Millionbevilling til nyt dansk forskningscenter

02-01-2020 12:31, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Professor Peter Sandøe modtager bevilling på en million kroner. Bevillingen skal danne grundlag for etablering og første års drift af Dansk Center for Forskning i Velfærd hos Familiedyr. Centeret skal forske i velfærdsproblemer hos familiedyr. Det skriver dyrlægen.nu

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Ekstrem avl, fedme eller adfærdsproblemer – velfærdsproblemerne rammer også familiedyr og kan have store konsekvenser for dyrene og deres ejere. Nu får Danmark et nyt kraftcenter inden for velfærdsproblemer hos netop familiedyr. Navnet er Dansk Center for Forskning i Velfærd hos Familiedyr, og formålet er at forske i problemernes omfang, og hvordan de kan løses.

Professor Peter Sandøe ved Københavns Universitet og kommende leder af Dansk Center for Forskning i Velfærd hos Familiedyr modtog i starten af november en millionbevilling fra Skibsreder Per Henriksen, R. og Hustrus Fond til etablering og drift af det nye forskningscenter.

Dansk Center for Forskning i Velfærd hos Familiedyr placeres ved Institut for Veterinær- og Husdyrvidenskab ved Københavns Universitet og drives i samarbejde med to andre institutter ved Københavns Universitet og et institut ved Aarhus Universitet.

Centeret samler hermed dansk ekspertise inden for forskning i velfærd hos hund, kat og hest under ét tag.

Som eksempler på velfærdsproblemer, der rammer familiedyrene, nævner Peter Sandøe: Ekstrem avl, eksempelvis af hunde med flade næser, som ikke kan trække vejret, fedme, som er et udbredt problem hos alle tre dyregrupper og adfærdsproblemer, som i første omgang er problemer for ejerne, men ofte ender med at ramme dyrene i form af dårlige relationer til ejerne og i yderste konsekvens omplacering eller aflivning.

Centeret ledes af syv professorer og lektorer, som med baggrund i en række relevante discipliner, herunder adfærdsforskning, familiedyrs medicin, epidemiologi, genetik og sociologi, skal bidrage til at kaste lys over problemernes omfang og årsager og foreslå metoder til at forbygge eller mindske dem.

Dansk Center for Forskning i Velfærd hos Familiedyr åbner officielt 2. januar 2020.

Læs også

Ny forskning: 59 procent af aktive hunde udsættes for skader

04-04-2025 08:06, af Cecilie Friis Amstrup

Flere end 59 procent af alle sportshunde, dvs. hunde, der deltager i aktiviteter og konkurrencer, bliver udsat for skader. Det viser en ny undersøgelse, udført for Agria og SKK Forskningsfond. Undersøgelsen identificerer desuden de mest almindelige skader og deres risikofaktorer samt hvilke racer, der er mest sårbare.

Bliv klogere på din hunds tarme i næste nummer af HUNDEN

15-03-2025 08:34, af Cecilie Friis Amstrup

Vidste du, at din hunds tarme huser billioner af mikroorganismer, der har afgørende betydning for dens sundhed og velvære? Det, du fodrer din hund med, påvirker ikke kun dens ernæring, men også sammensætningen af dens tarmbakterier, og det kan have langt større konsekvenser, end du tror.

Radioaktive hunde i Tjernobyl afslører naturens overlevelsesevne

26-01-2025 08:21, af Cecilie Friis Amstrup

Forskning i forladte hunde giver indblik i genetiske tilpasninger til ekstreme miljøer.

Nye hunderegler gælder fra i dag i hele landet

01-07-2025 11:19, af Cecilie Friis Amstrup

Kortere snor, sundere avl og bedre trivsel: Fra den 1. juli 2025 gælder nye regler for alle hundeejere i Danmark.

Alle store dyreinteresseorganisationer vil sammen løfte sundheden og velfærden for danske hunde

15-04-2024 12:21, af Anne Cecilie Sohl

For at sikre, at vi i Danmark avler de sundeste hunde med det bedst mulige udgangspunkt for et godt liv, er de største dyreinteresseorganisationer nu gået sammen i et historisk samarbejde.

Ulovlig avl på forbudte racer

31-10-2011 13:43, af Tine Luther
Ifølge hundeloven er det forbudt at avle på bl.a. american staffordshire terrier. Visse hundeejere ser stort på dette. Nogle avler endda ulovlige hvalpe gentagne gange, og hundeloven giver ingen sanktionsmuligheder. Det betyder aflivninger af flere sunde og raske hvalpe.

Sund hundeavl i Danmark

03-06-2025 13:33, af Cecilie Friis Amstrup

En ny bekendtgørelse sætter vigtig ramme for sund hundeavl samt velfærd for avlstæver.

Når mennesket leger vorherre

25-09-2013 14:53, af Tine Luther
I dag har Fødevareministeriet udsendt "Rapport fra arbejdsgruppen vedrørende avl af dyr". Se statements fra Dansk Kennel Klub og Den Danske Dyrlægeforening med punktvise kommentarer til rapporten i denne nyhed.

Gennembrud: Stamtavler for racehunde åbnes for nye sunde gener

07-05-2024 10:13, af Anne Cecilie Sohl

Dansk Kennel Klub åbner stambøgerne for tre racer af fladsnuede hunde. Det sker som led i et nyt samarbejde med flere dyreværnsorganisationer. En ny vision for hundeavl skal samtidig inspirere politikerne til at sikre sundere hunde i hele landet.

Indmønstrede gårdhunde er med til at sikre racens sundhed i fremtiden

18-06-2025 15:31, af Helene Riisgaard Pedersen

Mange hunderacer oplever problemer med indavl og genetiske sygdomme. For nationalracen den dansk/svenske gårdhund er løsningen heldigvis nærliggende. Gennem indmønstring af hunde uden stambog kan racen få tilført ny genetisk variation og dermed sikre en sund og robust fremtid for racen.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Fra HUNDEN: Raceportræt af den loyale rottweiler

15-07-2025 07:00, af Uli Nomis m.fl.

Her i sommerferien tager vi fat i nogle af de raceportrætter, som tidligere er blevet bragt i Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN. 

’’Uden James var jeg ikke mødt op’’

12-07-2025 07:24, af Yasmin Bøllehuus

Skolehunden James blev nøglen til eksamensro og succes for Magnus i 9. klasse. 

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

Helen og hundene udforsker Norges vilde fjelde

13-07-2025 06:55, af Cecilie Friis Amstrup

Helen Riis og hendes kæreste rejser til Norges fjelde med deres hunde, hvor de oplever naturens storhed, fysisk udfordring og et stærkt fællesskab. Vandreturene er krævende og kræver både træning, planlægning og godt udstyr, men giver uforglemmelige minder og dyb samhørighed.

Hvalpen Jessi var aldrig ønsket

10-07-2025 06:30, af Sofie Elena Andersen, Dyrenes Beskyttelse

Et liv uden gåture, tryghed eller selskab – og med mundkurv på. Sådan begyndte tilværelsen for Jessi, en sort pudelblanding, der aldrig havde fået lov at være hund på hundens præmisser. Først da hun blev indleveret på Dyrenes Beskyttelses internat i Nordjylland, begyndte rejsen mod et bedre liv.

Fra HUNDEN: Løber hjertet af med dig i hvalpekøbet?

11-07-2025 07:01, af Lotte Evers, Agria Dyreforsikring

Når først beslutningen er taget, og drømmen om en lille, logrende hvalp går fra tanke til realitet, kan det være svært at lægge følelserne helt på hylden for at forholde sig til de lidt mere praktiske sider af hvalpekøbet. Men før du lader dig rive med af nuttede hvalpehoveder, små poter og den bløde hvalpemave, er der måske noget, du ikke helt har stillet skarpt på endnu.

Fra HUNDEN: Raceportræt af den alsidige border collie

14-07-2025 06:39, af Hanni Zimmer

Her i sommerferien tager vi fat i nogle af de raceportrætter, som tidligere er blevet bragt i Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN. 

Guldbasserne fik is og vandsjov i sommersolen

05-07-2025 06:45, af Cecilie Friis Amstrup

Golden retrievere, is, glade familier og en brandbil fyldt med vand og god stemning. Guldbasseklubbens brandmandsdag blev en uforglemmelig fest for både to- og firbenede.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet