Jeg er sikker på, hvis jeg spørger en tilfældig hundeejer, om hvem der træner hvem, vil mange sige at det naturligvis er dem der træner hunden. Vi mennesker er jo overlegne på de fleste områder og ikke mindst klogere end vores firbenede venner, så derfor træner vi dem.
Det mente jeg selv, før jeg begyndte at arbejder professionelt med hundetræning og i den forbindelse begyndte at interessere mig for hundenes adfærd og samarbejde med mennesker.
Oprindeligt tænkte jeg om træning som den her planlagte time om ugen, hvor vi er afsted med vores hund. Vi er på det samme sted. Der er andre hunde og en træner. Vi laver nogle øvelser med hunden. Bagefter tager vi hjem. De lidt mere seriøse arbejder videre med øvelserne derhjemme. Det er træning i almindelig forstand.
I virkeligheden skal vi tænke træning langt bredere.
Træning er når vi gør noget for at få en bestemt respons fra hunden
Vi siger sit for at den skal sitte. Vi siger dæk for at den skal dække og vi siger kom for at den skal komme.
Træning foregår også uden for træningspladsen. Træning er også når vi smider en bamse i køkkenet og siger ta’ den til hunden, for at den skal løbe hen og hente bamsen. Den tager bamsen og får en godbid for at tage den.
Jo mere jeg observerede på hundenes adfærd og menneskers respons på deres adfærd, jo tydeligere viste det sig at at træningen gik begge veje. Vi træner hunde og hunde træner os. Vi er bare ikke så bevidste om at vi bliver trænet.
Men en hund kan da ikke træne mennesker? En hund kan da ikke give kommando og bede os om at gøre noget for den. Sikke da noget ævl.
Nej det kan den ikke, men den kan alligevel træne os. Prøv at lægge mærke til din hunds adfærd og hvad du og andre mennesker gør i disse situationer.
Det her er eksempler situationer på hunde der træner mennesker. De gør noget for at få en bestemt respons. Den bestemte respons er tit opmærksomhed, klap, leg eller godbidder.
Jeg skriver ikke dette fordi hundene ikke må træne os, men for at gøre opmærksom på at træning foregår begge veje. Det kan være både sjovt og berigende at kigge hundene lidt i kortene og blive bedre til at se og lægge mærke til hvad vores hunde går og gør.
Prøv at observere lidt på din hund. Læg mærke til hvad den gør og hvad du og andre mennesker gør bagefter. Jeg tror du vil blive overrasket og måske imponeret over hvor snedig din hund er.
Fritid er vigtigt for både for hunde og mennesker - og James er ingen undtagelse.
Sommerferien er slut og i år var skolernes sommerferie særlig lang - nemlig hele 6 uger. Jeg er selv pædagog og derfor tilknyttet SFO’en på skolen og havde derfor 'kun' de normale tre ugers sommerferie. Udover, at være i SFO’en brugte jeg (og mine kollegaer) også tid på, at planlægge det nye skoleår og her kunne James være med.
I ugerne hvor vi havde ferie var vi på små éndags ture, hvor vi også kan fik trænet. Sidst, men ikke mindst, kommer vi også til at kunne bruge vores ferieoplevelser sammen med James i skolen, når vi er tilbage på arbejde efter ferien.
Paddleboard (SUP=stand up paddle) med hund (=PUP) er blevet "det nye sort": En sjov og hyggelig sommeraktivitet med din hund. Og også en af forhindringerne til efterårets K9-biathlons. Læs mere her om, hvordan I får en god start.
Jeg har lært det på den hårde måde. Godbidder er ikke bare godbidder. Det er ikke ligegyldigt hvad du tager med i godbidstasken, når du træner med hunden. I særdeleshed ikke hvis du går efter gode resultater. Hvem gider at lave noget for kedelige tørre kiks?
Vi har været i kontakt med hovedforfatteren til den undersøgelse, vi skrev om i går. Undersøgelsen viste, at antallet af alvorlige hundebid var tredoblet de sidste 20 år. John Tulloch fastholder, at der er et problem
Vi har føjet en ny hund til vores lille kennelfamilie og hvalpen Zacho er flyttet ind hos os. Zacho kom hertil som 8 uger gammel, og er ligesom vores andre hunde, en welsh springer spaniel. Han er den første hund vi har importeret fra Holland.
For mig er det vigtigt at vi giver vores hunde, både hvalpe og voksne en palette af forskellige indtryk, så de vedbliver at være trygge og nysgerrige livet igennem. Det er bare så meget nemmere at have en hund der er tryg. En hund man altid kan tage med sig i forvisning om at det bliver en dejlig tur med gode oplevelser for begge. Derfor går jeg så meget op i at tage hundene og hvalpene med på oplevelsesture, for at de på egen hånd kan opleve verden uden for matrikelnummeret
Jeg opfordrer altid kommende hvalpekøbere til at gøre sig tanker om, hvad deres krav til den voksne hund er, før hvalpen flytter ind. Jo mere afklarede de er med hensyn til husreglerne for hvad hvalpen må og ikke må, jo bedre er de forberedt. At afklare reglerne på forhånd gør dagligdagen lettere, når de efter kort tid får den lille spilopmager hjem
Det er nærliggende at sige nej, når hvalpen eller den voksne hund gør noget den ikke må. Især er det umiddelbart en dårlig ide at sige nej, når det er til en hvalp. For hvordan skulle den forstå den kommando? Har vi lært den nej kommandoen eller er det bare en refleks hos os at sige nej? Jeg synes i det hele taget det er problematisk at sige nej til sin hund, uanset om det er en hvalp eller en voksen hund uden at tilbyde en anden alternativ adfærd som erstatning for det den ikke må
Massage er en god ting. Det synes Hope også
Oplev Danmarks skarpeste sporhunde i aktion denne weekend i Skørping, hvor de bedste hunde og førere kæmper om en plads på landsholdet til VM i Østrig 2025.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
To ægtepar har valgt at tage Dansk Kennel Klubs grunduddannelse sammen for at kombinere deres kærlighed til hunde og træning. Med store planer for fremtiden ønsker de at skabe aktive træningsmiljøer og dele deres viden med andre hundeejere.
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
I samarbejde med en række eksperter og dyrlæger lancerer IKEA UTSÅDD – en kollektion med 29 æstetiske og funktionelle produkter til husstandens firbenede familiemedlemmer.
Tisser hunden mere end den plejer, mindre end den plejer, oftere end den plejer - eller er den begyndt at tisse indenfor? Det kan være tegn på, at den er noget galt. Ændret urineringsmønster, er et almindeligt symptom på en lang række forskellige sygdomme hos hunde
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
Nye kursister på Dansk Kennel Klubs grundinstruktøruddannelse begyndte deres rejse mod at blive hundeinstruktører med en blanding af teoretisk undervisning og praktiske øvelser.