– Julen byder på mange fristelser for vores firbenede venner. Chokolade og kager i hundehøjde, fed julemad, nødder, løgplanter, julepynt og børnelegetøj kan gøre højtiden til lidt af en labyrint at navigere igennem for både hunde og ejere, fortæller Lise Lotte Christensen, adfærdskonsulent hos Dansk Kennel Klub.
– Som hundeejere har vi ansvaret for, at vores hunde har et godt og trygt liv. Det er vigtigt at tage sine forholdsregler de kommende dage og finde nogle løsninger, der gør, at hele familien – og hunden – kommer både hyggeligt at sikkert igennem højtiden, siger Lise Lotte Christensen.
– Derfor anbefaler vi, at du kigger dit jule-hjem efter med ”hundeøjne” og fjerner det mest fristende, der er placeret i snude- eller halehøjde. Specielt julens tre ”F´er” skal du have fokus på; Forgiftninger, fremmedlegemer og fed julemad, da de kan være en udfordring for hvalpe og altid meget sultne hunde,” fortæller hun.
Forgiftning
Mange hunde synes, det er spændende med nye dufte og julepynt. Nogle hunde, og i særdeleshed hvalpe og unghunde, vil gerne udforske (læs: tygge i og smage på!) alt nyt.
Sørg for at chokolade holdes udenfor hundens rækkevidde. Chokolade (særligt mørk chokolade) indeholder nemlig stoffet teobromin, der er giftigt for hunde. Hvis hunden spiser chokolade med højt kakaoindhold, kan den risikere at blive alvorligt syg eller ligefrem dø af chokoladeforgiftning. Symptomerne for chokoladeforgiftning er opkast, rastløshed, savlen, koordinationsproblemer, muskelsvaghed, mavesmerter og kramper. Også nødder, vindruer, rosiner, mistelten, julerose, julestjerne og løgplanter, som f.eks. tulipan, amaryllis og hyacint, er giftige for hunde.
Fremmedlegemer
Hvert år havner hunde hos dyrlægen, fordi de har tygget i alt fra glaskugler og gavebånd til pyntenisser og børnelegetøj eller andet, som ender som fremmedlegemer og skal fjernes fra hundes maver. Glaskugler, der havner på gulvet, kan også skære de små hundepoter.
Fed julemad
Det bliver givet i en god mening, men “julesul” er ikke godt for hundemaver. Hvert eneste år får hundredvis af hunde dårlig mave og opkast, fordi de har spist noget, de ikke kunne tåle. Julens mest udbredte syndere er: Fed julemad, sovs, andeskrog, der venter på spækbrættet eller er smidt ud til fuglene, risalamande, der er sat til afkøling på terrassen og karrysild med løg til 20 personer.
Indskærp overfor gæsterne, at hunden kun må få sit sædvanlige foder og godbidder - og givet af hundens ejer, som dermed kender omfanget.
Lys og ledninger
Levende lys og logrende hundehaler er en farlig kombination. En ivrig hundehale kan nemt vælte et tændt stearinlys og risikere at starte en brand.
Elektriske ledninger bør have jordforbindelse og være placerede så specielt hvalpe ikke kan sætte tænderne i dem.
Kontakt straks dyrlægen, hvis din hund har spist noget, den ikke kan tåle. Og ring altid til dyrlægen, inden du kører af sted.
Ferie
Fridage, gæster og mange hænder der vil klappe hunden, lyder som enhver hunds drøm, men omvæltningerne stresser faktisk en del hunde.
Oprethold så vidt muligt hundens daglige vaner, giv hunden en god lang motionstur, inden der kommer gæster, og sørg for at stressede hunde bliver afskærmet enten ved en ”babylåge” eller får tildelt et rum for sig selv, hvor de fra tid til anden kan slappe af og hvor gæster ikke er velkomne.
Husk desuden at indlægge rolige stunder, hvor hundens alene-hjemmetræning vedligeholdes.
De sidste gode råd herfra
Kig dit hjem efter med ”hundeøjne” og fjern det mest fristende, der er placeret i snude- eller halehøjde.
Sørg for at din hund altid bærer halsbånd og et hundetegn med opdaterede kontaktoplysninger, som er korrekte mobilnumre, så hund og ejer kan blive genforenet, hvis den skulle forvilde sig væk.
Hundepasning
De fleste pensioner er optagede over jul og nytår, men fortvivl ej: Den private pasningsportal, gudog.dk, er en mulighed. Her kan hundeejere og hundepassere finde hinanden, og hunden er forsikret under opholdet.
Sommeren kan være hård for vores firbenede venner. Hunde har svært ved at komme af med varmen, og derfor skal du som ejer tage særlige hensyn, når solen bager. Her får du gode råd til, hvordan du holder din hund sund og glad i sommervarmen.
Fra den 1. juli kan både lokale hundeejere og gæster på Rold Gl. Kro forkæle deres hunde med vask, klip og spa i trygge og rolige omgivelser, og de første bookinger er allerede i hus.
Dansk Kennel Klubs projekt "Ven med en hund" lærer børn at forstå og omgås hunde på en tryg og positiv måde. På Tjæreborg Skole i Sydjylland har det vigtige emne fået en særlig plads, og begejstringen er til at tage og føle på blandt både elever, lærere og forældre.
Øjne der løber er et almindelig problem hos hunde – men hvad kan det skyldes? Vi ser nærmere på rindende øjne!
En ny bekendtgørelse sætter vigtig ramme for sund hundeavl samt velfærd for avlstæver.
Hvis du ikke allerede har lagt planer for Kristi Himmelfartsdagene, så læg vejen forbi Roskilde Dyrskueplads. Fredag til søndag vil pladsen nemlig bugne af søde, dygtige hunde og deres ejere i anledning af Dansk Kennel Klub’s tredobbelte hundeudstilling. I løbet af de tre dage vil over 8.500 hunde blive bedømt og Dyrskuepladsen vil derfor være et sandt mekka for alle hundeelskere med rig mulighed for at få en stor overdosis af pelset kærlighed.
Efterårets mørke øger risikoen for påkørsel af vores kæledyr. Sidste efterår steg antallet af påkørte hunde i trafikken med 60 procent, viser skadestatistik fra Agria Dyreforsikring
Hundeorganisation har startet en protest mod licens til greyhoundbane i Wales. De er bange for, at en licens vil skabe mange skader og dødsfald blandt hunde
Gitte Morell har skruet ned for opdræt og udstilling, men op for design og detaljesans. Med tøjmærket, CBK, producerer hun suits, der kombinerer bling og bevægelse, og som i dag bæres af udstillere i hele verdenen.
Fra den 1. juli kan både lokale hundeejere og gæster på Rold Gl. Kro forkæle deres hunde med vask, klip og spa i trygge og rolige omgivelser, og de første bookinger er allerede i hus.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni. Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.
Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?
Kortere snor, sundere avl og bedre trivsel: Fra den 1. juli 2025 gælder nye regler for alle hundeejere i Danmark.
Græsavne kan bore sig ind i poter, ører og sågar øjne på hunden, og lige nu kommer menneskets bedste ven ofte slemt til skade, når den boltrer sig i det danske sommerland.
Sommeren kan være hård for vores firbenede venner. Hunde har svært ved at komme af med varmen, og derfor skal du som ejer tage særlige hensyn, når solen bager. Her får du gode råd til, hvordan du holder din hund sund og glad i sommervarmen.
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.