Cavalierklubben i Danmark udtaler sig

31-10-2023 08:03, af Anne Cecilie Sohl

Efter domsafsigelsen i Norge, der forbyder opdræt af Cavalier King Charles Spaniels med NKK stambog (Norsk Kennel Klub), har der, i danske medier, været fokus på sundheden i de danske hunde - herunder Cavalier King Charles Spaniel. 

Copyright Ridehesten.com
Den seneste uge er opdrættet af racen Cavalier King Charles Spaniel kommet i modvind, efter det i Norge er blevet forbudt. Foto: Arkiv

Beklageligvis har størstedelen af disse udtalelser været mangelfulde og i en del tilfælde decideret forkerte. Med baggrund heri ser vi os som specialklub nødsaget til, at slå fast:

”Cavalier King Charles Spaniels der er opdrættet med stambog i Dansk Kennel Klub (DKK), står et helt andet sted end de gør i Norge” fastslår Maria Schou Aagard, formand for Cavalierklubben i Danmark.

Gennem de seneste 20 år har vores ansvarlige opdrættere i Cavalierklubben og DKK skannet cavalierhjerter, og man kan uden tvivl konstatere, at vi har verdens bedste hjerteprogram. Opdrættere i DKK har, på frivillig basis, MRI-skannet (Magnetisk Resonans Imaging) cavalierens hoveder og ryg de seneste knap 10 år. Siden 01.08.2023 er MRI skanning for Syringomyeli (SM) og Chiari Malformation (CM) blevet en avlsrestriktion for Cavaliers stambogsført i DKK.

”Ansvarligt opdræt og rettidig omhu har sikret en dansk genpulje som har både gode hjerter og hoveder. Det, at vi allerede har skannet i mange år, og har brugt resultaterne til at selektere blandt avlshundene, gør at vi har et helt andet genmateriale i DKK/Cavalierklubben end det de har i Norge”, udtaler Maria Schou Aagard, formand for Cavalierklubben i Danmark.

Dansk Kennel Klub er stambogsførende organisation for ca. 43 % af danske Cavalier King Charles Spaniel. Racens avlsrestriktioner er udarbejdet i et samarbejde mellem Dansk Kennel Klub og Cavalierklubben i DK. Alle sundhedsresultater bliver registreret på DKKs hundeweb, hvor indavlskvotient også altid udregnes inden en parring. De resterende (57%) af de danske Cavaliers (det kan være hunde registreret i en anden klub, hunde uden stambog, eller blandinger som man har registreret som en Cavalier), er ikke registreret i DKK. Disse hunde, har ingen, eller færre sundhedsundersøgelser før de indgår i avl -og oftest er de ikke MR scannet for SM.

”Det påhviler os i Cavalierklubben at sikre en sund race, der lever gode, lange og sunde liv. Dette ansvar har vi allerede taget til os for mange år siden. Derfor, tør vi godt at sige, at samlet set, har vi i DKK og Cavalierklubben et avlsprogram i verdensklasse” understreger Maria Schou Aagard, formand for Cavalierklubben i Danmark.

Vi opfordrer alle interesserede, det være sig hvalpekøbere, hundeejere, journalister, og eventuelle dyreværnsorganisationer om at henvende sig til Cavalierklubben, såfremt man har spørgsmål til Cavalier King Charles Spaniels i Danmark.

Læs også

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Må min hund spise kirsebær?

27-07-2017 09:48, af Anne Ekenberg

Kirsebærrene falder næsten af sig selv ned i munden på mig, når jeg ryster en gren. Store, runde og med den smukkeste vinrøde – ja næste sorte – farve smager de vidunderligt. Stenene spytter jeg ud i hånden, og det er der en god grund til

Overblik: Regler for hunde på fly

16-03-2018 15:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Ønsker man at få sin hund med på en rejse, er der stor forskel på reglerne hos de enkelte flyselskaber. Derfor er det vigtigt, at man sætter sig ind i selskabets regler, inden man drager mod lufthavnen. Vi bringer her et overblik

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Fra Magasinet HUNDEN: Hundeklinikken gør dyrlægebesøget hyggeligt

26-05-2023 12:31, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Alle hunde skal på et eller andet tidspunkt forbi dyrlægen, og det er ikke alle, der synes, det er en fest. På Hundeklinikken i København gør de noget ved dyrlægeangst med deres helt specielle tilgang til hundene

10 grunde til hundens slikken

15-01-2016 10:36, af Tine Luther
Hunde slikker på hvad som helst af mange forskellige årsager. En hund plejer bl.a. sin pels og afslører sit humør med tungen, den viser sin kærlighed og sin plads i hierarkiet samt knytter bånd til sine hvalpe. Huffinton Post har opstillet ti grunde til, at hundens tunge er et vigtigt redskab.