De ved det godt. Hanne og Bob Adly. Den Blå Avis er ikke det sikreste sted at købe en hund. Men da Bob efter utallige afrevne udklip endelig havde fået Hanne til at forelske sig i en lille sort/hvid skønhed lagde de deres skepsis på hylden og drog mod Gjerlev ved Randers for at købe den lille hund.
– Da vi kom frem, kom den her lille kone os i møde. Hun havde et tørklæde om hovedet og lignede en af de her gamle koner fra Fiskerne, husker Hanne Adly.
Kvinden undskyldte overfor Hanne og Bob, at strømmen var gået i huset, men der var gået fugt i installationerne.
– Da vi kom ind, var der bare helt mørkt. Kvinden gik rundt i gummistøvler i stuen. Det var tydeligt, at de fem hunde, vi kunne se, ikke havde det godt. Den lille hund, vi havde bestemt os for, var ikke rask. Det var tydeligt. Jeg overtalte kvinden til at få hvalpene ud at gå. De var tynde og skrøbelige, fortæller en tydelig rørt Hanne Adly.
Karla på maven
Hun husker hvordan Bob sendte hende et blik, der ikke var til at misforstå.
– Hans øjne fortalte mig, at vi ikke skulle købe en hund her, men jeg sendte ham et blik tilbage, der fortalte, at jeg ikke forlod stedet uden at have reddet en hund.
Hvorfor det netop blev Karla, de valgte at købe, husker Hanne ikke. Karla var ikke en hund, der kom dem i møde eller skilte sig væsentligt ud fra de andre. Men Karla blev det.
På vej hjem i bilen tog Hanne Karla ind under trøjen for at varme og tørre hende.
– Hun lugtede simpelthen så grimt. Der gik højst ti minutter fra vi kom hjem, til hun var kommet i bad. Om aftenen sov jeg med hende på brystet, fortæller hun.
Næste dag kontaktede Hanne sin dyrlæge, som konstaterede, at Karla var underernæret og manglede ormekur.
– Jeg ringede til politiet og fortalte dem, at de fire hvalpe, vi ikke kunne tage med, var i fare. Betjenten virkede meget fraværende, og jeg fik at vide, at jeg kunne ringe tilbage senere for at høre, hvordan det gik, lyder det fra Hanne Adly.
Tre gange ringede hun til politiet i de kommende uger. Hver gang fik hun at vide, at ingen vidste noget. Hun følte sig magtesløs og vidste ikke, hvordan hun skulle få politiet til at tage sagen alvorligt.
Sagen ruller
Efter et par måneder blev Hanne ringet op af en kvindelig betjent, som fortalte, at hun havde overtaget sagen og at der nu ville blive gjort noget.
– Jeg begyndte at tude, og spurgte hende, hvorfor der var gået så lang tid, før de reagerede. Men hun forsikrede mig om, at der skete noget nu, husker hun.
Næste dag fandt politiet de første 27 hunde på adressen, og så eksploderede sagen i medierne. Efter flere besøg på adressen i Gjerlev fandt man i alt 67 levende, misrøgtede hunde, hvoraf 61 overlevede og 16 aflivede, der lå i sorte sække.
– Det kom som et chok for os, at der var så mange hunde. Vi havde jo kun set de fire hvalpe og deres mor inde i stuen. De mange hunde var helt stille, mens vi var der. Det er uhyggeligt at tænke på, De havde bare givet op, fortæller Hanne Adly.
Hun har ikke et sekund fortrudt, at hun købte Karla, der i dag er tre år. Det er tydeligt at se på Karla, at hun ikke er en hund fyldt med selvtillid. Mens vi er på besøg i huset i Ebeltoft, bevæger hun sig duknakket rundt langs væggene i stuen. Men sådan er hun ikke altid.
– Hun er en fantastisk hund, og vi synes også hun er mega klog. Vi kan sagtens mærke, at hun har nogle traumer og noget basalt, hun aldrig har lært. Hun er utryg ved klapvogne og knallerter, og så er hun panisk angst for poser og affaldssække. Hun er heller ikke renlig på trods af sine tre år. Men hun er også en dejlig fræk laban, som elsker at lege og finde på skarnsstreger.
Hvalpe
For fem måneder siden skete der noget, der ændrede Karlas liv for altid. Hun fik nemlig hvalpe. Fire styks blev det til, og to af dem, Frida og Oskar, bor stadig i hjemmet i Ebeltoft.
De er et par frække hvalpe, og især Frida kan finde på at drille sin mor.
– Hvis hun tager legetøj ud af munden på sin Karla, lader hun hende bare gøre det. Karla virker ikke kuet, men det er sådan det er, fortæller Hanne.
At få hvalpe har været en stor ting for familien, men de er også enige om, at det er første og sidste gang, Karla skal have hvalpe.
– Vi valgte, at hun skulle have hvalpe nu, da vores dyrlæge sagde, at det ville være den mest skånsomme alder for hende at få hvalpe i, og det har været en fantastisk rejse at være med på. Men hun skal ikke have flere hvalpe. Det er ganske enkelt for hårdt for hende, men også for os at skulle sige farvel til hvalpene, siger hun.
Nye venner
Det er ikke kun Karla og hvalpene, der har været en berigelse for familien i Ebeltoft. Da hele sagen rullede, startede Hanne en Facebookgruppe, hvor hun søgte andre ejere til hundene fra Gjerlev. Gruppen har i dag 99 medlemmer. Herigennem har familien fået en gruppe venner, og en gang om året mødes de til træf. I lørdags mødtes de for tredje gang. Her kom 30 mennesker og 17 hunde til træf i Ebeltoft og havde en dejlig dag sammen.
– Det er jo fantastiske overskudsmennesker, og vi lærer meget om, hvor forskellige hundene er. Karla var jo meget ung, da vi købte hende, men der er hunde, der har levet under de forhold i mange år, og man kan godt mærke, at de har taget mere skade og kræver en del mere arbejde, fortæller Hanne Adly.
Herunder får du et galleri fra årets træf for ejere af hunde fra randerssagen.
I den hjerteskærende sag om vanrøgt mod 61 hunde i Gjerlev ved Randers er den 71-årige kvinde netop blevet idømt et års betinget fængsel
Der har været snak, om at fire af de 21 hunde skulle retur til hjemmet på Lolland, men Dyreværnets direktør tvivler på, det bliver sådan. I en anden sag oplyser Østjyllands Politi, at der er rejst tiltale mod parret fra Gjerlev ved Randers, der risikerer fængselsdom
I februar 2017 blev 61 misrøgtede hunde fundet på en gård i en lille by tæt ved Randers. Sagen ligger i dag hos Det Veterinære Sundhedsråd, skriver Randers Amtsavis
Camile Engborg Jonassen stod pludselig med en hund, da hendes far døde. Derfor lavede hun et opslag på Facebook, og reaktionerne var overvældende
Labradoren er en dejlig hund, og Fred fra England er blandt de dejligste i racen. I hvert fald har han et omsorgsgen, som er større end de fleste andre hundes
De 9 labradorhvalpe, som var en del af den store hundesag fra Lolland, er næsten klar til at blive adopteret af familier, som ved hvordan, man behandler hunde
Tirsdag eftermiddag rykkede Dyreværnet ud til en bil, der kørte rundt med en masse hunde. Hundene er nu på internat, og sagen er overdraget til politiet. Seneste nye i sagen er, at hundene ikke har lidt overlast, og at de alle var chippede. Pas på med at drage forhastede konklusioner, advarer politikommissær
Fredag lagde opdrætter Christina Rosenhøj Tindbæk et opslag på Facebook, hvor hun i klare vendinger lod forstå, at folk skal stoppe med at købe hvalpe hos tvivlsomme opdrættere i udlandet. Vi har taget en snak med hende om problemet
Danske dyreinternater oplever stigende pres fra hundeejere, der ønsker at indlevere deres hunde på grund af adfærdsproblemer og livsændringer. Ventelisterne vokser, og Dyrenes Beskyttelse opfordrer kommende hundeejere til nøje at overveje, hvad det kræver at holde hund.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
For mange hundeejere er sommerferien en oplagt mulighed for at slappe af, men for nogle hundeudstillere er det en tid til at rejse og konkurrere på den internationale scene. I år har flere danske hundeejere pakket bilerne og sat kurs mod udlandet for at udstille deres firbenede venner.
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Nu kan din hund igen nyde friheden på stranden! Fra 1. oktober må hunde være løse på de danske strande, men husk at tage hensyn til andre strandgæster og dyrelivet.
Finalen i Årets Hund 2024 i rallylydighed blev afholdt på Vilhelmsborg, hvor 55 teams leverede en spændingsfyldt og festlig afslutning på årets konkurrence.
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Flot holdpræstation sikrer Danmark en plads på podiet ved det første verdensmesterskab i rallylydighed. Fire danske ekvipager har kvalificeret sig til de individuelle finaler.