Hugormesæsonen er i gang: Pas på, at dit kæledyr ikke bliver bidt

14-05-2021 10:30, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Hvert år bliver mange kæledyr bidt af hugorme, og det kan have livsfarlige konsekvenser, hvis ikke mistanke om hugormebid bliver taget alvorligt, lyder det fra den landsdækkende dyrlægekoncern AniCura

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

De lune måneder er over os, og det betyder masser af udendørsaktiviteter for både hund og kat. Det er også tiden, hvor kæledyrsejere skal være ekstra opmærksomme på, om dyrene bliver bidt af en hugorm. De giftige slanger er nemlig særligt aktive i perioden fra april til november, og det kan være livsfarligt, hvis en hund eller kat bliver bidt. Det skriver AniCura i en pressemeddelelse. 

I langt de fleste tilfælde overlever dyrene, men i værste fald kan biddet være livstruende og kræve langvarig behandling. Derfor anbefaler chefdyrlæge hos AniCura Danmark Sanne Ross at tage selv den mindste mistanke om bid alvorligt:

- Der er desværre mange, der ikke er klar over, hvor farligt det kan være, hvis dyret bliver bidt, men vi kan ikke understrege nok, hvor vigtigt det er at tage det alvorligt og opsøge dyrlægen. Dyrlægen kan give hunden eller katten understøttende behandling, som dæmper smerterne og sørger for, at dyret på bedst mulig vis kan udskille giften, fortæller Sanne Ross og uddyber, at en hund eller kat ved bid får sprøjtet omkring 30 mg gift i sig, hvorfor det særligt er de mindre dyr, der mærker symptomer ved hugormebid.  

For at undgå hugormebid er det ifølge Sanne Ross en god idé at holde dyrene væk fra klitter og hede, hvor hugormene ofte opholder sig, og du kan derfor med fordel holde dig til stier og veje, hvor du har bedre overblik over underlaget. Derudover kan det have en forebyggende effekt at trampe og larme ekstra meget på gåturen, da hugorme som regel vil søge væk fra larm og bevægelser i jorden.

 

Vær opmærksom på symptomer

Det er ikke altid, at dyreejere lægger mærke til, at hunden eller katten bliver bidt, men symptomer kan være voldsom hævelse, akut halthed, svimmelhed, træthed, choktilstand og udvikling af gulsot. Derudover kan giften medføre skader på blodkar, blodtryksfald, hjerteproblemer og bevidsthedstab. Indtil kæledyret kommer til dyrlægen, er der flere ting, du selv kan gøre for at mindske omfanget af skaden: 

- Hvis din hund eller kat bliver bidt, er det vigtigt at tage det med ro, da muskelaktivitet kan fremskynde spredningen af giften. Hvis du er til stede, når dyret bliver bidt, skal det helst bæres væk fra stedet – en stor hund bør så vidt muligt også helt undgå at gå. Det er derudover vigtigt, at der ikke bindes noget omkring biddet, da det kan få blodcirkulationen til at stoppe, forklarer Sanne Ross.

Oplever du, at din hund eller kat bliver bidt af en hugorm, eller får du mistanke om bid, kan du ringe 1819, som er et landsdækkende akutnummer til kæledyr. Det er muligt at ringe 1819 på alle tider af døgnet, hvis dit kæledyr får akut brug for hjælp, og du vil blive stillet om til nærmeste døgnåbne dyrehospital.

Læs også

Hugormesæson: Det skal du gøre, hvis dit kæledyr bliver bidt

28-03-2023 10:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Hvert år oplever flere danske hunde- og katteejere, at deres kæledyr bliver bidt af hugorme, og det er vigtigt at tage det alvorligt, hvis der er mistanke om hugormebid

Derfor er slanger farligere for hunde end for katte

21-04-2022 16:04, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Et slangebid har vist sig at være meget farligere for en hund end for en kat. Australske forskere er nu kommet med et svar på, hvordan det hænger sammen

Molly bidt tre gange af hugorme

21-04-2022 08:32, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Labradoren Molly nåede at blive bidt tre gange af hugorme i sit lange liv. Her får du historien fortalt af Mollys ejer, Elizabeth Texel

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Danskerne bekymrer sig mere om deres kæledyr end om familie

25-04-2024 08:24, af Anne Cecilie Sohl

”Lykken er en varm hundehvalp”, sagde ”Radisen” Søren Bruun. Men nu viser en ny undersøgelse, at det ikke kun er lykke og glæde man investerer i, når man inkluderer en hund eller kat i familien - man får også en stor portion bekymring med i købet. 

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Rekordmange tilmeldte til hundeløb i Thyregod

18-04-2024 08:00, af Anne Cecilie Sohl

Små to måneder før Lilleskov Slot ved Thyregod ved Give igen lægger have til K9 Biathlon for alle DM og Dacia Cup er der slået deltagerrekord.

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Pas på dine kæledyr blandt forårets farer

19-04-2024 12:56, af Anne Cecilie Sohl

Forårets varmere vejr får de fleste af os til at tilbringe mere tid udendørs. Vejrskiftet betyder dog også, at kæledyrsejere skal være ekstra opmærksomme på en række farer, som kæledyrene kan støde på i forårs- og sommermånederne, lyder det fra dyrlæge.

Danskerne vil gå langt for at hjælpe dyr i nød

26-04-2024 08:38, af Anne Cecilie Sohl

Siden Agria Dyreforsikring i 2018 første gang afholdt den velgørende Hundegåtur, er danskernes ønske om at hjælpe dyr i nød kun vokset. Derfor håber Agria på - for syvende år i træk - at kunne sætte indsamlingsrekord i weekenden den 4. og 5. maj. Hverken distancen eller antallet af skridt er afgørende for donationens størrelse - men jo flere der går med, jo flere penge donerer selskabet til Dyreværnets arbejde med hjemløse hunde.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Husk at sende jeres bedste billede til fotokonkurrencen

16-04-2024 11:14, af Anne Cecilie Sohl

Hver måned kårer vi månedens bedste læserfotos i Magasinet HUNDEN. Husk at sende jeres bedste billeder ind inden den 20. i måneden 

Hvad er interdigital furunkulose?

22-12-2017 16:15, af Astrid Gerd Holtet

Furunkulose i poterne er en ret almindelig lidelse hos hunde, som kan være smertefuld og svær at slippe af med