Hvordan skal hund og kat holde ferie i år?

14-05-2024 14:22, af Anne Cecilie Sohl

Der er i forvejen meget at holde styr på, når hele familien skal holde ferie, og huskelisten bliver ikke kortere, når familien inkluderer et medlem på fire ben. Få gode råd til en kæledyrsvenlig sommerferie her og bliv klogere på, om dit kæledyr skal holde ferie hjemme, i pension eller om det skal med på ferie.

Copyright Ridehesten.com
Uanset om dit kæledyr skal holde ferie hjemme, i pension eller om det skal med på ferie, kræver det, at du planlægger ferien for dit kæledyr i god tid. Foto: AdobeStock

Hvor går sommerferien hen i år? Og skal hunden eller katten med?
– Under de rette omstændigheder kan sommerferierejser være en fantastisk måde at tilbringe kvalitetstid med familien – og familien inkluderer for mange mennesker også deres elskede kæledyr, siger Lotte Evers, marketingchef hos Agria Dyreforsikring.
Hun opfordrer til, at du som dyreejer overvejer, hvad der er den bedste løsning for hund eller kat, når det kommer til ferien og understreger samtidigt, at ”det ofte kræver lidt ekstra planlægning at tage sit kæledyr med på ferie, og at det kan koste lidt ekstra, hvis I skal overnatte på hotel.”

Ferieforberedelser
Uanset om du beslutter dig for, at dit kæledyr skal holde ferie hjemme, i en pension eller om det skal med på ferie, kræver det ofte både tid og forberedelse, og det er nødvendigt at tage nogle forholdsregler for at sikre en tryg ferie for både dig og dit dyr, forklarer Lotte Evers:

– Tjek først op på, om der er styr på det helt basale: Er din hund eller kat ID-mærket, enten med chip eller tatovering, og har den de nødvendige vaccinationer og forsikringer? For hundens vedkommende skal man huske, at det er lovpligtigt, at hunden bærer hundetegn, og husk landekoden +45 foran dit mobilnummer. 

Kæledyr på ferie i udlandet
Skal I på ”kør-selv-ferie” i bil, skal du huske at indlægge pauser, hvor dit kæledyr kan få vand, mad og mulighed for at gå på toilettet og strække benene ud og få lidt hygge og nus.

Lotte Evers opfordrer til, at du i god tid vænner dit dyr til at opholde sig enten i en transportkasse, i bilens bagagerum bag et sikkerhedsgitter eller spændt fast i en sikkerhedssele.
– Sørg for at hund eller kat ikke sidder i bagende sol under kørslen, og husk på, at selv om der er aircondition i bilen, så når det sjældent helt om til bagagerummet, og er det tætpakket med bagage, går det også ud over lufttilstrømningen og påvirker dermed deres trivsel på køreturen.
– Du skal sikre dig, at dit dyr har de nødvendige papirer og vaccinationer i orden, hvis hunden eller katten skal med på udenlandsferien. Nogle lande stiller nemlig specifikke krav, når du rejser ind i landet med dyr, understreger Lotte Evers og forklarer, at alle dyr, der krydser landegrænser i EU, skal have et gyldigt EU-pas og være ID-mærket med mikrochip eller tatovering, så dyrets oplysninger kan holdes op imod oplysningerne i passet.
– Så snart du skal krydse en landegrænse med din hund eller kat, kræves det f.eks., at den har fået en rabiesvaccine. Vaccinen skal gives mindst 21 dage inden, dyret skal ud at rejse, så du skal være ude i god tid. Nogle lande har desuden regler for, hvordan dyret er sikret under kørsel, og andre har desuden også særlige krav til vaccination eller ormekur og flåtbehandling.
Derfor er det vigtigt at undersøge de specifikke regler for hvert land, du planlægger at besøge, inden du rejser, og Lotte Evers anbefaler, at du kontakter din dyrlæge eller Fødevarestyrelsen, der kan hjælpe med hvilke regler, der skal overholdes.

Kæledyr på ferie i Danmark
Flere danskere er begyndt at tage særligt hunden med på sommerferie indenfor landets grænser. Her opfordrer Lotte Evers til, at du undlader f.eks. at booke sommerhus, campingplads eller færgebilletter online, før du har kontaktet selskabet og informeret dem om, at du vil have din hund eller kat med.

– I værste fald kan du risikere at stå på feriens første dag og få nej til ombordstigning eller overnatning og samtidig hæfte for udgifter, der ikke kan refunderes.
Hun understreger dog, at det normalt ikke er et problem at rejse med hverken bus, tog eller færger med kæledyr, og mange campingpladser og sommerhusudlejere tillader kæledyr.
– Ikke alle færgeruter tillader hunde, hvis man går om bord til fods uden bil, og på nogle færgeruter skal hund og kat blive i bilen under overfarten. Derfor er det vigtigt at spørge på forhånd. Og er det sommerhusferie, der er på tegnebrættet, skal du overveje feriens andre aktiviteter, for du kan ikke bare forvente, at din hund vil kunne være alene hjemme et fremmed sted, hvilket er, hvad et sommerhus er for din hund.
Går ferien til Bornholm, skal du desuden være opmærksom på din rejserute: Hvis du rejser fra Køge til Rønne med den direkte færge med din hund/kat, rejser du inden for Danmarks grænser, og her gælder der ingen særlige regler. Rejser du derimod over Sverige og tager færgen fra Ystad til Rønne skal du overholde de svenske myndigheders krav til indrejse med husdyr, bl.a. ID-mærkning, gyldig rabiesvaccination og EU-kæledyrspas.

Når kæledyret IKKE skal med på ferie
– Hvis du vælger at holde ferie uden dit dyr, skal du være opmærksom på, at det også har behov, der skal opfyldes, mens du er væk. De må ikke føle sig glemt. De skal være i godt selskab, fodres korrekt og have sine fysiske og mentale behov dækket gennem daglig aktivering - helt som de plejer til hverdag. Det kan løses på flere måder, forklarer Lotte Evers:

Pet-sitting: Det bedste for dit dyr vil være, at en ansvarsbevidst voksen midlertidigt flytter ind og overnatter i din bolig, så din hund eller kat kan befinde sig i sine vante omgivelser. På den måde opretholdes dyrets rutiner i et velkendt miljø. Katte keder sig sjældent, og de sover ofte op til 20 timer i døgnet, så derfor kan det for deres vedkommende også løses ved, at ”sitteren” kigger forbi og tjekker op på katten mindst en gang i døgnet og som minimum sørger for at få nusset lidt med katten og set, at den har rent vand, foder i skålen og en ren kattebakke.

Pasning hos venner eller familie: Her er det vigtigt, at deres hjem og omgivelser er hunde- og kattevenlige. Huset skal være sikret, så hverken hund eller kat kan slippe ud, og udemiljøet skal være sikret med en god indhegning, så ”gæsten” kan opholde sig udendørs uden risiko for at komme galt afsted. Hunden bør i øvrigt ikke efterlades alene i et fremmed hus, da den muligvis ikke føler sig tryg ved at være alene nye steder.

Pension: Her er det ekstravigtigt, at du planlægger i god tid: Mange dyrepensioner melder fuldt booket længe inden, vi nærmer os højsæsonen. Vær ude i god tid, tjek stedet ud, tal med ejeren og undersøg, hvordan ferien kommer til at forløbe for din hund eller kat. Spørg ind til, hvilke krav pensionen stiller til f.eks. vaccination, orme- og loppebehandling og til hvilke forhold og aktiviteter dyret har udsigt til. Undersøg stedets hygiejne – er der rent og ryddeligt? Er der adgang til udendørs løbegård? Hvordan og hvor meget kontakt har personalet med dyrene? Og undersøg, om dyret kan få sin egen, vante mad med? Både du og kæledyret skal være trygge ved den pension, du vælger, og du bør altid booke en prøveovernatning, inden din hund eller kat skal opholde sig på en pension for første gang. På den måde kan du se, hvordan de reagerer på opholdet. Sørg altid for at have en ”back up” plan, skulle hunden eller katten pludselig mistrives i pensionen eller bliver syge.

Copyright Ridehesten.com
Marketingchef i Agria, Lotte Evers, opfordrer hunde- og katteejerne til at overveje, om det er den bedste løsning for dyrene, at de skal med på ferien. Foto: Agria.dk

Læs også

BLOG: Vi kombinerer arbejde, træning og ferie

19-10-2023 08:05, af Anne Cecilie Sohl

Sommerferien er slut og i år var skolernes sommerferie særlig lang - nemlig hele 6 uger. Jeg er selv pædagog og derfor tilknyttet SFO’en på skolen og havde derfor 'kun' de normale tre ugers sommerferie. Udover, at være i SFO’en brugte jeg (og mine kollegaer) også tid på, at planlægge det nye skoleår og her kunne James være med.
I ugerne hvor vi havde ferie var vi på små éndags ture, hvor vi også kan fik trænet. Sidst, men ikke mindst, kommer vi også til at kunne bruge vores ferieoplevelser sammen med James i skolen, når vi er tilbage på arbejde efter ferien.

Dit bedste sommerfoto

01-08-2022 08:42, af Bjarke Kirkegaard Nielsen
Foto|

Sommerferien er ved at gå på hæld, lad os se tilbage på, hvordan I holdt jeres sommerferie med hunden

København blandt verdens mest hunderige byer

13-01-2022 12:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Planlægger du din sommerferie efter, hvor der er flest hunde at klappe, så kan du nøjes med at tage turen til København. Ny undersøgelse viser nemlig, at vores hovedstad har mange hunde pr. km2

Kæledyr hjælper mod stress under lockdown

05-10-2020 15:43, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Nyt engelsk studie viser, at kæledyr i høj grad hjælper deres ejere med at komme gennem lockdown uden for store psykiske konsekvenser

Agria fortsætter som hovedsponsor for Dansk Kennel Klub frem til og med 2020

10-02-2015 08:10, af Tine Luther
Sammen er vi stærkere! Agria Dyreforsikring og Dansk Kennel Klub har allerede nu forlænget vores strategiske samarbejdsaftale, så den løber til udgangen af 2020.

Agria Dyreforsikring – nyt forsikringsselskab i Danmark

22-01-2011 10:47, af Tine Luther
Med 120 års erfaring i ryggen går det svenske dyreforsikringsselskab Agria Djurförsäkring nu ind på det danske marked.

Første loppe- og flåttablet til hund og kat i håndkøb

03-04-2024 12:38, af Anne Cecilie Sohl

Allerede i sommeren 2023 blev den første loppe- og flåttablet til hund og kat, AdTab, lanceret i håndkøb. AdTab tyggetabletter er godkendt af det europæiske lægemiddelagentur, EMA.

Ny pjece om førstehjælp

16-11-2013 08:50, af Tine Luther
Dansk Kennel Klub og Agria Dyreforsikring har udgivet en gratis pjece om førstehjælp til hunde.

Ledig stilling hos Agria

16-12-2011 15:06, af Tine Luther
Har du en brændende interesse for dyr og er selv dyreejer? Har du overskud i hverdagen og kunne tænke dig nye udfordringer? Så kan det være, at det er noget for dig at blive ombud hos Agria

”Agria – gode råd og tips” viser vejen

05-09-2013 08:18, af Tine Luther
Agria Dyreforsikring har lanceret fem nye videoer målrettet nybagte hundeejere. Videoerne skal vise vejen til en velholdt og sund hund.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Må min hund spise kirsebær?

27-07-2017 09:48, af Anne Ekenberg

Kirsebærrene falder næsten af sig selv ned i munden på mig, når jeg ryster en gren. Store, runde og med den smukkeste vinrøde – ja næste sorte – farve smager de vidunderligt. Stenene spytter jeg ud i hånden, og det er der en god grund til

Overblik: Regler for hunde på fly

16-03-2018 15:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Ønsker man at få sin hund med på en rejse, er der stor forskel på reglerne hos de enkelte flyselskaber. Derfor er det vigtigt, at man sætter sig ind i selskabets regler, inden man drager mod lufthavnen. Vi bringer her et overblik

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Fra Magasinet HUNDEN: Hundeklinikken gør dyrlægebesøget hyggeligt

26-05-2023 12:31, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Alle hunde skal på et eller andet tidspunkt forbi dyrlægen, og det er ikke alle, der synes, det er en fest. På Hundeklinikken i København gør de noget ved dyrlægeangst med deres helt specielle tilgang til hundene

10 grunde til hundens slikken

15-01-2016 10:36, af Tine Luther
Hunde slikker på hvad som helst af mange forskellige årsager. En hund plejer bl.a. sin pels og afslører sit humør med tungen, den viser sin kærlighed og sin plads i hierarkiet samt knytter bånd til sine hvalpe. Huffinton Post har opstillet ti grunde til, at hundens tunge er et vigtigt redskab.