Besøgshund er et erhverv i Sverige

04-05-2025 07:32, af John Frank Ahm

Den svenske tilgang, hvor besøgshundeteams gennemgår en grundig uddannelse med fokus på hundens tryghed og kvaliteten af samværet med de ældre, fik mig til at pakke kufferten og rejse nordpå.

Copyright Ridehesten.com
Jasmine på plejehjemsbesøg i Sverige som en del af hendes træning i at blive besøgshund. Foto: John Frank Ahm

Vi sad på færgen fra Frederikshavn til Gøteborg. Hunden Jasmine sov i bilen mens jeg var i loungen og prøvede at arbejde. Det var svært, mine tanker var et helt andet sted. I morgen skulle vi begynde på noget nyt og spændende sammen. Jasmine og jeg skulle uddanne os til besøgshundeteam.

Det var mit videbegær, der have bragt mig til at begynde på besøgshundeuddannelsen i Sverige. Der har de et helt andet og meget spændende syn på besøgshunde i forhold til, hvad vi har herhjemme. I Sverige skal et besøgshundeteam uddannes og certificeres. Du bliver som ejer klædt ekstra på til jobbet og lærer, hvordan du læser, støtter og hjælper din hund, og hunden trænes i de færdigheder og det miljø, den skal arbejde i bagefter.

Egnethedstesten
Det hele starter med det, svenskerne kalder en ”lämplighetstest”, eller som vi på dansk kalder en egnethedstest hos Hundens Hus i Gøteborg i starten af november 2024. Formålet med testen er at vurdere, om hunden og jeg har potentiale til at blive besøgshundeteam ved dels at vurdere, om hun er tryg i forskellige situationer og observere i hvilken grad, jeg støtter eller presser hende i disse situationer.

Min besøgshunde-makker hedder Jasmine. Hun er en welsh springer spaniel tæve på fire år med et stort kontaktbehov, som elsker at blive nusset og klappet. Hun er specielt god til at mærke, hvordan mennesker har det og tilpasser sin adfærd derefter.

Vi mødte op til testen på et sted, vi ikke havde været før, så det var nyt for os begge. Jeg var spændt og havde sommerfugle i maven, fordi jeg så gerne ville bestå testen, så vi kunne starte på uddannelsen og komme ud at sprede glæde på danske plejehjem. Jeg havde tidligere prøvet at være besøgshundeteam gennem Trygfonden Besøgshunde, så jeg vidste, hvor stor glæde en hund kan give de ældre. Både jeg og den hund, jeg gik med dengang, elskede det.

Jasmine tog hele testen i stiv pote. Jeg var meget imponeret over, hvor sikker og rolig hun var under hele forløbet, men især da den testansvarlige kom kørende i rullestol og “tabte" en metaltallerken med ske på gulvet. Det larmede ret meget, men det synes Jasmine ikke var farligt. Jeg blev imponeret igen, da hun blev præsenteret for en gruppe mennesker, der sad på række ved siden af hinanden med front mod os. Hun var opsøgende og gik selv fra den ene til den næste i et stille og roligt tempo. En enkelt kravlede hun forsigtigt op ad, så hun kunne komme tæt på hovedet.

Copyright Ridehesten.com
Som besøgshund skal man igennem lidt af hvert - blandt andet et møde med forskellige borgere i forskellige situationer. Jasmine tager det hele i stiv pote. Foto: Helena Bianca Berlin

Hvad jeg ikke vidste på det tidspunkt var, at jeg også blev testet. Min adfærd blev også vurderet. Var jeg støttende, pressede jeg hende til noget, hun ikke ville, eller gav jeg hende ro til selv at træffe sine egne beslutninger.

Heldigvis bestod vi begge, og Jasmine fik meget ros. Testansvarlig var helt vild med hende og havde ikke et eneste forbehold eller bekymring om, hvorvidt vi var egnet til jobbet. Nu skulle vi bare vente tre uger til uddannelsen startede.

Hvad er besøgshund i Sverige?
I Sverige er en besøgshund en klappehund, der også underholder og laver sjov for mindre grupper ældre på plejehjem. Besøg af en besøgshund er en service, som plejehjemmene køber, og teamet skal være uddannet og certificeret. Nogle plejehjem har teams ansat på deltid, andre booker besøg, når de gerne vil gøre lidt ekstra for deres beboere.

Underholdningen er et lille show, hvor ejer med sin hund laver tricks, tryller, henter genstande til de ældre og meget mere. Showet er interaktivt, så de ældre inddrages. Eksempler på tricks vi kunne udføre. Kast med en terning, hvor der på hver side er et billede af et trick, som hunden skal udføre. Den terning kan de ældre kaste og den side, der er vender opad viser det trick, som hunden skal udføre. Det kan også være trylletricks med tre bægre, hvor hunden skal finde det bæger, der indeholder en godbid. Her kan de ældre gætte på, om hunden kan finde godbidden eller bestemme under hvilket bæger, godbidden skal gemmes. Det kan også være, at de ældre kan kaste ting, hunden skal hente og bringe tilbage. Alt sammen noget med hunden i centrum.

Copyright Ridehesten.com
Kærlighed og hundemysser skal der til, når Jasmine har løst en opgave godt. Foto: Helena Bianca Berlin

Uddannelsen
Uddannelsen består af seks heldagsundervisnings- og træningsgange fordelt over fire måneder efterfulgt af et praktikforløb og eksamen.

På undervisningsdagene har vi været igennem teori og træning indenfor hverdagslydighed, tricks, indlæring, pædagogik og kommunikation samt regler, retningslinjer og sikkerhed for din hund og desuden læst nogle bøger på svensk. Jeg har heldigvis en af dem på dansk, så det er lidt lettere at komme igennem den.

Inden vi blev sluppet fri til at begynde erhvervspraktikken, skulle vi have en miljøtræningstur og en lille minieksamen på et nærliggende plejehjem. Her skulle vi opleve et plejehjem indefra ved at gå rundt og kigge, hilse på dem vi mødte og slutte af med lidt underholdning.

Copyright Ridehesten.com
Når jeg skal lytte og lære, er Jasmine god til at udnytte tiden til en lur. Foto: John Frank Ahm

Hvorfor tage uddannelse i et andet land?
Jeg tog til Sverige, fordi jeg er fascineret af, at besøgshund er et erhverv, du skal uddannes til, og jeg kender Hundens Hus i Gøteborg fra min tidligere instruktøruddannelse som et særdeles godt uddannelsessted. 

Dette er den første af flere artikler om min besøgshundeuddannelse i Sverige. Næste del handler om vores praktik på plejehjem.

Copyright Ridehesten.com
Min makker, Jasmine, er en welsh springer spaniel tæve på fire år med stort kontaktbehov, og blandt andet derfor fungerer hun rigtig godt som besøgshund. Foto: Christina Bundgaard Photography

Læs også

Del din viden og passion for hunde

16-03-2025 08:00, af Cecilie Friis Amstrup
Blog|

Har du en passion for hunde og måske en faglig vinkel, du gerne vil dele? Så har du nu muligheden for at blive blogger på hunden.dk!

Blogindlæg: Hvad laver James når han ikke er i skole?

07-05-2024 09:45, af Anne Cecilie Sohl

Fritid er vigtigt for både for hunde og mennesker - og James er ingen undtagelse. 

BLOG: Vi kombinerer arbejde, træning og ferie

19-10-2023 08:05, af Anne Cecilie Sohl

Sommerferien er slut og i år var skolernes sommerferie særlig lang - nemlig hele 6 uger. Jeg er selv pædagog og derfor tilknyttet SFO’en på skolen og havde derfor 'kun' de normale tre ugers sommerferie. Udover, at være i SFO’en brugte jeg (og mine kollegaer) også tid på, at planlægge det nye skoleår og her kunne James være med.
I ugerne hvor vi havde ferie var vi på små éndags ture, hvor vi også kan fik trænet. Sidst, men ikke mindst, kommer vi også til at kunne bruge vores ferieoplevelser sammen med James i skolen, når vi er tilbage på arbejde efter ferien.

Agility: Ingen medaljer til det danske hold

06-10-2018 08:07, af Dorthe Kiærulff

Trods store forhåbninger og flotte indsatser på førstedagen blev det ikke til medaljer til Danmark i agility for hold. Nu gælder det de individuelle konkurrencer

Ekstra Bladet advarer mod dræberalger

14-07-2014 09:44, af Nina Marie Villadsen
Ifølge Ekstra Bladet skulle alger, der kan dræbe hunde, muligvis være på vej fra Sverige til de danske strande

Hunde på recept i Sverige

05-02-2013 09:02, af Maja Golles
I den svenske kommune Kristianstad er man begyndt at bruge specialuddannede sygeplejehunde, som man kan visiteres til via recept

Flotte danske resultater ved NM i Nordisk Program

29-09-2019 10:40, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Danmark havde 14-15 september landshold afsted til Värnamo i Sverige, hvor der blev afholdt Nordiske Mesterskaber i Nordisk Program. Det gik ret godt

Sverige: Hund skulle kvittere for pakke

14-08-2018 08:20, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

En svensk medarbejder hos PostNord insisterede forleden på, at en hund skulle skrive under på modtagelsen af en pakke, da pakken var adresseret til hunden

Cecilie Krarups oplevelser i Fredericia

20-02-2018 15:30, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Juniorhandler og gymnasieelev Cecilie Krarup er fast blogger for hunden.dk. Her skriver hun om sit ungdomsliv med hunde, ringtræning og ambitioner inden for udstillingsverdenen. Denne gang fortæller hun om sine oplevelser på årets første hundeudstilling i Fredericia og ser frem mod show of winners

BLOG: Hvalpen Zacho flytter ind

16-12-2022 08:44, af John Frank Ahm

Vi har føjet en ny hund til vores lille kennelfamilie og hvalpen Zacho er flyttet ind hos os. Zacho kom hertil som 8 uger gammel, og er ligesom vores andre hunde, en welsh springer spaniel. Han er den første hund vi har importeret fra Holland.

 

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Nye instruktører klar til træningspladserne

28-04-2025 15:13, af Cecilie Friis Amstrup

19 engagerede hundemennesker kunne denne weekend kalde sig færdiguddannede DKK-instruktører efter fem intense weekender på DKK Vilhelmsborg.

Hjertelungeorm truer danske hunde

29-04-2025 10:46, af Cecilie Friis Amstrup

Foråret bringer ikke kun sol og varme, men også en øget risiko for hjertelungeorm hos hunde. Parasitten kan forårsage alvorlige sygdomsforløb, men med tidlig opdagelse og forebyggelse kan du beskytte din bedste ven.

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Hver pote tæller hos Dyreværnets nye internat

18-04-2025 07:00, af Cecilie Friis Amstrup

Et nyt internat i fredelige omgivelser skal give flere hunde og familiedyr en god start på næste kapitel. Med base i det tidligere pensionat styrker Dyreværnet sin indsats i Jylland.

Snuder, snore og store titler: Tre dage med tophunde i Roskilde

02-05-2025 14:26, af Line Pedersen, Kommunikationsmedarbejder ved Dansk Kennel Klub

Foråret har meldt sin ankomst, solen begynder så småt at varme, og scenen er sat, så kom og vær med til årets første store udendørs hundeudstilling, som strækker sig over hele tre dage. Danmarks største hundeorganisation, Dansk Kennel Klub, åbner endnu engang dørene til en fantastisk udstillingsweekend på Roskilde Dyrskueplads den 9.-11. maj 2025, og du er selvfølgelig inviteret med.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Læsehunden der ændrede børns liv

27-04-2025 07:06, af Cecilie Friis Amstrup

Efter ni år som læsehund og næsten 300 børns trofaste lytteven har den elskede hovawart Indy trukket sig tilbage. Hun har sat tydelige spor i mange børnehjerter og efterladt en arv af læselyst, mod og tryghed.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse