BLOG: Socialisering og miljøtræning er ikke kun opdrætterens ansvar

07-12-2020 12:16, af John Frank Ahm

I dag kan man høre og læse overalt i hundeverdenen hvor vigtigt socialisering og miljøtræning er. Der er skrevet bøger om det og der snakkes ofte om hvor vigtigt det er at hvalpen kommer ud og får en lang række oplevelser og får stimuleret alle sine sanser. Det giver den mental robusthed. De fleste opdrættere starter allerede på dette vigtige arbejde mens hvalpene bor hos dem

Copyright Ridehesten.com
Privatfoto

Grunden til at jeg tager dette emne op, er selvom der er meget fokus på socialisering og miljøtræning af hvalpe, både hos opdrættere og i nogen grad også hos familierne hvor hvalpene flytter til, ser jeg efterfølgende indimellem eksempler på at det ikke bliver vedligeholdt med dårligere fungerende hunde som resultat.

Den gængse opfattelse er at socialisering og miljøtræning skal foretages inden hvalpen er 12-16 uger gammel. Det er i den periode det er særlig vigtigt at fokusere på denne træning. Træningen giver en god basis for at gøre hundehvalpen tryg i mange situationer. Efter de 12-16 uger lukker det såkaldte socialiseringsvindue. At vinduet lukker betyder ikke at det er værdiløst at fortsætte socialisering og miljøtræningen, men at effekten af træningen er mindre.

Socialisering og miljøtræning er således ikke en engangs-træning hvalpen får hos opdrætteren og i bedste fald de første måneder hos den nye familie. Det er med socialisering og miljøtræning som med træning i motionscenter. Holdes træningen ikke ved lige, skrumper musklerne. Sådan er det også med socialisering og miljøtræningen. Holdes den ikke ved lige kan hunden blive mindre tryg i nye situationer eller hurtigere blive mentalt fyldt op.

Heldigvis er den mentale robusthed, ligesom med muskler til at genoptræne. Jeg har bemærket at hunde, der har være godt socialiseret og miljøtrænet er betydeligt hurtigere at genoptræne i forhold til en hvalp der ikke var blevet trænet overhovedet.

Det er min erfaring at fortsat socialiserings træning livet igennem bidrager til en velstimuleret og tryg hund med en god mental robusthed.

Copyright Ridehesten.com
Privatfoto

 

Hvad er det så, det socialisering og miljøtræning?

Socialisering er at se og mødes med andre levende væsener, både mennesker og dyr.

Ved socialisering på mennesker er det mange typer og aldre jeg tænker på. Udover at møde børn og voksne er det også værd at fokusere på mennesker i forskelligt arbejdstøj, forskellige hudfarver, mænd med skæg og skaldede mennesker. Derudover har jeg lagt mærke til at sproget betyder noget for hunden.

Jeg har selv oplevet når et menneske taler med accent reagerer nogle hunde med at holde afstand, gø eller at gå sin vej. En af vores hvalpekøbere er berider og han tager hunden med på arbejde på rideskolen. En af de ansatte var fra Polen og talte med accent. Hunden gøede lidt af ham i starten fordi den synes han var usædvanlig og der gik noget tid før hunden accepterede ham.

Socialisering med andre dyr og hunde behøver ikke at være ved at lukke dem ind i en indhegning og lade dem lege selv. Bare det at kigge på andre dyr er tilstrækkeligt for gode resultater når der snakkes om socialisering.

Copyright Ridehesten.com
Privatfoto

Vi har selv god erfaring ved at gå en tur med de hunde der skal socialiseres. Mens de går og snuser i vejkanten med ca 2 meters afstand kigger de hinanden an. På mit hvalpetræningshold er fælles gåtur i byen en fast del af træningen. Det er ikke ualmindeligt at hvalpeejere bemærker hvor usædvanligt rolige hundene er.

Miljøtræning er at tage hunden med til steder den ikke er vant til at være. Min tommelfingerregel er at man skal gå derhen hvor man ikke bor. Det vil sige bor man på landet skal hunde ind til byen og omvendt. Miljøtræning er at se trafik, gågade, banegård, høje bygninger, parker, skov, marker osv.

Ikke bare gå den samme tur to gange om dagen. Kom nu afsted med din hvalp og unghund, ud at gå ture nye steder se og snuse til verden. Den vil elske dig for det.

Læs eventuelt mere i bogen Valpesocialisering af norske Gry Løberg

Copyright Ridehesten.com
Privatfoto

Læs også

BLOG: Vi kombinerer arbejde, træning og ferie

19-10-2023 08:05, af Anne Cecilie Sohl

Sommerferien er slut og i år var skolernes sommerferie særlig lang - nemlig hele 6 uger. Jeg er selv pædagog og derfor tilknyttet SFO’en på skolen og havde derfor 'kun' de normale tre ugers sommerferie. Udover, at være i SFO’en brugte jeg (og mine kollegaer) også tid på, at planlægge det nye skoleår og her kunne James være med.
I ugerne hvor vi havde ferie var vi på små éndags ture, hvor vi også kan fik trænet. Sidst, men ikke mindst, kommer vi også til at kunne bruge vores ferieoplevelser sammen med James i skolen, når vi er tilbage på arbejde efter ferien.

BLOG: SUP med PUP

21-06-2023 11:57, af Karoline Sidelmann Brinch

Paddleboard (SUP=stand up paddle) med hund (=PUP) er blevet "det nye sort": En sjov og hyggelig sommeraktivitet med din hund. Og også en af forhindringerne til efterårets K9-biathlons. Læs mere her om, hvordan I får en god start.

BLOG: En god skolehund er også en god familiehund

16-06-2023 13:32, af Yasmin Bøllehuus

Når James ikke er på arbejde som skolehund, er han familiehund. Han bor sammen med mig, min mand, vores datter (på 2 år) og vores anden hund Riley. Min mand Mads går på jagt og drømmer også om, at James kan komme lidt med en gang imellem og hente en and eller gås, hvis han skyder sådan en

BLOG: En gåtur er ikke bare en gåtur

23-08-2021 11:59, af John Frank Ahm

Vores hunde elsker at gå tur. Især er vores mellemste hund Essie klar når der rasles med nøgler eller hundesnore. Hun er altid frisk på en gåtur. Vi kalder hende i sjov husets gåturs junkie, men det passer meget godt på hvor meget det betyder for hende at komme ud og få luftet ørene og noget i næsen.

BLOG: Hunde skal da hilse, skal de ikke det?

15-10-2021 08:39, af John Frank Ahm

Er det en god eller dårlig ide at lade hunde hilse på hinanden, og er det overhovedet nødvendigt?

BLOG: Sådan tager vi på ferie med vores hunde - vores dagligdag på tur

12-07-2021 10:07, af John Frank Ahm

Vi elsker at tage på ferie med vores hunde og det gør de også. Ferie med hunde er for os altid noget der foregår i bilen, så de steder vi kan køre til er der vi tager hen

Blog: Vis din hund verden og den vil elske dig for det - Zacho del 2

06-01-2023 12:55, af John Frank Ahm

Vi er på genbrugspladsen, Zacho og jeg, hvor vi kigger på maskiner, biler og mennesker der smider deres affald i containere. Han er nysgerrig og vil egentligt bare tættere på det hele, også gravemaskinen for at se hvad det er for noget. Vi sætter os på god afstand og spiser godbidder mens han er helt opslugt af alt det der sker omkring ham. Efter at have kigget på det hele i omkring 5 minutter kører vi igen

Blog: Vores første Dirty Paws løb

19-10-2020 09:24, af John Frank Ahm

For mig er det vigtigt at vi giver vores hunde, både hvalpe og voksne en palette af forskellige indtryk, så de vedbliver at være trygge og nysgerrige livet igennem. Det er bare så meget nemmere at have en hund der er tryg. En hund man altid kan tage med sig i forvisning om at det bliver en dejlig tur med gode oplevelser for begge. Derfor går jeg så meget op i at tage hundene og hvalpene med på oplevelsesture, for at de på egen hånd kan opleve verden uden for matrikelnummeret

BLOG: Tænk dig om før du siger nej til din hund

30-11-2020 08:06, af John Frank Ahm

Det er nærliggende at sige nej, når hvalpen eller den voksne hund gør noget den ikke må. Især er det umiddelbart en dårlig ide at sige nej, når det er til en hvalp. For hvordan skulle den forstå den kommando? Har vi lært den nej kommandoen eller er det bare en refleks hos os at sige nej? Jeg synes i det hele taget det er problematisk at sige nej til sin hund, uanset om det er en hvalp eller en voksen hund uden at tilbyde en anden alternativ adfærd som erstatning for det den ikke må

BLOG: Sådan gør du når din hund snapper efter godbidder

17-11-2020 12:10, af John Frank Ahm

Jeg kan bestemt ikke lide at blive nappet i fingrene når jeg vil give hunden en godbid. Det kan være ret voldsomt at blive nappet i fingrene og det kan være alt fra et lille nap der næsten ikke kan mærkes til at blodet springer og plaster må findes frem

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Kedelig tendens blandt indleverede hittehunde hos Dyreværnet

11-04-2024 11:16, af Anne Cecilie Sohl

Flere og flere hunde bliver indleveret hos Dyreværnet uden at være registreret i Dansk Hunderegister.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Første DM i Canicross

10-04-2024 09:57, af Anne Cecilie Sohl

Søndag den 7. april blev det første Danske Mesterskab i Canicross afholdt under Dansk Canicross Forbund (DCF), arrangeret af K9Runners Mariager der stod for afholdelsen.

Beskyt dit kæledyr mod flåtbårne sygdomme

16-04-2024 08:37, af Anne Cecilie Sohl

I takt med at temperaturerne stiger, stiger risikoen for flåtbid hos både dyr og mennesker. Derfor er det nu tid til at være ekstra opmærksom på flåter og de farer, de udgør for vores kæledyr, advarer dyrlæge, der samtidig giver gode råd til, hvordan du bedst beskytter dine firbenede venner mod de flåtbårne sygdomme, der kan have alvorlige konsekvenser for din hunds og kats helbred.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Hunde og hugorme er en dårlig kombination

02-04-2024 10:53, af Anne Cecilie Sohl

Selv om frosten dårligt har sluppet sit tag i jorden, er hugormen allerede vågnet fra sin dvale. På denne årstid er den stadig sløv og når ikke altid at flygte, når den hører vores hunde komme. Derfor er der risiko for, at de bliver bidt. Langt de fleste hunde overlever, men et hugormebid kan have livsfarlige konsekvenser, advarer Agria Dyreforsikring. 

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Alle store dyreinteresseorganisationer vil sammen løfte sundheden og velfærden for danske hunde

15-04-2024 12:21, af Anne Cecilie Sohl

For at sikre, at vi i Danmark avler de sundeste hunde med det bedst mulige udgangspunkt for et godt liv, er de største dyreinteresseorganisationer nu gået sammen i et historisk samarbejde.