Pas på hunden i varmen

06-06-2021 09:15, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Det er ikke kun i bilen, det kan være hårdt at være hund i varmen. Der er også mange andre ting, man som hundeejer skal være opmærksom på

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Det bliver dejligt vejr i dag, og det bliver dejligt, men der er altså lige en række ting, man skal huske, når det handler om hunde og varme. 

De fleste er nok klar over, at man ikke skal lade sin hund sidde i en varm bil under en hedebølge som denne. Men der er også andre ting, man skal passe på.

For eksempel kan hunde også blive solbrændt. Har man børn, kender man godt det der med, at man skal huske at fedte dem ind i et godt lag solcreme, inden de sendes i børnehave eller skole. Det er nogle gange lidt hektisk, men hunden bør faktisk også få en tur med cremen.

Her er en liste over de områder på hundens krop, der er i størst fare for solskoldning:

  • Næsen. Det gælder i særlig grad for hunde med en lyserød snude
  • Ørene
  • Rundt om øjnene
  • Alle områder, hvor pelsen er tynd eller kort 
  • Maven

Mange tror måske, at maven er ret sikker, da den jo som oftest vender nedad og er i fin skygge fra ryggen. Men mange hunde ligger jo på siden men en blottet mave. Vigtigere er det, at solens stråler kan reflektere i jorden og op på hundens mave. Det gælder især for lavstammede hunde som gravhunde.

Men hvilke hunde er egentlig mest udsatte for solskoldning? Det kan du ser herunder

  • Hvide hunde
  • Lyse hunde
  • Hund, der lider af pelstab
  • Hunde med ingen eller meget lidt pels

 

Beskyt hunden
For at beskytte hunden mod solstrålerne kan man gøre forskellige ting. Man kan selvfølgelig låse den inde i kælderen, men det vil vi absolut ikke anbefale.

I stedet kan du eksempelvis bruge solcreme. Der findes mange solbeskyttelsesmidler beregnet til hunde. Det drejer sig både om cremer og spray. På de fleste hunderacer kan du nøjes med at påføre midler på de særligt udsatte områder. Det er vigtigt, at man kun bruger solcreme, der er beregnet til hunde. Solcreme til mennesker indeholder ofte stoffer, som hunde kan tage skade af, hvis de slikker det af.

Er du på stranden med hunden, er det en god idé at tage et soltelt med eller i hvert fald sørge for, at der er et sted, hvor hunden kan søge skygge. Gen ikke hunden ud, hvis den kryber ind under solteltet. Det er der nok en god grund til. Hunde har en god indbygget sans for at søge skygge, når solen er for stærk for dem.

Tegn på solskoldning
Men hvordan opdager man så, at ens hund er blevet solskoldet? Det er faktisk ikke anderledes end, når vi mennesker bliver det. Derfor skal man holde øje med: 

  • Rødme
  • Følsomhed
  • Smerter
  • Om hunden klager, når den slikker på de udsatte områder

 

Det største problem med solvarme dage er dog uden tvivl risikoen for hedeslag. Vær meget forsigtig med at lade hunden opholde sig i varme lukkede rum i længere tid. Skulle uheldet være ude, så bring øjeblikkeligt hunde i skygge. Overhæld den med koldt vand, og forsøg at holde den i ro. Dyrlægen bør kontaktes.

Derudover er der en lang række ting, du bør være særligt opmærksom på i varmen, eksempelvis:

 

Forbrændte poter

Fortove, veje, sand og andre overflader kan forbrænde din hunds trædepuder. Gå med din hund om morgenen og om aftenen, når underlaget er køligst. Hold hånden på underlaget i 30 sekunder for at teste det, før du lader din hund gå på det. Hvis det gør ondt på dig, vil det også gøre ondt på din hund.

 

Dehydrering

Undgå dehydrering ved at give din hund ubegrænset adgang til frisk og køligt vand – både inde og ude. Isterninger eller et stykke frosset kød får din hund til at indtage mere væske og derved holde den nedkølet. Du kan også fodre med vådt foder hen over sommeren for at forøge væskeindtaget.

 

Bål og grillaftener

Hvis du laver bål, skal du holde øje med, at din hund ikke stikker af med en glødende pind. Og hvis du griller skal du passe på, at hunden ikke finder på at slikke på grillen, hvilket kan forårsage forbrændinger på tungen eller i munden. Optændingsvæske er gift for din hund, og skal holdes udenfor hundens rækkevidde. Sørg generelt set for at holde din hund fra bål og grill.

Og nyd så det dejlige vejr.

Læs også

Sæson for blågrønne alger: Pas på, at hunden ikke bliver forgiftet

09-07-2021 09:08, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

De lune sommertemperaturer har endelig fundet vej til Danmark, og det er derfor tid til at slikke sol og tage på stranden. Du kan med fordel inddrage din hund i strandhyggen, men det er dog vigtigt at være opmærksom på blågrønne alger, som netop nu findes i sø- og havvand flere steder i landet og kan resultere i alvorlig forgiftning hos hunden

Dagens Læserfoto: Sol over beaglen

17-12-2020 09:22, af Bjarke Kirkegaard Nielsen
Foto|

I disse tider hungrer mange efter en smule solskin. Her er et læserfoto fra Lone Juel i Vester Hornum, som viser, at solen stadig findes

Gilpa

God sommer: HUNDEN kan læses i både sol og skygge

04-07-2020 09:07, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Som mange andre går hunden.dk nu på sommerferie. Det betyder lidt ændringer, men I får stadig artikler hver dag, og ellers kan man jo  læse HUNDEN ligesom Joachim Knop og Molly i videoen

Dyrlægens råd: Sådan rejser du trygt på ferie med dit kæledyr

09-06-2023 09:01, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Det er blevet populært at medbringe kæledyr på ferier, viser tendensen hos en af Danmarks største grupper af dyrehospitaler AniCura. I den forbindelse er det vigtigt at få vaccineret sin hund i god tid, ligesom der også er flere retningslinjer og rejsekrav, kæledyrsejere bør undersøge grundigt inden afrejse, lyder anbefalingen

Hunde- og katteejerens sværeste beslutning

10-11-2020 08:28, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Det, alle dyreejere frygter, er det sværeste øjeblik, når der skal træffes beslutning om det sidste farvel til hunden eller katten. Beslutningen om aflivning kan være en svær proces, som kræver forståelse for dyrets behov og livskvalitet og ofte må dyrlægen spørges til råds undervejs. Her kommer Agria Dyreforsikring med nogle gode råd om, hvordan du kan komme frem til den rigtige og ansvarlige beslutning

7 gode råd, når du har en drægtig tæve

24-04-2022 10:19, af Astrid Holtet

Det er spændende at få hundehvalpe, men tiden med en drægtig tæve er også fyldt med en masse usikkerhed hos mange ejere, især hvis det er første gang. Her får du 7 gode råd, der kan hjælpe din tæve godt igennem drægtigheden

Undgå at støtte hvalpefabrikker

27-04-2018 15:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I onsdagens udgave af Kontant på DR1 så vi, hvordan hunde mistrives i såkaldte hvalpefabrikker og hos avlere, hvor opgaven var steget dem over hovedet. Kennelklubben har nogle råd til, hvordan man undgår at støtte en hvalpefabrik

Husk nu det der med varme biler og hunde

11-07-2018 15:18, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Det er sommerens evige problem. Nogle glemmer det stadig, derfor minder vi lige om det igen. Denne gang med tips fra Spanielbogen

Tre gode råd til indendørsaktivering

17-12-2021 12:00, af Astrid Gerd Holtet

Vintermånederne har taget godt fat i os. Men det skal ikke afholde dig fra at træne med hunden

Vivian Birlie: Jeg modtog et dejligt brev

14-09-2018 15:22, af Vivian Birlie

Elena Nielsen hjalp sin hund, Vickey, af med tilbagevendende stærke smerter i analkirtlerne efter at have fulgt nogle råd fra min bog. Her kan du læse brevet og lære samme trick

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Danskerne vil gå langt for at hjælpe dyr i nød

26-04-2024 08:38, af Anne Cecilie Sohl

Siden Agria Dyreforsikring i 2018 første gang afholdt den velgørende Hundegåtur, er danskernes ønske om at hjælpe dyr i nød kun vokset. Derfor håber Agria på - for syvende år i træk - at kunne sætte indsamlingsrekord i weekenden den 4. og 5. maj. Hverken distancen eller antallet af skridt er afgørende for donationens størrelse - men jo flere der går med, jo flere penge donerer selskabet til Dyreværnets arbejde med hjemløse hunde.

Årets Førerhund 2024 er fundet

26-04-2024 11:07, af Anne Cecilie Sohl

Golden retrieveren Bertha har modtaget nyindstiftet pris for at være sin brugers øjne i trafikken og gøre hendes liv meget lettere.

Hvad er interdigital furunkulose?

22-12-2017 16:15, af Astrid Gerd Holtet

Furunkulose i poterne er en ret almindelig lidelse hos hunde, som kan være smertefuld og svær at slippe af med

Danskerne bekymrer sig mere om deres kæledyr end om familie

25-04-2024 08:24, af Anne Cecilie Sohl

”Lykken er en varm hundehvalp”, sagde ”Radisen” Søren Bruun. Men nu viser en ny undersøgelse, at det ikke kun er lykke og glæde man investerer i, når man inkluderer en hund eller kat i familien - man får også en stor portion bekymring med i købet. 

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Rekordmange tilmeldte til hundeløb i Thyregod

18-04-2024 08:00, af Anne Cecilie Sohl

Små to måneder før Lilleskov Slot ved Thyregod ved Give igen lægger have til K9 Biathlon for alle DM og Dacia Cup er der slået deltagerrekord.

Pas på dine kæledyr blandt forårets farer

19-04-2024 12:56, af Anne Cecilie Sohl

Forårets varmere vejr får de fleste af os til at tilbringe mere tid udendørs. Vejrskiftet betyder dog også, at kæledyrsejere skal være ekstra opmærksomme på en række farer, som kæledyrene kan støde på i forårs- og sommermånederne, lyder det fra dyrlæge.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet