Pas på: Hjertelungeorm på Djursland

14-04-2020 08:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

En ulykkelig hundeejer har fået konstateret, at hendes hund har fået hjertelungeorm. Derfor advarer hun nu andre hundeejere

Copyright Ridehesten.com
Privatfoto

Hornslet. En by i den sydvestlige del af Djursland. Her har en hundeejer netop erfaret, at hendes hund har fået hjertelungeorm. Det skriver blandt andre Randers Amtsavis.

Dorte Bjerregaard bor i Hornslet, og det er hendes otte måneder gamle welsh corgi, der er blevet ramt af den frygtede parasit. Hun fortæller, hvordan hunden Hugo pludselig viste tegn på hjertelungeorm søndag morgen, da påsken var på sit højeste. Først var det appetitten, det gik ud over, men Dorte Bjerregaard slog det lidt hen, da hun mente, at Hugo måske bare var lidt mere interesseret i damer end i mad, eftersom han er blevet kønsmoden.

Alligevel kontaktede hun en dyrelæge, som først behandlede Hugo for en diskusprolaps uden held. Derfor røg Hugo videre til Aarhus Dyrehospital, som konstaterede, at der altså var tale om hjertelungeorm. Hugo blev indlagt på hospitalet, men er nu hjemme igen til hjemmebehandling.

Dorte Bjerregaard opfordrer hundeejere i lokalområdet til at være opmærksomme på deres hund og holde øje med, om den ændrer adfærd.

Læs mere om sagen her

 

Info

Fransk hjerteorm, angiostrongylus vasorum og rævens lungeorm, crenosoma vulpis, kaldes ofte hjertelungeorm som en fælles betegnelse.

Dette er en forsimplet betegnelse, da den franske hjerteorm kan være livsfarlig for smittede hunde, mens rævens lungeorm yderst sjældent giver alvorlige sygdom.

Diagnosen stilles ved hjælp af afføringsprøver fra den inficerede hund. Man kan også tage en hurtigtest/snaptest på en blodprøve.

Ved alvorlig infektion ses forandringer i blodet og lungerne. Forandringerne kan normalt ses ved en røntgenundersøgelse af brysthulen.

Hvis diagnosen stilles i tide, er behandlingen af fransk hjerteorm/hjertelungeorm og rævens lungeorm nem at udføre.

Kilde: https://www.anicura.dk/fakta-og-rad/hund/fransk-hjerteorm/

Læs også

Hvordan tages en afføringsprøve?

18-04-2023 08:10, af Astrid Gerd Holtet

Mange hundeejere vil opleve at skulle aflevere en afføringsprøve fra deres hund – men hvorfor bruger man afføringsprøver og hvordan gør man, når prøven skal indleveres?

Symptomer – hoste

08-04-2021 08:32, af Astrid Gerd Holtet

Hoste hos hunde kan skyldes alt fra en harmløs luftvejsinfektion til alvorlige hjerteproblemer – vi ser lidt nærmere på de sygdomme, der kan give anledning til hosten

Odsherred hotspot for hjerteorm

17-05-2020 09:19, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Mens København fortsat er det område med flest udbrud af hjerte- og lungeorm, så tager Odsherred en overraskende andenplads, hvad angår hotspots for de farlige parasitter

Meldinger om Hjerte-lungeorm ved Horsens

28-02-2023 08:45, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

To hunde er blevet diagnosticeret med hjerte-lungeorm på Dyreklinikken i Vrønding ved Horsens. Det er usædvanligt, og derfor advarer lokal dyrlæge nu

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Hver pote tæller hos Dyreværnets nye internat

18-04-2025 07:00, af Cecilie Friis Amstrup

Et nyt internat i fredelige omgivelser skal give flere hunde og familiedyr en god start på næste kapitel. Med base i det tidligere pensionat styrker Dyreværnet sin indsats i Jylland.

Nye instruktører klar til træningspladserne

28-04-2025 15:13, af Cecilie Friis Amstrup

19 engagerede hundemennesker kunne denne weekend kalde sig færdiguddannede DKK-instruktører efter fem intense weekender på DKK Vilhelmsborg.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Ny bog sætter fokus på hundens lyst til samarbejde

23-04-2025 13:02, af Cecilie Friis Amstrup

I "Din kompetente hund" formidler tre af landets førende hundeeksperter ny og forskningsbaseret viden om hunde, der kan hjælpe os med at forstå hundens natur og behov. 

Uklare regler gør hundeloven til en fælde for ejere

25-04-2025 09:07, af Cecilie Friis Amstrup

Selvom deres hund ikke har gjort noget galt, risikerer nogle danske hundeejere at få den fjernet og aflivet alene på baggrund af en tvivlsom DNA-test. Eksperter og Dyreetisk Råd opfordrer nu til at ændre loven om forbudte racer, så den bliver mere retfærdig og gennemsigtig.

Hundefødselsdag med logrende haler og store smil

26-04-2025 07:29, af Cecilie Friis Amstrup

En hundefødselsdag med leg, latter og masser af kærlighed minder os om, hvor meget gensyn mellem hvalpe og deres familier kan styrke båndene og skabe varige fællesskaber.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

AFSLØRING: De 10 klogeste hunderacer

27-08-2019 08:57, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Amerikansk professor i hundepsykologi har rangeret hunderacer efter, hvor intelligente de er. Her får du de ti øverste og de ti nederste