Du kender det sikkert kun alt for godt. Du sidder der med kæresten eller ægtefællen og nyder et romantisk måltid mad. Stearinlysene kaster lidt flakkende lys ind over bordet, hvor den åbne flaske rødvin står og troner som et fyrtårn.
I kigger hinanden dybt i øjnene, hver gang I skåler. Fra højttalerne bølger blide jazztoner ud i stuen. Alt er perfekt. Det er bar ejer to. Eller er det?
For nedenfor bordet sidder hunden og kaster dådyrøjne op mod jer. Den ligner en, der ikke har fået mad i ugevis, og det er lige før, I kan høre, den snøfter en smule.
Du skærer en mundret bid af bøffen og fører gaflen op mod munden. Du ryster gaflen lidt, så du taber kødet ned til hunden.
– Hov jeg tabte vist noget, siger du uskyldigt.
Hunden mæsker sig lykkeligt i det saftige kød. Men så snart den er færdig, sender den akkurat det samme blik til dig, og igen må du lade som om du taber et stykke mad ned til den. Som aftenen skrider frem, kommer du til at fremstå som verdens mest klodsede person. I virkeligheden ønsker du blot at forkæle din hund lidt. Men det skal du lade være med, mener eksperter. For det er nemlig lige netop den slags, der er med til at gøre hunde overvægtige.
– Den største ernæringsmæssige udfordring, vi har for hunde og katte lige nu, er overvægt, fortæller professor Charlotte Reinhard Bjørnvad, der er professor ved Institut for Klinisk Veterinærmedicin på Københavns Universitet til Ritzau.
– Der er lavet en del studier på, hvorfor hunde bliver overvægtige, og problemet opstår blandt andet, hvis ejeren kommer til at give for mange madrester og samtidig ikke får skåret ned i den mængde foder, man ellers giver til sin hund eller kat, siger hun.
Hos Dyreværnet fraråder man helt at stille sulten hos sit kæledyr med andet end dyrefoder. De velduftende madrester har nemlig den modsatte effekt på dyrenes madvaner.
– Nogle hunderacer vil nærmest sulte sig selv, hvis de har fået smag for fiskefrikadeller eller kødpølse. Og så kan jeg godt forstå, at man som ejer bliver desperat og tænker, det er vigtigt, at den bare spiser et eller andet, siger Rikke Christensen-Lee, der er direktør i Dyreværnet.
Hun sammenligner problematikken med at give slik til børn - det bliver hurtigt en kamp at få det sunde foder i sin hund eller kat.
– Ligesom med mennesker gælder det også for dyr, at de bliver, hvad de spiser. Så hvis de får en sund kost, så vil det også styrke deres immunforsvar, påpeger Rikke Christensen-Lee.
Og det vil ikke mindst komme både kæledyret og ejeren til gode.
– Jeg tænker tit på, hvor sund jeg selv ville være, hvis jeg hver dag spiste den samme fuldkost, som mine hunde gør. Det mindsker risikoen for, at de får sygdomme og dermed lever i kortere tid, lyder det fra direktøren.
Kløe, hudproblemer og mavegener kan skyldes allergi. Hunde kan udvikle både inhalationsallergi og foderintolerance, og nogle har endda begge dele. Det kræver en grundig udredning at finde den rette behandling.
Overvægt er ikke kun et menneskeligt problem. Mange hunde i Danmark kæmper med for mange kilo, og det kan gå ud over både livskvalitet og levetid. Heldigvis er der meget, du kan gøre for at hjælpe din hund tilbage i trivsel.
Den gule blomst i haven er ikke bare flot at se på, men kan også styrke din hunds fordøjelse og understøtte organer som lever og nyrer. Hvis du samler den med omtanke, kan hele planten bruges som et naturligt supplement i foderet.
Nyt dansk studie viser at neutralisering øger risikoen for overvægt hos hanhunde, men ikke hos tæver
Overvægt har i flere år været et stigende problem hos de danske hunde, men hvad kan vi gøre, hvis vores hund bliver for tyk?
Mange hunde lider af overvægt, og det går ud over menneskets bedste ven, som i gennemsnit lever 1,3 år mindre med de ekstra kilo på sidebenene. Det får hundeejere til at dyrke motion med hunden som aldrig før
Nyt studie viser at hundeejere er dårlige til at afmåle den rigtige mængde af foder til deres hund – og det kan ende i underernæring eller overvægt
At byde en lille hvalp velkommen i familien er et stort øjeblik for enhver hundeejer. Den første periode med et nyt kæledyr er både fantastisk og spændende. Men det er også den mest sårbare periode i hvalpens liv og derfor er det vigtigt at give den rette pleje tidligt. Ligesom med småbørn findes der vækstkurver til at guide dig, når du følger med i din hvalps udvikling.
Fordi kiloene sniger sig på gradvist, kan det være svært for hundeejeren at opdage, hvis hunden er blevet for tyk. En ny undersøgelse foretaget for Agria Dyreforsikring viser, at kun ti procent af danske hundeejere anser deres hund for at være overvægtig, hvilket ikke helt harmonerer med den fremherskende opfattelse blandt dyrlæger, der anslår, at mindst 20 procent af de danske hunde er overvægtige.
Nu kan hundeejere i Danmark melde sig ind i lokale hundeløbeklubber. Det er en god idé at få en fast motionsrutine med sin hund, da overvægt er et problem hos både mennesker og hunde, forklarer dyrlæge
Sommeren kan være hård for vores firbenede venner. Hunde har svært ved at komme af med varmen, og derfor skal du som ejer tage særlige hensyn, når solen bager. Her får du gode råd til, hvordan du holder din hund sund og glad i sommervarmen.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Golden retrievere, is, glade familier og en brandbil fyldt med vand og god stemning. Guldbasseklubbens brandmandsdag blev en uforglemmelig fest for både to- og firbenede.
Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni. Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.
Mynderne sprinter gennem det nordjyske landskab med blikket stift rettet mod den kunstige hare. Lure coursing forener fart og fokus med glæden ved at se hundene udleve deres medfødte instinkter i et varmt fællesskab blandt hundeejere.
Niels Jensen og hans firbenede makker Briska's Orry hentede guld til Danmark ved Dobermann IGP VM og opfyldte dermed Niels’ drøm.
Et liv uden gåture, tryghed eller selskab – og med mundkurv på. Sådan begyndte tilværelsen for Jessi, en sort pudelblanding, der aldrig havde fået lov at være hund på hundens præmisser. Først da hun blev indleveret på Dyrenes Beskyttelses internat i Nordjylland, begyndte rejsen mod et bedre liv.
Kortere snor, sundere avl og bedre trivsel: Fra den 1. juli 2025 gælder nye regler for alle hundeejere i Danmark.
Den elskede schipperke Ludo blev på hans 14 års fødselsdag fejret med flag og forkælelse på Rold Gl. Kro - Danmarks første hundekro af hans ejer, Ann-Christina Nielsen, som har fulgt ham tæt gennem et langt hundeliv med både sygdom, triumfer og kærlighed.
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet