Lise Lotte Christensen er et af de mest velkendte ansigter i hundeverdenen for den brede befolkning. Det skyldes, at hun gennem mange år har arbejdet med hundeadfærd og været en dygtig formidler af sin viden blandt andet som adfærdskonsulent i Dansk Kennel Klub. Derudover er hun også flittigt brugt på tv, når der skal tales om hunde.
Da vi sidste uge skrev en artikel om de underlige ting, hunde gør, og opfordrede læserne til at komme med andre eksempler, sendte vi jeres eksempler til netop Lise Lotte Christensen, som efter bedste evne har forsøgt at give et bud på årsagen til adfærden. Det skal siges, at der kan være flere forklaringer på adfærden end Lise Lotte er kommet med.
Læser: Puddel: Tygger i sit tøjdyr (uden at bide det i stykker), mens han skubber til underlaget med poterne.
Lise Lotte: Den beskrevne adfærd lyder som den en hvalp udviser, når den dier hos sin mor. Hunden sutter på tøjdyret og bevæger poterne mod tæppet (morens mave) for at stimulere mælkeproduktionen. Når unghunde og voksne hunde udviser denne adfærd er det ofte fordi de søger at berolige sig selv / hygger sig
Læser: Labrador: Finder sten på gåture og går lidt med stenen i munden.
Lise Lotte: Retrievere (labrador retriever) er fremavlet til at samle eks. fuglevildt op og bære genstande og denne adfærd kan overføres til andre objekter – her sten den finder på gåturen. Sten slider på tænderne så derfor er det en god ide at tage en bold eller en dummy (jagt apport emne) med på turen. På den måde får hundens sit behov for at bære dækket æ – ude at tænderne slides.
Læser: Labrador: Giver pote ud i luften om aftenen.
Lise Lotte: Denne adfærd slægter lidt på nr. 1. vedr. dieadfærden.
Poteløft er nemlig en anden form for tiggeadfærd. Når hvalpe slikker forældrene i mundvigen bruger den ofte også poterne for at understrege tiggeadfærden. Senere i livet bruger hunden det også som tiggeadfærd eks. når man sidder og ser tv og hunden løfter poten eller lægger poten på armen/benet for at få opmærksomhed og eller en godbid. Poteløft kan også bruges som et beroligende signal overfor andre hunde/mennesker som et led i en konflikthåndtering. Ses da ofte sammen med blinken, smasken og eventuelle drej af hovedet.
Læser: Ukendt race : Ser gerne et helt tv-program
Lise Lotte: Nogle hunde er meget visuelt orienteret og ser gerne på TV. Dyr ting i bevægelse og kan holde fokus længe. Andre er ikke interesserede eller reagerer kun på lydene fra tv
Læser: Ukendt race: Bider negle
Lise Lotte: Hvis hunden interesserer sig meget for at område af kroppen bør man altid være på vagt og evt. tale med en dyrlæge om dette. Hunden kan bide i negle/poter fordi det klør, fordi der er svamp, fordi neglene er blevet for lange og tæerne bliver ømme, når det går eller noget helt andet. Tal med dyrlægen og find ud af hvorfor hunden er generet og bider i neglene.
Læser: Ukendt race: Ødelægger toiletpapir ved at rulle det af rullen. Han har aldrig ødelagt andet.
Lise Lotte: Nogle hunde er meget nysgerrige og undersøgende. Toiletpapir er et hit hos mange hunde – nogle ruller ud og andre ruller ud og ødelægger. Sørg for at hunden har spændende aktivitetsting til rådighed, så den kan få dens undersøgelsesbehov dækket og luk døren til toilettet.
Læser: Dobemann: Trækker selv tæppe over sig og skal helst sove under dynen.
Lise Lotte: Nogle hunde har ikke så meget underuld og ynder at ligge lunt og gerne med et tæppe rundt om eller over sig. Nogle hunde vender hundepuden på hovedet for at opnå dette. Ved at lægge nogle tæpper i kurven kan hunden ”rede en lille rede” som den kan ligge i. (Jeg sover selv med to gravhunde under dynen hver nat. Kun snuden stikker ud
Læser: Dansk/ svensk gårdhund: Passer på nogle plejekillinger. (Vi er klar over, at hunden på billedet ikke er en dansk / svensk gårdhund)
Lise Lotte: Nogle har et udtalt moder / beskytter instinkt og yder ynglepleje til andre hvalpe end dens egne og nogle endda til andre arter: kattekillinger, ællinger osv. Sådan er naturen forunderlig nogle gange J
Læser: Cavalier king charles: Slikker ofte på gulvtæppe og er ikke til at stoppe, når den er kommet i gang.
Lise Lotte: Det lyder lidt som en form for OCD. OCD står for obsessive compulsive disorder og dækker over en form for tilbagevendende tvangstanker og tvangshandlinger. Hos hunde kaldes lidelsen for CCD (Canine Compulsive Disorder) og hunde med lidelsen har typisk tvangshandlinger der udmønter sig i gentagelse af adfærd – eks. slikken, løben i cirkler, jage hale osv. Overordnet behandles lidelsen med dels adfærdsmodificerende træning, dels evt. medicinering i svære tilfælde. Den adfærdsmodificerende træning går ud på at stoppe hundens tvangsadfærd/bevægelser ved at indlære hunden en øvelse, den finder behag som sættes i stedet for tvangshandlingen.
Læser: Ukendt race: Sniger sig ind på vandskålen. Det kan tage flere minutter. Vandskålen er en 8-liters beholder, som nogle gange bobler, når den suger luft.
Lise Lotte: Det lyder som om hunden på et tidspunkt er blevet forskrækket ifm at den har drukket / stået ved vandskålen og derfor tøver den, når den skal søge vandet fra netop den skål.
Jeg vil råde til at man i en periode har vand stående flere steder, så hunden – uden tøven – kan drikke vand, når den har lyst.
Har du oplevet, at din hunhund pludselig ændrer adfærd eller begynder at udvise fysiske forandringer? Så er du ikke alene. "Det er en helt naturlig proces", forklarer Agrias chefdyrlæge. Studier viser, at de fleste ikke-steriliserede tæver mindst én gang i deres liv gennemlever en "pseudodrægtighed", dvs. at de tror, at de snart skal føde hvalpe. Læs her hvorfor, og hvordan du bedst hjælper din hund igennem den svære periode.
Mange hunde kan finde på at sætte sig foran fjernsynet og stirre, som om de følger med i handlingen, men forstår de overhovedet, hvad der sker på skærmen? Og kan tv have en positiv effekt på deres trivsel, eller er det bare underlig adfærd?
Hos hunden.dk bringer vi både store, små, sjove eller bevægende historier. Det kan f.eks. være om træning, adfærd, arrangementer, udstillinger, oplevelser eller sundhed - alt sammen i relation til vores elskede hunde.
Dansk Kennel Klub’s adfærdskonsulent Lise Lotte Christensen advarer imod den mexikansk-amerikansk hundetræner Cesar Millan, der den 10. maj i år gæster danmark for med sit show: ”Cesar Millan LIVE".
Søndag overrakte Lise Nørgaard sit legat, der uddeles til en person, som i særlig grad har bidraget til at værne om naturen og/eller at fremme kulturen. Med legatet følger 20.000 kroner, som Lise Lotte Christensen giver videre til STH – Servicehunde til handicappede
Danskerne samles i stor stil i løbet af december til fejring af jul og nytår. De fleste familiehunde ser ud til at nyde julemåneden med fridage, julemad og ekstra opmærksomhed, men de ændrede vaner kan også stresse og være farlig for for nysgerrige hunde. Her får du Dansk Kennel Klubs gode råd til at få din hund sikkert igennem julemåneden.
Her får du klummen fra HUNDEN 05/2020. En opløftende klumme af Lise-Lotte Christensen
Et nyt internat i fredelige omgivelser skal give flere hunde og familiedyr en god start på næste kapitel. Med base i det tidligere pensionat styrker Dyreværnet sin indsats i Jylland.
19 engagerede hundemennesker kunne denne weekend kalde sig færdiguddannede DKK-instruktører efter fem intense weekender på DKK Vilhelmsborg.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Selvom deres hund ikke har gjort noget galt, risikerer nogle danske hundeejere at få den fjernet og aflivet alene på baggrund af en tvivlsom DNA-test. Eksperter og Dyreetisk Råd opfordrer nu til at ændre loven om forbudte racer, så den bliver mere retfærdig og gennemsigtig.
En hundefødselsdag med leg, latter og masser af kærlighed minder os om, hvor meget gensyn mellem hvalpe og deres familier kan styrke båndene og skabe varige fællesskaber.
Foråret bringer ikke kun sol og varme, men også en øget risiko for hjertelungeorm hos hunde. Parasitten kan forårsage alvorlige sygdomsforløb, men med tidlig opdagelse og forebyggelse kan du beskytte din bedste ven.
Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Amerikansk professor i hundepsykologi har rangeret hunderacer efter, hvor intelligente de er. Her får du de ti øverste og de ti nederste
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse