Overvægt kan have alvorlige konsekvenser for hunden, da det udover at begrænse hunden fysisk i forhold til leg og aktivitet, også øger risikoen for følgesygdomme såsom sukkersyge, hjertekarsygdomme, hudlidelser og slidgigt. Disse følgesygdomme kan ikke bare forringe hundens livskvalitet, men i værste grad også forkorte hundens levetid. Overvægt bør derfor altid undgås, men hvis man alligevel er endt op med en hund med lidt for meget på sidebenene, kommer der her 5 råd til hvordan du kan få din hund ned i vægt:
1. Vej din hunds måltider. Mange hunde bliver fodret på øjemål, men har man en overvægtig hund som skal tabe sig, bør man afveje hvert måltid på en vægt og reducere kalorieindtaget med ca. 40%. På denne måde er det nemmere at kontrollere foderindtaget og derved undgå overfodring.
2. Foderskift. Reduktion i hundens daglige foderindtag kan ofte resultere i, at hunden ikke føler sig mæt og dermed begynder at tigge meget. Det kan derfor anbefales at skifte til et light/vægtreducerende foder, som har et mindre energiindhold, idet disse produkter indeholder en lavere mængde fedt. Dette gør det muligt at fodre hunden en større mængde mad, hvorved den vil føle sig mere mæt. Selvom hunden får et vægtreducerende foder, er det stadig vigtigt at afveje den korrekte mængde foder som skal tildeles.
3. Motion. Ligesom når vi mennesker skal tabe os, er motion en god og effektiv måde at forbrænde kalorier på, og det samme gælder for vores firbenede venner. Implementer derfor motion i din hunds hverdag, som både kan være i form af træning, leg, svømning og løb.
4. Godbidder. Godbidder er tit syndere for mange ekstra kalorier, da de ofte ikke er modregnet hundens hovedmåltid(er). Det kan være svært at skære ned på forbruget af godbidder, da godbidder for mange hundeejere er en vigtig del af båndet mellem dem og hunden. Prøv derfor at give din hund en sundere form for godbidder, såsom gulerødder eller squash. Grøntsager indeholder langt færre kalorier end de fleste hundesnacks, og så er de tilmed rige på fibre som kan være med til at bidrage til hundens tarmsundhed.
5. Vær konsekvent. Det anbefales at hunden ikke taber sig mere en 1-2% af dens kropsvægt om ugen, da et hurtigt vægttab øger sandsynligheden for, at hunden blot tager alle kiloene på igen. Vægttabsprocessen kan derfor være lang, hvorfor det er vigtigt, at du er tålmodig og konsekvent omkring beslutningen om at sætte hunden på slankekur. Husk på, du bliver ikke en dårlig hundeejer af at sætte hunden på slankekur, og du vil med størst sandsynlighed ende ud med en sundere og gladere hund. Vis kærlighed og opmærksomhed til din hund i form af leg, kys og kram i stedet for godbidder, og involver alle i familien. Det nytter ikke noget, at du prøver at gøre alt for at din hund skal tabe sig, hvis resten af familien fodrer den med godbidder som de plejer.
// Sandra Lund Brudlykke, Cand.scient. i Animal Science
// Amanda Friedel Jakobsen, Cand.scient. i Animal Science
Overvægt er ikke kun et menneskeligt problem. Mange hunde i Danmark kæmper med for mange kilo, og det kan gå ud over både livskvalitet og levetid. Heldigvis er der meget, du kan gøre for at hjælpe din hund tilbage i trivsel.
Fordi kiloene sniger sig på gradvist, kan det være svært for hundeejeren at opdage, hvis hunden er blevet for tyk. En ny undersøgelse foretaget for Agria Dyreforsikring viser, at kun ti procent af danske hundeejere anser deres hund for at være overvægtig, hvilket ikke helt harmonerer med den fremherskende opfattelse blandt dyrlæger, der anslår, at mindst 20 procent af de danske hunde er overvægtige.
At byde en lille hvalp velkommen i familien er et stort øjeblik for enhver hundeejer. Den første periode med et nyt kæledyr er både fantastisk og spændende. Men det er også den mest sårbare periode i hvalpens liv og derfor er det vigtigt at give den rette pleje tidligt. Ligesom med småbørn findes der vækstkurver til at guide dig, når du følger med i din hvalps udvikling.
I Hal C kan man møde Petland, der sælger foder med høj ernæringsmæssig værdi til rimelig penge. Netop den cocktail har netop skaffet virksomheden en gazellepris
Så regner det igen, så derfor kommer her er en leg, som både kan bruges indendørs – men også udendørs afhængig af præference. Det er en af de nemmeste og sjoveste lege set fra din hunds perspektiv – og hvis din hund ikke vil være med, er det lige før vi anbefaler, at du tager den til dyrlæge – sagt med et glimt i øjet forstås…
Det har altså ikke været den fedeste sommer indtil videre. Ikke én eneste rigtig sommerdag ifølge DMI. En sommerdag er defineret som en dag, hvor temperaturen i hele landet er over 25 grader. Og nu regner det igen…
På mange marker står majsen strunk og flot – 1,5 m høj – og parat til at blive høstet i næste måned. Efter høsten ligger der masser af majskorn tilbage på markerne, hvilket mange fugle nyder godt af. Men hundene kan nu også godt finde på at nible lidt til majskornene, hvis de kan komme afsted med det. Og er det nu godt for vores hunde?
Teknologisk Institut vil upcycle restprodukter fra landbruget, så planteprotein kan erstatte en del af det klimabelastende animalske protein i kæledyrsfoder
Sommeren kan være hård for vores firbenede venner. Hunde har svært ved at komme af med varmen, og derfor skal du som ejer tage særlige hensyn, når solen bager. Her får du gode råd til, hvordan du holder din hund sund og glad i sommervarmen.
Mynderne sprinter gennem det nordjyske landskab med blikket stift rettet mod den kunstige hare. Lure coursing forener fart og fokus med glæden ved at se hundene udleve deres medfødte instinkter i et varmt fællesskab blandt hundeejere.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni. Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.
Et liv uden gåture, tryghed eller selskab – og med mundkurv på. Sådan begyndte tilværelsen for Jessi, en sort pudelblanding, der aldrig havde fået lov at være hund på hundens præmisser. Først da hun blev indleveret på Dyrenes Beskyttelses internat i Nordjylland, begyndte rejsen mod et bedre liv.
Skolehunden James blev nøglen til eksamensro og succes for Magnus i 9. klasse.
Golden retrievere, is, glade familier og en brandbil fyldt med vand og god stemning. Guldbasseklubbens brandmandsdag blev en uforglemmelig fest for både to- og firbenede.
Den elskede schipperke Ludo blev på hans 14 års fødselsdag fejret med flag og forkælelse på Rold Gl. Kro - Danmarks første hundekro af hans ejer, Ann-Christina Nielsen, som har fulgt ham tæt gennem et langt hundeliv med både sygdom, triumfer og kærlighed.
Helen Riis og hendes kæreste rejser til Norges fjelde med deres hunde, hvor de oplever naturens storhed, fysisk udfordring og et stærkt fællesskab. Vandreturene er krævende og kræver både træning, planlægning og godt udstyr, men giver uforglemmelige minder og dyb samhørighed.
Fra sommertræning i baghaven til 30 titler og stjernestatus. For Sofus, der fylder fire år i dag, er Sirius blevet en livsglad livsstil, og sammen med ejer Margit har han fundet en hverdag fyldt med motivation, glæde og samarbejde.