KLUMME: Jægerne opruster

28-03-2021 10:00, af Ove Dam Hedegaard
Jagt|

Her får I denne måneds klumme fra HUNDEN. Det er Ove Dam Hedegaard, der er jagthundekonsulent i Danmarks Jægerforbund, der har skrevet den

Copyright Ridehesten.com
Privatfoto

 

Det er nok de færreste ikke-jagende danskere, der tænker over, hvor mange jægere der har en eller flere jagthunde i hjemmet. I Danmarks Jægerforbund, der i dag tæller ca. 89.000 medlemskaber, har over halvdelen af medlemmerne en eller flere jagthunde. En undersøgelse viste, at det svarer til ca. 45.000-50.000 jagthunde. Det kræver aktiviteter og uddannelsesmuligheder.

Mere end 400 jagtforeninger, jævnt fordelt over hele landet, tilbyder jagthundetræning fra hvalpemotivation til vedligehold af den rutinerede hund. 800 instruktører og hjælpere løfter hvert år en fantastisk opgave, når mere end 25.000 jagthunde af forskellige racer nyder godt af trænings- og kursustilbud. Derudover er der et hav af diverse prøver, som mange ynder at deltage i. For at alt dette kan lade sig gøre, skal der holdes et skarpt fokus på udviklingen af instruktøruddannelse, efteruddannelse, opkvalificering af dommere og prøveledere samt støtte til jagtforeningerne. Det er i jagtforeningerne, medlemmer er, og medlemmerne er fundamentet i organisationen.

I 2021 uddannes ca. 75-100 nye jagthundeinstruktører, som kan tilføre jagtforeningerne den nyeste viden om positiv indlæring og træning på hundens præmisser. Jagthunden tjener et vigtigt formål, der er udformet ved lov. Af jagtlovens § 24 fremgår, at der skal medbringes en egnet apporterende hund til jagt på ikke-klovbærende vildt. Det er præcis den paragraf, der i mange år har været udgangspunktet for jægernes uddannelse af jagthunden, men i dag indeholder instruktøruddannelserne mere end blot det ene formål. Man kan groft sagt sige, at vi går i dybden med hvorfor og hvordan.

Uddannelser er – og skal være – dynamiske. De skal kunne tilpasses den virkelighed, vi befinder os i, og den viden vi konstant tillægger os. Derfor er efteruddannelse et særligt opmærksomhedspunkt. Et stærkt team på 8 forbundsinstruktører står klar til at varetage opgaven. Forbundsinstruktørerne, der er lokalt forankret, rykker ud i jagtforeningerne, hvor efteruddannelse aftales og afholdes. Det skal være nemt, og det skal kunne gøres i samarbejde med andre jagtforeninger, så muligheden for at netværke og dele viden og erfaringer er til stede.

Uddannelserne er opdelt i teoretiske og praktiske forløb. Altså hvorfor lærer hunden bedst igennem bestemte læringsformer og principper, og hvordan bruger vi det så i praksis. Uddannelserne er ikke det eneste, der er opdelt. Danmarks Jægerforbund har 2 fungerende udvalg. Det politiske jagthundeudvalg, hvis mål bl.a. er at sikre, at der er uddannelsesmuligheder for jagthundeinstruktørerne, så jagthundeinstruktørerne er i stand til at undervise efter principperne i ”positiv indlæring”, og at der arbejdes for kendskab og forståelse for jagthunden. Det andet udvalg er hundeaktivitetsudvalget, der bl.a. skal sikre, at der årligt afholdes et passende antal jagthundeprøver målrettet alle medlemmer af DJ, samt er ansvarlig for at udpege og uddanne prøveledere og dommere til disse prøver. Sekretariat for området består af en jagthundekonsulent og en sekretær.

I Danmarks Jægerforbund afsættes hvert år mange midler til jagthundeområdet, og der bruges mange timer på jagthundenes ve og vel. Er vi så der, hvor vi gerne vil være? Nej, men vi er på vej. Vi opruster fortsat på viden, uddannelse, hænder og aktiviteter. Gerne i samarbejde med andre.

 

Læs også

KLUMME: Nu med hund

30-03-2023 09:56, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Her får du klummen fra martsnummeret af HUNDEN

KLUMME: Ydmyg og stolt BIS-dommer

09-03-2023 09:29, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Hanne Laine Jensen skal dømme BIS-finalen ved det store European Dog Show i Herning. Det bad vi hende skrive en klumme om til februarnummeret af HUNDEN, og her får du klummen på hunden.dk

KLUMME: Dejlig udstilling i Herning

28-12-2022 10:43, af Paul Lawless

Her får du klummen fra decembernummeret af HUNDEN. Bag denne klumme står den irske eksteriørdommer, Paul Lawless

Sommerferie i Danmark: Pas godt på hunden

18-06-2020 15:53, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

De fleste danskere er begyndt at tælle ned til den årlige sommerferie, men nu hvor vi ikke rejser til udlandet som følge af coronavirus, skal mange af os være turister i vores eget land. De, som plejer at tage hunden med på udlandsrejse, kunne fristes til at tro, at en sommer i Danmark ingen planlægning kræver. Der er dog en del vigtige overvejelser at gøre sig. Her guider direktør i Agria Dyreforsikring hundeejere til en god, dansk sommer for Fido

4 gode råd til hunden i sommervarmen

09-07-2019 12:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Det er blevet sommer i Danmark og temperaturerne kan blive rigtig høje til tider. Det er derfor vigtigt at tage hensyn til din hund og hjælpe den igennem varmen.

MINIGUIDE: Er jeg overhovedet klar til hund

19-02-2021 15:09, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Det er et spørgsmål, man altid skal stille sig selv, hvis man overvejer at købe hund. Impulskøb ender hurtigt som fejlkøb, og det betyder desværre af og til, at hunden bliver aflivet eller givet væk til dyreinternater. Nedenstående miniguide kan være med til at afklare, om man er klar til hund

Årets 10 mest læste nyheder

30-12-2021 11:19, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Det er tid til at se tilbage på året, der gik. Her er årets 10 mest læste nyheder på hunden.dk

Nordjyllands Politi: Hold hundene i snor

31-03-2021 15:28, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Fra i morgen skal man igen have hunden i snor på stranden, men det er også vigtigt i skoven og andre steder

Dagens Læserfoto: Og så til søs

25-11-2020 08:16, af Bjarke Kirkegaard Nielsen
Foto|

Der findes vandhunde, og så findes der dem, der hellere vil sidde i båden somm denne labrador. Peter Stæhr fra Helsinge har taget dette billede.

Gilpa er sponsor for fotokonkurrencen i HUNDEN, hvor man hver måned kan vinde flotte præmier

 

Hund blev slæbt efter bil

31-07-2016 10:03, af Tine Luther
En finsk hundeejer glemte, at hunden var bundet til bilens anhængertræk. Det endte fatalt.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Hver pote tæller hos Dyreværnets nye internat

18-04-2025 07:00, af Cecilie Friis Amstrup

Et nyt internat i fredelige omgivelser skal give flere hunde og familiedyr en god start på næste kapitel. Med base i det tidligere pensionat styrker Dyreværnet sin indsats i Jylland.

Nye instruktører klar til træningspladserne

28-04-2025 15:13, af Cecilie Friis Amstrup

19 engagerede hundemennesker kunne denne weekend kalde sig færdiguddannede DKK-instruktører efter fem intense weekender på DKK Vilhelmsborg.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Uklare regler gør hundeloven til en fælde for ejere

25-04-2025 09:07, af Cecilie Friis Amstrup

Selvom deres hund ikke har gjort noget galt, risikerer nogle danske hundeejere at få den fjernet og aflivet alene på baggrund af en tvivlsom DNA-test. Eksperter og Dyreetisk Råd opfordrer nu til at ændre loven om forbudte racer, så den bliver mere retfærdig og gennemsigtig.

Hundefødselsdag med logrende haler og store smil

26-04-2025 07:29, af Cecilie Friis Amstrup

En hundefødselsdag med leg, latter og masser af kærlighed minder os om, hvor meget gensyn mellem hvalpe og deres familier kan styrke båndene og skabe varige fællesskaber.

Hjertelungeorm truer danske hunde

29-04-2025 10:46, af Cecilie Friis Amstrup

Foråret bringer ikke kun sol og varme, men også en øget risiko for hjertelungeorm hos hunde. Parasitten kan forårsage alvorlige sygdomsforløb, men med tidlig opdagelse og forebyggelse kan du beskytte din bedste ven.

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

AFSLØRING: De 10 klogeste hunderacer

27-08-2019 08:57, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Amerikansk professor i hundepsykologi har rangeret hunderacer efter, hvor intelligente de er. Her får du de ti øverste og de ti nederste

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse