Gennem hundens blodkar transporteres dens røde blodlegemer rundt i hele kroppen. De røde blodlegemer er celler, der er specialiserede i at bære ilt rundt, og er essentielle for at hundens krop kan fungere.
Hos nogle hunde sker det, at hundens eget immunforsvar begynder at ødelægge de røde blodlegemer, en tilstand der kaldes for autoimmun hæmolytisk anæmi. Når blodlegemerne ødelægges, kan hunden ikke længere transportere ilten rundt i kroppen, og den bliver alvorlig syg.
Symptomer på autoimmun hæmolytisk anæmi
En hund med autoimmun hæmolytisk anæmi vil udvise tegn på blod- og iltmangel. Blandt de mest almindelige symptomer er:
Hvorfor får hunden autoimmun hæmolytisk anæmi?
Overordnet set opdeles autoimmun hæmolytisk anæmi i to grupper; en primær form og en sekundær form.
Ved den primære form rettes immunsystemet mod helt almindelige og raske blodlegemer. Ved denne form findes der ikke en underliggende årsag, og sygdommen opstår formentlig som følge af en fejl i immunsystemet.
Ved den sekundære form angriber immunsystemet blodlegemer, hvis overfladestruktur på en eller anden måde er ændret. Celleoverfladen kan ændre sig som følge af skader, der blandt andet kan opstå ved infektioner, kræft eller behandling med visse typer medicin.
Nogle racer er i særlig øget risiko for at udvikle sygdommen. Det gælder blandt andet old english sheepdog, irsk setter, langhåret gravhund, amerikansk cockerspaniel, schæfer og puddel.
Fremtiden for en hund med autoimmun hæmolytisk anæmi
Autoimmun hæmolytisk anæmi er en alvorlig sygdom, der hurtigt kan blive livstruende. Jo tidligere sygdommen opdages og behandles, jo bedre er prognosen.
Fremtidsudsigterne for en hund med autoimmun hæmolytisk anæmi afhænger dog også af den bagvedliggende årsag. Kan årsagen findes og behandles, vil prognosen være bedre. Kan der ikke findes nogen årsag, kan livslang immundæmpende medicin være nødvendig for nogle hunde.
/Astrid Holtet, dyrlæge
Selvom deres hund ikke har gjort noget galt, risikerer nogle danske hundeejere at få den fjernet og aflivet alene på baggrund af en tvivlsom DNA-test. Eksperter og Dyreetisk Råd opfordrer nu til at ændre loven om forbudte racer, så den bliver mere retfærdig og gennemsigtig.
I "Din kompetente hund" formidler tre af landets førende hundeeksperter ny og forskningsbaseret viden om hunde, der kan hjælpe os med at forstå hundens natur og behov.
Har du mistanke om, at din hund har slugt en sok, en sten eller noget legetøj? Det er ikke ualmindeligt, at hunde spiser ting, de ikke burde, og det sker desværre ofte, at de ting sætter sig fast på deres vej igennem kroppen. Den situation kan ende med at være livstruende, især hvis spiserøret eller tarmene bliver beskadiget. Hør chefdyrlæge forklare, hvorfor det er så vigtigt at søge hjælp med det samme.
Mangel på røde blodceller – eller anæmi – er en alvorlig tilstand hos hunde, og kan skyldes en række forskellige sygdomme. Vi ser lidt nærmere på, hvad der kan være årsag til blodmangel
Da Asbjørn var mellem fem og otte år, led han af leukæmi. Mens den lille dreng røg ind og ud af hospitalet, havde han en ganske særlig ven derhjemme. Ønskefonden havde nemlig sørget for, at han fik sit største ønske om en hund opfyldt
Et nyt internat i fredelige omgivelser skal give flere hunde og familiedyr en god start på næste kapitel. Med base i det tidligere pensionat styrker Dyreværnet sin indsats i Jylland.
19 engagerede hundemennesker kunne denne weekend kalde sig færdiguddannede DKK-instruktører efter fem intense weekender på DKK Vilhelmsborg.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
I "Din kompetente hund" formidler tre af landets førende hundeeksperter ny og forskningsbaseret viden om hunde, der kan hjælpe os med at forstå hundens natur og behov.
Selvom deres hund ikke har gjort noget galt, risikerer nogle danske hundeejere at få den fjernet og aflivet alene på baggrund af en tvivlsom DNA-test. Eksperter og Dyreetisk Råd opfordrer nu til at ændre loven om forbudte racer, så den bliver mere retfærdig og gennemsigtig.
En hundefødselsdag med leg, latter og masser af kærlighed minder os om, hvor meget gensyn mellem hvalpe og deres familier kan styrke båndene og skabe varige fællesskaber.
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt
Amerikansk professor i hundepsykologi har rangeret hunderacer efter, hvor intelligente de er. Her får du de ti øverste og de ti nederste