Det er velkendt at hvalpen påvirkes meget af sine omgivelser i den første del af livet. De første uger og måneder er hvalpen særligt følsom overfør nye indtryk, og gode eller dårlige oplevelser i denne tid kan tages med ind i voksenlivet, og have betydning for hundens måde at gå til verden på, når den bliver voksen.
Nyt studie ser på betydningen af opdrætstype
Nyt stort polsk studie, der netop er udgivet i det videnskabelige tidsskrift Applied Animal Behavior Science, har undersøgt betydningen af hvor hvalpene lever de første otte uger af deres liv, og sammenlignet den adfærdsmæssige udvikling hos hvalpe fra stueopdræt og hvalpe opvokset i udendørs hundekennel med mindre menneskelig kontakt.
Studiet undersøgte i alt 264 hvalpe fordelt på 44 kuld fra 21 forskellige opdrættere. Heraf var 160 opdrættet indendørs, mens 104 var opdrættet udenfor. Der var en nogenlunde ligelig fordeling af hanhunde og tæver blandt hvalpene.
Forskerne brugte en standardiseret test til at undersøge hvalpenes temperament ved syv eller otte ugers alderen.
Hvalpe fra stueopdræt havde mindre frygtbaseret adfærd
Forskerne sammenlignede temperamentet hos hvalpene fra stueopdræt og udendørs opdræt, og fandt en væsentlig forskel. Hvalpene der havde levet udenfor med en mere begrænset adgang til mennesker, havde blandt andet en højere tendens til frygtrelateret aggression, og de havde sværere ved at håndtere nye oplevelser.
Varieret beriget miljø hjælper hvalpene
Forskerne bag studiet peger på, at deres resultater understreger vigtigheden af hvalpens omgivelser i de første sensitive uger. De mener at have vist, at stueopdræt kan hjælpe til at gøre hvalpene modige, selvsikre og mindre aggressive, og at denne opdrætstype gør hvalpene bedre rustet til deres nye liv i selskab med mennesker.
KILDE:
Majecka et al. Behavioural outcomes of housing for domestic dog puppies (Canis lupus familiaris). Applied Animal Behavior, november 2019
Den gule blomst i haven er ikke bare flot at se på, men kan også styrke din hunds fordøjelse og understøtte organer som lever og nyrer. Hvis du samler den med omtanke, kan hele planten bruges som et naturligt supplement i foderet.
Selvom deres hund ikke har gjort noget galt, risikerer nogle danske hundeejere at få den fjernet og aflivet alene på baggrund af en tvivlsom DNA-test. Eksperter og Dyreetisk Råd opfordrer nu til at ændre loven om forbudte racer, så den bliver mere retfærdig og gennemsigtig.
I "Din kompetente hund" formidler tre af landets førende hundeeksperter ny og forskningsbaseret viden om hunde, der kan hjælpe os med at forstå hundens natur og behov.
Dyrevelfærdssektionen ved Nordjyllands Politi deltog den 9., 10. og 11. oktober 2021 i en fælles europæisk kontrolindsats med fokus på organiseret ulovlig grænseoverskridende handel med hunde og truede dyr. Mere end 300 køretøjer blev kontrolleret
Efter domsafsigelsen i Norge, der forbyder opdræt af Cavalier King Charles Spaniels med NKK stambog (Norsk Kennel Klub), har der, i danske medier, været fokus på sundheden i de danske hunde - herunder Cavalier King Charles Spaniel.
Skulle man stå i den situation, at man mangler et argument for at støtte gode danske opdrættere, så kommer der et her
Da Dansk Kennel Klub sidste lørdag uddelte opdrætspriser i Fredericia, var Kennel Surtsey en af modtagerne. Det var en rørende oplevelse, fortæller Ulrikke Olsen, som er en af kennelens to ejere
I lørdags var der hvalpe- og unghundeskue i Kreds 6. Nu har vi sorteret billederne derfra
I dag kan man høre og læse overalt i hundeverdenen hvor vigtigt socialisering og miljøtræning er. Der er skrevet bøger om det og der snakkes ofte om hvor vigtigt det er at hvalpen kommer ud og får en lang række oplevelser og får stimuleret alle sine sanser. Det giver den mental robusthed. De fleste opdrættere starter allerede på dette vigtige arbejde mens hvalpene bor hos dem
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Den engelske springer spaniel Sainz er både en elsket familiehund og showstjerne, og ved årets første DKK udstilling i Fredericia løb han med den eftertragtede titel som Best in Show.
Fredag begyndte med høj sol over Roskilde Dyrskueplads, men da skyerne trak ind og vinden tog til, var det cairn terrieren Danny, der lyste op i Store ring. Med sine mange titler og et uimodståeligt showgen blev han kåret som Best in Show på første dag af Dansk Kennel Klubs nordiske udstilling.
Foråret har meldt sin ankomst, solen begynder så småt at varme, og scenen er sat, så kom og vær med til årets første store udendørs hundeudstilling, som strækker sig over hele tre dage. Danmarks største hundeorganisation, Dansk Kennel Klub, åbner endnu engang dørene til en fantastisk udstillingsweekend på Roskilde Dyrskueplads den 9.-11. maj 2025, og du er selvfølgelig inviteret med.
Med Hjem-Is kan hunde få deres helt egen is leveret direkte til døren. For opdrætter Brigitte Malou Christensen er hundeisen blevet et fast indslag ved både fødselsdage og hverdagsforkælelse, og ismanden Victor er blevet en kær gæst med logrende velkomst.
Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
Den gule blomst i haven er ikke bare flot at se på, men kan også styrke din hunds fordøjelse og understøtte organer som lever og nyrer. Hvis du samler den med omtanke, kan hele planten bruges som et naturligt supplement i foderet.
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse