-2025 07:29, af Cecilie Friis Amstrup

En hundefødselsdag med leg, latter og masser af kærlighed minder os om, hvor meget gensyn mellem hvalpe og deres familier kan styrke båndene og skabe varige fællesskaber.

Hjertelungeorm truer danske hunde

29-04-2025 10:46, af Cecilie Friis Amstrup

Foråret bringer ikke kun sol og varme, men også en øget risiko for hjertelungeorm hos hunde. Parasitten kan forårsage alvorlige sygdomsforløb, men med tidlig opdagelse og forebyggelse kan du beskytte din bedste ven.

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

AFSLØRING: De 10 klogeste hunderacer

27-08-2019 08:57, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Amerikansk professor i hundepsykologi har rangeret hunderacer efter, hvor intelligente de er. Her får du de ti øverste og de ti nederste

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse