Ømme poter: Dyrlægerne fjerner mange græsavne

30-06-2025 15:40, af Cecilie Friis Amstrup

Græsavne kan bore sig ind i poter, ører og sågar øjne på hunden, og lige nu kommer menneskets bedste ven ofte slemt til skade, når den boltrer sig i det danske sommerland.

Copyright Ridehesten.com
Græsavne kan blandt andet føre til bylder i poterne, øregangsbetændelse og sår på øjets hornhinde. Foto: Agria.dk

Det oplyser forsikringsselskabet Agria Dyreforsikring, som modtager mange skadesanmeldelser om græsavne i sommermånederne:

– Alt for mange af de hunde, som må en tur til dyrlægen i denne tid, har fået græsavne i poten eller i øret. Ja, nogle har endda fået et i øjet! fortæller marketingchef i Agria, Lotte Evers.

Græsavne er de skaller, som beskytter græssets frø, mens de modner. I sommerperioden tørrer skallerne ud, bliver hårde og danner skarpe kanter samt modhager, der skal hjælpe frøet med at bore sig ned i jorden.

– Modhagerne gør desuden avnet fremragende til at klæbe fast i hundens pels. Hvis du har været ude at gå i højt græs, kender du dem sikkert godt, for de sætter sig også på tøjet hos os mennesker. Men hvor vi bare kan ryste tøjet, smide sokkerne til vask og fjerne avne fra skoene, udgør græsserne en større udfordring for vores hunde, forklarer Lotte Evers.

Bevæger sig kun én vej
Modhagerne på de små græsavne sørger for, at frøet kun kan bevæge sig én vej, og desværre betyder det ofte, at avnen får boret sig ind gennem hundens hud eller slimhinde.

Det er vigtigt, at man får fjernet græsavne, der sidder i pels eller hud, da de kan give anledning til infektion eller bylder. Græsavne kan endda migrere i hundens krop, så det ligefrem borer sig længere ind i hunden, og kan f.eks. ende i lunger eller i bugen. Det er især i poterne, næsen, munden, øjne og ørerne, at du vil finde de græsavne på din hund, der kan blive problematiske. 

Når først et avn er trængt igennem huden, vil det begynde at gøre ondt, der vil opstå rødme og betændelse, og en dyrlæge må på banen. Dyrlægen vil typisk lokalbedøve hunden og derefter fjerne det indkapslede avn. Bagefter må hunden have en forbinding eller evt. en potesok på, så den ikke slikker i såret.

Hunde kan også få græsavne i øregangen. Er det først kommet langt nok ind, vil du opleve, at din hund ryster på hovedet og forsøger at gnide øret med poten eller grubbe øret mod gulvet eller andre genstande. Og her må du også en tur til dyrlægen. Det samme gælder naturligvis, hvis hunden har fået det i øjet.

Forebyggelse er det bedste våben
Lotte Evers forklarer, at vi sagtens selv kan gøre noget for at forebygge ømme hundepoter og et besøg hos dyrlægen: – Når I har været ude at gå, skal du være opmærksom på at fjerne græsavne fra pelsen. Vær særlig opmærksom på pelsen rundt om poter, ører og øjne.

– Alt efter race kan det også være en god ide at få sommerklippet hunde med lang pels, og hold også gerne pelsen omkring ørerne og poterne kort, så der er mindre pels for de dumme græsavne at sidde fast i, anbefaler Lotte Evers.

Læs også

Hundedage med hedeslag, hugorme og hot spots

16-06-2025 16:17, af Cecilie Friis Amstrup

Fra insektstik og hugormebid til algeforgiftning og vandhale – se listen over de 10 hyppigste årsager til, hvorfor vores hunde må til dyrlægen i sommersæsonen, og få tip til, hvordan du bedst passer på din firbenede ven.

”Dyr er ikke ting – de er familie”

05-06-2025 07:20, af Cecilie Friis Amstrup

Nye data fra Agria Dyreforsikring dokumenterer et markant følelsesmæssigt og kulturelt skifte i danskernes forhold til deres kæledyr. Alligevel sidestilles dyr fortsat med "ting" i dansk lovgivning – en juridisk virkelighed, der er ude af trit med befolkningens syn på dyr som sansende og uundværlige familiemedlemmer.

Rekordstor opbakning til hunde-velgørenhed

28-05-2025 11:04, af Cecilie Friis Amstrup

I weekenden blev Agria Hundegåtur, en del af verdens største digitale hunde-velgørenhedsevent, afholdt i Danmark. For 8. år i træk satte arrangementet deltagerrekord, hvilket resulterede i en rekordstor donation til Dyreværnets arbejde med hjemløse hunde.

5 vintertips til hunden: Strøsalt giver flænger i poterne

23-11-2015 09:37, af Tine Luther
Omkring 650.000 hundeejere skal være varsomme, når de lufter hund i de kommende måneder. Strøsalt kan udtørre hundens poter, så de sprækker og giver sår. Få flere vintertips til din hund her.

Påskemaden forgifter hunden

17-03-2016 08:26, af Tine Luther
Påsken nærmer sig med hastige skridt. Mange familier samles i helligdagene om frokostborde, der er fyldt med lækkerier. I et uopmærksomt øjeblik kan hunden få mulighed for at tage for sig af retterne. Men der er stor risiko for, at hunden kan blive forgiftet som følge heraf. Agria Dyreforsikring giver tips til en tryg påskeferie for din firbenede ven.

Hundegåtur med et godt formål

05-05-2025 09:32, af Cecilie Friis Amstrup

Agria inviterer alle hundeejere i Danmark til at deltage i en landsdækkende gåtur, hvor hvert skridt tæller som støtte til Dyreværnet. Det eneste du skal gøre, er at tage snoren i hånden, dele et billede og nyde turen med din firbenede ven.

Din ældre hund – pensionist på fire poter

28-07-2020 10:22, af Lotte Evers

Her kommer endnu et afsnit fra retrieverbogen af Lotte Evers

Stil spørgsmål til Dyreværnet i dag

13-10-2021 12:15, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Fra 14.00 - 15.00 i dag går Dyreværnet live på Facebook og fortæller om deres onlineserie, Langt over grænsen

Hundeevent i nyt partnerskab

12-11-2024 08:00, af Cecilie Friis Amstrup

Allerede fra den 1. december 2024 er Agria Dyreforsikring en del af sponsorteamet bag Skandinaviens største terrænløb med hund, K9 Biathlon for alle. Et samarbejde, der vil gavne både de firbenede og deres ejere.

Det er lige så svært at miste sit kæledyr som et familiemedlem

29-11-2022 09:09, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Når Mette i årets udgave af DR’s Gift ved første blik græder over tabet af sin elskede hund, Gunnar, så er hun ikke alene. En ny, dansk undersøgelse viser, at næsten halvdelen af danske hundeejere oplevede sorgen ved at miste hunden lige så stærkt, som hvis de havde mistet et familiemedlem eller en nær ven

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Fra samojeder til showsuits med stil og power

26-06-2025 12:40, af Cecilie Friis Amstrup

Gitte Morell har skruet ned for opdræt og udstilling, men op for design og detaljesans. Med tøjmærket, CBK, producerer  hun suits, der kombinerer bling og bevægelse, og som i dag bæres af udstillere i hele verdenen.

Se alle billederne fra Vejen

24-06-2025 14:10, af Cecilie Friis Amstrup

Du kan nu finde alle billeder fra udstillingen i Vejen online.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Må min hund spise jordbær?

16-07-2017 10:07, af Anne Ekenberg

Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?

Hundekroen åbner hundesalon med wellness og pelspleje

29-06-2025 06:26, af Cecilie Friis Amstrup

Fra den 1. juli kan både lokale hundeejere og gæster på Rold Gl. Kro forkæle deres hunde med vask, klip og spa i trygge og rolige omgivelser, og de første bookinger er allerede i hus.

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Døgnet efter en operation

16-01-2022 09:57, af Astrid Holtet

At få sin hund hjem efter den har været i narkose og gennem en operation, kan være en overvældende oplevelse og give anledning til bekymring – vi ser på hvad du skal være opmærksom på det første døgn efter operationen

Fem gode råd til sårpleje hos hunde

05-02-2021 15:11, af Astrid Gerd Holtet

Hvad kan du gøre hvis din hund får et sår – og hvornår bør du ringe til dyrlægen?