Grunden til at jeg tager dette emne op, er selvom der er meget fokus på socialisering og miljøtræning af hvalpe, både hos opdrættere og i nogen grad også hos familierne hvor hvalpene flytter til, ser jeg efterfølgende indimellem eksempler på at det ikke bliver vedligeholdt med dårligere fungerende hunde som resultat.
Den gængse opfattelse er at socialisering og miljøtræning skal foretages inden hvalpen er 12-16 uger gammel. Det er i den periode det er særlig vigtigt at fokusere på denne træning. Træningen giver en god basis for at gøre hundehvalpen tryg i mange situationer. Efter de 12-16 uger lukker det såkaldte socialiseringsvindue. At vinduet lukker betyder ikke at det er værdiløst at fortsætte socialisering og miljøtræningen, men at effekten af træningen er mindre.
Socialisering og miljøtræning er således ikke en engangs-træning hvalpen får hos opdrætteren og i bedste fald de første måneder hos den nye familie. Det er med socialisering og miljøtræning som med træning i motionscenter. Holdes træningen ikke ved lige, skrumper musklerne. Sådan er det også med socialisering og miljøtræningen. Holdes den ikke ved lige kan hunden blive mindre tryg i nye situationer eller hurtigere blive mentalt fyldt op.
Heldigvis er den mentale robusthed, ligesom med muskler til at genoptræne. Jeg har bemærket at hunde, der har være godt socialiseret og miljøtrænet er betydeligt hurtigere at genoptræne i forhold til en hvalp der ikke var blevet trænet overhovedet.
Det er min erfaring at fortsat socialiserings træning livet igennem bidrager til en velstimuleret og tryg hund med en god mental robusthed.
Hvad er det så, det socialisering og miljøtræning?
Socialisering er at se og mødes med andre levende væsener, både mennesker og dyr.
Ved socialisering på mennesker er det mange typer og aldre jeg tænker på. Udover at møde børn og voksne er det også værd at fokusere på mennesker i forskelligt arbejdstøj, forskellige hudfarver, mænd med skæg og skaldede mennesker. Derudover har jeg lagt mærke til at sproget betyder noget for hunden.
Jeg har selv oplevet når et menneske taler med accent reagerer nogle hunde med at holde afstand, gø eller at gå sin vej. En af vores hvalpekøbere er berider og han tager hunden med på arbejde på rideskolen. En af de ansatte var fra Polen og talte med accent. Hunden gøede lidt af ham i starten fordi den synes han var usædvanlig og der gik noget tid før hunden accepterede ham.
Socialisering med andre dyr og hunde behøver ikke at være ved at lukke dem ind i en indhegning og lade dem lege selv. Bare det at kigge på andre dyr er tilstrækkeligt for gode resultater når der snakkes om socialisering.
Vi har selv god erfaring ved at gå en tur med de hunde der skal socialiseres. Mens de går og snuser i vejkanten med ca 2 meters afstand kigger de hinanden an. På mit hvalpetræningshold er fælles gåtur i byen en fast del af træningen. Det er ikke ualmindeligt at hvalpeejere bemærker hvor usædvanligt rolige hundene er.
Miljøtræning er at tage hunden med til steder den ikke er vant til at være. Min tommelfingerregel er at man skal gå derhen hvor man ikke bor. Det vil sige bor man på landet skal hunde ind til byen og omvendt. Miljøtræning er at se trafik, gågade, banegård, høje bygninger, parker, skov, marker osv.
Ikke bare gå den samme tur to gange om dagen. Kom nu afsted med din hvalp og unghund, ud at gå ture nye steder se og snuse til verden. Den vil elske dig for det.
Læs eventuelt mere i bogen Valpesocialisering af norske Gry Løberg
Paddleboard (SUP=stand up paddle) med hund (=PUP) er blevet "det nye sort": En sjov og hyggelig sommeraktivitet med din hund. Og også en af forhindringerne til efterårets K9-biathlons. Læs mere her om, hvordan I får en god start.
Når James ikke er på arbejde som skolehund, er han familiehund. Han bor sammen med mig, min mand, vores datter (på 2 år) og vores anden hund Riley. Min mand Mads går på jagt og drømmer også om, at James kan komme lidt med en gang imellem og hente en and eller gås, hvis han skyder sådan en
Resumé: Sally på ca. 8 år var, før jeg fik hende, udsat for et traume med brud på lårben og knæ. Hun gik lidt skævt, da det ene bagben var 7 cm. kortere end det andet. For ca. 3 år siden begyndte hun at gå på 3 ben, og kiropraktik, akupunktur og massage hos dyrlæger hjalp intet. Hun blev scannet og røntgenfotograferet. Hendes billeder blev vurderet af kompetente dyrlæger rundt om på kongresser, og der var enighed om, at benet ikke kunne reddes. Så startede jeg intensiv zoneterapi på Sally, og 2 dage før amputationen kunne jeg aflyse den. Sally var kommet på 4 ben igen. Hun fik fortsat zoneterapi, og havde det godt
Jeg har lært det på den hårde måde. Godbidder er ikke bare godbidder. Det er ikke ligegyldigt hvad du tager med i godbidstasken, når du træner med hunden. I særdeleshed ikke hvis du går efter gode resultater. Hvem gider at lave noget for kedelige tørre kiks?
Det sker på træningspladsen igen og igen. En hundefører giver sin hund en kommando og ved at se på hundens adfærd, er det tydeligt, at hunden ikke kan udføre øvelsen. Den er usikker på, hvad kommandoen betyder. Hundeføreren ved ikke, hvordan de skal komme videre og flere gentagelser af kommandoen forbedrer ikke resultatet. Tværtimod er det tydelig at se, at hundeføreren er frustreret eller lettere opgivende
Træner vi hund eller træner hunden os? Det er da et underligt spørgsmål, for selvfølgelig træner vi hunden. Når vi får en lille sød hundehvalp tager de fleste af os til hvalpemotivation, hvor vi kan træne vores hund og arbejde med basisprincipper, samtidig med at vi får nogle gode stunder med den lille og skaber en god relation
Det er nærliggende at sige nej, når hvalpen eller den voksne hund gør noget den ikke må. Især er det umiddelbart en dårlig ide at sige nej, når det er til en hvalp. For hvordan skulle den forstå den kommando? Har vi lært den nej kommandoen eller er det bare en refleks hos os at sige nej? Jeg synes i det hele taget det er problematisk at sige nej til sin hund, uanset om det er en hvalp eller en voksen hund uden at tilbyde en anden alternativ adfærd som erstatning for det den ikke må
Vi har føjet en ny hund til vores lille kennelfamilie og hvalpen Zacho er flyttet ind hos os. Zacho kom hertil som 8 uger gammel, og er ligesom vores andre hunde, en welsh springer spaniel. Han er den første hund vi har importeret fra Holland.
Er det en god eller dårlig ide at lade hunde hilse på hinanden, og er det overhovedet nødvendigt?
Vi elsker at tage på ferie med vores hunde og det gør de også. Ferie med hunde er for os altid noget der foregår i bilen, så de steder vi kan køre til er der vi tager hen
Vi ser det jævnligt - særligt på de sociale medier - at den gennemsnitlige dansker er træt af de mange efterladte hunde-høm-høm'er der skal trædes uden om på gader og stræder. Men problemet er langt fra kun dansk.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
I den kommende weekend den 22.-24. september afvikler Danmarks største hundeorganisation, Dansk Kennel Klub, hundeudstilling på Roskilde Dyrskueplads.
De fleste hunde oplever at have dårlig mave flere gange i løbet af deres liv, men hvad kan man gøre når problemet opstår?
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Ønsker man at få sin hund med på en rejse, er der stor forskel på reglerne hos de enkelte flyselskaber. Derfor er det vigtigt, at man sætter sig ind i selskabets regler, inden man drager mod lufthavnen. Vi bringer her et overblik
Tisser hunden mere end den plejer, mindre end den plejer, oftere end den plejer - eller er den begyndt at tisse indenfor? Det kan være tegn på, at den er noget galt. Ændret urineringsmønster, er et almindeligt symptom på en lang række forskellige sygdomme hos hunde
Efter en række angreb, der har ført til dødsfald og alvorlige skader, kommer de amerikanske XL Bully-hund i Storbritannien under den farlige hundelov inden udgangen af året.