Blog: Vis din hund verden og den vil elske dig for det - Zacho del 2

06-01-2023 12:55, af John Frank Ahm

Vi er på genbrugspladsen, Zacho og jeg, hvor vi kigger på maskiner, biler og mennesker der smider deres affald i containere. Han er nysgerrig og vil egentligt bare tættere på det hele, også gravemaskinen for at se hvad det er for noget. Vi sætter os på god afstand og spiser godbidder mens han er helt opslugt af alt det der sker omkring ham. Efter at have kigget på det hele i omkring 5 minutter kører vi igen

Copyright Ridehesten.com

I dette blogindlæg vil jeg med udgangspunkt i hvordan vi træner Zacho, fortælle hvordan vi laver miljøtræning og hvorfor vi synes det er så vigtigt.

 

Hvad er miljøtræning?

Den lille fortælling ovenover er et eksempel på en vellykket miljøtræning. Kort fortalt er miljøtræning at eksponere sin hvalp eller hund for forskellige miljøer, lyde og dufte. 

For at en miljøtræning er succesfuld, er det vigtigt ikke at overbelaste hunden. Indtrykkene skal være af tilpas intensitet og varighed så hunden kan rumme det, ellers kan det i stedet blive en stressende og skræmmende oplevelse. Det er derfor vigtigt at være opmærksom på at dosere miljøtræningen i passende mængder.

Copyright Ridehesten.com

Når man begynder med miljøtræning er det bedst at det gøres i korte tidsrum og gerne på ekstra god afstand i starten. Det er eksponeringen der er betyder noget, ikke intensiteten af oplevelsen. Længere afstand giver ikke en forringet oplevelse for hunden. Det hjælper den tværtimod til bedre at kunne rumme det. Her gælder tanken om at mere er bedre, ikke. 

Man skal altid lave miljøtræning på hundens præmisser og tilpasse træningen til hvad den kan rumme. Miljøtræning kan for nogle hunde være ret overvældende og det skal der tages hensyn til.

Zacho er en særdeles nysgerrig hund der af sig selv opsøger alt vi møder med interesse for hvad det nu er. Det er præcis den adfærd vi ønsker og gerne vil både vedligeholde og styrke ved fortsat miljøtræning. Derfor kan vi intensivere træningen ved at gå tættere på eller træne i længere tid eller oftere.

 

Hvorfor er miljøtræning så vigtig?

Vi stiller det krav til vores hunde at de skal være trygge ved at komme med os rundt i Danmark og Europa, uanset om det er på udstilling, bilferie, jagt eller træning, i byen eller på landet. 

Copyright Ridehesten.com

Vores hunde skal kunne følge med os og være afslappede med det. Vi lægger så stor vægt på miljøtræning, fordi det er forberedelse og vænner dem til en lang række oplevelser der gennem miljøtræningen gøres kendte og derved trygge.

Tryghed i forskellige miljøer er ligesom en muskel der kan trænes. Jo mere den trænes jo mere stabil vil hunden være i forskellige miljøer. Omvendt så er der risiko for at en hund der kun er derhjemme over tid vil være mindre tryg og og blive stadig mere utilpas ved at komme hjemmefra. 

Pointen er at det er en kontinuerlig opgave i hele hundens liv. Det er ikke tilstrækkeligt kun at lade det være en opgave kun for opdrætteren. Uanset opdrætterens arbejde med miljøtræning skal det holdes ved lige hvis man vil have en hund der bliver ved med at være tilpas med at færdes uden for matriklen eller lejligheden.

Gør man det ikke er der risiko for på sigt at få en hund der er rædselsslagen over for at komme længere væk end den daglige gåtur. Selvfølgelig er der stor forskel mellem racer og individer og ikke alle påvirkes lige meget af miljøtræning eller manglen på den.

Dette blogindlæg er anden del af en artikelserie om Zacho. Han skal indgå i vores avlsarbejde hvis hans sundhedsresultater taler for det og han udvikler sig positivt. På den lange bane er det er ikke meningen at han skal blive boende hos os. Når den helt rigtige familie melder sig, så bliver det hans permanente hjem. 

Fik du ikke læst del 1 kan du finde det her

I de kommende blogindlæg vil jeg fortælle mere om livet med en hvalp og unghund.

Læs også

BLOG: Vi kombinerer arbejde, træning og ferie

19-10-2023 08:05, af Anne Cecilie Sohl

Sommerferien er slut og i år var skolernes sommerferie særlig lang - nemlig hele 6 uger. Jeg er selv pædagog og derfor tilknyttet SFO’en på skolen og havde derfor 'kun' de normale tre ugers sommerferie. Udover, at være i SFO’en brugte jeg (og mine kollegaer) også tid på, at planlægge det nye skoleår og her kunne James være med.
I ugerne hvor vi havde ferie var vi på små éndags ture, hvor vi også kan fik trænet. Sidst, men ikke mindst, kommer vi også til at kunne bruge vores ferieoplevelser sammen med James i skolen, når vi er tilbage på arbejde efter ferien.

BLOG: SUP med PUP

21-06-2023 11:57, af Karoline Sidelmann Brinch

Paddleboard (SUP=stand up paddle) med hund (=PUP) er blevet "det nye sort": En sjov og hyggelig sommeraktivitet med din hund. Og også en af forhindringerne til efterårets K9-biathlons. Læs mere her om, hvordan I får en god start.

BLOG: En god skolehund er også en god familiehund

16-06-2023 13:32, af Yasmin Bøllehuus

Når James ikke er på arbejde som skolehund, er han familiehund. Han bor sammen med mig, min mand, vores datter (på 2 år) og vores anden hund Riley. Min mand Mads går på jagt og drømmer også om, at James kan komme lidt med en gang imellem og hente en and eller gås, hvis han skyder sådan en

BLOG: Hvem træner hvem?

14-12-2020 08:40, af John Frank Ahm

Træner vi hund eller træner hunden os? Det er da et underligt spørgsmål, for selvfølgelig træner vi hunden. Når vi får en lille sød hundehvalp tager de fleste af os til hvalpemotivation, hvor vi kan træne vores hund og arbejde med basisprincipper, samtidig med at vi får nogle gode stunder med den lille og skaber en god relation

BLOG: Sådan gør du når din hund snapper efter godbidder

17-11-2020 12:10, af John Frank Ahm

Jeg kan bestemt ikke lide at blive nappet i fingrene når jeg vil give hunden en godbid. Det kan være ret voldsomt at blive nappet i fingrene og det kan være alt fra et lille nap der næsten ikke kan mærkes til at blodet springer og plaster må findes frem

BLOG: Hold nu fast i dine beslutninger

23-11-2020 12:13, af John Frank Ahm

Jeg opfordrer altid kommende hvalpekøbere til at gøre sig tanker om, hvad deres krav til den voksne hund er, før hvalpen flytter ind. Jo mere afklarede de er med hensyn til husreglerne for hvad hvalpen må og ikke må, jo bedre er de forberedt. At afklare reglerne på forhånd gør dagligdagen lettere, når de efter kort tid får den lille spilopmager hjem

BLOG: Vil du selv spise det lort? - om at give ordentlige godbidder

22-12-2020 07:24, af John Frank Ahm

Jeg har lært det på den hårde måde. Godbidder er ikke bare godbidder. Det er ikke ligegyldigt hvad du tager med i godbidstasken, når du træner med hunden. I særdeleshed ikke hvis du går efter gode resultater. Hvem gider at lave noget for kedelige tørre kiks?

Forsker: Engelske tal er bekymrende

21-01-2021 09:02, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Vi har været i kontakt med hovedforfatteren til den undersøgelse, vi skrev om i går. Undersøgelsen viste, at antallet af alvorlige hundebid var tredoblet de sidste 20 år. John Tulloch fastholder, at der er et problem

BLOG: Klikker for de dovne og utålmodige hundeførere

15-03-2021 15:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Det er efterhånden en del år siden jeg begyndte at bruge klikker i min hundetræning og det har vist sig at være en af de bedre ideer for både hunden og mig. Vores relation er klart forbedret at at jeg har lært hunden at tænke selv

BLOG: Hunde skal da hilse, skal de ikke det?

15-10-2021 08:39, af John Frank Ahm

Er det en god eller dårlig ide at lade hunde hilse på hinanden, og er det overhovedet nødvendigt?

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Beskyt dit kæledyr mod flåtbårne sygdomme

16-04-2024 08:37, af Anne Cecilie Sohl

I takt med at temperaturerne stiger, stiger risikoen for flåtbid hos både dyr og mennesker. Derfor er det nu tid til at være ekstra opmærksom på flåter og de farer, de udgør for vores kæledyr, advarer dyrlæge, der samtidig giver gode råd til, hvordan du bedst beskytter dine firbenede venner mod de flåtbårne sygdomme, der kan have alvorlige konsekvenser for din hunds og kats helbred.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Rekordmange tilmeldte til hundeløb i Thyregod

18-04-2024 08:00, af Anne Cecilie Sohl

Små to måneder før Lilleskov Slot ved Thyregod ved Give igen lægger have til K9 Biathlon for alle DM og Dacia Cup er der slået deltagerrekord.

Husk at sende jeres bedste billede til fotokonkurrencen

16-04-2024 11:14, af Anne Cecilie Sohl

Hver måned kårer vi månedens bedste læserfotos i Magasinet HUNDEN. Husk at sende jeres bedste billeder ind inden den 20. i måneden 

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Crufts: En drøm der gik mere end i opfyldelse

17-04-2024 12:50, af Anne Cecilie Sohl

Den 7. marts 2024 blev drømmen om at træde ind på det famøse grønne tæppe og deltage på Crufts med sine hunde til virkelighed for Emilie og Cathrine Andersen. Læs her deres beretning fra den store oplevelse 

Pas på dine kæledyr blandt forårets farer

19-04-2024 12:56, af Anne Cecilie Sohl

Forårets varmere vejr får de fleste af os til at tilbringe mere tid udendørs. Vejrskiftet betyder dog også, at kæledyrsejere skal være ekstra opmærksomme på en række farer, som kæledyrene kan støde på i forårs- og sommermånederne, lyder det fra dyrlæge.

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt