I dag den 23. april udkommer "Din kompetente hund" fra forlaget Gyldendal. Bogen er skrevet af dyrlægerne Iben Meyer og Helle Friis Proschowsky samt professor Peter Sandøe – tre eksperter med stor erfaring inden for hundeadfærd og velfærd.
Med inspiration fra Jesper Juuls klassiker "Dit kompetente barn" fra 1995 sætter forfatterne fokus på, hvordan vi som hundeejere kan opbygge et mere ligeværdigt og trygt forhold til vores hunde. Bogen gør op med den gamle dominansteori, som længe har præget både opdragelsesråd og tv-programmer.
– Hunden er ikke ude på at tage magten i hjemmet. Den har tværtimod både vilje og evne til at samarbejde, hvis vi møder den med respekt og forståelse, siger Iben Meyer til magasinet HUNDEN, som udkommer i maj.
Dominansmyten aflivet
Op gennem 1980’erne og 90’erne blev det almindeligt at se hunden som en potentiel ”leder”, der skulle holdes nede i hierarkiet med faste regler og hård konsekvens. Men nyere forskning viser, at denne forståelse er baseret på misfortolkninger af ulves adfærd i fangenskab, og at hunde faktisk har et helt andet forhold til os mennesker.
– Vi ved i dag, at hunde ikke opfatter os som en slags tobenede hunde, og at de ikke nødvendigvis organiserer sig i hierarkier. De indgår i relationer – og de søger tryghed og nærhed, forklarer Helle Friis Proschowsky til HUNDEN.
En relation bygget på tryghed
Bogen trækker på tilknytningsteori for at beskrive det bånd, der ofte opstår mellem hund og ejer. Især hvalpe, men også voksne hunde, viser adfærd, der minder om små børns behov for en tryg base i deres omsorgsperson.
– Når hunden bliver utryg, søger den tilbage til ejeren. Den har brug for støtte og sikkerhed for at turde udforske verden. Den relation skal vi værne om og ikke underminere med straf og hårde krav, siger Peter Sandøe.
Forfatterne understreger, at respekt for hundens behov ikke betyder, at alt skal være på hundens præmisser. Det handler om at finde en balance, hvor hunden får trygge rammer, mulighed for indflydelse og bliver mødt med tålmodighed og konsekvens – ikke dominans.
En nødvendig ny retning
Din kompetente hund henvender sig til både nye og erfarne hundeejere og tilbyder en opdateret og forskningsbaseret forståelse af hundens adfærd. Den udfordrer mange af de råd, der stadig cirkulerer blandt trænere, på nettet og i populærkultur, og giver læseren konkrete værktøjer til at styrke relationen til hunden.
Bogen kan købes nu hos boghandlere og eller via forhandlere på Gyldendals hjemmeside.
Glæd dig til at læse mere fra forfatterne i det næste nummer af HUNDEN, hvor de blandt andet dykker ned i, hvordan hundeejere kan arbejde med tryg tilknytning i hverdagen.
En varm og videnskabelig fortælling om hundens og menneskets venskab har taget læserne med storm og modtaget seks stjerner fra HUNDENs redaktør, Karina Green Damsgaard
TV-vært Puk Elgård og evolutionsbiolog Anders Kofoed har sammen skrevet en ny bog, som dykker ned i den fascinerende relation mellem mennesker og hunde
Opdrætsjournalen er opdrætteren-/tæveejerens bedste værktøj. Det er en bog, du selv skriver/udfylder efterhånden, som ”Projekt hundehvalpe” skrider frem.
Familieforøgelse er en dejlig ting, men hunden forstår ikke nødvendigvis hvad der foregår og deler ikke altid glæden med de nybagte forældre. Derfor giver Agria Dyreforsikrings hundeekspert dig her en række råd om, hvordan man kommer godt fra start med hund og baby
Nytåret kommer farende imod os med hastige skridt, og selvom vi mennesker synes, at fyrværkeriet er en flot og underholdende tradition, så er tiden op til og efter nytåret helvede på jord for mange hunde. Agria Dyreforsikrings hundeekspert giver dig her tre gode råd til, hvordan du kan forberede din hund på ragnarokket
Økonomi, livsstil og etiske overvejelser har i 2024 påvirket danskernes valg af hund, forklarer Agrias hundeekspert, Lotte Evers, som analyserer årets top 25 over Danmarks mest populære hunderacer.
Hundesvømning er et fremragende redskab til at motionere din hund eller genoptræne den. Agria Dyreforsikrings hundeekspert forklarer fordelene og fortæller, hvordan I kan komme i gang
Har du hanhund, er det nu, det er en god ide at holde godt fast i snoren. Når hunhundene først kommer i løbetid, glemmer hanhundene hurtigt alt det, de har lært om at komme, når ejeren kalder på gåturen. Selv det at blive i haven kan for nogle hanhunde også blive sat på prøve. Hundeekspert fra Agria Dyreforsikring giver gode råd til, hvordan du kan sikre, at din hanhund ikke stikker af og kommer til skade eller parrer naboens hunhund ved en fejl
Julepynt, gaveindpakning og ikke mindst børnenes julegaver kan alle være årsagen til, at din hund pludselig får det dårligt i juletiden, pga. ting, der sætter sig fast i mave eller tarm – noget der kan ende med en tur på dyrlægens operationsbord. Lotte Evers, hundeekspert hos Agria Dyreforsikring, giver derfor råd til en tryg jul med hunden
Forfatter og institutejer af Sano Canis, Vivian Birlie, giver et råd om øjenproblemer fra sin bog Tryg og tilfreds, som er udkommet på Gyldendal
Et nyt internat i fredelige omgivelser skal give flere hunde og familiedyr en god start på næste kapitel. Med base i det tidligere pensionat styrker Dyreværnet sin indsats i Jylland.
19 engagerede hundemennesker kunne denne weekend kalde sig færdiguddannede DKK-instruktører efter fem intense weekender på DKK Vilhelmsborg.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
I "Din kompetente hund" formidler tre af landets førende hundeeksperter ny og forskningsbaseret viden om hunde, der kan hjælpe os med at forstå hundens natur og behov.
Selvom deres hund ikke har gjort noget galt, risikerer nogle danske hundeejere at få den fjernet og aflivet alene på baggrund af en tvivlsom DNA-test. Eksperter og Dyreetisk Råd opfordrer nu til at ændre loven om forbudte racer, så den bliver mere retfærdig og gennemsigtig.
En hundefødselsdag med leg, latter og masser af kærlighed minder os om, hvor meget gensyn mellem hvalpe og deres familier kan styrke båndene og skabe varige fællesskaber.
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt
Amerikansk professor i hundepsykologi har rangeret hunderacer efter, hvor intelligente de er. Her får du de ti øverste og de ti nederste