Hundens urinveje starter ved nyrerne. Her filtreres hundens blod og urinen dannes. Herfra føres urinen videre til blæren. Blæren virker som en beholder, der kan opbevare urinen indtil den er fyldt tilstrækkeligt og hunden har mulighed for at tisse. Fra blæren føres urinen ud gennem hundens urinrør.
Oplever man at hundens urin er rødligt skyldes det som regel, at urinen indeholder blod. Blodet kan ses hvis hunden har en sygdom et eller andet sted i urinvejene. Hos hanhunde kan blodet også komme som følge af sygdomme i kønskirtlerne.
Sygdomme i den øvre del af urinvejene
Den øvre del af urinvejene består af nyrerne og de rør, der fører urinen fra nyrerne og ned til blæren. En lang række sygdomme i disse strukturer kan give blod i urinen. Blandt de mest almindelige kan nævnes betændelse i nyrerne, eller i nyrebækkenet, og dannelse af nyresten. Har hunden været udsat for et voldsomt slag, for eksempel blevet påkørt af en bil, kan der også opstå blødninger i nyrerne, og dette blod vil kunne ses i urinen.
Sygdomme i den nedre del af urinvejene
Flere forskellige sygdomme i den nederste del af urinvejene kan også give blod i urinen. Blandt de mest almindelige er blærebetændelse eller dannelse af krystaller eller blæresten. Hos hanhunden kan infektion i kønskirtlen - også kaldet prostata - ligeledes give blod i urinen. Ligesom i nyrerne, så kan voldsomme slag, også give blødninger den i nedre del af urinvejene. Skader og sår på hundens forhud eller skede, vil også kunne give spor af blod i urinen.
For at finde årsagen til hvorfor hunden har blod i sin urin, kræver det en grundig undersøgelse, som altid vil inkludere en undersøgelse af hundens urin. Har du mistanke om, at din hund har problemer med urinvejene, bør du altid kontakte din dyrlæge.
Hårtab kan forekomme hvis hunden kløer sig meget, men andre sygdomme i kroppen kan også få hårene til at falde af
Tab af muskelmasse, også kaldet muskelatrofi, ses hvis hunden er mindre aktiv end den tidligere har været – men mister hunden muskelfylde kan det også være tegn på sygdom
Kvalme hos hunde er ofte forbundet med sygdomme i mave-tarm-systemet, men det kan også forekomme ved sygdom andre steder i kroppen
Pemphigus er en autoimmun sygdom i hundens hud, hvor kroppen angriber sig selv og forårsager alvorlig skade
Myastenis gravis er en alvorlig sygdom, hvor signalet mellem nervesystemet og hundens muskulatur forstyrres - det resulterer i udtalt muskelsvaghed
Mange hundeejere oplever at skulle give deres hund øjendråber, men det er ikke altid let. Her får du tre gode råd til at give din hund øjendråber
Tisser hunden mere end den plejer, mindre end den plejer, oftere end den plejer - eller er den begyndt at tisse indenfor? Det kan være tegn på, at den er noget galt. Ændret urineringsmønster, er et almindeligt symptom på en lang række forskellige sygdomme hos hunde
Langvarige øregangsbetændelser hos hunde er almindelige, men kan være til stor gene for hunden og svære at komme af med
Vækstforstyrrelse, der give en ustabilitet i nakkehvirvlerne, kan skabe store problemer for hunden
Holder hunden hele tiden hovedet på skrå, kan det være tegn på sygdom – oftest i nervesystemet eller i det indre øre
Kortere snor, sundere avl og bedre trivsel: Fra den 1. juli 2025 gælder nye regler for alle hundeejere i Danmark.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Sommeren kan være hård for vores firbenede venner. Hunde har svært ved at komme af med varmen, og derfor skal du som ejer tage særlige hensyn, når solen bager. Her får du gode råd til, hvordan du holder din hund sund og glad i sommervarmen.
Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni. Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.
Græsavne kan bore sig ind i poter, ører og sågar øjne på hunden, og lige nu kommer menneskets bedste ven ofte slemt til skade, når den boltrer sig i det danske sommerland.
Golden retrievere, is, glade familier og en brandbil fyldt med vand og god stemning. Guldbasseklubbens brandmandsdag blev en uforglemmelig fest for både to- og firbenede.
Niels Jensen og hans firbenede makker Briska's Orry hentede guld til Danmark ved Dobermann IGP VM og opfyldte dermed Niels’ drøm.
Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?
Fra den 1. juli kan både lokale hundeejere og gæster på Rold Gl. Kro forkæle deres hunde med vask, klip og spa i trygge og rolige omgivelser, og de første bookinger er allerede i hus.
Engelsk bulldog, fransk bulldog og mops er blandt de mest populære og elskede hunderacer i Danmark og er kendte for deres nuttede udseende, kompakte bygning og store personlighed. Deres karakteristiske korte snude er dog desværre også årsag til helbredsmæssige udfordringer.