Pemphigus er en alvorlig sygdom i huden, der er meget ubehagelig og invaliderende for hunden. Det er en såkaldt autoimmun sygdom, hvilket betyder at det er kroppen selv der er årsag til skaden.
Hvad er pemphigus?
Når hunden udvikler pemphigus, begynder kroppens immunsystem at angribe de strukturer, der holder huden sammen, og dermed går hundens hud i stykker og der dannes blistre og sår. Der findes forskellige typer af pemphigus, men de tre mest almindelige hedder pemphigus erythematosus, pemphigus foliaceus og pemphigus vulgaris.
Ved pemphigus erythematosus og pemphigus foliaceus ødelægges forbindelsen mellem hudcellerne, mens det ved pemphigus vulgaris er dybereliggende væv, der ødelægges.
Symptomer på pemphigus
Symptomerne på pemphigus afhænger af hvilken form, der er tale om.
Fremtiden med pemphigus
Ud over at behandle og pleje de sår hunden har udviklet, består behandlingen i at svække hundens eget immunforsvar, da immunforsvaret er roden til sygdommen. Det kan gøres med immundæmpende medicin, ofte som crème eller i tabletform, og skal ofte gives i lang tid, og nogle gange resten af hundens liv. Desværre er denne type medicin forbundet med en række bivirkninger, og hvis det gives i mange år, kan det begrænse hundens levetid.
Fra insektstik og hugormebid til algeforgiftning og vandhale – se listen over de 10 hyppigste årsager til, hvorfor vores hunde må til dyrlægen i sommersæsonen, og få tip til, hvordan du bedst passer på din firbenede ven.
Kløe, hudproblemer og mavegener kan skyldes allergi. Hunde kan udvikle både inhalationsallergi og foderintolerance, og nogle har endda begge dele. Det kræver en grundig udredning at finde den rette behandling.
Når huden pludselig bliver rød, fugtig og kløende, kan det være starten på et smertefuldt hot spot. Særligt i de varme måneder bør hundeejere være ekstra opmærksomme.
Myastenis gravis er en alvorlig sygdom, hvor signalet mellem nervesystemet og hundens muskulatur forstyrres - det resulterer i udtalt muskelsvaghed
Langvarige øregangsbetændelser hos hunde er almindelige, men kan være til stor gene for hunden og svære at komme af med
Ændringer i hundens vandindtag er et vigtigt symptom, der ses ved flere alvorlige sygdomme – det er derfor godt at holde øje med hvor meget vand ens hund indtager
Vækstforstyrrelse, der give en ustabilitet i nakkehvirvlerne, kan skabe store problemer for hunden
Sygdom i nethinden kan gøre hunden helt blind på få dage
Mange hundeejere vælger at lade deres tæve neutralisere – men hvad er en sterilisation og hvordan foregår operationen egentlig?
Hvis linsen i hundens øje rykker sig fra sin normale placering, kan det ende i blindhed
Sommeren kan være hård for vores firbenede venner. Hunde har svært ved at komme af med varmen, og derfor skal du som ejer tage særlige hensyn, når solen bager. Her får du gode råd til, hvordan du holder din hund sund og glad i sommervarmen.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Golden retrievere, is, glade familier og en brandbil fyldt med vand og god stemning. Guldbasseklubbens brandmandsdag blev en uforglemmelig fest for både to- og firbenede.
Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni. Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.
Mynderne sprinter gennem det nordjyske landskab med blikket stift rettet mod den kunstige hare. Lure coursing forener fart og fokus med glæden ved at se hundene udleve deres medfødte instinkter i et varmt fællesskab blandt hundeejere.
Niels Jensen og hans firbenede makker Briska's Orry hentede guld til Danmark ved Dobermann IGP VM og opfyldte dermed Niels’ drøm.
Et liv uden gåture, tryghed eller selskab – og med mundkurv på. Sådan begyndte tilværelsen for Jessi, en sort pudelblanding, der aldrig havde fået lov at være hund på hundens præmisser. Først da hun blev indleveret på Dyrenes Beskyttelses internat i Nordjylland, begyndte rejsen mod et bedre liv.
Kortere snor, sundere avl og bedre trivsel: Fra den 1. juli 2025 gælder nye regler for alle hundeejere i Danmark.
Den elskede schipperke Ludo blev på hans 14 års fødselsdag fejret med flag og forkælelse på Rold Gl. Kro - Danmarks første hundekro af hans ejer, Ann-Christina Nielsen, som har fulgt ham tæt gennem et langt hundeliv med både sygdom, triumfer og kærlighed.
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet