BLOG: Sådan gør du når din hund snapper efter godbidder

17-11-2020 12:10, af John Frank Ahm

Jeg kan bestemt ikke lide at blive nappet i fingrene når jeg vil give hunden en godbid. Det kan være ret voldsomt at blive nappet i fingrene og det kan være alt fra et lille nap der næsten ikke kan mærkes til at blodet springer og plaster må findes frem

Hunden skal jo have sin godbid. Den har jo gjort noget godt eller den skal bare belønnes for at være sød og dejlig, så hvad gør jeg nu? Overvejelserne var mange: “Skal jeg til at træne uden godbidder og hvordan kan jeg træne uden godbidder?” Kan jeg lære den at lade være med at snappe efter godbidderne? Jeg prøver det sidste. Forklaring om hvordan følger om lidt.

Copyright Ridehesten.com
Privatfoto

Jeg har selv været fristet til at kaste godbidderne på jorden i stedet, når jeg indimellem møder en hund der snapper. Det hjælper ikke meget og slet ikke på adfærden, selvom jeg ikke længere bliver nappet i fingrene. Men hvad så med alle de andre gange hvor vi giver hunden noget, er risikoen for at blive nappet der stadig. At kaste godbidder for at undgå at blive nappet er ikke en holdbar løsning i min optik. Og tænk lige på børn der gerne vil give hunde godbidder. De skal da heller ikke nappes i fingrene.

Desuden er det heller ikke særligt rart at leve sammen med en hund med et tandsæt, der slår til som smækfælde hver gang man vil belønne den. For mig tager det fornøjelsen af, at træne hunden med belønning, når jeg ved det er med risiko for at få ondt i fingrene.

 

Hva så?
Det er enkelt at træne hunde fordi de har en simpel tilgang til livet. De har ingen skjulte agendaer eller planer og langsigtede mål. Deres fokus er på nuet. I denne situation med godbidder vil den have godbidden nu, hellere end om 5 sekunder. Derfor snapper de efter godbidden.

Jeg vil i træningen lære hunden at det ikke længere kan betale sig at snappe efter godbidden. Jeg vil også lære den at en bestemt adfærd fra hunden udløser den godbid som den så gerne vil have. På den måde udnytter jeg hundens interesse i godbidden til at få den til frivilligt at ændre sin adfærd fordi den gamle adfærd ikke virker længere.

I vores træning kan vi udnytte at hunde er meget fokuseret på om deres adfærd betaler sig. Den tilgang til livet kan vi udnytte når vi træner at give godbid uden at snappe efter den. Jeg træner ud fra princippet om at uønsket adfærd skal ignoreres eller forebygges. Desuden forstærker jeg enhver form for ønsket adfærd ved at belønne det jeg godt kan lide.

 

Copyright Ridehesten.com
Privatfoto

 

Træning
For at få et overblik over hvad jeg skal gøre stiller jeg mig selv to spørgsmål.

Hvad er situationen? Jeg bliver nappet i fingrene når jeg giver godbidder.

Er adfærden acceptabel?: Nej, det gør ondt at blive nappet i fingrene.

Det vil sige at hunden har en uønsket adfærd jeg ikke kan lide og heller ikke vil ignorere, da det gør ondt at give godbidder fordi jeg bliver nappet. At ignorere adfærden vil i denne situation ikke være en brugbar strategi og jeg vil derfor i min træning arbejde med forebygge, altså undgå at blive nappet.

Jeg har god erfaring med at have en tydelig regel for hvornår jeg giver hunden en godbid.

Den må ikke hoppe op efter den og den må heller ikke forsøge at tage den ud af fingrene på mig. Ikke at hoppe op og ikke forsøge at tage godbid er den nye alternative adfærd jeg vil have i stedet for.

 

Copyright Ridehesten.com
Privatfoto

 

Sådan træner jeg at lade være med at snappe efter godbid

  1. Skab en situation hvor hunden normalt vil snappe efter godbid
  2. Ræk hunden en godbid
  3. Løft hånden så snart hunden forsøger at hoppe op og snappe efter godbidden.
  4. Afvent at hunden finder ud af at det ikke lykkes at hoppe op og snappe efter godbidden.
  5. Gentag 2-3-4 indtil hunden er i ro mens den får godbidden.

 

 

Ovenstående kort sagt. Fjern godbid når hunden forsøger at få den. Giv den godbid når den opgiver selv at tage den.

Sæt for eksempel en regel at alle fire poter skal være på jorden eller jeg vil ikke kunne mærke tænderne. Når alle fire poter er i jorden gives godbid eller når jeg ikke kan mærke tænder gives godbid.

For at hunden lærer den nye ønskede adfærd er det vigtigt at give godbid med det samme hunden gør det rigtigt. Altså opfylder mine regler.

God fornøjelse med træningen.

 

Læs også

BLOG: Vi kombinerer arbejde, træning og ferie

19-10-2023 08:05, af Anne Cecilie Sohl

Sommerferien er slut og i år var skolernes sommerferie særlig lang - nemlig hele 6 uger. Jeg er selv pædagog og derfor tilknyttet SFO’en på skolen og havde derfor 'kun' de normale tre ugers sommerferie. Udover, at være i SFO’en brugte jeg (og mine kollegaer) også tid på, at planlægge det nye skoleår og her kunne James være med.
I ugerne hvor vi havde ferie var vi på små éndags ture, hvor vi også kan fik trænet. Sidst, men ikke mindst, kommer vi også til at kunne bruge vores ferieoplevelser sammen med James i skolen, når vi er tilbage på arbejde efter ferien.

BLOG: SUP med PUP

21-06-2023 11:57, af Karoline Sidelmann Brinch

Paddleboard (SUP=stand up paddle) med hund (=PUP) er blevet "det nye sort": En sjov og hyggelig sommeraktivitet med din hund. Og også en af forhindringerne til efterårets K9-biathlons. Læs mere her om, hvordan I får en god start.

BLOG: En god skolehund er også en god familiehund

16-06-2023 13:32, af Yasmin Bøllehuus

Når James ikke er på arbejde som skolehund, er han familiehund. Han bor sammen med mig, min mand, vores datter (på 2 år) og vores anden hund Riley. Min mand Mads går på jagt og drømmer også om, at James kan komme lidt med en gang imellem og hente en and eller gås, hvis han skyder sådan en

Forsker: Engelske tal er bekymrende

21-01-2021 09:02, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Vi har været i kontakt med hovedforfatteren til den undersøgelse, vi skrev om i går. Undersøgelsen viste, at antallet af alvorlige hundebid var tredoblet de sidste 20 år. John Tulloch fastholder, at der er et problem

DKK fik en fin sølvmedalje fra 1919

12-11-2022 12:54, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Under en oprydning fandt John Jonhansen en DKK medalje i sølv fra 1919. Den overrakte han i dag til Dansk Kennel Klub

BLOG: Hvem træner hvem?

14-12-2020 08:40, af John Frank Ahm

Træner vi hund eller træner hunden os? Det er da et underligt spørgsmål, for selvfølgelig træner vi hunden. Når vi får en lille sød hundehvalp tager de fleste af os til hvalpemotivation, hvor vi kan træne vores hund og arbejde med basisprincipper, samtidig med at vi får nogle gode stunder med den lille og skaber en god relation

BLOG: Hold nu fast i dine beslutninger

23-11-2020 12:13, af John Frank Ahm

Jeg opfordrer altid kommende hvalpekøbere til at gøre sig tanker om, hvad deres krav til den voksne hund er, før hvalpen flytter ind. Jo mere afklarede de er med hensyn til husreglerne for hvad hvalpen må og ikke må, jo bedre er de forberedt. At afklare reglerne på forhånd gør dagligdagen lettere, når de efter kort tid får den lille spilopmager hjem

BLOG: Hunde skal da hilse, skal de ikke det?

15-10-2021 08:39, af John Frank Ahm

Er det en god eller dårlig ide at lade hunde hilse på hinanden, og er det overhovedet nødvendigt?

BLOG: Adfærd før signal

02-02-2021 11:53, af John Frank Ahm

Det sker på træningspladsen igen og igen. En hundefører giver sin hund en kommando og ved at se på hundens adfærd, er det tydeligt, at hunden ikke kan udføre øvelsen. Den er usikker på, hvad kommandoen betyder. Hundeføreren ved ikke, hvordan de skal komme videre og flere gentagelser af kommandoen forbedrer ikke resultatet.  Tværtimod er det tydelig at se, at hundeføreren er frustreret eller lettere opgivende

BLOG: Vil du selv spise det lort? - om at give ordentlige godbidder

22-12-2020 07:24, af John Frank Ahm

Jeg har lært det på den hårde måde. Godbidder er ikke bare godbidder. Det er ikke ligegyldigt hvad du tager med i godbidstasken, når du træner med hunden. I særdeleshed ikke hvis du går efter gode resultater. Hvem gider at lave noget for kedelige tørre kiks?

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Beskyt dit kæledyr mod flåtbårne sygdomme

16-04-2024 08:37, af Anne Cecilie Sohl

I takt med at temperaturerne stiger, stiger risikoen for flåtbid hos både dyr og mennesker. Derfor er det nu tid til at være ekstra opmærksom på flåter og de farer, de udgør for vores kæledyr, advarer dyrlæge, der samtidig giver gode råd til, hvordan du bedst beskytter dine firbenede venner mod de flåtbårne sygdomme, der kan have alvorlige konsekvenser for din hunds og kats helbred.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Alle store dyreinteresseorganisationer vil sammen løfte sundheden og velfærden for danske hunde

15-04-2024 12:21, af Anne Cecilie Sohl

For at sikre, at vi i Danmark avler de sundeste hunde med det bedst mulige udgangspunkt for et godt liv, er de største dyreinteresseorganisationer nu gået sammen i et historisk samarbejde.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Husk at sende jeres bedste billede til fotokonkurrencen

16-04-2024 11:14, af Anne Cecilie Sohl

Hver måned kårer vi månedens bedste læserfotos i Magasinet HUNDEN. Husk at sende jeres bedste billeder ind inden den 20. i måneden 

Rekordmange tilmeldte til hundeløb i Thyregod

18-04-2024 08:00, af Anne Cecilie Sohl

Små to måneder før Lilleskov Slot ved Thyregod ved Give igen lægger have til K9 Biathlon for alle DM og Dacia Cup er der slået deltagerrekord.

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

10 grunde til hundens slikken

15-01-2016 10:36, af Tine Luther
Hunde slikker på hvad som helst af mange forskellige årsager. En hund plejer bl.a. sin pels og afslører sit humør med tungen, den viser sin kærlighed og sin plads i hierarkiet samt knytter bånd til sine hvalpe. Huffinton Post har opstillet ti grunde til, at hundens tunge er et vigtigt redskab.