Øvelserne i rally er en blanding af lydighed og tricks. Der er en masse små samarbejdsøvelser, der styrker forholdet mellem hund og ejer/fører. Hunden lærer at snurre rundt om sig selv, gå med sin fører rundt om kegler, sætte sig på plads, lave vendinger, sidde foran sin fører og have kontakt, når føreren går baglæns, blive siddende/liggende/stående imens føreren går rundt om og meget andet. Sværhedsgraden stiger, jo dygtigere hunden bliver. I begynderklassen har hundene altid snor på. I alle klasser er der kun én hund på banen ad gangen.
Øvelsen udføres foran eller ved siden af skiltet og indikerer samtidig, hvilket skilt der skal tages som det næste. Banen er udformet af dommeren, så rækkefølgen af skiltene er forskellig fra gang til gang. Der er ikke de samme krav til præcision som til traditionel lydighed. Det er f.eks. helt i orden, hvis hunden sidder lidt skævt eller ikke går helt inde ved siden af føreren. Skiltene må ikke berøres – med mindre det er af en logrende hundehale.
Det er tilladt at rose og opmuntre undervejs, og man kan hjælpe hunden med håndsignaler og verbale signaler (kommandoer). Dog må hunden ikke berøres. Til konkurrencer må der ikke belønnes med godbidder og legetøj på banen. Det må man selvfølgelig gerne til træningen, når hunden skal lære øvelserne.
Hunden synes, det er sjovt, at der hele tiden sker noget nyt. Den ved ikke, hvilken øvelse der er på næste skilt, og det gør den mere opmærksomme på ejeren. Derfor er Rally også godt til unge hunde, der hurtigt mister tålmodigheden.
Rallyøvelserne kan bruges som sjov aktivering på de daglige gåture. Hvorfor altid dreje skarpt til venstre ved et hjørne, når man i stedet kan dreje 270° højre rundt og dermed ende samme sted...?
/Susanne Bagger
Eksamineret hundeinstruktør
Nicedog - Se mere her
Du har nok hørt om lydighed, rally og agility, men har du hørt om Obreedience? En holdbaseret konkurrence, hvor lydighed og samarbejde går hånd i hånd
Fra den 6. til 9. marts 2025 åbner NEC i Birmingham dørene for Crufts, verdens største hundeshow, hvor tusindvis af hunde og deres ejere samles for at fejre hundenes mangfoldighed og færdigheder.
Med imponerende resultater, stærk holdånd og baner, der udfordrede deres evner, viste det danske rallylandshold deres klasse ved det netop overståede nordiske mesterskab i rallylydighed.
Så er billederne fra udstillingen i Fredericia kommet på hjemmesiden.
DKK har her til aften gengivet indholdet af det brev, DKK har sendt til FCI som reaktion på den frygtelige sag fra forrige uge med den radmagre sloughi på en udstilling i Rusland.
Welsh corgi cardiganen Kronos har i sit unge liv allerede oplevet en del. Han blev født i Ukraine og her to år senere er han nu dansk champion.
I går var der børne- og ungedag i Fårvanghallen. Mange mødte op, og her kan du se lidt billeder fra dagen
Forskning viser, at hundes personlighed ændrer sig meget i løbet af livet. Faktisk spiller hundens ejer en stor rolle i ændringerne
Dansk Kennel Klub tager det meget alvorligt, at der bliver sået tvivl om nogen af deres træneres metoder. DKK opfordrer derfor folk til at sige til, hvis de oplever noget, der ikke er i orden
Sommeren kan være hård for vores firbenede venner. Hunde har svært ved at komme af med varmen, og derfor skal du som ejer tage særlige hensyn, når solen bager. Her får du gode råd til, hvordan du holder din hund sund og glad i sommervarmen.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Golden retrievere, is, glade familier og en brandbil fyldt med vand og god stemning. Guldbasseklubbens brandmandsdag blev en uforglemmelig fest for både to- og firbenede.
Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni. Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.
Mynderne sprinter gennem det nordjyske landskab med blikket stift rettet mod den kunstige hare. Lure coursing forener fart og fokus med glæden ved at se hundene udleve deres medfødte instinkter i et varmt fællesskab blandt hundeejere.
Niels Jensen og hans firbenede makker Briska's Orry hentede guld til Danmark ved Dobermann IGP VM og opfyldte dermed Niels’ drøm.
Kortere snor, sundere avl og bedre trivsel: Fra den 1. juli 2025 gælder nye regler for alle hundeejere i Danmark.
Engelsk bulldog, fransk bulldog og mops er blandt de mest populære og elskede hunderacer i Danmark og er kendte for deres nuttede udseende, kompakte bygning og store personlighed. Deres karakteristiske korte snude er dog desværre også årsag til helbredsmæssige udfordringer.
Den elskede schipperke Ludo blev på hans 14 års fødselsdag fejret med flag og forkælelse på Rold Gl. Kro - Danmarks første hundekro af hans ejer, Ann-Christina Nielsen, som har fulgt ham tæt gennem et langt hundeliv med både sygdom, triumfer og kærlighed.
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet