Allergivenlige hunde er en myte

24-03-2025 08:41, af Cecilie Friis Amstrup

Eksperter fra Astma-Allergi Danmark afkræfter myten om allergivenlige hunderacer og forklarer, hvorfor alle hunde kan udløse allergi

Copyright Ridehesten.com
Selvom nogle hunde markedsføres som "allergivenlige", så er det en myte, fastslår Astma-Allergi Danmark. Foto: Adobe

Mange mennesker drømmer om at få en hund, selvom de lider af allergi. Det har ført til en udbredt tro på, at nogle hunderacer er mere allergivenlige end andre, men ifølge Astma-Allergi Danmark er dette en myte. Ingen hunde er fuldstændig allergisikre, og alle hunderacer kan udløse allergiske reaktioner hos personer, der er disponerede for det.

Allergener findes overalt hos hunde
Når vi taler om allergi over for hunde, skyldes reaktionen ikke selve pelsen, som mange tror, men derimod de allergener, hunden afgiver. Disse findes i hundens hudskæl, spyt, blod, urin og afføring. Selvom nogle racer fælder mindre eller har en speciel pelsstruktur, betyder det ikke, at de er fri for allergener. Astma-Allergi Danmark slår fast, at alle hunderacer producerer det samme allergifremkaldende materiale, hvilket gør det umuligt at finde en race, der ikke kan udløse allergiske symptomer.

Små hunde betyder ikke færre allergener
Nogle mennesker tror, at en mindre hund også betyder færre allergener. Mængden af allergener afhænger dog ikke nødvendigvis af hundens størrelse, men af hvor meget den afgiver i sine omgivelser. En lille hund kan sagtens producere lige så mange allergener som en stor hund, hvilket gør det vigtigt for allergikere at være opmærksomme på, at størrelsen ikke gør en hund mere eller mindre allergivenlig.

Allergitest er ikke en garanti
Når man tester for allergi over for hunde, bliver man testet for et miks af forskellige hunderacer. Derfor kan testresultatet ikke altid fortælle, hvordan man vil reagere på en specifik hund. Astma-Allergi Danmark anbefaler, at man i højere grad forholder sig til sine symptomer end til testens resultat. Det er muligt at opleve ingen symptomer ved kontakt med én hund, men at reagere kraftigt på en anden.

Derudover er det vigtigt at huske, at allergitest kun er et øjebliksbillede. De kan ikke forudsige, om man udvikler allergi senere i livet, hvilket især er relevant for personer, der i forvejen har andre allergier.

Hundens adfærd og hjemmets indretning har betydning
Mængden af allergener i et hjem afhænger ikke kun af hundens race, men også af dens adfærd og hjemmets indretning. En urolig hund, der bevæger sig meget rundt på tæppegulve og i polstrede møbler, vil sprede flere allergener i hjemmemiljøet end en rolig hund i et hjem, der er let at gøre rent. Dog understreger eksperter, at selv små mængder allergener kan være nok til at udløse symptomer hos en allergiker.

Hvordan kan man minimere allergiske reaktioner?
Hvis man lider af allergi og alligevel ønsker at omgås hunde, kan nogle tiltag mindske eksponeringen for allergener. Det anbefales f.eks. at holde hunden væk fra soveværelset, gøre hyppigt rent og sørge for god ventilation i hjemmet. Derudover kan vask af hundens pels og regelmæssig børstning reducere mængden af skæl og hår i hjemmet, men grundlæggende fjerner det ikke allergenerne.

Eksperternes anbefaling: Vær realistisk
Astma-Allergi Danmark understreger, at personer med påvist hundeallergi bør overveje konsekvenserne nøje, før de anskaffer sig en hund. Selv med grundig rengøring og begrænset kontakt vil allergener altid være til stede, og risikoen for allergiske symptomer kan ikke elimineres. Hvis man allerede har hund og oplever allergiske symptomer, bør man kontakte en læge for at få rådgivning om, hvordan man bedst håndterer situationen.

Allergivenlige hunde er og bliver en myte. Derfor er det vigtigt at være velinformeret og tage allergirisikoen alvorligt, inden man beslutter sig for at få en firbenet ven i hjemmet.

Kilde: Astma-Allergi Danmark

Læs også

BLOG: Håb for allergihunde - Allergiplagede Naya hjulpet af zoneterapi

25-03-2022 08:50, af Vivian Birlie

Her får du et blogindlæg fra Vivian Birlie, der har haft en allergisk hund i behandling

Urinkrystaller: Hvad er det?

27-11-2021 09:16, af Astrid Gerd Holtet

Krystaller kan dannes i hundens urin, og disse krystaller kan give anledning til betændelse og irritation i blæren, de kan samles til større sten og i værste fald blokere, så hunden ikke kan komme af med sin urin – og en sådan blokering er livsfarlig

Bøde for stødende tisforhindring

19-07-2020 09:50, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Jesper Østergaard fra Sunds ved Herning har taget utraditionelle midler i brug for at forhindre hunde i at tisse på sin postkasse. Midlerne er ikke bare utraditionelle, de er også ulovlige

Hund fanget i lade får 15 kilo pels klippet af

10-09-2016 15:30, af Kasper Larsson
Hunden Lazarus har været en tur til frisøren, og er i den grad blevet ”pelset”. Den stakkels hund havde været indespærret i seks år, inden den endelig slap af med alt sin pels

Husk det nu: EDS er lige på trapperne

24-03-2023 10:01, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

European Dog Show bliver et af de største hundearrangementer på dansk grund nogensinde. Skal din hund være en del af dette, så er det ved at være tid til at tilmelde den

Antallet af hunde med allergi vokser fortsat

09-05-2013 08:27, af Tine Luther
Pollensæsonen har fået en flyvende start, og mange hundeejere ved ikke, at hunde også kan være allergiske. De seneste 8 år er diagnoser, der har med allergi og hudproblemer at gøre, fordoblet i Agrias skadesstatistik. Symptomer, der kan være tegn på allergi, er bl.a. tilbagevendende øreproblemer, eller at hunden bider og slikker i poterne.

Ny sponsoraftale: bilister kan nu støtte Agility Landsholdet

06-07-2022 12:06, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Agility Landsholdet har netop indgået en ny sponsoraftale med energiselskabet OK, som indebærer, at bilister kan støtte foreningen hver gang, de tanker hos OK

Sommertiden kan være farlig for din hund

02-08-2021 08:22, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Sommeren er så småt ved at gå på hæld, men mon ikke der stadig venter nogle varme dage, hvor mange danskere og deres kæledyr tilbringer størstedelen af tiden udendørs. I de varme måneder er det dog ekstra vigtigt at være opmærksom på vores hunde, da sommeren kan være farlig for de firbenede væsner

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Hver pote tæller hos Dyreværnets nye internat

18-04-2025 07:00, af Cecilie Friis Amstrup

Et nyt internat i fredelige omgivelser skal give flere hunde og familiedyr en god start på næste kapitel. Med base i det tidligere pensionat styrker Dyreværnet sin indsats i Jylland.

Nye instruktører klar til træningspladserne

28-04-2025 15:13, af Cecilie Friis Amstrup

19 engagerede hundemennesker kunne denne weekend kalde sig færdiguddannede DKK-instruktører efter fem intense weekender på DKK Vilhelmsborg.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Uklare regler gør hundeloven til en fælde for ejere

25-04-2025 09:07, af Cecilie Friis Amstrup

Selvom deres hund ikke har gjort noget galt, risikerer nogle danske hundeejere at få den fjernet og aflivet alene på baggrund af en tvivlsom DNA-test. Eksperter og Dyreetisk Råd opfordrer nu til at ændre loven om forbudte racer, så den bliver mere retfærdig og gennemsigtig.

Hundefødselsdag med logrende haler og store smil

26-04-2025 07:29, af Cecilie Friis Amstrup

En hundefødselsdag med leg, latter og masser af kærlighed minder os om, hvor meget gensyn mellem hvalpe og deres familier kan styrke båndene og skabe varige fællesskaber.

Hjertelungeorm truer danske hunde

29-04-2025 10:46, af Cecilie Friis Amstrup

Foråret bringer ikke kun sol og varme, men også en øget risiko for hjertelungeorm hos hunde. Parasitten kan forårsage alvorlige sygdomsforløb, men med tidlig opdagelse og forebyggelse kan du beskytte din bedste ven.

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

AFSLØRING: De 10 klogeste hunderacer

27-08-2019 08:57, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Amerikansk professor i hundepsykologi har rangeret hunderacer efter, hvor intelligente de er. Her får du de ti øverste og de ti nederste

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse