Flere og flere kæledyr diagnosticeres med kræft

14-11-2023 11:38, af Anne Cecilie Sohl

Kræft er en af de mest udbredte sygdomsgrupper i samfundet, men det er ikke blot blandt mennesker, at sygdommen hersker. De seneste år er et stigende antal kæledyr også blevet ramt af kræft og ondartede tumorer, hvilket blandt andet har været medvirkende til, at der er blevet udviklet nye og bedre behandlingsformer, lyder det fra specialdyrlæge.

Copyright Ridehesten.com
Pressefoto

En tredjedel af alle danskere bliver i løbet af deres liv ramt af kræft, og ifølge Sundhedsdatastyrelsens nyeste rapport fra 2023 har der de seneste år været en stigning i antallet af nye registrerede kræfttilfælde i Danmark. Men det er ikke kun mennesker, som hyppigere bliver diagnosticeret med en kræftsygdom, det gælder i stigende grad også vores kæledyr. Sådan lyder det fra specialdyrlæge hos AniCura Aarhus Dyrehospital, Steen Engermann, som er specialiseret inden for diagnostik og behandling af kræftsygdomme.

- Hunde og katte har i mange hjem en langt højere status i dag end tidligere. Det er blandt andet medvirkende til, at man i højere grad passer på kæledyrene og sørger for, at de kommer oftere til dyrlæge og sundhedstjek, hvilket bidrager til, at den gennemsnitlige levealder stiger. Men i takt med at kæledyrene bliver ældre, stiger risikoen for en lang række sygdomme, og derfor er det meget naturligt, at flere hunde og katte diagnosticeres med kræft, som netop er hyppigere med alderen, siger Steen Engermann og fortsætter:

- Derudover spiller det også en vigtig rolle, at mange danskere er langt bedre oplyst og har mere viden om kræft end tidligere. Det gør blandt andet, at kæledyrsejere er mere opmærksomme på tidlige advarselssignaler og derved ikke tøver med at få deres hund eller kat undersøgt hos dyrlægen, når de ser tegn på sygdom.

Ifølge Steen Engermann vil de fleste kræfttyper vise sig i form af tumorer eller knuder, som sidder i relation til huden. Derfor anbefaler han, at man som kæledyrsejer er særligt opmærksom på disse faresignaler og kontakter sin dyrlæge, hvis man opdager en knude.

Store fremskridt i behandlingen af kræft

Selv om fortsat flere kæledyr bliver diagnosticeret med en kræftsygdom, er man i dag blevet væsentlig bedre til at behandle sygdommen, så flere hunde og katte enten overlever eller får forlænget levetiden i en årrække. Det skyldes, at der løbende bliver forsket og udviklet nye og bedre behandlingsformer, lyder det fra Steen Engermann:

- I langt de fleste tilfælde vil kræftbehandlingen kræve operation eller medicinsk behandling som eksempelvis kemoterapi. Dog er der kommet flere nye behandlingsformer blandt andet medicin, der kan sprøjtes direkte ind i tumoren, således tumoren dør og falder af. Derudover er der også flere dyrehospitaler, som er begyndt at tilbyde elektrokemoterapi, der er en lokalbehandling til brug ved visse tumorformer – eller som supplement til en operation, hvis man skal mindske risikoen for, at der er efterladt potentielle kræftceller.

Til trods for løbende fremskridt i behandlingen af kræft hos kæledyr, understreger Steen Engermann, at det fortsat er afgørende, at sygdommen opdages så tidligt som muligt, da tidlig behandling kan øge chancerne for helbredelse. 

Læs også

Webredaktør

Har du en nyhed eller en god historie?

Bjarke Kirkegaard Nielsen

Webredaktør og nyhedsvagt

Bjarke Kirkegaard Nielsen
20 24 29 30
bkn@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Pas på poterne i frostvejret: Vejsalt er smertefuldt

28-11-2023 13:21, af Anne Cecilie Sohl

Når temperaturen rammer frysepunktet, bliver vejene saltet. Dette afhjælper glatte veje, men vejsalt er en smertefuld oplevelse for hunde. Dyrenes Beskyttelse opfordrer derfor til at smøre hundens trædepuder med potevoks inden gåturen.

Højsæson for den smitsomme kennelhoste

27-11-2023 09:37, af Anne Cecilie Sohl

Hunde bliver ofte smittet med sygdommen, kennelhoste, når vinterens fugtige og kolde vejr indtræffer. Derfor er det i den kommende tid ekstra vigtigt, at man som hundeejer kan spotte symptomerne på kennelhoste og ved, hvad man selv kan gøre for at mindske risikoen for smitte.

"Aktive hunde er lykkelige hunde"

28-11-2023 09:45, af Anne Cecilie Sohl

Sådan lyder motto'et hos Danmarks største løbeklub for hund og ejer, DIRTY PAWS. Klubben er en nystartet forening med lokalklubber spredt over det meste af Danmark, og deres mål er at få flere danske hundeejere ud og være aktive sammen med deres hunde.  

OVERBLIK: Sådan lufter du hunden i kulden

15-01-2021 15:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Det er ikke kun kulden, der generer vores firbenede venner i denne tid. Den salt, der strøs for at forhindre de tobenede i at falde og de firhjulede i at køre galt, er ikke god for hundenes poter. Det samme gælder små kugler af is

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Stjålet retriever fundet på plejecenter

20-11-2023 20:47, af Anne Cecilie Sohl

Tirsdag i sidste uge forsvandt en hund fra en adresse i Vordingborg, og ejeren, en 69-årig mand, efterlyste hunden på de sociale medier, for han var i sagens natur bekymret for, hvor hans hund var henne.

Kvik og de andre - hundene i Matador

04-01-2023 09:36, af Anne Egede

Alle kender Matador - danskernes absolutte yndlingsserie. Ligeledes kender vel alle også kvinden bag serien, Lise Nørgaard, som hele sit liv har været en stor hundeven. Det er derfor heller ikke tilfældigt at Matador også har hunde på rollelisten - endda i fremtrædende roller

Hjælp til hundens angst for fyrværkeri

29-11-2023 10:00, af Anne Cecilie Sohl

Når nytårsaften nærmer sig, glæder mange familier sig til himlens farverige skue. Men for vores firbenede venner bringer fyrværkeriet ofte en bølge af angst og frygt. 

Hvem skal vinde titlen som årets hundefotograf?

22-11-2023 11:45, af Anne Cecilie Sohl

Hver måned modtager HUNDEN rigtig mange fantastiske billeder fra glade hundejere i hele Danmark, hvorefter der uddeles en præmie til de tre bedste billeder. 

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet