Dette blog-indlæg handler hverken om slankeplaner eller andre gode råd til vægttab hos hund. Jeg vil derimod gerne dele nogle tanker om, hvad jeg hører og ser i hundeverdenen, som jeg desværre tror er med til, at flere og flere hunde er overvægtige - og at vi efterhånden blot lukker øjnene for et stort problem.
Det er jo ikke noget nyt: Vi læser det igen og igen: Overvægt er usundt for hunde og giver øget risiko for følgesygdomme, dårlige led, smerter og forkortet levealder. Så hvorfor bliver stadig flere hunde overvægtige? Jeg fornemmer, det er som om, at disse informationer ofte "preller" af, og at mange hundeejere faktisk har svært ved at bedømme, hvordan en normal hund skal se ud. Er det mon fordi, at så mange hunde er overvægtige efterhånden, at vi simpelthen har glemt, hvordan en hund egentlig bør se ud?... og at vi ligefrem foretrækker dette udseende og glemmer, hvor skadeligt det er for hunden? Oveni dette kommer selvfølgelig det vanskelige projekt med, hvordan man i det hele taget sørger for, at hunden ikke bliver overvægtig, for man vil jo gerne give godbidder og sørge for at hunden "har det lidt godt".
Jeg ser ofte denne misopfattelse, når jeg følger med på forskellige hundefora indenfor "min" race - eller taler med folk fx med hvalpe eller unghunde: "Hellere lidt for rundt eller for mager", "hvalpe skal have lidt at stå imod med" - eller møder folk med hvalpe/unghunde som af andre hundeejere har fået at vide, at hunden da er alt for tynd. Selvfølgelig skal en hvalp ikke være afmagret, men det er bestemt heller ikke til hvalpens fordel at være for rund! Det øger kun dens risiko for fx ledproblemer - særligt hvis den heller ikke får særlig meget motion.
Men når folk igen og igen får besked fra andre om, at deres hvalpe - eller måske "ranglede" teenage-hund eller fitte sportshund - er for tynd, så forstår jeg jo godt, at man bliver fristet til at gå hjem og putte mere i madskålen.
Indenfor nogle racer ser jeg det også i udstillingsringen: Mange af hundene er overvægtige, og det er ofte disse "robuste" hunde, som løber med præmierne, så hundene ligefrem "fedes op" inden udstilling. Jeg synes jo hellere, at man skulle have en påtale om, at hunden var for tyk. For hvis vi til udstillinger også belønner det unormale, hvordan skal helt almindelige hundeejere så vide, hvad der er normalt?
Jeg tror bestemt på, at langt de fleste hundeejere vil deres hund det allerbedste, og vi vil gerne leve lange og lykkelige liv med dem. En af de største trusler mod dette ønske er dog lige præcis overvægt (ofte i kombination med mangel på motion/træning). Så hvordan kommer vi væk fra den uheldige udvikling, hvor flere og flere hunde er overvægtige og usunde? Og får øjnene op for, at en sund hund er en slank hund - også selvom den måske ser lidende ud med store "hundeøjne" efter den næste godbid?
Jeg har desværre ikke svaret, men jeg håber at alle fagpersoner - såsom opdrættere, dyrlæger, dommere, forhandlere af hundefoder m.fl. - vil fokusere på vigtigheden af oplysning og læring. Kunne man som opdrætter fx understrege vigtigheden af at holde hvalpen slank og lade den få lov at røre sig? Som dyrlæge til hvert eneste check tage dialogen - selvom jeg godt selv husker fra min egen tid i praksis, at det kan være "tungt". Og det også bare kan føles nemmere at undgå diskussion. Og kunne dommerne også have mere fokus på området, når hundene kommer i ringen? Og måske sælgeren af hundefoder skulle huske kunden på, at mængden på posen kun er vejledende, og at godbidderne skal trækkes fra også?
Jo mere oplysning og fakta, jo færre hundeejere får vi forhåbentlig, som "udskammer" andre for deres slanke hunde. Og jo mere bliver vi som hundeejere måske opmærksomme på, at vi ikke blot skal lade "stå til", men virkelig tage overvægt seriøst som den store trussel det er mod vores hundes sundhed. Men det kræver, at vi sammen genopbygger forståelsen af "det normale" - og ikke accepterer, at vores hunde bliver tykkere og tykkere - og mere og mere usunde.
Gør jagttræning til en fest for din hund! Lær hvordan positive metoder på hundens præmisser skaber glæde, stærkt samarbejde og imponerende resultater i marken.
Den svenske tilgang, hvor besøgshundeteams gennemgår en grundig uddannelse med fokus på hundens tryghed og kvaliteten af samværet med de ældre, fik mig til at pakke kufferten og rejse nordpå.
Har du en passion for hunde og måske en faglig vinkel, du gerne vil dele? Så har du nu muligheden for at blive blogger på hunden.dk!
I dag er ”World obesity day” altså dagen med fokus på overvægt, som er et stigende problem hos mennesker - og også hos vores hunde
Et år med HPM Dirty Paws - løbeklub for hund og ejer
Sommeren nærmer sig med varme og hastige skridt, men hvordan er det med træning i sommervarmen. Det kan du læse om her
Nu begynder dagene med lunere vejr at dukke op, så hvordan forholder man sig til træning med sin hund?
I går holdt jeg, Tails by Ragno og DKK webinar om canicross. Her fik jeg lov at svare på en masse spændende spørgsmål om min store passion
Mange af os hundeejere vil gøre næsten alt for, at vores hunde får lange og lykkelige liv. Så hvorfor er det stadig så svært at huske tandbørstningen, selvom manglende tandhygiejne har stor indflydelse på vores hundes livskvalitet
Et par tanker om at give og modtage uopfordrede "gode råd" om hunde
Sommeren kan være hård for vores firbenede venner. Hunde har svært ved at komme af med varmen, og derfor skal du som ejer tage særlige hensyn, når solen bager. Her får du gode råd til, hvordan du holder din hund sund og glad i sommervarmen.
Golden retrievere, is, glade familier og en brandbil fyldt med vand og god stemning. Guldbasseklubbens brandmandsdag blev en uforglemmelig fest for både to- og firbenede.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Mynderne sprinter gennem det nordjyske landskab med blikket stift rettet mod den kunstige hare. Lure coursing forener fart og fokus med glæden ved at se hundene udleve deres medfødte instinkter i et varmt fællesskab blandt hundeejere.
Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni. Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.
Et liv uden gåture, tryghed eller selskab – og med mundkurv på. Sådan begyndte tilværelsen for Jessi, en sort pudelblanding, der aldrig havde fået lov at være hund på hundens præmisser. Først da hun blev indleveret på Dyrenes Beskyttelses internat i Nordjylland, begyndte rejsen mod et bedre liv.
Den elskede schipperke Ludo blev på hans 14 års fødselsdag fejret med flag og forkælelse på Rold Gl. Kro - Danmarks første hundekro af hans ejer, Ann-Christina Nielsen, som har fulgt ham tæt gennem et langt hundeliv med både sygdom, triumfer og kærlighed.
Kortere snor, sundere avl og bedre trivsel: Fra den 1. juli 2025 gælder nye regler for alle hundeejere i Danmark.
Kirsebærrene falder næsten af sig selv ned i munden på mig, når jeg ryster en gren. Store, runde og med den smukkeste vinrøde – ja næste sorte – farve smager de vidunderligt. Stenene spytter jeg ud i hånden, og det er der en god grund til
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet