Ultralydsundersøgelser, eller ultralydsscanninger, er et almindeligt værktøj i mange dyreklinikker, og bruges i mange forskellige situationer: De mest almindelige er bughuleundersøgelser, drægtighedsscanninger og hjerteundersøgelser
Hvordan virker en ultralydsscanner?
Ultralydsscanneren fungerer ved brug af meget højfrekvente lydbølger, som også kaldes ultralyd og som ikke kan høres af menneskets ører. Scanneren virker ved at sende ultralydsbølger fra en mindre afsender-/modtagerenhed, gennem huden og ind i hunden. Når bølgerne herefter rammer vævet inde i hunden, reflekteres nogle af bølgerne og sendes tilbage. Hvordan bølgerne reflekteres, er forskelligt for hundens forskellige organer. De bølger der sendes tilbage opfanges, og via en computer bruges de til at danne et billede af, hvad der er inde i hunden – og man vil for eksempel kunne se forskel på hundens hjerte, nyrer og lever. Dyrlægen vil typisk bevæge afsender-/modtagerenheden rundt over det område, der skal undersøges, for at kunne visualisere et større område.
Man kan ikke undersøge lunger ved hjælp af denne teknik, og ligeledes er ultralyd heller ikke godt til undersøgelse af hundens knogler.
Hvordan foretages en ultralydsundersøgelse?
For at kunne scanne hunden, skal afsender-/modtagerenheden i kontakt med hundens hud. Det kan derfor være nødvendigt at klippe pelsen over det område, der skal undersøges. Normalt bruges der også noget sprit eller en gelé til at forbedre kontakten til huden.
Når hunden skal undersøges, skal den ligge stille, men kan sagtens være vågen. Ofte kan undersøgelsen sagtens laves uden bedøvelse. I nogle tilfælde kan det være nødvendigt at give noget, der virker en lille smule beroligende, hvis hunden er meget urolig.
Kramper opstår når muskler ufrivilligt begynder at trække sig sammen. Det er et tegn på sygdom i kroppen, og kan skyldes mange forskellige ting. Vi ser lidt på, hvilke sygdomme, der kan ligge bag, hvis hundens muskler går i krampe
Mange hundeejere oplever at skulle give deres hund øjendråber, men det er ikke altid let. Her får du tre gode råd til at give din hund øjendråber
Sygdom i nethinden kan gøre hunden helt blind på få dage
Et nyt internat i fredelige omgivelser skal give flere hunde og familiedyr en god start på næste kapitel. Med base i det tidligere pensionat styrker Dyreværnet sin indsats i Jylland.
19 engagerede hundemennesker kunne denne weekend kalde sig færdiguddannede DKK-instruktører efter fem intense weekender på DKK Vilhelmsborg.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Selvom deres hund ikke har gjort noget galt, risikerer nogle danske hundeejere at få den fjernet og aflivet alene på baggrund af en tvivlsom DNA-test. Eksperter og Dyreetisk Råd opfordrer nu til at ændre loven om forbudte racer, så den bliver mere retfærdig og gennemsigtig.
En hundefødselsdag med leg, latter og masser af kærlighed minder os om, hvor meget gensyn mellem hvalpe og deres familier kan styrke båndene og skabe varige fællesskaber.
Foråret bringer ikke kun sol og varme, men også en øget risiko for hjertelungeorm hos hunde. Parasitten kan forårsage alvorlige sygdomsforløb, men med tidlig opdagelse og forebyggelse kan du beskytte din bedste ven.
Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Amerikansk professor i hundepsykologi har rangeret hunderacer efter, hvor intelligente de er. Her får du de ti øverste og de ti nederste
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse