8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Øjnene er følsomme, og sygdomme i dem kan hurtigt blive alvorlige. Det er derfor vigtigt at du holder øje med hvordan hundens øjne ser ud, og reagerer hvis du oplever tegn på sygdom – og da det kan være svært at se forskel på ufarlige småproblemer og alvorlige sygdomme, bør du altid tage tegn på sygdom alvorligt

8 tegn på øjenproblemer, som du bør holde øje med

1) Rødme eller puds i øjet

Rødme eller irritation i øjet, evt. med puds eller flåd, ses ved mange forskellige øjenproblemer, blandt andet øjenbetændelser og sår på hornhinden.

2) Sammenknebet øje

Kniber hunden øjet sammen, er det typisk tegn på smerte i øjet. Gør øjet ondt, eller klør det, kan hunden også finde på at gnide med poten omkring øjet eller køre øjet op ad sofaen eller hen ad gulvet.

3) Store eller uens pupiller

Hvis hundens pupiller ikke trækker sig sammen og udvider sig som de plejer, er det tegn på sygdom. Det kan blandt andet ses at pupillerne ikke er lige store, at de ikke trækker sig sammen, når lyspåvirkningen øges, eller at de ikke udvider sig igen, og derfor synes helt små.

4) Hunden bliver lysfølsom

Hvis hundens opførsel tyder på, at den oplever lys som noget ubehageligt, er det tegn på smerte i øjet. Det kan blandt andet ses ved at hunden holder øjet lukket, blinker meget eller kigger væk fra lyset.

5) Forskel på øjenæblerne

Størrelsesforskel på øjenæblerne er et tegn på alvorlig sygdom. Er der størrelsesforskel, kan det blandt andet ses ved at huden omkring det ene øje buler ud, eller at hele øjet syner større.

6) Uigennemsigtig hornhinde

Hvis hundens hornhinde bliver uigennemsigtig, kan det være tegn på sygdom. Den kan fremstå grumset, eller uklar, og det kan være svært at se hunden pupil og iris.

7) Hvidt eller gråt område på hornhinden

Har hunden et sår på hornhinden kan det ses som et hvidt eller gråt område på den ellers klare hornhinde. Større sår kan også ses som udposninger, buler eller lignende på hornhindens strukturer.

8) Blod i øjet

Blod i øjet kan også ses ved en række alvorlige øjenproblemer. Ligeledes bør du reagere hvis du ser sår i øjenkanten, for eksempel ved øjenlågsranden.

Mistænker du, at din hund har problemer med øjet, bør du altid kontakte en dyrlæge

/Astrid Holtet, dyrlæge

Læs også

BLOG: Video - øjenproblemer

10-03-2021 12:11, af Vivian Birlie

Vivian Birlie har sendt en video, hvor hun fortæller, hvordan man hjælper sin hund med øjenproblemer. Se videoen her

Har din hund eller kat øjenproblemer, så se her

16-05-2019 08:09, af Vivian Birlie

Forfatter og institutejer af Sano Canis, Vivian Birlie, giver et råd om øjenproblemer fra sin bog Tryg og tilfreds, som er udkommet på Gyldendal

En dyr tur med hunden

09-02-2024 11:45, af Anne Cecilie Sohl

Torsdag morgen kl. 08.38 ringede en skovfoged til Bornholms Politi og anmeldte en 52-årig hundeejer, som nægtede at tage sin hund i snor i et naturbeskyttet område i Aakirkeby.

Hund redder ejer fra selvmord

20-03-2013 13:24, af Maja Golles
63-årig kvinde i Frankrig er i live, takket være hendes schæfer. Kvinden forsøgte at begå selvmord, men hendes hund greb ind

Dansk hund smittet – Hvad nu

20-06-2020 20:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

En hund på en af de to minkfarme, der har fået påvist coronasmitte, er blevet smittet med covid-19. Men hvad betyder det egentlig? Få svaret her

Se billederne: Lørdag formiddag i Vejen

16-06-2018 15:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen
Foto|

Så er der lidt billeder fra første halvdel af lørdagen, hvor regnen spillede udstillingen et puds

Ekspert: Flere behandler hunde som menneskebørn

06-03-2024 10:13, af Anne Cecilie Sohl

Et stigende antal danskere betragter sig i højere grad som "kæledyrsforældre” frem for ejere og sætter en ære i at give deres dyr det allerbedste, livet har at tilbyde. Men det, vi mennesker nyder mest i livet, er ikke nødvendigvis det samme som det, din hund sætter pris på. Agria guider, så du undgår at misforstå din hunds behov og retter fokus mod det, den har brug for.

Ny jobniche for hunde

03-09-2011 14:02, af Tine Luther
Norsk hund er trænet til at finde myrer og kadavere, der er skjult i bygninger – f.eks. mellem vægge

Må man tage hunden med sig ind i parken

26-04-2018 14:55, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Sommeren nærmer sig og derfor er det også snart tid til hyggelige familieture til landets forlystelser. Men må du egentlig have hund med? Her får du et lille overblik over nogle af de mest populære udflugtsmål og deres hundepolitik

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Ekstra lækker godbid til de danske hundeejere

16-10-2024 17:15, af Cecilie Friis Amstrup

Danske hundeejere er blevet mere ansvarlige, og det har ført til færre skader på trods af et stigende antal hunde. Øget viden, træning og bevidste racevalg er nøglen til denne positive udvikling. 

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

K9 Biathlon for alle slog alle rekorder på Sjælland

18-10-2024 10:39, af Rikke Hemmingsen

I alt 861 tilmeldte blev det til, da K9 Biathlon for alle i den forgangende weekend afholdt deres sidste løb i 2024: Dacia Gold Cup.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Halloween: Må min hund spise græskar?

22-10-2019 15:00, af Anne Ekenberg og Bjarke Kirkegaaard Nielsen

Det er snart halloween og derfor er det også absolut højsæson for græskar. Men hvordan er det nu med hunde og græskar?  

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

10 grunde til hundens slikken

15-01-2016 10:36, af Tine Luther
Hunde slikker på hvad som helst af mange forskellige årsager. En hund plejer bl.a. sin pels og afslører sit humør med tungen, den viser sin kærlighed og sin plads i hierarkiet samt knytter bånd til sine hvalpe. Huffinton Post har opstillet ti grunde til, at hundens tunge er et vigtigt redskab.

Døgnet efter en operation

16-01-2022 09:57, af Astrid Holtet

At få sin hund hjem efter den har været i narkose og gennem en operation, kan være en overvældende oplevelse og give anledning til bekymring – vi ser på hvad du skal være opmærksom på det første døgn efter operationen

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt