Cavalierklubben i Danmark udtaler sig

31-10-2023 08:03, af Anne Cecilie Sohl

Efter domsafsigelsen i Norge, der forbyder opdræt af Cavalier King Charles Spaniels med NKK stambog (Norsk Kennel Klub), har der, i danske medier, været fokus på sundheden i de danske hunde - herunder Cavalier King Charles Spaniel. 

Copyright Ridehesten.com
Den seneste uge er opdrættet af racen Cavalier King Charles Spaniel kommet i modvind, efter det i Norge er blevet forbudt. Foto: Arkiv

Beklageligvis har størstedelen af disse udtalelser været mangelfulde og i en del tilfælde decideret forkerte. Med baggrund heri ser vi os som specialklub nødsaget til, at slå fast:

”Cavalier King Charles Spaniels der er opdrættet med stambog i Dansk Kennel Klub (DKK), står et helt andet sted end de gør i Norge” fastslår Maria Schou Aagard, formand for Cavalierklubben i Danmark.

Gennem de seneste 20 år har vores ansvarlige opdrættere i Cavalierklubben og DKK skannet cavalierhjerter, og man kan uden tvivl konstatere, at vi har verdens bedste hjerteprogram. Opdrættere i DKK har, på frivillig basis, MRI-skannet (Magnetisk Resonans Imaging) cavalierens hoveder og ryg de seneste knap 10 år. Siden 01.08.2023 er MRI skanning for Syringomyeli (SM) og Chiari Malformation (CM) blevet en avlsrestriktion for Cavaliers stambogsført i DKK.

”Ansvarligt opdræt og rettidig omhu har sikret en dansk genpulje som har både gode hjerter og hoveder. Det, at vi allerede har skannet i mange år, og har brugt resultaterne til at selektere blandt avlshundene, gør at vi har et helt andet genmateriale i DKK/Cavalierklubben end det de har i Norge”, udtaler Maria Schou Aagard, formand for Cavalierklubben i Danmark.

Dansk Kennel Klub er stambogsførende organisation for ca. 43 % af danske Cavalier King Charles Spaniel. Racens avlsrestriktioner er udarbejdet i et samarbejde mellem Dansk Kennel Klub og Cavalierklubben i DK. Alle sundhedsresultater bliver registreret på DKKs hundeweb, hvor indavlskvotient også altid udregnes inden en parring. De resterende (57%) af de danske Cavaliers (det kan være hunde registreret i en anden klub, hunde uden stambog, eller blandinger som man har registreret som en Cavalier), er ikke registreret i DKK. Disse hunde, har ingen, eller færre sundhedsundersøgelser før de indgår i avl -og oftest er de ikke MR scannet for SM.

”Det påhviler os i Cavalierklubben at sikre en sund race, der lever gode, lange og sunde liv. Dette ansvar har vi allerede taget til os for mange år siden. Derfor, tør vi godt at sige, at samlet set, har vi i DKK og Cavalierklubben et avlsprogram i verdensklasse” understreger Maria Schou Aagard, formand for Cavalierklubben i Danmark.

Vi opfordrer alle interesserede, det være sig hvalpekøbere, hundeejere, journalister, og eventuelle dyreværnsorganisationer om at henvende sig til Cavalierklubben, såfremt man har spørgsmål til Cavalier King Charles Spaniels i Danmark.

Læs også

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Fra samojeder til showsuits med stil og power

26-06-2025 12:40, af Cecilie Friis Amstrup

Gitte Morell har skruet ned for opdræt og udstilling, men op for design og detaljesans. Med tøjmærket, CBK, producerer  hun suits, der kombinerer bling og bevægelse, og som i dag bæres af udstillere i hele verdenen.

Hundekroen åbner hundesalon med wellness og pelspleje

29-06-2025 06:26, af Cecilie Friis Amstrup

Fra den 1. juli kan både lokale hundeejere og gæster på Rold Gl. Kro forkæle deres hunde med vask, klip og spa i trygge og rolige omgivelser, og de første bookinger er allerede i hus.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

Må min hund spise jordbær?

16-07-2017 10:07, af Anne Ekenberg

Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?

Nye hunderegler gælder fra i dag i hele landet

01-07-2025 11:19, af Cecilie Friis Amstrup

Kortere snor, sundere avl og bedre trivsel: Fra den 1. juli 2025 gælder nye regler for alle hundeejere i Danmark.

Ømme poter: Dyrlægerne fjerner mange græsavne

30-06-2025 15:40, af Cecilie Friis Amstrup

Græsavne kan bore sig ind i poter, ører og sågar øjne på hunden, og lige nu kommer menneskets bedste ven ofte slemt til skade, når den boltrer sig i det danske sommerland.

Sådan passer du bedst på din hund i sommervarmen

02-07-2025 08:49, af Cecilie Friis Amstrup

Sommeren kan være hård for vores firbenede venner. Hunde har svært ved at komme af med varmen, og derfor skal du som ejer tage særlige hensyn, når solen bager. Her får du gode råd til, hvordan du holder din hund sund og glad i sommervarmen.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.