Pas på hunden i varmen

06-06-2021 09:15, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Det er ikke kun i bilen, det kan være hårdt at være hund i varmen. Der er også mange andre ting, man som hundeejer skal være opmærksom på

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Det bliver dejligt vejr i dag, og det bliver dejligt, men der er altså lige en række ting, man skal huske, når det handler om hunde og varme. 

De fleste er nok klar over, at man ikke skal lade sin hund sidde i en varm bil under en hedebølge som denne. Men der er også andre ting, man skal passe på.

For eksempel kan hunde også blive solbrændt. Har man børn, kender man godt det der med, at man skal huske at fedte dem ind i et godt lag solcreme, inden de sendes i børnehave eller skole. Det er nogle gange lidt hektisk, men hunden bør faktisk også få en tur med cremen.

Her er en liste over de områder på hundens krop, der er i størst fare for solskoldning:

  • Næsen. Det gælder i særlig grad for hunde med en lyserød snude
  • Ørene
  • Rundt om øjnene
  • Alle områder, hvor pelsen er tynd eller kort 
  • Maven

Mange tror måske, at maven er ret sikker, da den jo som oftest vender nedad og er i fin skygge fra ryggen. Men mange hunde ligger jo på siden men en blottet mave. Vigtigere er det, at solens stråler kan reflektere i jorden og op på hundens mave. Det gælder især for lavstammede hunde som gravhunde.

Men hvilke hunde er egentlig mest udsatte for solskoldning? Det kan du ser herunder

  • Hvide hunde
  • Lyse hunde
  • Hund, der lider af pelstab
  • Hunde med ingen eller meget lidt pels

 

Beskyt hunden
For at beskytte hunden mod solstrålerne kan man gøre forskellige ting. Man kan selvfølgelig låse den inde i kælderen, men det vil vi absolut ikke anbefale.

I stedet kan du eksempelvis bruge solcreme. Der findes mange solbeskyttelsesmidler beregnet til hunde. Det drejer sig både om cremer og spray. På de fleste hunderacer kan du nøjes med at påføre midler på de særligt udsatte områder. Det er vigtigt, at man kun bruger solcreme, der er beregnet til hunde. Solcreme til mennesker indeholder ofte stoffer, som hunde kan tage skade af, hvis de slikker det af.

Er du på stranden med hunden, er det en god idé at tage et soltelt med eller i hvert fald sørge for, at der er et sted, hvor hunden kan søge skygge. Gen ikke hunden ud, hvis den kryber ind under solteltet. Det er der nok en god grund til. Hunde har en god indbygget sans for at søge skygge, når solen er for stærk for dem.

Tegn på solskoldning
Men hvordan opdager man så, at ens hund er blevet solskoldet? Det er faktisk ikke anderledes end, når vi mennesker bliver det. Derfor skal man holde øje med: 

  • Rødme
  • Følsomhed
  • Smerter
  • Om hunden klager, når den slikker på de udsatte områder

 

Det største problem med solvarme dage er dog uden tvivl risikoen for hedeslag. Vær meget forsigtig med at lade hunden opholde sig i varme lukkede rum i længere tid. Skulle uheldet være ude, så bring øjeblikkeligt hunde i skygge. Overhæld den med koldt vand, og forsøg at holde den i ro. Dyrlægen bør kontaktes.

Derudover er der en lang række ting, du bør være særligt opmærksom på i varmen, eksempelvis:

 

Forbrændte poter

Fortove, veje, sand og andre overflader kan forbrænde din hunds trædepuder. Gå med din hund om morgenen og om aftenen, når underlaget er køligst. Hold hånden på underlaget i 30 sekunder for at teste det, før du lader din hund gå på det. Hvis det gør ondt på dig, vil det også gøre ondt på din hund.

 

Dehydrering

Undgå dehydrering ved at give din hund ubegrænset adgang til frisk og køligt vand – både inde og ude. Isterninger eller et stykke frosset kød får din hund til at indtage mere væske og derved holde den nedkølet. Du kan også fodre med vådt foder hen over sommeren for at forøge væskeindtaget.

 

Bål og grillaftener

Hvis du laver bål, skal du holde øje med, at din hund ikke stikker af med en glødende pind. Og hvis du griller skal du passe på, at hunden ikke finder på at slikke på grillen, hvilket kan forårsage forbrændinger på tungen eller i munden. Optændingsvæske er gift for din hund, og skal holdes udenfor hundens rækkevidde. Sørg generelt set for at holde din hund fra bål og grill.

Og nyd så det dejlige vejr.

Læs også

Hjertelungeorm truer danske hunde

29-04-2025 10:46, af Cecilie Friis Amstrup

Foråret bringer ikke kun sol og varme, men også en øget risiko for hjertelungeorm hos hunde. Parasitten kan forårsage alvorlige sygdomsforløb, men med tidlig opdagelse og forebyggelse kan du beskytte din bedste ven.

Sæson for blågrønne alger: Pas på, at hunden ikke bliver forgiftet

09-07-2021 09:08, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

De lune sommertemperaturer har endelig fundet vej til Danmark, og det er derfor tid til at slikke sol og tage på stranden. Du kan med fordel inddrage din hund i strandhyggen, men det er dog vigtigt at være opmærksom på blågrønne alger, som netop nu findes i sø- og havvand flere steder i landet og kan resultere i alvorlig forgiftning hos hunden

Dagens Læserfoto: Sol over beaglen

17-12-2020 09:22, af Bjarke Kirkegaard Nielsen
Foto|

I disse tider hungrer mange efter en smule solskin. Her er et læserfoto fra Lone Juel i Vester Hornum, som viser, at solen stadig findes

Gilpa

Ny DKK-opdrættet hund i Kongehuset

20-08-2019 11:57, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Mens vi andre har nydt solens varme stråler har D.K.H. Prins Joachim og Prinsesse Marie fået ny hund

Vivian Birlie: Tip om falsk drægtighed

10-06-2020 08:47, af Vivian Birlie

Vi har endnu engang modtaget et tip fra akupunktør, zoneterapeut og forfatter Vivian Birlie. Denne gang giver hun råd om falsk drægtighed

Fotokonkurrence endelig afgjort

25-04-2018 14:31, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Nogle gange må man lægge sig fladt på ryggen og erkende sine fejl. Det gør vi gerne, og vi råder også gerne bod på dem

Pas på den blågrønne alge i sommermånederne

10-07-2016 16:00, af Kasper Larsson
Det der muligvis ligger fjernest fra en hundeejers tanker, når hunden glad plasker rundt i åer, søer og farvande, er den mulige risiko for algeforgiftning. Men truslen er ganske reel, specielt når det varme, stille sommervejr sætter ind

Pas på din hund i sommervarmen

08-07-2022 08:45, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Mens mange danskere foretrækker varme sommerdage, kan høje temperaturer og for meget aktivitet være en farlig kombination for hunde, som har sværere ved at regulere varmen end mennesker. Derfor er det vigtigt at være opmærksom på, hvordan du beskytter din hund mod sommervarmen, lyder det fra dyrlæge hos AniCura, der er en af landets største grupper af dyrehospitaler

Stigende problem: Løse hunde jagter rådyr

12-05-2021 09:07, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Ifølge Naturstyrelsen er det et stigende problem, at løse hunde jagter rådyr. Problemet er steget kraftigt i coronatiden

Højsæson for lopper på vej

16-08-2020 13:35, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Regn og fugt er optimale væktsbetingelser for lopper. Forebyg mod lopper på din hund  og undgå problemer i det fugtige efterår. Heldigvis er der både hjælp og gode råd at hente for alle hundeejere

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Hver pote tæller hos Dyreværnets nye internat

18-04-2025 07:00, af Cecilie Friis Amstrup

Et nyt internat i fredelige omgivelser skal give flere hunde og familiedyr en god start på næste kapitel. Med base i det tidligere pensionat styrker Dyreværnet sin indsats i Jylland.

Nye instruktører klar til træningspladserne

28-04-2025 15:13, af Cecilie Friis Amstrup

19 engagerede hundemennesker kunne denne weekend kalde sig færdiguddannede DKK-instruktører efter fem intense weekender på DKK Vilhelmsborg.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Uklare regler gør hundeloven til en fælde for ejere

25-04-2025 09:07, af Cecilie Friis Amstrup

Selvom deres hund ikke har gjort noget galt, risikerer nogle danske hundeejere at få den fjernet og aflivet alene på baggrund af en tvivlsom DNA-test. Eksperter og Dyreetisk Råd opfordrer nu til at ændre loven om forbudte racer, så den bliver mere retfærdig og gennemsigtig.

Hundefødselsdag med logrende haler og store smil

26-04-2025 07:29, af Cecilie Friis Amstrup

En hundefødselsdag med leg, latter og masser af kærlighed minder os om, hvor meget gensyn mellem hvalpe og deres familier kan styrke båndene og skabe varige fællesskaber.

Hjertelungeorm truer danske hunde

29-04-2025 10:46, af Cecilie Friis Amstrup

Foråret bringer ikke kun sol og varme, men også en øget risiko for hjertelungeorm hos hunde. Parasitten kan forårsage alvorlige sygdomsforløb, men med tidlig opdagelse og forebyggelse kan du beskytte din bedste ven.

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

AFSLØRING: De 10 klogeste hunderacer

27-08-2019 08:57, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Amerikansk professor i hundepsykologi har rangeret hunderacer efter, hvor intelligente de er. Her får du de ti øverste og de ti nederste

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse