BLOG: Vil du selv spise det lort? - om at give ordentlige godbidder

22-12-2020 07:24, af John Frank Ahm

Jeg har lært det på den hårde måde. Godbidder er ikke bare godbidder. Det er ikke ligegyldigt hvad du tager med i godbidstasken, når du træner med hunden. I særdeleshed ikke hvis du går efter gode resultater. Hvem gider at lave noget for kedelige tørre kiks?

Copyright Ridehesten.com
Eksempler på gode godbidder

 

Det er meget forskelligt fra race til race og individ til individ hvor vigtige godbidderne er for dem. Nogle hunde er tilfredse med noget der ligner savsmuld, hvor andre skal have noget lækkert for at ville arbejde hurtigt og fokuseret.

Godbidder bruges som belønning for at have gjort det rigtige: hunden kom hjem, da der blev kaldet, bolden blev bragt tilbage og så videre.

Vil du selv arbejde for mindstelønnen spørger jeg bare og hvorfor skulle din hund lave førsteklasses arbejde for gennemsnitskiks?

Hvorfor ikke gøre det nemt for dig selv og give hunden ordentlige godbidder når i træner?

Min påstand er at en høj løn for veludført arbejde, altså lækre godbidder for et hurtigt tilbageløb på indkald øger hundens interesse i at komme hjem. Hunde er primitive og gør det der kan betale sig. Hvorfor skulle hunden opgive det den er ved for en tør kiks?

Kort sagt så er det min erfaring at gode godbidder øger hundens træningslyst markant.

Gode godbidder bidrager til gode træningssessioner og derigennem et godt forhold. Kort sat så er du, i hundens verdensbillede, værd at være sammen med. Det kan betale sig at være sammen med dig. Vil du have lidt bedre resultater end du har nu, så er min opfordring at  betale med godbidder hunden er vild med.

Copyright Ridehesten.com
Eksempler på gode godbidder

En anden grund til at fokusere på godbidder, er at vi har forstyrrelser vi skal overvinde når vi træner. For at få et godt træningspas skal vi som hundefører være vigtige for hunden. Det kan vi blandt andet blive ved at betale med lækre godbidder når vi træner.

De forstyrrelser vi har når vi træner er det der konkurrerer med os om hundens opmærksomhed. Det kan være at være at vi er udendørs, andre hunde, fært, løbetid, andre dyr, trafik, lyde osv.

Kan vi ikke vinde over forstyrrelserne på træningspladsen og beholde hundens opmærksomhed kan vi ikke træne. Så simpelt er det

For eksempel kan jeg fint træne med tørfoder når vi træner indendørs, men prøver jeg at give det udenfor falder det ofte ud af munden. Her er godbidden blevet ligegyldig. Ved udendørs træning skal betalingen ofte sættes op. Der skal gives bedre godbidder.

Hvad er så bedre godbidder? Det er noget du skal eksperimentere med. Du skal finde ud af hvad din hund godt kan lide. Når du så har fundet ud af hvad der virker, så skift mellem forskellige slags ellers kan du ende med en hund der kun vil træne på roastbeef og det var heller ikke meningen at du skulle ende med en kræsen hund.

Godbidder jeg har succes med er: tørret and, tørret kylling, ostehaps, stegt bacon, bagte suppekødboller/-skinketern og rester af steg. Jeg blander flere ting sammen, så jeg kan belønne særlig god adfærd med særligt lækker godbid.

Under træning fungerer brug af godbidder bedst når de er små og lette at spise så vi hurtigt kan komme videre i programmet. På den måde holdes koncentrationen og træningsflow oppe.

Vær opmærksom på at for nogle hunde og i nogle situationer kan godbidder også blive for gode. Så gode at de slet ikke kan fokusere på træningen. Her skal der arbejdes den anden vej.

Prøv det og se hvad det gør for din hunds fokus og motivation.

Læs også

Blogindlæg: Hvad laver James når han ikke er i skole?

07-05-2024 09:45, af Anne Cecilie Sohl

Fritid er vigtigt for både for hunde og mennesker - og James er ingen undtagelse. 

BLOG: Vi kombinerer arbejde, træning og ferie

19-10-2023 08:05, af Anne Cecilie Sohl

Sommerferien er slut og i år var skolernes sommerferie særlig lang - nemlig hele 6 uger. Jeg er selv pædagog og derfor tilknyttet SFO’en på skolen og havde derfor 'kun' de normale tre ugers sommerferie. Udover, at være i SFO’en brugte jeg (og mine kollegaer) også tid på, at planlægge det nye skoleår og her kunne James være med.
I ugerne hvor vi havde ferie var vi på små éndags ture, hvor vi også kan fik trænet. Sidst, men ikke mindst, kommer vi også til at kunne bruge vores ferieoplevelser sammen med James i skolen, når vi er tilbage på arbejde efter ferien.

BLOG: SUP med PUP

21-06-2023 11:57, af Karoline Sidelmann Brinch

Paddleboard (SUP=stand up paddle) med hund (=PUP) er blevet "det nye sort": En sjov og hyggelig sommeraktivitet med din hund. Og også en af forhindringerne til efterårets K9-biathlons. Læs mere her om, hvordan I får en god start.

BLOG: Socialisering og miljøtræning er ikke kun opdrætterens ansvar

07-12-2020 12:16, af John Frank Ahm

I dag kan man høre og læse overalt i hundeverdenen hvor vigtigt socialisering og miljøtræning er. Der er skrevet bøger om det og der snakkes ofte om hvor vigtigt det er at hvalpen kommer ud og får en lang række oplevelser og får stimuleret alle sine sanser. Det giver den mental robusthed. De fleste opdrættere starter allerede på dette vigtige arbejde mens hvalpene bor hos dem

BLOG: Opbygning af din egen træning

23-03-2021 15:20, af John Frank Ahm

Om at arbejde hensigtsmæssigt med sin hund

BLOG: Tænk dig om før du siger nej til din hund

30-11-2020 08:06, af John Frank Ahm

Det er nærliggende at sige nej, når hvalpen eller den voksne hund gør noget den ikke må. Især er det umiddelbart en dårlig ide at sige nej, når det er til en hvalp. For hvordan skulle den forstå den kommando? Har vi lært den nej kommandoen eller er det bare en refleks hos os at sige nej? Jeg synes i det hele taget det er problematisk at sige nej til sin hund, uanset om det er en hvalp eller en voksen hund uden at tilbyde en anden alternativ adfærd som erstatning for det den ikke må

DKK fik en fin sølvmedalje fra 1919

12-11-2022 12:54, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Under en oprydning fandt John Jonhansen en DKK medalje i sølv fra 1919. Den overrakte han i dag til Dansk Kennel Klub

BLOG: Hvem træner hvem?

14-12-2020 08:40, af John Frank Ahm

Træner vi hund eller træner hunden os? Det er da et underligt spørgsmål, for selvfølgelig træner vi hunden. Når vi får en lille sød hundehvalp tager de fleste af os til hvalpemotivation, hvor vi kan træne vores hund og arbejde med basisprincipper, samtidig med at vi får nogle gode stunder med den lille og skaber en god relation

BLOG: Hvalpen Zacho flytter ind

16-12-2022 08:44, af John Frank Ahm

Vi har føjet en ny hund til vores lille kennelfamilie og hvalpen Zacho er flyttet ind hos os. Zacho kom hertil som 8 uger gammel, og er ligesom vores andre hunde, en welsh springer spaniel. Han er den første hund vi har importeret fra Holland.

 

BLOG: Klikker for de dovne og utålmodige hundeførere

15-03-2021 15:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Det er efterhånden en del år siden jeg begyndte at bruge klikker i min hundetræning og det har vist sig at være en af de bedre ideer for både hunden og mig. Vores relation er klart forbedret at at jeg har lært hunden at tænke selv

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

7 tegn på demens hos hunde

09-09-2021 12:06, af Astrid Holtet

Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund

10 grunde til hundens slikken

15-01-2016 10:36, af Tine Luther
Hunde slikker på hvad som helst af mange forskellige årsager. En hund plejer bl.a. sin pels og afslører sit humør med tungen, den viser sin kærlighed og sin plads i hierarkiet samt knytter bånd til sine hvalpe. Huffinton Post har opstillet ti grunde til, at hundens tunge er et vigtigt redskab.

16 ting der viser hvor højt din hund elsker dig

19-10-2023 11:26, af Anne Cecilie Sohl

Der er mange måder hvorpå vi mennesker fortæller at vi holder af hinanden, men på hundesprog er det ikke altid nemt at forstå. Derfor får du her 16 måder du kan bruge til at afkode hvornår og hvordan din hund forsøger at fortælle den elsker dig.

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Når hvalpen skifter tænder

21-11-2017 16:22, af Astrid Gerd Holtet

Hvad skal du være opmærksom på, når hvalpen skifter tænder?  

Døgnet efter en operation

16-01-2022 09:57, af Astrid Holtet

At få sin hund hjem efter den har været i narkose og gennem en operation, kan være en overvældende oplevelse og give anledning til bekymring – vi ser på hvad du skal være opmærksom på det første døgn efter operationen