Jeg har min finske lapphund Silke på 2 1/2 år. Hun har altid været utrolig god til at fange mus eller finde fært af hare, rådyr eller egern i skoven. Jeg har også gået til nosework i 1/2 års tid i Brobyværk, som hun nyder, og hun opfangede hurtigt, hvad det gik ud på, da hun er en klog hund og elsker at bruge næsen.
Jeg følger med på Spidshundeklubben Officielt og Spidshundeklubbens Sporgruppe på Facebook. En dag bliver der lagt et opslag op med at Michael Thomsen og Michael Krog, som sidder i Spidshundeklubbens Sporudvalg, afholder en spordag i Sollerup Skov, hvor de vil medbringe kaniner, så det passede med det antal, som havde tilmeldt sig, og så ville de forklare på dagen omkring kaninslæb.
Hvad er kaninslæb?
Vi prøvede både at være sporlægger og at gå et spor med sin hund. Kaninen får en snor eller kæde rundt om halsen, og når man i fællesskab har fundet et godt startsted, så bliver kaninen slæbt frem og tilbage på startstedet, og der bliver lagt lidt hår fra kaninen, med en gren eller sten over til at holde hårene fast, så der er god fært til at hunden kan påbegynde sit spor. Så trækker den ene person kaninen, mens den anden sætter tøjklemmer, hvor vi går. Når der er et knæk på sporet, sættes der 2 tøjklemmer. Når de valgte meter er gået, så finder man et godt sted at lægge kaninen og går tilbage af en anden vej rundt om det spor, man lige har gået.
Så går starten for første kaninslæb
Det var en rigtig god dag, og jeg blev overrasket over, hvor hurtig Silke var. Jeg havde en 8 meter line på hende og startede omkring 1/2 meter fra hende, men der gik ikke længe før, at jeg næsten ikke havde mere line. Da når hun først fik vist hvor starten af søget var, så var hun allerede afsted og det gik næsten for stærkt, da hun lige nåede at løbe forbi kaninen til sidst,men hun fulgte så fint tilbage til sporet og fandt kaninen, som hun fik lov at snuse grundigt til og bide i, samt at hun fik masser af ros. Der var en hundeskov, hvor et par stykker af os, som havde deltaget på dagen gik i, så hundene kunne lege, og så kørte vi hjem efter at have spist noget frokost og lige fået snakket omkring selve dagen. Silke var rigtig dejlig træt, og jeg holdt øje med hvornår, at der kom en mulighed for at prøve igen.
Meget mere kaninslæb
Silke fik prøvet det af 2 gange i Sollerup Skov, inden vi meldte os til en 400 meter kaninslæbsprøve i Sdr. Stenderup Midtskov d. 23.september 2017.
Der gik det ikke helt så hurtigt, og vi skulle over en masse små åer, og jeg blev virkelig i tvivl, om det nu også var den rigtige vej, da jeg synes, at vi havde haft mere end 2 knæk, men jeg stolede på min hund, indtil jeg kunne se, at her havde sporlæggerne i hvert fald ikke gået, og Silke stoppede op for at kigge på mig. Jeg pegede ned mod jorden igen og sagde 'søg' til hende, og så begyndte hun så fint at søge igen. Silke kunne ikke helt finde sporet lige med det samme, men så pludselig kunne jeg se og mærke på hende, at nu var vi på rette vej igen, og så lå kaninen rigtigt nok over den sidste lille å, som vi skulle over.
Jeg nåede slet ikke at holde øje med klemmer eller andre ting, da jeg fokuserede så meget på Silke og var opmærksom på hendes kropssprog. Så da hun blev usikker, kiggede jeg først op, men havde ingen idé om, hvor jeg skulle sende hende hen. Da hun så kom på sporet igen, var jeg ikke længere i tvivl om, at vi nok skulle komme i mål.
Vi endte også med at få en 1. præmiering med hjem. Så nu hedder det 1000 meter spor til næste år, som jeg er meget spændt på. Jeg fik lov at få kaninen med hjem i fryseren, da så kan jeg gå et spor i skoven tæt på mig og lige tø den op dagen før.
På selve dagen skulle vi mødes kl. 9.00 i Sdr. Stenderup Midtskov, og så skulle de første sporlæggere ud at gøre de første spor klar. Jeg var med ude på det sidste spor og sætte klemmer, hvor en anden trak kaninen. Da de sidste spor var gået, skrev dommeren Benny Christiansen diplomer ud, som blev læst op og gennemgået, imens vi gjorde klar til at spise frokost.
En anderledes og sjov måde at træne sin hund på
Jeg kan kun anbefale andre at starte op med spor, da det er en god måde at få brugt sin hund, og det er virkelig hyggeligt samværd med de personer, som deltager. Silke er rigtig klog og kan hurtigt det, man beder hende om, så hvorfor lave den samme øvelse igen og igen. Hun er desværre ikke ret madglad. Derfor bliver almindelig lydighed hurtigt kedeligt for hende, så jeg er så glad for, at jeg har fundet en anden måde at træne og belønne på, og jeg kan mærke og se på hende, at hun synes, at det er sjovt. Silke er tændt og meget stolt, når opgaven er løst. Spidshunden er meget mere end bare en køn hund. De nyder samarbejdet og at blive brugt.
Efter ni år som læsehund og næsten 300 børns trofaste lytteven har den elskede hovawart Indy trukket sig tilbage. Hun har sat tydelige spor i mange børnehjerter og efterladt en arv af læselyst, mod og tryghed.
Det danske landshold levede op til forventningerne ved FCI IGP FH verdensmesterskabet i spor i Østrig. Liselotte Nielsen sikrede sølvmedalje med schæferen Hesselballe Goa, debutanten Doris Bønnerup og border collien Tjep imponerede i deres første VM, og holdet sluttede samlet lige uden for podiet.
Beaglen har et naturligt talent for schweissarbejde, men alt for få ejerfor dygtiggør sig og udfordrer hunden med længere og mere krævende spor. To engagerede hundeførere vil nu ændre på det.
Fra fredag til søndag huser Roskilde Dyrskueplads en rekordstor hundeudstilling, organiseret af Dansk Kennel Klub. I alt er der tilmeldt 10.219 hunde og op mod 266 forskellige racer på hver af udstillingerne. Det er altså en oplagt mulighed for at opleve alverdens spændende hunderacer i alle størrelser og former
Nessa Verstappen fra Tyskland udstillede søndag eftermiddag sine tre beagle harrier. En race, som hun ikke havde set i virkeligheden, før hun købte den første
Myndeklubben har oplyst, at deres planlagte lure coursing søndag er blevet aflyst, da det ganske enkelt ville være for farligt for hundene at gennemføre
Søndag blev der fejret hundens dag i Tivoli i København. Her får du nogle pletskud fra dagen
Ja vi kryber til korset og bekender, at vi tidligere har haft artikler som denne. Men nu søger vi nogen, der gerne vil deltage i en podcast
Søndag var der DM i schweiss spor på Klosterheden ved Struer. Her får du lidt billeder fra dagen
Det er sommer, det er sol, og det er søndag. Hvordan ser din hund ud på sådan en dag
Et nyt internat i fredelige omgivelser skal give flere hunde og familiedyr en god start på næste kapitel. Med base i det tidligere pensionat styrker Dyreværnet sin indsats i Jylland.
19 engagerede hundemennesker kunne denne weekend kalde sig færdiguddannede DKK-instruktører efter fem intense weekender på DKK Vilhelmsborg.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Selvom deres hund ikke har gjort noget galt, risikerer nogle danske hundeejere at få den fjernet og aflivet alene på baggrund af en tvivlsom DNA-test. Eksperter og Dyreetisk Råd opfordrer nu til at ændre loven om forbudte racer, så den bliver mere retfærdig og gennemsigtig.
En hundefødselsdag med leg, latter og masser af kærlighed minder os om, hvor meget gensyn mellem hvalpe og deres familier kan styrke båndene og skabe varige fællesskaber.
Foråret bringer ikke kun sol og varme, men også en øget risiko for hjertelungeorm hos hunde. Parasitten kan forårsage alvorlige sygdomsforløb, men med tidlig opdagelse og forebyggelse kan du beskytte din bedste ven.
Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Amerikansk professor i hundepsykologi har rangeret hunderacer efter, hvor intelligente de er. Her får du de ti øverste og de ti nederste
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse