BLOG: Håb for allergihunde - Allergiplagede Naya hjulpet af zoneterapi

25-03-2022 08:50, af Vivian Birlie

Her får du et blogindlæg fra Vivian Birlie, der har haft en allergisk hund i behandling

Copyright Ridehesten.com

 

Nayas ejer, Line Jensen, fortæller:
"Toårige Naya har haft multiallergi siden hun bare var få uger gammel. Så hun har været gennem det hele hos dyrlægen; Hun er blevet udredt og konstateret allergisk overfor: husstøvmider, lagermider, pollen og skimmelsvamp. Derpå blev hun hyposensibiliseret. Men hyposensibiliseringen forværrede bare hendes situation, fordi den forårsagede nældefeber. Hun har sidenhen været på allergimedicin, Cytopoint eller Apoguel.

Hver anden eller tredje dag får hun Douxo mousse på poterne, som hun slikker og bider i pga. allergien.

Hun får dyrlægens specielle tørfoder mod allergi. Trods medicin har Naya alligevel symptomer. Selvom Naya får medicin, er hun alligevel plaget af de typiske allergisymptomer: Hun bider og slikker poter, kører numsen henad gulvet pga. kløe, hyppige hotspots, svampeangreb og udslæt. Derudover har hun også været meget oppe at køre, stresset og rastløs.”

 

Nayas stress kan jo sagtens forklares ved enten, at hun har svært ved at finde ro pga. kløe, og/eller at hendes krop er i alarmberedskab – hendes nervesystem er påvirket.

Jeg blev kontaktet af Line, der ville høre om zoneterapi kunne hjælpe Naya med hendes allergi. Da jeg har hjulpet andre allergihunde, blev vi enige om, at jeg skulle give Naya zoneterapi.

Naya er en meget kærlig hund, men også en del stresset – hun havde svært ved at falde ned, efter jeg havde hilst på hende.
Line og jeg fik en lang snak i forbindelse med Nayas journal, mens Naya kunne vænne sig til min tilstedeværelse.

Copyright Ridehesten.com

Jeg gav Line nogle gode råd mod Nayas allergi. Line ville gøre alt for at Naya skulle få det bedre, hvilket betød at jeg kunne instruere Line i et hjemmeprogram, der indeholdt både zoneterapi og akupressur, og som hun til en start skulle lave hver dag. Planen var så, at efterhånden som Naya forhåbentlig fik det bedre, skulle Line gradvist drosle hjemmeprogrammet ned. Line vil kunne gennemføre hjemmeprogrammet på ca. 15 minutter, når hun har gjort det nogle gange.

Nu er det ca. 3 uger siden, jeg var på hjemmebesøg hos Naya og Line, og Line fortæller, at Naya har fået det meget bedre. Hun klør sig stort set ikke mere og bider heller ikke i poterne eller kører numsen henad gulvet.  Hun er også blevet meget mere rolig. Du kan læse meget mere om hunde og zoneterapi på www.sanocanis.dk

 

Det sker der med kroppen, når man er syg

Når en hund konstant er så påvirket af allergi (eller anden sygdom), kommer kroppen i alarmberedskab. Det påvirker det autonome nervesystem, Sympatikus (kamp/flugt-systemet), som er den del af nervesystemet, man ikke selv kan kontrollere. Det er også Sympatikus, der bliver aktiveret ved stress. Alle de kropsfunktioner, der er unødvendige, når man skal kæmpe eller flygte dæmpes dvs. immunsystem og fordøjelse. Til gengæld vil alle de funktioner, der gavner i kamp eller flugt opnormeres: blodtrykket hæves, hjertet slår hårdere, kortisol øges og blodsukkeret stiger.  

Sympatikus hjælper altså hunden til at flygte eller kæmpe, og i sådan en akut situation er Sympatikus en hjælp. Men hvis Sympatikus er aktiveret over en længere periode som fx ved allergi, kan det få negative konsekvenser som fx en dårlig fordøjelse.

Zoneterapi er kendt for at aktivere Parasympatikus, som hjælper kroppen til at regenere: immunsystem og fordøjelse aktiveres, blodtryk og hjertefrekvens sænkes, blodsukker falder, oxytocin (lykkehormonet) frigives, angst og aggression dæmpes. Parasympatikus bliver også aktiveret, når hunden hviler sig og sover.
 

Info

Hyposensibilisering er ligesom en slags vaccine. Hunden får indsprøjtet en lille mængde af de stoffer, den er allergisk overfor. Dette gentages flere gange og med større og større doser.

Læs også

Del din viden og passion for hunde

16-03-2025 08:00, af Cecilie Friis Amstrup
Blog|

Har du en passion for hunde og måske en faglig vinkel, du gerne vil dele? Så har du nu muligheden for at blive blogger på hunden.dk!

Blogindlæg: Hvad laver James når han ikke er i skole?

07-05-2024 09:45, af Anne Cecilie Sohl

Fritid er vigtigt for både for hunde og mennesker - og James er ingen undtagelse. 

BLOG: Vi kombinerer arbejde, træning og ferie

19-10-2023 08:05, af Anne Cecilie Sohl

Sommerferien er slut og i år var skolernes sommerferie særlig lang - nemlig hele 6 uger. Jeg er selv pædagog og derfor tilknyttet SFO’en på skolen og havde derfor 'kun' de normale tre ugers sommerferie. Udover, at være i SFO’en brugte jeg (og mine kollegaer) også tid på, at planlægge det nye skoleår og her kunne James være med.
I ugerne hvor vi havde ferie var vi på små éndags ture, hvor vi også kan fik trænet. Sidst, men ikke mindst, kommer vi også til at kunne bruge vores ferieoplevelser sammen med James i skolen, når vi er tilbage på arbejde efter ferien.

BLOG: Nem hjælp til køresyge hunde

29-03-2021 15:49, af Vivian Birlie

Det er ikke altid sjovt for hverken ejer eller hund, hvis hunden bliver køresyg

TIP: Når din hund kløer sig, har eksem, hoste mm.

02-08-2018 08:25, af Vivian Birlie

Hundezoneterapeut, forfatter og underviser Vivian Birlie giver her et tip til, hvordan man med zoneterapi kan hjælpe hunden af med kløe og lignende

BLOG: Selvfølgelig skal mine hunde holde ferie med mig

24-07-2021 09:05, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Dagligdagen er mange gange hektisk for både mine 3 hunde og mig. Jeg kan ikke altid give dem den tid, jeg gerne ville. Derfor er det for mig helt naturligt, at mine hunde også skal opleve mig i en ferieperiode. Her kan jeg give dem masser af tid, samvær og ikke mindst gode nye fællesoplevelser

BLOG: Zoneterapi hjalp Malou med øreproblemer, stivhed og smerter

04-12-2020 12:14, af Vivian Birlie

På min uddannelse til hunde-zoneterapeut dukker der ofte interessante historier op som fx denne her om Malou. Jeg har netop afholdt mundtlig eksamen, hvor de studerende bl.a. skal præsentere en eksamenscase. Denne case beskriver et zoneterapiforløb med en hund med problemer, og de overvejelser den studerende har gjort sig, og hvordan de enkelte typisk 6-8 sessions med zoneterapi er forløbet.  Censor, dyrlæge Katrine Boel, og jeg blev præsenteret for casen om Malou, som ejes af Janni Jensen fra Djursland

BLOG: Professionel hunde-zoneterapi contra ejer trykker i punkter

30-10-2020 13:29, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Hvornår skal jeg gå til en professionel hunde-zoneterapeut, og hvornår kan jeg selv hjælpe min hund ved at trykke i akupunkturpunkter og zoner? Egentlig kan man sammenligne det med, at du kommer til skade og får et sår. Nogle gange kan du være heldig selv at klare det – lige vaske og rense det grundigt og sætte et plaster hen over. Andre gange er såret så dybt, at der skal professionel hjælp til, fordi det skal syes

Dyrlægens 10 råd

18-07-2018 08:12, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I Spanielbogen giver dyrlæge Paulette Vivian Topsøe-Jensen 10 gode råd til hundeejere. Læs dem her

Vivian Birlie: Ørepunktet

09-11-2018 14:29, af Vivian Birlie

Vi har modtaget endnu et indlæg fra hundezoneterapeut, forfatter og underviser Vivian Birlie. Her giver hun et tip om øreproblemer 

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Hver pote tæller hos Dyreværnets nye internat

18-04-2025 07:00, af Cecilie Friis Amstrup

Et nyt internat i fredelige omgivelser skal give flere hunde og familiedyr en god start på næste kapitel. Med base i det tidligere pensionat styrker Dyreværnet sin indsats i Jylland.

Nye instruktører klar til træningspladserne

28-04-2025 15:13, af Cecilie Friis Amstrup

19 engagerede hundemennesker kunne denne weekend kalde sig færdiguddannede DKK-instruktører efter fem intense weekender på DKK Vilhelmsborg.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Ny bog sætter fokus på hundens lyst til samarbejde

23-04-2025 13:02, af Cecilie Friis Amstrup

I "Din kompetente hund" formidler tre af landets førende hundeeksperter ny og forskningsbaseret viden om hunde, der kan hjælpe os med at forstå hundens natur og behov. 

Uklare regler gør hundeloven til en fælde for ejere

25-04-2025 09:07, af Cecilie Friis Amstrup

Selvom deres hund ikke har gjort noget galt, risikerer nogle danske hundeejere at få den fjernet og aflivet alene på baggrund af en tvivlsom DNA-test. Eksperter og Dyreetisk Råd opfordrer nu til at ændre loven om forbudte racer, så den bliver mere retfærdig og gennemsigtig.

Hundefødselsdag med logrende haler og store smil

26-04-2025 07:29, af Cecilie Friis Amstrup

En hundefødselsdag med leg, latter og masser af kærlighed minder os om, hvor meget gensyn mellem hvalpe og deres familier kan styrke båndene og skabe varige fællesskaber.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

AFSLØRING: De 10 klogeste hunderacer

27-08-2019 08:57, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Amerikansk professor i hundepsykologi har rangeret hunderacer efter, hvor intelligente de er. Her får du de ti øverste og de ti nederste