Øjnene er følsomme, og sygdomme i dem kan hurtigt blive alvorlige. Det er derfor vigtigt at du holder øje med hvordan hundens øjne ser ud, og reagerer hvis du oplever tegn på sygdom – og da det kan være svært at se forskel på ufarlige småproblemer og alvorlige sygdomme, bør du altid tage tegn på sygdom alvorligt
8 tegn på øjenproblemer, som du bør holde øje med
1) Rødme eller puds i øjet
Rødme eller irritation i øjet, evt. med puds eller flåd, ses ved mange forskellige øjenproblemer, blandt andet øjenbetændelser og sår på hornhinden.
2) Sammenknebet øje
Kniber hunden øjet sammen, er det typisk tegn på smerte i øjet. Gør øjet ondt, eller klør det, kan hunden også finde på at gnide med poten omkring øjet eller køre øjet op ad sofaen eller hen ad gulvet.
3) Store eller uens pupiller
Hvis hundens pupiller ikke trækker sig sammen og udvider sig som de plejer, er det tegn på sygdom. Det kan blandt andet ses at pupillerne ikke er lige store, at de ikke trækker sig sammen, når lyspåvirkningen øges, eller at de ikke udvider sig igen, og derfor synes helt små.
4) Hunden bliver lysfølsom
Hvis hundens opførsel tyder på, at den oplever lys som noget ubehageligt, er det tegn på smerte i øjet. Det kan blandt andet ses ved at hunden holder øjet lukket, blinker meget eller kigger væk fra lyset.
5) Forskel på øjenæblerne
Størrelsesforskel på øjenæblerne er et tegn på alvorlig sygdom. Er der størrelsesforskel, kan det blandt andet ses ved at huden omkring det ene øje buler ud, eller at hele øjet syner større.
6) Uigennemsigtig hornhinde
Hvis hundens hornhinde bliver uigennemsigtig, kan det være tegn på sygdom. Den kan fremstå grumset, eller uklar, og det kan være svært at se hunden pupil og iris.
7) Hvidt eller gråt område på hornhinden
Har hunden et sår på hornhinden kan det ses som et hvidt eller gråt område på den ellers klare hornhinde. Større sår kan også ses som udposninger, buler eller lignende på hornhindens strukturer.
8) Blod i øjet
Blod i øjet kan også ses ved en række alvorlige øjenproblemer. Ligeledes bør du reagere hvis du ser sår i øjenkanten, for eksempel ved øjenlågsranden.
Mistænker du, at din hund har problemer med øjet, bør du altid kontakte en dyrlæge
/Astrid Holtet, dyrlæge
Vivian Birlie har sendt en video, hvor hun fortæller, hvordan man hjælper sin hund med øjenproblemer. Se videoen her
Forfatter og institutejer af Sano Canis, Vivian Birlie, giver et råd om øjenproblemer fra sin bog Tryg og tilfreds, som er udkommet på Gyldendal
Hver sommer rammes hunde af hedeslag fordi de glemmes i biler, eller på anden måde udsættes for alt for høje temperaturer – vi ser på hvad man kan gøre, hvis uheldet er ude
I 1969 kunne revisor Hans Dønvig fejre 25 års jubilæum som formand for Boxerklubben. Her får du hyldestskriftet, der vidner om en ret så livlig klub
Da jeg mistede min hund, Kimba, forventede jeg støtte fra min familie. I stedet blev jeg mødt med reaktioner, der forværrede min sorg.
Hvordan vænner man sin hund til at få klippet negle?
Her i sommerferien tager vi fat i nogle af de raceportrætter, som tidligere er blevet bragt i Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN.
Skolehunden James blev nøglen til eksamensro og succes for Magnus i 9. klasse.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni. Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.
Helen Riis og hendes kæreste rejser til Norges fjelde med deres hunde, hvor de oplever naturens storhed, fysisk udfordring og et stærkt fællesskab. Vandreturene er krævende og kræver både træning, planlægning og godt udstyr, men giver uforglemmelige minder og dyb samhørighed.
Et liv uden gåture, tryghed eller selskab – og med mundkurv på. Sådan begyndte tilværelsen for Jessi, en sort pudelblanding, der aldrig havde fået lov at være hund på hundens præmisser. Først da hun blev indleveret på Dyrenes Beskyttelses internat i Nordjylland, begyndte rejsen mod et bedre liv.
Når først beslutningen er taget, og drømmen om en lille, logrende hvalp går fra tanke til realitet, kan det være svært at lægge følelserne helt på hylden for at forholde sig til de lidt mere praktiske sider af hvalpekøbet. Men før du lader dig rive med af nuttede hvalpehoveder, små poter og den bløde hvalpemave, er der måske noget, du ikke helt har stillet skarpt på endnu.
Her i sommerferien tager vi fat i nogle af de raceportrætter, som tidligere er blevet bragt i Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN.
Golden retrievere, is, glade familier og en brandbil fyldt med vand og god stemning. Guldbasseklubbens brandmandsdag blev en uforglemmelig fest for både to- og firbenede.
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet