I hundens blod findes nogle små celler, som kaldes for røde blodceller eller røde blodlegemer. De små røde blodceller har som funktion at transportere ilt rundt i hundens krop. De små celler sendes op til lungerne, hvor de fanger de små iltmolekyler fra indåndingsluften. Herfra bærer de ilten ud til kroppens mange celler, hvor ilten slippes og de røde blodceller vender tilbage til lungerne, for at hente mere ilt.
I nogle tilfælde kan hunde udvikle en mangel på røde blodceller, en tilstand, der også kaldes anæmi eller blodmangel. Når hunden mangler røde blodlegemer, kan den ikke længere transportere så meget ilt rundt i kroppen, og dette kan hurtigt medføre at hundens krop kommer i iltmangel.
Hvorfor får hunde anæmi?
En årsag til anæmi kan være at hunden har mistet en masse blod. Det kan være fra et sår i huden, hvilket er let at opdage. Det kan dog også være i form at indre blødninger, hvor hunden for eksempel bløder ud i bughulen eller brysthulen.
Ud over blødninger, kan en lang række sygdomme også forårsage en mangel på røde blodlegemer. Blodcellerne dannes i knoglemarven, og sygdomme i marven kan påvirke produktionen, så der ikke dannes nok røde blodceller. Der findes også nogle sygdomme, der får de røde blodceller til at gå i stykker inde i blodkarrene, og det vil også medføre anæmi
Symptomer på anæmi
Når en hund udvikler anæmi, kan der ses flere forskellige symptomer. Blandt de mest almindelige er:
Fremtiden for en hund med anæmi
Fremtiden for en hund med anæmi afhænger af den underliggende årsag. Manglen på røde blodceller kan være kommet langsomt eller udvikle sig hurtigt. Den kan være mild med få symptomer, eller udtalt og livstruende. Er anæmien udtalt, kan en akut blodtransfusion være nødvendig for at sikre hundens overlevelse.
Oplever du symptomer på anæmi hos din hund, bør du straks kontakte en dyrlæge.
/Astrid Holtet, dyrlæge
Da Asbjørn var mellem fem og otte år, led han af leukæmi. Mens den lille dreng røg ind og ud af hospitalet, havde han en ganske særlig ven derhjemme. Ønskefonden havde nemlig sørget for, at han fik sit største ønske om en hund opfyldt
Autoimmun hæmolytisk anæmi er en livstruende sygdom, hvor hundens eget immunforsvar angriber hundens røde blodlegemer
Det er lidt et mysterium, hvad der skete ved Dianalund torsdag morgen, hvor en hund var blind passager i et tog
Forhøjet blodtryk er et kendt problem med hos mennesker, men kan også ses hos hunde, og skyldes altid en underliggende sygdom
Kan du forestille dig at løbe med din hund som makker og samtidig få både motion, sjov og et stærkere bånd? Det er netop, hvad Canicross handler om! Denne hurtigt voksende sport kombinerer løb og hundetræk i smukke omgivelser, og alle hunderacer kan være med.
De fleste har nok oplevet at have en dårlig dag med stress eller bekymringer. Sådan nogle dage, man glæder sig til er overstået. Men når man endelig får mulighed for at sove, så er søvnen dårlig og urolig. Ny forskning tyder på, at din hund måske kan opleve det samme!
Grand danoisen, Freddy, er død i en alder af otte år. Ejeren beskriver ham ikke bare som verdens højeste hund, men også hunden med verdens største hjerte
Her i sommerferien tager vi fat i nogle af de raceportrætter, som tidligere er blevet bragt i Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN.
Skolehunden James blev nøglen til eksamensro og succes for Magnus i 9. klasse.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni. Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.
Helen Riis og hendes kæreste rejser til Norges fjelde med deres hunde, hvor de oplever naturens storhed, fysisk udfordring og et stærkt fællesskab. Vandreturene er krævende og kræver både træning, planlægning og godt udstyr, men giver uforglemmelige minder og dyb samhørighed.
Et liv uden gåture, tryghed eller selskab – og med mundkurv på. Sådan begyndte tilværelsen for Jessi, en sort pudelblanding, der aldrig havde fået lov at være hund på hundens præmisser. Først da hun blev indleveret på Dyrenes Beskyttelses internat i Nordjylland, begyndte rejsen mod et bedre liv.
Når først beslutningen er taget, og drømmen om en lille, logrende hvalp går fra tanke til realitet, kan det være svært at lægge følelserne helt på hylden for at forholde sig til de lidt mere praktiske sider af hvalpekøbet. Men før du lader dig rive med af nuttede hvalpehoveder, små poter og den bløde hvalpemave, er der måske noget, du ikke helt har stillet skarpt på endnu.
Her i sommerferien tager vi fat i nogle af de raceportrætter, som tidligere er blevet bragt i Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN.
Golden retrievere, is, glade familier og en brandbil fyldt med vand og god stemning. Guldbasseklubbens brandmandsdag blev en uforglemmelig fest for både to- og firbenede.
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet