Wobbler Syndrom

26-07-2022 09:20, af Astrid Holtet

Vækstforstyrrelse, der give en ustabilitet i nakkehvirvlerne, kan skabe store problemer for hunden

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Hundens nervesystem styres centralt fra hjernen, og herfra sendes besked via rygmarven til resten af kroppen. Rygmarven ligger i et hulrum, der løber ned igennem hundens ryghvirvler. Denne kanal kaldes for rygmarvskanalen og beskytter den sårbare rygmarv.

Ustabilitet eller en fejlagtig udvikling af de bagerste halshvirvler, kan dog medføre en forsnævring af rygmarvskanalen, og det kan betyde, at der kommer et tryk på rygmarven. Sker det, kan det påvirke de nervebaner, der giver besked til bagbenenes muskulatur, og dermed kan hunden bevægelser forstyrres. Denne tilstand kaldes også for Wobbler syndrom.  

Symptomer på Wobbler syndrom
Nogle af de symptomer, der kan ses ved Wobbler syndrom, er blandt andet:

  • Hunden begynder at slingre, når den går
  • Hunden kan have svært ved at bruge sin bagpart
  • Hunden kan have svært ved at rejse sig
  • Hunden kan have svært ved at holde balancen, og falder let

I nogle tilfælde kan der, ud over forstyrrelser i bagparten, også ses smerter i nakken og at hunden er halt på forbenene.

Hvem får Wobbler syndrom?
Hvorfor nogle hunde udvikler Wobbler syndrom er ikke helt forstået. Det er en lidelse, der primært ses hos større hunderacer, og som menes at være genetisk betinget. Ud over den arvelige komponent, menes ernæring og hundens opvækst også at have betydning for, hvorvidt en hund udvikler syndromet eller ej. Sygdommen er forbundet med vækstforstyrrelser, og opstår derfor hos den unge hund. Hos mange ses symptomerne dog ikke før hunden er et par år gammel eller endnu senere i hundens liv. Nogle racer, herunder grand danois og doberman pinscher, er særligt disponerede for at udvikle problemet.

Fremtiden for en hund med Wobbler syndrom
Ro og medicinsk behandling kan nogle gange afhjælpe problemet i et stykke tid, og vokser hunden stadig når problemet opdages, bør foderets sammensætning også korrigeres. Mange hunde vil dog med tiden have brug for at blive opereret, så presset på rygmarven mindskes og nakkehvirvlerne bliver stabiliseret.

Mistænker du at din hund har problemer i bevægeapparatet, bør du altid kontakte din dyrlæge.

Læs også

Hjemløses kæledyr fik gratis dyrlægehjælp

25-10-2019 12:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Onsdag 23. oktober besøgte dyrlæger og veterinærsygeplejersker fra AniCura dyrehospitaler bosteder og herberger forskellige steder i landet og gav gratis dyrlægehjælp til hunde med hjemløse og udsatte ejere

Træning på vibrationsplade

29-07-2019 08:13, af Astrid Holtet

Der er et stigende fokus på vigtigheden af fysioterapi hos hunde - både efter operationer, og i forbindelse med kroniske problemer i led, sener og muskler. Et af de værktøjer, der benyttes i fysioterapien, er vibrationsplader, som bruges både til afslapning, genoptræning og funktionel styrketræning

Se billederne: Dyrlæger demonstrerede ved Christiansborg

09-02-2022 08:31, af Bjarke Kirkegaard Nielsen
Foto|

Tirsdag demonstrerede dyrlæger og andre imod den nye EU-forordning. Her er en række billeder fra dagen

Hunhundenes løbetid er i fuldt flor

15-04-2021 12:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Så det er nu, du skal holde godt fast i snoren på din intakte hund, hvis du ikke enten vil stå med en drægtig hunhund eller være skyld i, at din hanhund gør en tæve drægtig. Dyrlæge hos Agria Dyreforsikring giver gode råd til, hvordan du kan sikre, at din hanhund ikke stikker af og kommer til skade eller parrer naboens hunhund ved en fejl

Nedfaldsfrugt er farligt for Fido

26-08-2024 09:34, af Anne Cecilie Sohl

I sensommeren bugner haver og naturområder med nedfaldne frugter og nødder – en sand fest for insekter, men også en potentiel fare for vores firbenede venner. Mens de ellers så velsmagende og sunde frugter kan være en lækkerbisken for madglade hunde, er der flere grunde til, at nedfaldsfrugt kan være ret farligt for Fido.

Militærhund fik guldtand

14-11-2019 15:30, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Torsdag skulle dyrlæge Torben Lindbjerg sætte en guldkrone på en af forsvarets hunde. Her kan du se, hvordan det gik

Hvor skal hunden fejre nytår?

26-12-2017 08:53, af Agria Dyreforsikring/ pressemeddelelse

Hunde har en særdeles veludviklet og følsom høresans. Derfor kan nytårsaften være et sandt helvede på grund af brag fra fyrværkeri. Dyrlæge Lotta Möller fra Agria Dyreforsikring forklarer her, hvad man kan gøre for at minimere hundens angst, når champagnepropper og raketter springer på årets sidste dag

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Sådan passer du bedst på din hund i sommervarmen

02-07-2025 08:49, af Cecilie Friis Amstrup

Sommeren kan være hård for vores firbenede venner. Hunde har svært ved at komme af med varmen, og derfor skal du som ejer tage særlige hensyn, når solen bager. Her får du gode råd til, hvordan du holder din hund sund og glad i sommervarmen.

Fart og fællesskab til lure coursing i Myndeklubben

07-07-2025 10:43, af Cecilie Friis Amstrup

Mynderne sprinter gennem det nordjyske landskab med blikket stift rettet mod den kunstige hare. Lure coursing forener fart og fokus med glæden ved at se hundene udleve deres medfødte instinkter i et varmt fællesskab blandt hundeejere.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

Hvalpen Jessi var aldrig ønsket

10-07-2025 06:30, af Sofie Elena Andersen, Dyrenes Beskyttelse

Et liv uden gåture, tryghed eller selskab – og med mundkurv på. Sådan begyndte tilværelsen for Jessi, en sort pudelblanding, der aldrig havde fået lov at være hund på hundens præmisser. Først da hun blev indleveret på Dyrenes Beskyttelses internat i Nordjylland, begyndte rejsen mod et bedre liv.

’’Uden James var jeg ikke mødt op’’

12-07-2025 07:24, af Yasmin Bøllehuus

Skolehunden James blev nøglen til eksamensro og succes for Magnus i 9. klasse. 

Guldbasserne fik is og vandsjov i sommersolen

05-07-2025 06:45, af Cecilie Friis Amstrup

Golden retrievere, is, glade familier og en brandbil fyldt med vand og god stemning. Guldbasseklubbens brandmandsdag blev en uforglemmelig fest for både to- og firbenede.

Ludo fejrede sin 14-års fødselsdag med manér

08-07-2025 07:13, af Cecilie Friis Amstrup

Den elskede schipperke Ludo blev på hans 14 års fødselsdag fejret med flag og forkælelse på Rold Gl. Kro - Danmarks første hundekro af hans ejer, Ann-Christina Nielsen, som har fulgt ham tæt gennem et langt hundeliv med både sygdom, triumfer og kærlighed.

Helen og hundene udforsker Norges vilde fjelde

13-07-2025 06:55, af Cecilie Friis Amstrup

Helen Riis og hendes kæreste rejser til Norges fjelde med deres hunde, hvor de oplever naturens storhed, fysisk udfordring og et stærkt fællesskab. Vandreturene er krævende og kræver både træning, planlægning og godt udstyr, men giver uforglemmelige minder og dyb samhørighed.

30 titler og fødselsdag skal fejres

09-07-2025 06:27, af Cecilie Friis Amstrup

Fra sommertræning i baghaven til 30 titler og stjernestatus. For Sofus, der fylder fire år i dag, er Sirius blevet en livsglad livsstil, og sammen med ejer Margit har han fundet en hverdag fyldt med motivation, glæde og samarbejde.