Pemphigus er en alvorlig sygdom i huden, der er meget ubehagelig og invaliderende for hunden. Det er en såkaldt autoimmun sygdom, hvilket betyder at det er kroppen selv der er årsag til skaden.
Hvad er pemphigus?
Når hunden udvikler pemphigus, begynder kroppens immunsystem at angribe de strukturer, der holder huden sammen, og dermed går hundens hud i stykker og der dannes blistre og sår. Der findes forskellige typer af pemphigus, men de tre mest almindelige hedder pemphigus erythematosus, pemphigus foliaceus og pemphigus vulgaris.
Ved pemphigus erythematosus og pemphigus foliaceus ødelægges forbindelsen mellem hudcellerne, mens det ved pemphigus vulgaris er dybereliggende væv, der ødelægges.
Symptomer på pemphigus
Symptomerne på pemphigus afhænger af hvilken form, der er tale om.
Fremtiden med pemphigus
Ud over at behandle og pleje de sår hunden har udviklet, består behandlingen i at svække hundens eget immunforsvar, da immunforsvaret er roden til sygdommen. Det kan gøres med immundæmpende medicin, ofte som crème eller i tabletform, og skal ofte gives i lang tid, og nogle gange resten af hundens liv. Desværre er denne type medicin forbundet med en række bivirkninger, og hvis det gives i mange år, kan det begrænse hundens levetid.
Fra insektstik og hugormebid til algeforgiftning og vandhale – se listen over de 10 hyppigste årsager til, hvorfor vores hunde må til dyrlægen i sommersæsonen, og få tip til, hvordan du bedst passer på din firbenede ven.
Kløe, hudproblemer og mavegener kan skyldes allergi. Hunde kan udvikle både inhalationsallergi og foderintolerance, og nogle har endda begge dele. Det kræver en grundig udredning at finde den rette behandling.
Når huden pludselig bliver rød, fugtig og kløende, kan det være starten på et smertefuldt hot spot. Særligt i de varme måneder bør hundeejere være ekstra opmærksomme.
Tisser hunden mere end den plejer, mindre end den plejer, oftere end den plejer - eller er den begyndt at tisse indenfor? Det kan være tegn på, at den er noget galt. Ændret urineringsmønster, er et almindeligt symptom på en lang række forskellige sygdomme hos hunde
Hjernetumorer, eller kræftknuder i hjernen, kan forekomme hos hunde og kan sjældent helbredes. Vi ser lidt nærmere på hvad det er, og hvordan kræften påvirker hunden
Inden for de sidste par år, har laserbehandling af hunde vundet frem. Det bruges i behandlingen af en lang række sygdomme – men hvad er det og hvordan virker det
Vækstforstyrrelse, der give en ustabilitet i nakkehvirvlerne, kan skabe store problemer for hunden
Hunden kan få en lang række sygdomme i urinvejene, og flere af disse kan medføre at hunden får blod i sin urin
Tidligere studier har vist, at hunde i hjemmet måske mindsker risikoen for astma – og måske gælder det især for tæver, viser stort svensk studie
Holder hunden hele tiden hovedet på skrå, kan det være tegn på sygdom – oftest i nervesystemet eller i det indre øre
Her i sommerferien tager vi fat i nogle af de raceportrætter, som tidligere er blevet bragt i Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN.
Skolehunden James blev nøglen til eksamensro og succes for Magnus i 9. klasse.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni. Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.
Helen Riis og hendes kæreste rejser til Norges fjelde med deres hunde, hvor de oplever naturens storhed, fysisk udfordring og et stærkt fællesskab. Vandreturene er krævende og kræver både træning, planlægning og godt udstyr, men giver uforglemmelige minder og dyb samhørighed.
Et liv uden gåture, tryghed eller selskab – og med mundkurv på. Sådan begyndte tilværelsen for Jessi, en sort pudelblanding, der aldrig havde fået lov at være hund på hundens præmisser. Først da hun blev indleveret på Dyrenes Beskyttelses internat i Nordjylland, begyndte rejsen mod et bedre liv.
Når først beslutningen er taget, og drømmen om en lille, logrende hvalp går fra tanke til realitet, kan det være svært at lægge følelserne helt på hylden for at forholde sig til de lidt mere praktiske sider af hvalpekøbet. Men før du lader dig rive med af nuttede hvalpehoveder, små poter og den bløde hvalpemave, er der måske noget, du ikke helt har stillet skarpt på endnu.
Her i sommerferien tager vi fat i nogle af de raceportrætter, som tidligere er blevet bragt i Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN.
Golden retrievere, is, glade familier og en brandbil fyldt med vand og god stemning. Guldbasseklubbens brandmandsdag blev en uforglemmelig fest for både to- og firbenede.
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet