Nogenlunde tilfredshed med ny Dyrevelfærdslov

07-02-2020 15:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Fødevareministeren afviser over for hunden.dk, at der kan være problemer i at forenkle dyreværnsloven. Dyrenes Beskyttelse og Dyreværnet er spændte på at se den nye lov i aktion

 

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Torsdag vedtog et enigt Folketing en helt ny Dyreværnslov, som udover en større forenkling også har skiftet navn til Dyrevelfærdslov.

Den nye dyrevelfærdslov træder i kraft 1. januar 2021, samles 11 velfærdslove i én lov. Samtidig halveres antallet af bekendtgørelser på området fra ca. 40 til ca. 20 bekendtgørelser.

Det lyder rigtig godt, at det bliver nemmere at skabe sig et overblik over en lovgivning, som åbenbart har været lidt svær at finde rundt i.

– En forenkling af reglerne kan være rigtig god for overblikket, men man kan også frygte, at en forenkling medfører, at nogle ting kommer til at falde ind mellem to paragraffer, lyder det fra direktør og dyrlæge i Dyreværnet, Rikke Christensen-Lee til hunden.dk.

Fødevareministeren afviser over for hunden.dk, at den forenklede lov kan åbne for smuthuller:

– Det mener jeg ikke, at man gør. Lovgivningen på dyreværnsområdet har gennem årene vokset sig større og større. Det har tvunget landmænd, borgere, dyrlæger og andre, som holder dyr eller arbejder med dyr, til at holde sig opdateret i mere end 50 forskellige love og bekendtgørelser. Regeringen har en klar ambition om at få ryddet op i den jungle af love og bekendtgørelser, som har skygget for overblikket. Et bedre overblik vil desuden gøre det nemmere at efterleve de regler, vi har på dyrevelfærdsområdet. Det har været helt centralt, at den nye lov ikke lemper kravene. Dyr skal behandles omsorgsfulgt og have det godt, siger fødevareminister Mogens Jensen (S) til hunden.dk.


Sansende væsner
Et andet centralt punkt i lovgivningen er, at dyr fremover bliver set som sansende væsner, og det er noget, der får bred opbakning i dyredanmark.

Tidligere har den socialdemokratiske dyrevelfærdsordfører Anders Kronborg ellers udtalt, at der ikke er dokumentation for, at alle dyr 'er i stand til at føle og opfatte eller sanse smerte og lidelse. 

Mogens Jensen erkender da også, at det er pres fra andre parter, der har fået regeringen til at skrive i lovgivningen, at dyr er følende og sansende væsner.

– Det har været et stort ønske fra flere parter at omtale dyr som tænkende og følende væsner, og det har jeg stor forståelse for. Derfor slår vi nu grundlæggende fast, at lovens formål er at fremme god dyrevelfærd, herunder beskytte dyr, og fremme respekt for dyr som levende og sansende væsener. De dyrevelfærdsmæssige hensyn er stadig klart i centrum, men vi fremhæver også, at dyreetiske aspekter indgår som et element i nutidens forståelse af god dyrevelfærd, siger han til hunden.dk.

Hos Dyrenes Beskyttelse jubler man over den nye formulering i lovgivningen.

– Det er en milepæl, at man for første gang nogensinde anerkender, at alle dyr er sansende væsner. Det ved de fleste mennesker jo godt, men ikke desto mindre bliver Danmark det første land i verden, som skriver det ind i selve loven. Det sender et umådeligt stærkt signal om, at vores politikere tager dyrs velfærd seriøst, og jeg ser meget frem til at holde beslutningstagerne op på det, når arbejdet nu går i gang med at udforme loven til konkrete forbedringer for danske dyr, siger Britta Riis, direktør for Dyrenes Beskyttelse.


Også hos Dyreværnet er der glæde over den nye formulering.

– Helt konkret oplever vi ofte problemer når vi kommer ud til en sag, hvor en hund ikke er har lidt fysisk overlast, men derimod lider meget psykisk efter måske at have fået bank eller at være lukket inde i en alt for lille lejlighed uden nogensinde at komme ud. I disse sager har vi ikke fået noget ud af at politianmelde ejeren. Derfor håber jeg, at den nye formulering, som sætter fokus på, at dyr også er sansende væsner, giver også en større mulighed for at hjælpe dyr, der er blevet svigtet psykisk, siger Rikke Christensen-Lee til hunden.dk.

Hun mener desuden, at navnet på loven tyder på en bedre fremtid.

– Jeg synes, at en dyrevelfærdslov lyder bedre end en dyreværnslov. Det er nemlig vigtigt, at vi sætter fokus på dyrevelfærden, da det vil give os flere muligheder for at bedre livet for dyrene, siger hun og slår fast:

–  Nu bliver det bare spændende at opleve, hvordan det bliver at politianmelde fremover.

Dansk Kennel Klub glæder sig også over det nye fokus. 

— Loven indeholder  en ny formålsbestemmelse, der slår fast, at loven skal fremme god dyrevelfærd, herunder beskytte dyr, og fremme respekt for dyr som levende og sansende væsener. Det er i DKK's optik en vigtig fornyelse, fordi det understreger den forpligtelse, der følger med at have ansvar for dyr - uanset om det er et produktionsdyr eller et elsket familiemedlem, som en hund, lyder det fra Helle Friis Proschowsky, dyrlæge hos DKK. 

Læs også

Regering i kovending, dyr har også følelser

17-01-2020 09:43, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Efter kritik af ordlyden i en lovtekst om ny dyrevelfærdslov, bøjer regeringen sig nu og erkender, at dyr også er følende væsner

Politiske partier om hundepolitik

28-10-2022 11:29, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

De fleste har forhåbentlig opdaget, at der er valgkamp netop nu. Vi har stillet de politiske partier lidt spørgsmål om hunde. Cirka halvdelen af partierne er vendt tilbage med svar. Dem får du her

Dyrenes Beskyttelse: 126 sager om hunde i varme biler i 2019

03-06-2020 12:15, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Selvom det burde være børnelærdom, så er der stadig mange, der ikke forstår, at hunde ikke skal være i bilerne, når det er varmt

Advarsler mod hundehandler i Horsens

10-07-2012 14:00, af Maja Golles
Dyrenes Beskyttelse har anmeldt polsk hundehandler bosiddende i Horsens til politiet. Kvinden er tidligere blevet dømt for ulovlig handel og import af hvalpe fra Polen

Kredsformand med stort hjerte

30-12-2018 08:21, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Da en ældre mand lå for døden, og nægtede at forlade sine dyr, trådte kredsformand for Dyrenes Beskyttelse til og hjalp den aldrende mand og hans dyr

 

Neurocenter får pris for terapihunde

18-11-2019 08:56, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Dyrenes Beskyttelse har netop uddelt deres årlige priser, og Hammel Neurocenter vandt som Årets Brobygger for deres store brug af terapihunde

Vil du være sommerven med Dyrenes Beskyttelse

18-06-2018 15:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Sommermånederne er travle måneder for Dyrenes Beskyttelses internater. Derfor søger organisationen venner, der vil give et ekstra bidrag i disse varme måneder

Fyns Internat: Vi hjælper alle hunde

12-10-2021 12:10, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Internatleder på Fyns Internat, Lene Frahm, oplever, at flere og flere har en mening om, hvilke dyr internatet skal hjælpe

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Sådan passer du bedst på din hund i sommervarmen

02-07-2025 08:49, af Cecilie Friis Amstrup

Sommeren kan være hård for vores firbenede venner. Hunde har svært ved at komme af med varmen, og derfor skal du som ejer tage særlige hensyn, når solen bager. Her får du gode råd til, hvordan du holder din hund sund og glad i sommervarmen.

Nye hunderegler gælder fra i dag i hele landet

01-07-2025 11:19, af Cecilie Friis Amstrup

Kortere snor, sundere avl og bedre trivsel: Fra den 1. juli 2025 gælder nye regler for alle hundeejere i Danmark.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

Guldbasserne fik is og vandsjov i sommersolen

05-07-2025 06:45, af Cecilie Friis Amstrup

Golden retrievere, is, glade familier og en brandbil fyldt med vand og god stemning. Guldbasseklubbens brandmandsdag blev en uforglemmelig fest for både to- og firbenede.

Min drøm blev til virkelighed ved VM

04-07-2025 06:30, af Cecilie Friis Amstrup

Niels Jensen og hans firbenede makker Briska's Orry hentede guld til Danmark ved Dobermann IGP VM og opfyldte dermed Niels’ drøm.

Fart og fællesskab til lure coursing i Myndeklubben

07-07-2025 10:43, af Cecilie Friis Amstrup

Mynderne sprinter gennem det nordjyske landskab med blikket stift rettet mod den kunstige hare. Lure coursing forener fart og fokus med glæden ved at se hundene udleve deres medfødte instinkter i et varmt fællesskab blandt hundeejere.

Må min hund spise jordbær?

16-07-2017 10:07, af Anne Ekenberg

Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?

Fra HUNDEN: Sund vejrtrækning for kortsnudede hunde

03-07-2025 09:21, af Karina Green Damsgaard

Engelsk bulldog, fransk bulldog og mops er blandt de mest populære og elskede hunderacer i Danmark og er kendte for deres nuttede udseende, kompakte bygning og store personlighed. Deres karakteristiske korte snude er dog desværre også årsag til helbredsmæssige udfordringer.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet