Hvorfor ser nogle hunde fjernsyn?

25-02-2025 08:56, af Cecilie Friis Amstrup

Mange hunde kan finde på at sætte sig foran fjernsynet og stirre, som om de følger med i handlingen, men forstår de overhovedet, hvad der sker på skærmen? Og kan tv have en positiv effekt på deres trivsel, eller er det bare underlig adfærd?

Copyright Ridehesten.com
Når hunde ser tv, er det oftest programmer med andre dyr, der fanger deres opmærksomhed. Foto: Privat

Mange hundeejere har oplevet det: Du tænder fjernsynet, og pludselig virker din hund optaget af skærmen. Nogle ser ud til at følge handlingen, andre reagerer kun på bestemte lyde, og så er der dem, der fuldstændig ignorerer skærmen. Men hvorfor ser nogle hunde fjernsyn, mens andre ikke gør?

Hunde ser fjernsyn anderledes end mennesker
For at forstå, hvorfor nogle hunde ser tv, er det vigtigt at vide, hvordan de opfatter billeder. Hunde ser ikke farver på samme måde som mennesker og opfatter primært blå og gule nuancer, mens røde og grønne farver ser mere grålige ud.

Desuden registrerer hunde bevægelse anderledes. Ældre tv-skærme med lav opdateringshastighed kan virke flimrende for hunde, men moderne skærme med høj billedfrekvens gør det lettere for dem at se glidende bevægelser. Det betyder, at nogle hunde faktisk kan følge med i det, der sker på skærmen, næsten ligesom vi gør.

Hvilke programmer fanger hundens opmærksomhed?
Det er ikke alle hunde, der gider se tv, men dem, der gør, har ofte præferencer. Studier viser, at hunde oftest reagerer på programmer, hvor der er andre hunde eller dyr, især hvis der er gøen, piben eller raslende lyde fra naturen.

Nogle hunde virker også interesserede i boldspil, såsom fodbold eller tennis, fordi de genkender den hurtige bevægelse fra en leg, de selv elsker. Hvis din hund elsker at jagte en bold, er chancen større for, at den vil reagere på lignende bevægelser på skærmen.

Hunde lærer af deres ejere
En af grundene til, at nogle hunde ser fjernsyn, kan være, at de spejler deres ejere. Hvis en hund ofte ser sin ejer sidde foran skærmen og fokusere, kan den begynde at vise interesse for, hvad der foregår. Hunde er sociale væsner og lærer ved at observere deres mennesker.

Desuden spiller race en rolle. Nogle racer, især dem med stærke jagtinstinkter som border collies eller terriere, er mere tilbøjelige til at blive fanget af hurtige bevægelser på en skærm. De har en naturlig tendens til at fokusere på små detaljer og reagere på bevægelser – en evne, der gør dem dygtige til hyrde- og jagtarbejde.

Kan tv være godt for hunde?
For nogle hunde kan fjernsyn være en kilde til mental stimulering, især hvis de er alene hjemme. Kanaler som "DogTV" er udviklet specielt til hunde og viser beroligende billeder og lyde, der kan hjælpe med at reducere stress.

Men fjernsyn bør aldrig erstatte fysisk aktivitet eller samvær. Hunde har brug for gåture, leg og interaktion med deres ejere for at trives. Tv kan være en sjov tilføjelse, men det må ikke blive en primær beskæftigelse for en hund.

Hvorfor ser ikke alle hunde tv?
Mens nogle hunde kan sidde og stirre på skærmen i lang tid, virker andre helt uinteresserede. Det kan skyldes flere ting:

  • Nogle hunde har simpelthen ikke synet til at opfatte, hvad der sker på skærmen.
  • Manglende interesse kan også skyldes personlighed; nogle hunde er mere optaget af lugte og lyde end visuelle stimuli.
  • Hunde, der ikke er vant til tv, kan finde det irrelevant og ignorere det.

Derfor ser nogle hunde fjernsyn
Nogle hunde ser fjernsyn, fordi de kan opfatte bevægelser og lyde, der minder dem om noget velkendt, f.eks. andre dyr eller leg. Andre lærer det gennem deres ejere eller har en naturlig interesse i hurtige bevægelser. Til gengæld er der også mange hunde, der ikke ser fjernsyn, fordi de enten ikke registrerer det visuelt, ikke finder det interessant eller simpelthen hellere vil bruge deres sanser på noget andet.

Uanset om din hund ser tv eller ej, er det vigtigste, at den får masser af stimulation, opmærksomhed og kærlighed og måske en filmaften med sit yndlingsmenneske i sofaen!

Læs også

Når hunden får noget på tværs

21-04-2025 07:15, af Cecilie Friis Amstrup

Har du mistanke om, at din hund har slugt en sok, en sten eller noget legetøj? Det er ikke ualmindeligt, at hunde spiser ting, de ikke burde, og det sker desværre ofte, at de ting sætter sig fast på deres vej igennem kroppen. Den situation kan ende med at være livstruende, især hvis spiserøret eller tarmene bliver beskadiget. Hør chefdyrlæge forklare, hvorfor det er så vigtigt at søge hjælp med det samme.

Ny bog fortæller historien om hund og menneske

01-03-2025 08:15, af Cecilie Friis Amstrup

TV-vært Puk Elgård og evolutionsbiolog Anders Kofoed har sammen skrevet en ny bog, som dykker ned i den fascinerende relation mellem mennesker og hunde

Felix Smith overrækker pris til Linse Kessler

10-11-2022 08:57, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I dag bliver Linse Kessler den første modtager af DogNation-prisen. En pris, der gives til en person, som gør en særlig indsats for hunde. DogNation-prisen blev stiftet sidste år af TV-personlighed og hundeelsker Felix Smith samt virksomheden DogCoach

Dansk Kennel Klub advarer imod hundehvisker

06-01-2011 10:04, af Anne Kristine Tollestrup

Dansk Kennel Klub’s adfærdskonsulent Lise Lotte Christensen advarer imod den mexikansk-amerikansk hundetræner Cesar Millan, der den 10. maj i år gæster danmark for med sit show: ”Cesar Millan LIVE".

Hundens tarmbakterie kan påvirke dens adfærd

19-01-2019 08:03, af Astrid Holtet

Nyt studier peger på, at sammensætningen af mikroorganismer i hundens tarm muligvis kan have betydning for hvorvidt hunde udviser aggression overfor andre hunde

Når hunden TROR, den skal have hvalpe

20-04-2025 07:55, af Cecilie Friis Amstrup

Har du oplevet, at din hunhund pludselig ændrer adfærd eller begynder at udvise fysiske forandringer? Så er du ikke alene. "Det er en helt naturlig proces", forklarer Agrias chefdyrlæge. Studier viser, at de fleste ikke-steriliserede tæver mindst én gang i deres liv gennemlever en "pseudodrægtighed", dvs. at de tror, at de snart skal føde hvalpe. Læs her hvorfor, og hvordan du bedst hjælper din hund igennem den svære periode.

England forbyder stødhalsbånd

18-09-2018 09:17, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Efter pres fra den engelske kennelklub vil man nu forbyde brugen af stødhalsbånd i landet. Stødhalsbåndene giver ifølge eksperter ikke bare hundene smerte, men de fremprovokerer også en uhensigtsmæssig adfærd

Racen er stadig et vigtigt parameter ved valg af hund

06-05-2022 08:48, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Flere danske medier, herunder Videnskab.dk og Ekstra Bladet, har for nyligt omtalt en forskningsartikel med overskriften: ”Racen spiller meget lille rolle for en hunds adfærd”.
Det er selvfølgelig en god ”click-bait”-overskrift, men den er ikke helt dækkende for studiets konklusioner, mener Dansk Kennel Klub

Kom så her, hund

19-01-2018 15:25, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Det kan være svært at overbevise sin hund om, at det er bedst at komme, når man kalder, hvis den nu lige har gang i et eller andet spændende. Her er nogle tips til, hvordan du kan lære din hund at komme, når den kalder.

Højsæson for smitte: Snegleparasit kan være livsfarlig for din hund

02-05-2024 10:35, af Anne Cecilie Sohl

Den livsfarlige sygdom hjertelungeorm spreder sig netop nu blandt hunde i Danmark, parasitten smitter nemlig mest i foråret i takt med, at temperaturen stiger. Hundeejere skal derfor være ekstra opmærksomme på hundens adfærd, da hjertelungeorm kan gøre alvorlig skade på hundens organer, lyder advarslen fra chefdyrlæge hos AniCura.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Hver pote tæller hos Dyreværnets nye internat

18-04-2025 07:00, af Cecilie Friis Amstrup

Et nyt internat i fredelige omgivelser skal give flere hunde og familiedyr en god start på næste kapitel. Med base i det tidligere pensionat styrker Dyreværnet sin indsats i Jylland.

Nye instruktører klar til træningspladserne

28-04-2025 15:13, af Cecilie Friis Amstrup

19 engagerede hundemennesker kunne denne weekend kalde sig færdiguddannede DKK-instruktører efter fem intense weekender på DKK Vilhelmsborg.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Uklare regler gør hundeloven til en fælde for ejere

25-04-2025 09:07, af Cecilie Friis Amstrup

Selvom deres hund ikke har gjort noget galt, risikerer nogle danske hundeejere at få den fjernet og aflivet alene på baggrund af en tvivlsom DNA-test. Eksperter og Dyreetisk Råd opfordrer nu til at ændre loven om forbudte racer, så den bliver mere retfærdig og gennemsigtig.

Hundefødselsdag med logrende haler og store smil

26-04-2025 07:29, af Cecilie Friis Amstrup

En hundefødselsdag med leg, latter og masser af kærlighed minder os om, hvor meget gensyn mellem hvalpe og deres familier kan styrke båndene og skabe varige fællesskaber.

Hjertelungeorm truer danske hunde

29-04-2025 10:46, af Cecilie Friis Amstrup

Foråret bringer ikke kun sol og varme, men også en øget risiko for hjertelungeorm hos hunde. Parasitten kan forårsage alvorlige sygdomsforløb, men med tidlig opdagelse og forebyggelse kan du beskytte din bedste ven.

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

AFSLØRING: De 10 klogeste hunderacer

27-08-2019 08:57, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Amerikansk professor i hundepsykologi har rangeret hunderacer efter, hvor intelligente de er. Her får du de ti øverste og de ti nederste

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse