I hundens blod findes nogle små celler, som kaldes for røde blodceller eller røde blodlegemer. De små røde blodceller har som funktion at transportere ilt rundt i hundens krop. De små celler sendes op til lungerne, hvor de fanger de små iltmolekyler fra indåndingsluften. Herfra bærer de ilten ud til kroppens mange celler, hvor ilten slippes og de røde blodceller vender tilbage til lungerne, for at hente mere ilt.
I nogle tilfælde kan hunde udvikle en mangel på røde blodceller, en tilstand, der også kaldes anæmi eller blodmangel. Når hunden mangler røde blodlegemer, kan den ikke længere transportere så meget ilt rundt i kroppen, og dette kan hurtigt medføre at hundens krop kommer i iltmangel.
Hvorfor får hunde anæmi?
En årsag til anæmi kan være at hunden har mistet en masse blod. Det kan være fra et sår i huden, hvilket er let at opdage. Det kan dog også være i form at indre blødninger, hvor hunden for eksempel bløder ud i bughulen eller brysthulen.
Ud over blødninger, kan en lang række sygdomme også forårsage en mangel på røde blodlegemer. Blodcellerne dannes i knoglemarven, og sygdomme i marven kan påvirke produktionen, så der ikke dannes nok røde blodceller. Der findes også nogle sygdomme, der får de røde blodceller til at gå i stykker inde i blodkarrene, og det vil også medføre anæmi
Symptomer på anæmi
Når en hund udvikler anæmi, kan der ses flere forskellige symptomer. Blandt de mest almindelige er:
Fremtiden for en hund med anæmi
Fremtiden for en hund med anæmi afhænger af den underliggende årsag. Manglen på røde blodceller kan være kommet langsomt eller udvikle sig hurtigt. Den kan være mild med få symptomer, eller udtalt og livstruende. Er anæmien udtalt, kan en akut blodtransfusion være nødvendig for at sikre hundens overlevelse.
Oplever du symptomer på anæmi hos din hund, bør du straks kontakte en dyrlæge.
/Astrid Holtet, dyrlæge
Da Asbjørn var mellem fem og otte år, led han af leukæmi. Mens den lille dreng røg ind og ud af hospitalet, havde han en ganske særlig ven derhjemme. Ønskefonden havde nemlig sørget for, at han fik sit største ønske om en hund opfyldt
Autoimmun hæmolytisk anæmi er en livstruende sygdom, hvor hundens eget immunforsvar angriber hundens røde blodlegemer
Et stigende antal danskere betragter sig i højere grad som "kæledyrsforældre” frem for ejere og sætter en ære i at give deres dyr det allerbedste, livet har at tilbyde. Men det, vi mennesker nyder mest i livet, er ikke nødvendigvis det samme som det, din hund sætter pris på. Agria guider, så du undgår at misforstå din hunds behov og retter fokus mod det, den har brug for.
En onsdag eftermiddag i juni 2016 var jeg som vanlig ude at gå en tur med min hund Rufus i gaderne på Østerbro.
Døende mand ønskede at se sin hund en sidste gang, inden han døde. Hospitalet gjorde en undtagelse og lod hunden besøge ham på dødslejet
Børn, der elsker hunde og hunde der elsker børn er dejligt. Og de to ting kan man opleve på Hund i Fokus netop nu
Sommeren er over os, og varmen er på vej. Her får du otte gode råd til hunden i varmen
Kortere snor, sundere avl og bedre trivsel: Fra den 1. juli 2025 gælder nye regler for alle hundeejere i Danmark.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Fra den 1. juli kan både lokale hundeejere og gæster på Rold Gl. Kro forkæle deres hunde med vask, klip og spa i trygge og rolige omgivelser, og de første bookinger er allerede i hus.
Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni. Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.
Sommeren kan være hård for vores firbenede venner. Hunde har svært ved at komme af med varmen, og derfor skal du som ejer tage særlige hensyn, når solen bager. Her får du gode råd til, hvordan du holder din hund sund og glad i sommervarmen.
Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?
Græsavne kan bore sig ind i poter, ører og sågar øjne på hunden, og lige nu kommer menneskets bedste ven ofte slemt til skade, når den boltrer sig i det danske sommerland.
Niels Jensen og hans firbenede makker Briska's Orry hentede guld til Danmark ved Dobermann IGP VM og opfyldte dermed Niels’ drøm.
Golden retrievere, is, glade familier og en brandbil fyldt med vand og god stemning. Guldbasseklubbens brandmandsdag blev en uforglemmelig fest for både to- og firbenede.
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet