Odsherred hotspot for hjerteorm

17-05-2020 09:19, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Mens København fortsat er det område med flest udbrud af hjerte- og lungeorm, så tager Odsherred en overraskende andenplads, hvad angår hotspots for de farlige parasitter

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

For mange jyder er Odsherred det område, man kører igennem efter 75 minutters færgesejlads. Men området er også et stort og velbesøgt sommerhusområde med masser af natur. Netop det faktum gør, at Odsherred er et hotspot, hvad angår hjerte- og lungeorm. Det skriver sn.dk.

–Vi har rigtig meget natur i Odsherred, hvor sneglene kan formere sig, og rigtig mange gæster i form af sommerhusgæster, som har hundene med. Det giver en stor koncentration af hunde, og det er en af grundene til, at smitten er så udbredt lige netop i Odsherred, siger dyrlæge Vibeke Lassen fra Odsherreds Dyrehospital til sn.dk.

Vibeke Lassen reagerer på, at hun oplever en stigning i antallet af hunde med både hjerte- og lungeorm i området.

Hjerteorm
Hjerteorm kaldes også fransk hjerteorm og Angiostrongylus Vasorum. Det er en lille, men farlig parasit, som har været til stede i Danmark i en årrække, i starten især omkring Københavnsområdet. Nu ses den i det meste af landet, og hvis hunden smittes med den, kan det være livsfarligt.

Hunden kan smittes med hjerteormen, når hjerteormen er i det sidste af sine tre larvestadier. På dette tidspunkt er den under en millimeter i længde. Larven findes på dette tidspunkt i en snegl, som hunden spiser. Når larven kommer ned i hundens tarmsystem, borer den sig igennem tarmvæggen og ind i tarmens blodkar. Herfra føres larven op til højre side af hjertet. I højre side af hjertet, og i lungernes blodklar, udvikler larven sig til den voksne orm. Ormen er nu kun mellem en til to centimeter lang, men kan forvolde stor skade. Den voksne orm lægger æg, og disse æg klækkes og bliver til nye larver. De nye larver borer sig igennem lungernes blodkar, og kommer ud i lungerne. Hunden vil hoste de små larver op af lungerne og derefter synke dem. På den måde kommer de ned i tarmen og kan udskilles med afføringen.

Parasittens vandring rundt i kroppen på hunden er livsfarlig. Et af de mest alvorlige problemer, den kan forårsage, er blødningsforstyrrelser, hvor blodet ikke kan størkne som det burde. Ved sådan forstyrrelser kan der ses små blødninger alle vegne i hundens krop. Disse blødninger kan give forskellige organskader og blodmangel.

 

Lungeorm
Lungeorm er en lille parasit på ca. 1 cm., der har ræven og hunden som hovedvært.

Hunde bliver smittet med lungeorm, hvis de spiser ormens mellemvært, sneglen. Det er især unghunde, der kommer til at spise sneglene, når de spiser græs.

Lungeormen minder meget om hjerteorm og symptomerne er de samme som ved en almindelig lungebetændelse, altså: Hoste, Hurtig vejrtrækning, Let feber, Nedsat appetit, Evt. opkastninger i forbindelse med hoste.

På Odsherred Dyrehospital har man hvert år hunde, som dør af sygdommen.

- Vi kan ikke udrydde sygdommen, men jeg kan kun på det kraftigste opfordre hundeejere til at samle deres hundes efterladenskaber op. Man har fokuseret meget på, hvor ulækre hundelorte er, at træde i. Det er de også, men det mest ulækre er nok den smitte, der kan være i dem, siger Vibeke Lassen til sn.dk.

 

Læs også

Kystdirektoratet: Besværlig skrænt at grave i

22-01-2020 08:52, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Der gælder mange regler på netop den skrænt, hvor de to hunde er forsvundet i en rævegrav. Det fortæller fuldmægtig i kystzoneforvaltningen, Jacob Hansen Rye til hunden.dk

 

Kurser for nye frivillige med læsehund

08-09-2015 10:01, af Tine Luther
Foreningen Læsehunde er en frivillig forening, som hjælper børn, der har svært ved at finde motivationen til at læse. Børn i 1.–5. klasse, som har lært at læse, men ikke får trænet, kan have gavn af gratis forløb med en læsehund. Måske er det noget for dig og din hund at blive uddannet som læseteam? Der søges teams fra Odsherred og Vejle-området.

Ræveskab i Odsherred

18-02-2012 08:21, af Tine Luther
Der er rapporteret om en del ræve med skab i området mellem Lumsås og Rørvig. Skab kan smitte til hunde ved fysisk kontakt.

Storbyhunde lever livet farligt

20-04-2015 10:28, af Tine Luther
Har hunden ingen sygeforsikring, kan ejeren ende i et frygteligt dilemma, hvis hunden bliver syg. I København og Nordsjælland er hunde i højere risiko for at blive smittet med den farlige parasit fransk hjerteorm, end i resten af landet. Er hunden først smittet, kan den kureres - men det er en dyr affære, hvis hunden ikke har en sygeforsikring.

Hvordan tages en afføringsprøve?

18-04-2023 08:10, af Astrid Gerd Holtet

Mange hundeejere vil opleve at skulle aflevere en afføringsprøve fra deres hund – men hvorfor bruger man afføringsprøver og hvordan gør man, når prøven skal indleveres?

Internathund adopterer sin bedste vens hvalpe

14-10-2016 10:43, af Kasper Larsson
Hunden Lily Rose blev reddet fra Fulton County Animal Services i Georgia. Hun var i en forfærdelig forfatning og havde skab, hjerteorm – og så var hun drægtig

Symptomer – hoste

08-04-2021 08:32, af Astrid Gerd Holtet

Hoste hos hunde kan skyldes alt fra en harmløs luftvejsinfektion til alvorlige hjerteproblemer – vi ser lidt nærmere på de sygdomme, der kan give anledning til hosten

Pas på: Hjertelungeorm på Djursland

14-04-2020 08:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

En ulykkelig hundeejer har fået konstateret, at hendes hund har fået hjertelungeorm. Derfor advarer hun nu andre hundeejere

Højsæson for fransk hjerteorm

26-09-2012 12:21, af Tine Luther
Den skadelige parasit har bredt sig og findes ikke bare på Sjælland, men også på Fyn og i Jylland. Ny undersøgelse viser, at 62% af små 300 adspurgte dyreklinikker har konstateret fransk hjerteorm inden for det seneste år.

Giver flere skraldespande mindre lort?

03-04-2018 09:05, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Inden påske spurgte vi jer, hvad der skulle til for at få folk til at samle deres hunds efterladenskaber op. Der kom mange bud, og flere foreslog, at der skal flere skraldespande op

 

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Hver pote tæller hos Dyreværnets nye internat

18-04-2025 07:00, af Cecilie Friis Amstrup

Et nyt internat i fredelige omgivelser skal give flere hunde og familiedyr en god start på næste kapitel. Med base i det tidligere pensionat styrker Dyreværnet sin indsats i Jylland.

Nye instruktører klar til træningspladserne

28-04-2025 15:13, af Cecilie Friis Amstrup

19 engagerede hundemennesker kunne denne weekend kalde sig færdiguddannede DKK-instruktører efter fem intense weekender på DKK Vilhelmsborg.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Ny bog sætter fokus på hundens lyst til samarbejde

23-04-2025 13:02, af Cecilie Friis Amstrup

I "Din kompetente hund" formidler tre af landets førende hundeeksperter ny og forskningsbaseret viden om hunde, der kan hjælpe os med at forstå hundens natur og behov. 

Uklare regler gør hundeloven til en fælde for ejere

25-04-2025 09:07, af Cecilie Friis Amstrup

Selvom deres hund ikke har gjort noget galt, risikerer nogle danske hundeejere at få den fjernet og aflivet alene på baggrund af en tvivlsom DNA-test. Eksperter og Dyreetisk Råd opfordrer nu til at ændre loven om forbudte racer, så den bliver mere retfærdig og gennemsigtig.

Hundefødselsdag med logrende haler og store smil

26-04-2025 07:29, af Cecilie Friis Amstrup

En hundefødselsdag med leg, latter og masser af kærlighed minder os om, hvor meget gensyn mellem hvalpe og deres familier kan styrke båndene og skabe varige fællesskaber.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

AFSLØRING: De 10 klogeste hunderacer

27-08-2019 08:57, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Amerikansk professor i hundepsykologi har rangeret hunderacer efter, hvor intelligente de er. Her får du de ti øverste og de ti nederste