Sneglesæsonen er i gang: Nu skal hundeejere passe på smitsom parasit

09-04-2022 13:27, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Foråret tiltrækker mange danskere til naturen, hvor der netop nu er højsæson for snegle. Hundeejere skal derfor være ekstra opmærksomme på hundens adfærd, da de slimede væsner kan udgøre en risiko for, at hunden bliver smittet med den farlige parasit hjertelungeorm, lyder det fra AniCura, der er en af landets største grupper af dyrehospitaler

Copyright Ridehesten.com
Foto: Anicura

 

Foråret har for alvor meldt sin ankomst, og det betyder stigende temperaturer, blomstrende natur og højsæson for snegle. I takt med at naturen springer ud, stiger aktiviteten hos snegle, og det skal særligt hundeejere være opmærksomme på, da snegle kan smitte hunde med den farlige parasit hjertelungeorm. Sådan lyder opfordringen fra en af landets største grupper af dyrehospitaler, AniCura, som hvert år oplever flere alvorlige tilfælde af hjertelungeorm:

- Det er en smitsom sygdom, der kan forstyrre kroppens evne til at størkne blodet normalt, hvilket kan have alvorlige konsekvenser for hundens krop og organer. Vi oplever, at mange hundeejere kun har begrænset kendskab til hjertelungeorm og derfor ikke er opmærksomme i foråret, hvor smitten starter, forklarer Nathalie Kiessling, der er dyrlæge på Frederiksværk Dyrehospital med speciale i kardiologi.

Når hunden bliver smittet, går der typisk mellem fire og seks måneder før, at hunden viser symptomer på sygdommen. Smitten sker typisk, når nysgerrige hunde spiser eller slikker på en inficeret snegl. Herefter spreder parasitten sig gennem hundens afføring til områdets snegle, hvilket således udgør en risiko for andre hunde.

 

Flere risikoområder i Danmark

Generelt har der været en stigning i udbredelsen af hjertelungeorm i Danmark de seneste år, og smitterisikoen er ekstra stor flere steder i landet. Det gælder især i København og Nordsjælland, hvor mange hunde er samlet på mindre plads samtidig med, at der i disse områder er ekstra gode leveforhold for sneglene.

- Særligt i højrisikoområderne vil vi anbefale hundeejere at få foretaget afføringsprøver op til to gange om året, da det er en hurtig og nem måde at stille diagnosen. Det er rigtig vigtigt, at parasitten bliver opdaget tidligt, da ormene kan give varige mén og i værste tilfælde resultere i, at hunden bliver så syg, at den ikke overlever. Derfor bør hundeejere være opmærksomme på de hyppigste symptomer som hoste, træthed, blødninger fra sår og maveproblemer, der alle kan være tegn på hjertelungeorm, fortæller Nathalie Kiessling.

 

Ikke altid symptomer

Til trods for at langt de fleste hunde udviser nogle af de klassiske symptomer på hjertelungeorm, kan det være vanskeligt at opdage sygdommen, da symptomerne i perioder kan variere og være mindre fremtrædende – ligesom der også findes sygdomsforløb, hvor hunden ingen symptomer udviser. Hos AniCura har man oplevet flere tilfælde af hjertelungeorm uden symptomer, der tilfældigt er blevet fundet i forbindelse med årlige sundhedsundersøgelser.

-  Vi oplever jævnligt, at smittede hunde udviser ingen eller atypiske symptomer. Disse tilfælde kan desværre være medvirkende til, at smitten når at sprede sig til resten af området, uden at hundeejeren selv er bevidst om det. Derfor er forbyggende undersøgelser utrolig vigtige, hvilket især gør sig gældende for hvalpe, da unge hunde har tendens til oftere at undersøge ting i naturen med munden, slutter Nathalie Kiessling. 

Læs også

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Hver pote tæller hos Dyreværnets nye internat

18-04-2025 07:00, af Cecilie Friis Amstrup

Et nyt internat i fredelige omgivelser skal give flere hunde og familiedyr en god start på næste kapitel. Med base i det tidligere pensionat styrker Dyreværnet sin indsats i Jylland.

Nye instruktører klar til træningspladserne

28-04-2025 15:13, af Cecilie Friis Amstrup

19 engagerede hundemennesker kunne denne weekend kalde sig færdiguddannede DKK-instruktører efter fem intense weekender på DKK Vilhelmsborg.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Ny bog sætter fokus på hundens lyst til samarbejde

23-04-2025 13:02, af Cecilie Friis Amstrup

I "Din kompetente hund" formidler tre af landets førende hundeeksperter ny og forskningsbaseret viden om hunde, der kan hjælpe os med at forstå hundens natur og behov. 

Uklare regler gør hundeloven til en fælde for ejere

25-04-2025 09:07, af Cecilie Friis Amstrup

Selvom deres hund ikke har gjort noget galt, risikerer nogle danske hundeejere at få den fjernet og aflivet alene på baggrund af en tvivlsom DNA-test. Eksperter og Dyreetisk Råd opfordrer nu til at ændre loven om forbudte racer, så den bliver mere retfærdig og gennemsigtig.

Hundefødselsdag med logrende haler og store smil

26-04-2025 07:29, af Cecilie Friis Amstrup

En hundefødselsdag med leg, latter og masser af kærlighed minder os om, hvor meget gensyn mellem hvalpe og deres familier kan styrke båndene og skabe varige fællesskaber.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

AFSLØRING: De 10 klogeste hunderacer

27-08-2019 08:57, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Amerikansk professor i hundepsykologi har rangeret hunderacer efter, hvor intelligente de er. Her får du de ti øverste og de ti nederste