Wobbler Syndrom

26-07-2022 09:20, af Astrid Holtet

Vækstforstyrrelse, der give en ustabilitet i nakkehvirvlerne, kan skabe store problemer for hunden

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Hundens nervesystem styres centralt fra hjernen, og herfra sendes besked via rygmarven til resten af kroppen. Rygmarven ligger i et hulrum, der løber ned igennem hundens ryghvirvler. Denne kanal kaldes for rygmarvskanalen og beskytter den sårbare rygmarv.

Ustabilitet eller en fejlagtig udvikling af de bagerste halshvirvler, kan dog medføre en forsnævring af rygmarvskanalen, og det kan betyde, at der kommer et tryk på rygmarven. Sker det, kan det påvirke de nervebaner, der giver besked til bagbenenes muskulatur, og dermed kan hunden bevægelser forstyrres. Denne tilstand kaldes også for Wobbler syndrom.  

Symptomer på Wobbler syndrom
Nogle af de symptomer, der kan ses ved Wobbler syndrom, er blandt andet:

  • Hunden begynder at slingre, når den går
  • Hunden kan have svært ved at bruge sin bagpart
  • Hunden kan have svært ved at rejse sig
  • Hunden kan have svært ved at holde balancen, og falder let

I nogle tilfælde kan der, ud over forstyrrelser i bagparten, også ses smerter i nakken og at hunden er halt på forbenene.

Hvem får Wobbler syndrom?
Hvorfor nogle hunde udvikler Wobbler syndrom er ikke helt forstået. Det er en lidelse, der primært ses hos større hunderacer, og som menes at være genetisk betinget. Ud over den arvelige komponent, menes ernæring og hundens opvækst også at have betydning for, hvorvidt en hund udvikler syndromet eller ej. Sygdommen er forbundet med vækstforstyrrelser, og opstår derfor hos den unge hund. Hos mange ses symptomerne dog ikke før hunden er et par år gammel eller endnu senere i hundens liv. Nogle racer, herunder grand danois og doberman pinscher, er særligt disponerede for at udvikle problemet.

Fremtiden for en hund med Wobbler syndrom
Ro og medicinsk behandling kan nogle gange afhjælpe problemet i et stykke tid, og vokser hunden stadig når problemet opdages, bør foderets sammensætning også korrigeres. Mange hunde vil dog med tiden have brug for at blive opereret, så presset på rygmarven mindskes og nakkehvirvlerne bliver stabiliseret.

Mistænker du at din hund har problemer i bevægeapparatet, bør du altid kontakte din dyrlæge.

Læs også

Dyrlæge advarer mod delinger af ”underholdende” hunde- og kattevideoer

17-11-2022 12:14, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

En stigende tendens til at filme kæledyr i unaturlige og ubehagelige situationer, der deles som underholdning på internettet, får nu en af landets største grupper af dyrehospitaler til at advare mod at optage og dele disse videoer. I mange tilfælde kan situationerne gøre skade på dyrene og føre til manglende tillid til kæledyrsejeren eller ligefrem angst hos kæledyrene, lyder det

Skal dyrlæger have faste takster

17-02-2020 08:27, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Kvinde har skrevet læserbrev om hendes oplevelser, da hendes hund fik kræft og døde

Meningitis - betændelse i hjernehinderne

29-07-2022 09:28, af Astrid Holtet

Hjernehindebetændelse - eller meningitis - er en alvorlig sygdom hos hunde forbundet med smerte og stivhed i ryg og nakke. Der findes flere forskellige årsager til betændelsen - og vi ser lidt nærmere på hvad der sker, når hunden bliver syg

Dårlig form kan ødelægge jagtsæsonen for din jagthund

03-09-2018 14:57, af Bjarke Kirkegaard Nielsen
Jagt|

Når jagtsæsonen skydes i gang, er det ikke vådeskud og angreb fra vilde dyr, der er de største farer for din jagthund. Mere normalt er det, at hunden får skader på muskler og led. Jagtskader som disse kan forebygges, understreger dyrlæge

Luftrørskollaps

13-10-2022 08:00, af Astrid Holtet

Tør hoste, der kommer når hunden er ophidset, kan være tegn på luftrørskollaps

Dyrlæge advarer mod medlidenhedskøb

15-11-2018 14:30, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

De fleste gør det af et godt hjerte, men ifølge dyrlæge Henriette Medom Marqvorsen bør man ikke købe hunde i 3. lande for at redde dem fra en ond skæbne

Hjertelungeorm truer danske hunde

29-04-2025 10:46, af Cecilie Friis Amstrup

Foråret bringer ikke kun sol og varme, men også en øget risiko for hjertelungeorm hos hunde. Parasitten kan forårsage alvorlige sygdomsforløb, men med tidlig opdagelse og forebyggelse kan du beskytte din bedste ven.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Hver pote tæller hos Dyreværnets nye internat

18-04-2025 07:00, af Cecilie Friis Amstrup

Et nyt internat i fredelige omgivelser skal give flere hunde og familiedyr en god start på næste kapitel. Med base i det tidligere pensionat styrker Dyreværnet sin indsats i Jylland.

Nye instruktører klar til træningspladserne

28-04-2025 15:13, af Cecilie Friis Amstrup

19 engagerede hundemennesker kunne denne weekend kalde sig færdiguddannede DKK-instruktører efter fem intense weekender på DKK Vilhelmsborg.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Uklare regler gør hundeloven til en fælde for ejere

25-04-2025 09:07, af Cecilie Friis Amstrup

Selvom deres hund ikke har gjort noget galt, risikerer nogle danske hundeejere at få den fjernet og aflivet alene på baggrund af en tvivlsom DNA-test. Eksperter og Dyreetisk Råd opfordrer nu til at ændre loven om forbudte racer, så den bliver mere retfærdig og gennemsigtig.

Hundefødselsdag med logrende haler og store smil

26-04-2025 07:29, af Cecilie Friis Amstrup

En hundefødselsdag med leg, latter og masser af kærlighed minder os om, hvor meget gensyn mellem hvalpe og deres familier kan styrke båndene og skabe varige fællesskaber.

Hjertelungeorm truer danske hunde

29-04-2025 10:46, af Cecilie Friis Amstrup

Foråret bringer ikke kun sol og varme, men også en øget risiko for hjertelungeorm hos hunde. Parasitten kan forårsage alvorlige sygdomsforløb, men med tidlig opdagelse og forebyggelse kan du beskytte din bedste ven.

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

AFSLØRING: De 10 klogeste hunderacer

27-08-2019 08:57, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Amerikansk professor i hundepsykologi har rangeret hunderacer efter, hvor intelligente de er. Her får du de ti øverste og de ti nederste

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse