Jeg er sikker på, hvis jeg spørger en tilfældig hundeejer, om hvem der træner hvem, vil mange sige at det naturligvis er dem der træner hunden. Vi mennesker er jo overlegne på de fleste områder og ikke mindst klogere end vores firbenede venner, så derfor træner vi dem.
Det mente jeg selv, før jeg begyndte at arbejder professionelt med hundetræning og i den forbindelse begyndte at interessere mig for hundenes adfærd og samarbejde med mennesker.
Oprindeligt tænkte jeg om træning som den her planlagte time om ugen, hvor vi er afsted med vores hund. Vi er på det samme sted. Der er andre hunde og en træner. Vi laver nogle øvelser med hunden. Bagefter tager vi hjem. De lidt mere seriøse arbejder videre med øvelserne derhjemme. Det er træning i almindelig forstand.
I virkeligheden skal vi tænke træning langt bredere.
Træning er når vi gør noget for at få en bestemt respons fra hunden
Vi siger sit for at den skal sitte. Vi siger dæk for at den skal dække og vi siger kom for at den skal komme.
Træning foregår også uden for træningspladsen. Træning er også når vi smider en bamse i køkkenet og siger ta’ den til hunden, for at den skal løbe hen og hente bamsen. Den tager bamsen og får en godbid for at tage den.
Jo mere jeg observerede på hundenes adfærd og menneskers respons på deres adfærd, jo tydeligere viste det sig at at træningen gik begge veje. Vi træner hunde og hunde træner os. Vi er bare ikke så bevidste om at vi bliver trænet.
Men en hund kan da ikke træne mennesker? En hund kan da ikke give kommando og bede os om at gøre noget for den. Sikke da noget ævl.
Nej det kan den ikke, men den kan alligevel træne os. Prøv at lægge mærke til din hunds adfærd og hvad du og andre mennesker gør i disse situationer.
Det her er eksempler situationer på hunde der træner mennesker. De gør noget for at få en bestemt respons. Den bestemte respons er tit opmærksomhed, klap, leg eller godbidder.
Jeg skriver ikke dette fordi hundene ikke må træne os, men for at gøre opmærksom på at træning foregår begge veje. Det kan være både sjovt og berigende at kigge hundene lidt i kortene og blive bedre til at se og lægge mærke til hvad vores hunde går og gør.
Prøv at observere lidt på din hund. Læg mærke til hvad den gør og hvad du og andre mennesker gør bagefter. Jeg tror du vil blive overrasket og måske imponeret over hvor snedig din hund er.
Gør jagttræning til en fest for din hund! Lær hvordan positive metoder på hundens præmisser skaber glæde, stærkt samarbejde og imponerende resultater i marken.
Den svenske tilgang, hvor besøgshundeteams gennemgår en grundig uddannelse med fokus på hundens tryghed og kvaliteten af samværet med de ældre, fik mig til at pakke kufferten og rejse nordpå.
Har du en passion for hunde og måske en faglig vinkel, du gerne vil dele? Så har du nu muligheden for at blive blogger på hunden.dk!
Er det en god eller dårlig ide at lade hunde hilse på hinanden, og er det overhovedet nødvendigt?
Det er efterhånden en del år siden jeg begyndte at bruge klikker i min hundetræning og det har vist sig at være en af de bedre ideer for både hunden og mig. Vores relation er klart forbedret at at jeg har lært hunden at tænke selv
For mig er det vigtigt at vi giver vores hunde, både hvalpe og voksne en palette af forskellige indtryk, så de vedbliver at være trygge og nysgerrige livet igennem. Det er bare så meget nemmere at have en hund der er tryg. En hund man altid kan tage med sig i forvisning om at det bliver en dejlig tur med gode oplevelser for begge. Derfor går jeg så meget op i at tage hundene og hvalpene med på oplevelsesture, for at de på egen hånd kan opleve verden uden for matrikelnummeret
Vi er på genbrugspladsen, Zacho og jeg, hvor vi kigger på maskiner, biler og mennesker der smider deres affald i containere. Han er nysgerrig og vil egentligt bare tættere på det hele, også gravemaskinen for at se hvad det er for noget. Vi sætter os på god afstand og spiser godbidder mens han er helt opslugt af alt det der sker omkring ham. Efter at have kigget på det hele i omkring 5 minutter kører vi igen
Jeg opfordrer altid kommende hvalpekøbere til at gøre sig tanker om, hvad deres krav til den voksne hund er, før hvalpen flytter ind. Jo mere afklarede de er med hensyn til husreglerne for hvad hvalpen må og ikke må, jo bedre er de forberedt. At afklare reglerne på forhånd gør dagligdagen lettere, når de efter kort tid får den lille spilopmager hjem
Under en oprydning fandt John Jonhansen en DKK medalje i sølv fra 1919. Den overrakte han i dag til Dansk Kennel Klub
Jeg kan bestemt ikke lide at blive nappet i fingrene når jeg vil give hunden en godbid. Det kan være ret voldsomt at blive nappet i fingrene og det kan være alt fra et lille nap der næsten ikke kan mærkes til at blodet springer og plaster må findes frem
Gitte Morell har skruet ned for opdræt og udstilling, men op for design og detaljesans. Med tøjmærket, CBK, producerer hun suits, der kombinerer bling og bevægelse, og som i dag bæres af udstillere i hele verdenen.
Fra den 1. juli kan både lokale hundeejere og gæster på Rold Gl. Kro forkæle deres hunde med vask, klip og spa i trygge og rolige omgivelser, og de første bookinger er allerede i hus.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni. Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.
Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?
Kortere snor, sundere avl og bedre trivsel: Fra den 1. juli 2025 gælder nye regler for alle hundeejere i Danmark.
Græsavne kan bore sig ind i poter, ører og sågar øjne på hunden, og lige nu kommer menneskets bedste ven ofte slemt til skade, når den boltrer sig i det danske sommerland.
Sommeren kan være hård for vores firbenede venner. Hunde har svært ved at komme af med varmen, og derfor skal du som ejer tage særlige hensyn, når solen bager. Her får du gode råd til, hvordan du holder din hund sund og glad i sommervarmen.
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.