Regeringen fremsatte i oktober 2023 et nyt lovforslag om fyrværkeri. Lovforslaget blev den 14. marts behandlet og vil derfor tidligst træde i kraft for nytår 2024/2025. Den store forskel er, at affyring af nytårskrudt ifølge lovforslaget kun må ske fra den 31. december til den 1. januar. Det betyder, at affyringsperioden er nedsat fra 6 til 2 dage. Det er et stort skridt i den rigtige retning.
– Det har enorme konsekvenser for dyrene, at vi i Danmark har en meget afslappet lovgivning for brugen af fyrværkeri. Vi taler om millioner af kæledyr, landbrugsdyr, og dyr i den danske natur, som potentielt kan opleve stress, angst, og anden negativ påvirkning ved affyring af fyrværkeri, som står på over meget lang tid. Stod det til os, så burde fyrværkeri kun affyres af professionelle og kun inden for en meget begrænset tidsperiode omkring nytårsaften, siger Jens Jokumsen, familiedyrschef i Dyrenes Beskyttelse.
I Norge, Sverige, Finland, Holland, og Tyskland er det kun tilladt for privatpersoner at affyre fyrværkeri i perioden fra 31. december til og med 1. januar. Og i nogle tilfælde er det endda yderligere begrænset af klokkeslæt, f.eks. fra kl. 18 nytårsaften til kl. 02 om natten.
Ifølge Dansk Erhvervs fyrværkerianalyse ville danskerne købe for omkring 450 mio. kr. i 2023, men det var kun hver fjerde husstand, der ville købe fyrværkeri. Tendensen er, at færre og færre husstande køber fyrværkeri, men beløbet, der handles for, er stadig tårnhøjt.
Forbyd salg af fyrværkeri til private på den lange bane
Dyrenes Beskyttelse vil gerne have salget af fyrværkeri til privatpersoner helt stoppet, men i overgangen er det vigtigt at lave tiltag, der beskytter både dyr, mennesker, og miljø.
– Det er meget mere fornuftigt med en begrænset affyringsperiode. Men der bør også ses på selve salgsperioden, da de fleste jo med det blotte øje kan konstatere, at så snart salget starter, så starter affyringerne, siger Jens Jokumsen.
Foreningen foreslår, at man i en overgangsperiode kan begrænse tidsrummet, hvor der må fyres af, til et vindue på 8 timer fra 31. december kl. 18 til 1. januar kl. 02. Desuden bør der kun sælges fyrværkeri fra den 29. til og med den 31. december.
I overgangsperioden bør affyringen kun foregå på områder, der er godkendt af kommunen, og hvor der stilles sikkerhedskrav om afstand, brug af værnemidler, aldersbegrænsning.
– Et afgrænset område vil lette den efterfølgende oprydning, sikre, at der ikke ligger fyrværkeriaffald på, og i utilgængelige områder som søer og andre naturområder, og sikre, at mennesker og dyr ikke kommer til skade på fyrværkeriaffald. Desuden vil det gøre det muligt for folk, som ikke bryder sig om fyrværkeri, at undgå disse områder og tilsvarende fjerne deres dyr fra områderne, understreger Jens Jokumsen.
Rold Gl. Kro, Danmarks første hundekro, fejrede nytårsaften med stor succes under ledelse af krofatter Jørgen Bak Rasmussen. Gæster og deres hunde nød en aften fyldt med hygge, lækker mad og en særlig atmosfære, hvor alle blev forkælet.
Hunde og fyrværkeri er en dårlig kombination, og hvert år bliver mange tusinde hunde skræmt af fyrværkeriet. Dansk Kennel Klub giver her nogle gode råd til, hvordan du bedst kan hjælpe hundene igennem nytårsaften.
Nytåret kan være en stressende tid for mange hunde, og derfor kan det være en fordel at starte med lydtræning. Så kan du skabe tryghed for både dig og din hund.
Bananen med sin smukke gule farve indbyder i høj grad til at blive spist. Rå oven på ymer, som tørret snack lørdag aften eller i en banankage. VI elsker banan, men er den også en sund frugt for vores hunde?
I grå var vi i Bagsværd for at interviewe Felix Smith. Det har inspireret os til denne lille quiz, som handler om, hvilken hunderace de kendte har
Så er det blevet 2022. Mange har sikkert festet i går. Vi vil gerne se, hvordan jeres nytår gik med hunden
Mange hunde er bange for fyrværkeri, og det kan gøre nytårsaften svær at komme igennem. Heldigvis er der en masse du kan gøre for at hjælpe hunden, når det buldrer og brager udenfor.
Sommeren kan være hård for vores firbenede venner. Hunde har svært ved at komme af med varmen, og derfor skal du som ejer tage særlige hensyn, når solen bager. Her får du gode råd til, hvordan du holder din hund sund og glad i sommervarmen.
Golden retrievere, is, glade familier og en brandbil fyldt med vand og god stemning. Guldbasseklubbens brandmandsdag blev en uforglemmelig fest for både to- og firbenede.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Mynderne sprinter gennem det nordjyske landskab med blikket stift rettet mod den kunstige hare. Lure coursing forener fart og fokus med glæden ved at se hundene udleve deres medfødte instinkter i et varmt fællesskab blandt hundeejere.
Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni. Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.
Et liv uden gåture, tryghed eller selskab – og med mundkurv på. Sådan begyndte tilværelsen for Jessi, en sort pudelblanding, der aldrig havde fået lov at være hund på hundens præmisser. Først da hun blev indleveret på Dyrenes Beskyttelses internat i Nordjylland, begyndte rejsen mod et bedre liv.
Den elskede schipperke Ludo blev på hans 14 års fødselsdag fejret med flag og forkælelse på Rold Gl. Kro - Danmarks første hundekro af hans ejer, Ann-Christina Nielsen, som har fulgt ham tæt gennem et langt hundeliv med både sygdom, triumfer og kærlighed.
Kortere snor, sundere avl og bedre trivsel: Fra den 1. juli 2025 gælder nye regler for alle hundeejere i Danmark.
Kirsebærrene falder næsten af sig selv ned i munden på mig, når jeg ryster en gren. Store, runde og med den smukkeste vinrøde – ja næste sorte – farve smager de vidunderligt. Stenene spytter jeg ud i hånden, og det er der en god grund til
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet