– Julen byder på mange fristelser for vores firbenede venner. Chokolade og kager i hundehøjde, fed julemad, nødder, løgplanter, julepynt og børnelegetøj kan gøre højtiden til lidt af en labyrint at navigere igennem for både hunde og ejere, fortæller Lise Lotte Christensen, adfærdskonsulent hos Dansk Kennel Klub.
– Som hundeejere har vi ansvaret for, at vores hunde har et godt og trygt liv. Det er vigtigt at tage sine forholdsregler de kommende dage og finde nogle løsninger, der gør, at hele familien – og hunden – kommer både hyggeligt at sikkert igennem højtiden, siger Lise Lotte Christensen.
– Derfor anbefaler vi, at du kigger dit jule-hjem efter med ”hundeøjne” og fjerner det mest fristende, der er placeret i snude- eller halehøjde. Specielt julens tre ”F´er” skal du have fokus på; Forgiftninger, fremmedlegemer og fed julemad, da de kan være en udfordring for hvalpe og altid meget sultne hunde,” fortæller hun.
Forgiftning
Mange hunde synes, det er spændende med nye dufte og julepynt. Nogle hunde, og i særdeleshed hvalpe og unghunde, vil gerne udforske (læs: tygge i og smage på!) alt nyt.
Sørg for at chokolade holdes udenfor hundens rækkevidde. Chokolade (særligt mørk chokolade) indeholder nemlig stoffet teobromin, der er giftigt for hunde. Hvis hunden spiser chokolade med højt kakaoindhold, kan den risikere at blive alvorligt syg eller ligefrem dø af chokoladeforgiftning. Symptomerne for chokoladeforgiftning er opkast, rastløshed, savlen, koordinationsproblemer, muskelsvaghed, mavesmerter og kramper. Også nødder, vindruer, rosiner, mistelten, julerose, julestjerne og løgplanter, som f.eks. tulipan, amaryllis og hyacint, er giftige for hunde.
Fremmedlegemer
Hvert år havner hunde hos dyrlægen, fordi de har tygget i alt fra glaskugler og gavebånd til pyntenisser og børnelegetøj eller andet, som ender som fremmedlegemer og skal fjernes fra hundes maver. Glaskugler, der havner på gulvet, kan også skære de små hundepoter.
Fed julemad
Det bliver givet i en god mening, men “julesul” er ikke godt for hundemaver. Hvert eneste år får hundredvis af hunde dårlig mave og opkast, fordi de har spist noget, de ikke kunne tåle. Julens mest udbredte syndere er: Fed julemad, sovs, andeskrog, der venter på spækbrættet eller er smidt ud til fuglene, risalamande, der er sat til afkøling på terrassen og karrysild med løg til 20 personer.
Indskærp overfor gæsterne, at hunden kun må få sit sædvanlige foder og godbidder - og givet af hundens ejer, som dermed kender omfanget.
Lys og ledninger
Levende lys og logrende hundehaler er en farlig kombination. En ivrig hundehale kan nemt vælte et tændt stearinlys og risikere at starte en brand.
Elektriske ledninger bør have jordforbindelse og være placerede så specielt hvalpe ikke kan sætte tænderne i dem.
Kontakt straks dyrlægen, hvis din hund har spist noget, den ikke kan tåle. Og ring altid til dyrlægen, inden du kører af sted.
Ferie
Fridage, gæster og mange hænder der vil klappe hunden, lyder som enhver hunds drøm, men omvæltningerne stresser faktisk en del hunde.
Oprethold så vidt muligt hundens daglige vaner, giv hunden en god lang motionstur, inden der kommer gæster, og sørg for at stressede hunde bliver afskærmet enten ved en ”babylåge” eller får tildelt et rum for sig selv, hvor de fra tid til anden kan slappe af og hvor gæster ikke er velkomne.
Husk desuden at indlægge rolige stunder, hvor hundens alene-hjemmetræning vedligeholdes.
De sidste gode råd herfra
Kig dit hjem efter med ”hundeøjne” og fjern det mest fristende, der er placeret i snude- eller halehøjde.
Sørg for at din hund altid bærer halsbånd og et hundetegn med opdaterede kontaktoplysninger, som er korrekte mobilnumre, så hund og ejer kan blive genforenet, hvis den skulle forvilde sig væk.
Hundepasning
De fleste pensioner er optagede over jul og nytår, men fortvivl ej: Den private pasningsportal, gudog.dk, er en mulighed. Her kan hundeejere og hundepassere finde hinanden, og hunden er forsikret under opholdet.
Selvom deres hund ikke har gjort noget galt, risikerer nogle danske hundeejere at få den fjernet og aflivet alene på baggrund af en tvivlsom DNA-test. Eksperter og Dyreetisk Råd opfordrer nu til at ændre loven om forbudte racer, så den bliver mere retfærdig og gennemsigtig.
I "Din kompetente hund" formidler tre af landets førende hundeeksperter ny og forskningsbaseret viden om hunde, der kan hjælpe os med at forstå hundens natur og behov.
Har du mistanke om, at din hund har slugt en sok, en sten eller noget legetøj? Det er ikke ualmindeligt, at hunde spiser ting, de ikke burde, og det sker desværre ofte, at de ting sætter sig fast på deres vej igennem kroppen. Den situation kan ende med at være livstruende, især hvis spiserøret eller tarmene bliver beskadiget. Hør chefdyrlæge forklare, hvorfor det er så vigtigt at søge hjælp med det samme.
Bliver Monty fundet i dag
Vemmetofte Strand Camping er et ferieparadis for din hund. Stedet har egen legeplads til hunde, et hundebad og fælles gåture, fordi de vil skabe en feriemulighed for hele familien
Ideen med den tyske lov om, at hunde skal luftes mindst to gange om dagen, er god, men det er ikke den rigtige måde at gøre det på, mener engelske eksperter
Alle hunde kan lære at komme, når man kalder. Med nogle hunde kræver det bare lidt mere arbejde end med andre
I morges brændte et hus ned i Brovst i Nordjylland. Husets fem hunde blev reddet ud af tre heltemodige personer
Et nyt internat i fredelige omgivelser skal give flere hunde og familiedyr en god start på næste kapitel. Med base i det tidligere pensionat styrker Dyreværnet sin indsats i Jylland.
19 engagerede hundemennesker kunne denne weekend kalde sig færdiguddannede DKK-instruktører efter fem intense weekender på DKK Vilhelmsborg.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
I "Din kompetente hund" formidler tre af landets førende hundeeksperter ny og forskningsbaseret viden om hunde, der kan hjælpe os med at forstå hundens natur og behov.
Selvom deres hund ikke har gjort noget galt, risikerer nogle danske hundeejere at få den fjernet og aflivet alene på baggrund af en tvivlsom DNA-test. Eksperter og Dyreetisk Råd opfordrer nu til at ændre loven om forbudte racer, så den bliver mere retfærdig og gennemsigtig.
En hundefødselsdag med leg, latter og masser af kærlighed minder os om, hvor meget gensyn mellem hvalpe og deres familier kan styrke båndene og skabe varige fællesskaber.
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt
Amerikansk professor i hundepsykologi har rangeret hunderacer efter, hvor intelligente de er. Her får du de ti øverste og de ti nederste